Kapitolium Podcasts
-
6 januari 2021 stormade Trumpsupportrar den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium i Washington D.C. Bland dem fanns de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers.
I slutet av 2022 släppte kongressutskottet som utrett Donald Trumps ansvar för den dödliga attacken sin rapport – och rekommenderar ett åtal mot ex-presidenten.
Kommer Donald Trump, som ställer upp i valet 2024, överleva även den här krisen? Hur tog sig högerextrema idéer in i det Republikanska partiet? Hur har svenska partier förhållit sig till Trump? Och hur ser framtiden ut i USA – en av världens största demokratier?
I årets första Studio Expo pratar vi, på dagen två år efter stormningen av Kapitolium, om attacken mot hjärtat av amerikansk demokrati, det rättsliga efterspelet och vilken roll den amerikanska extremhögern spelade.
Programledare: Erik Glaad
Gäst i studion: Morgan Finnsiö, reseracher och utbildare på Expo
Ansvarig utgivare: Daniel Poohl
---
Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. -
Hundratals republikanska kandidater som ställer upp i mellanårsvalet i USA upprepar Donald Trumps påstående om att presidentvalet 2020 blev stulet. Vad innebär det för framtiden för den amerikanska demokratin?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konflikts Robin Olin reser till delstaten Arizona i USA. Där ute i det torra ökenlandskapet försöker han ta reda på vad som händer när valförnekare får makt. Inför mellanårsvalet 8 november är det hundratals kandidater runtom i USA som liksom Donald Trump menar att presidentvalet 2020 blev stulet. Nu kan de få stort inflytande över själva hjärtat av den amerikanska demokratin, valsystemet
Robin Olin träffar traditionella republikaner som Rusty Bowers och Clint Hickman. Republikaner som efter att de vägrat tro på Donald Trumps konspirationsteorier förlorat sina positioner i partiet.
Rusty Bowers pressades efter presidentvalet av Donald Trump att försöka ogiltigförklara valet. Men eftersom han inte fick se några bevis på valfusk så vägrade han, ett beslut som kostat honom hans politiska framtid.På ett politiskt möte för Trumpanhängare träffar vi Mark Heley som är övertygad om at demokraterna fuskade i valet och under en biltur i Arizonas öken förklarar han vad det är som får driver honom och varför han är orolig för demokratins framtid i USA.
Men oron för demokratins framtid finns över hela det politiska spektret. David Rasmusson ringer upp två kända amerikanska forskare Lawrence Lessig och Larry Jacobs som båda är bekymrade över vad det kommer innebära att valförnekande politiker nu kan få makt över själva valsystemet.
I Arizona åker Robin Olin hem till Martha Chansley, mamma till den så kallade Qanonshamanen, Jake Angeli. Jake sitter numera i fängelse för sin roll vid stormningen av Kapitolium 6 januari 2021, men många Republikaner ser honom istället som en politisk fånge och hjälte.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Tekniker: Heinz Wennin
Producent: David Rasmusson
[email protected] -
Utanför kongressbyggnaden Kapitolium i Washington D.C. samlas tiotusentals människor för att storma byggnaden. Det är den 6 januari 2021 och det politiska läget i USA är minst sagt spänt. Det här är berättelsen om en av de mest häpnadsväckande ögonblicken i USA:s historia. Det är också historien om hur vanliga människor vill störta en politisk byggnad och om hur Donald Trumps presidentskap påverkar landet. Avsnittets fokus ligger på påverkan, medier och politiska strukturer.
-
Att rapstjärnan Kanye West, eller Ye som han nu kallar sig, är en provokatör är ingenting nytt. Men de senaste åren har provokationerna och utspelen eskalerat och tagit en ny, allvarligare form. Det som är på löpsedlarna just nu handlar om antisemitism, anti-abort och provocerande kommentarer om George Floyds död. Nu rasar folk mot rapstjärnan. Fans vet inte vad de ska tro och många spekulerar i Kanye Wests psykiska hälsa. Menar han verkligen det han säger, eller är det ett uttryck för ett maniskt skov? Varför verkar han tycka en sak den ena dagen och motsatsen nästa? Varför har han egentligen köpt Parler, sociala medier-appen som har förbjudits av både Apple och Google och som bland annat användes för koordinera stormningen av Kapitolium i januari förra året? Vad händer egentligen med Kanye West?
Gäst: Natalie Demirian, nöjesreporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Den 6 januari 2021 stormade anhängare till USA:s avgående president Donald Trump kongressbyggnaden Kapitolium och tog sig in i byggnaden där kaos uppstod och folk skadades och dog.
Sedan dess har man arbetat för att fastställa vad som egentligen hände den dagen - var det spontana känsloyttringar eller var det faktiskt ett planerat försök att ta över makten i världens största supermakt med våld?
Thomas Silén och Oscar Winberg, historiker och forskare vid Åbo Akademi talar om den så kallade Januarikommissionen och den process som pågår nu där man försöker bena ut detaljerna kring händelserna som ledde till den här potentiella statskuppen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Producent: Jonna Nupponen. Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Kongressförhören om stormningen av Kapitolium har inletts och kritiken mot Donald Trump är stenhård. Kommer han att åtalas efter detta?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den sjätte januari 2021 stormades USA:s kongress av Trumpanhängare. Många människor skakades och flera dog i den våldsamma attacken. Nu har utfrågningarna i USA:s kongress inletts i ett försök att reda ut vem som bär skulden.
Hård kritik riktas mot TrumpKongresskommittén riktar hård kritik mot USA:s förre president och presenterar vittnesmål som gör gällande att Trump fått information om att valet inte var riggat - men att han trots detta fortsatte att hävda valfusk i offentligheten.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Maria Bergström
-
Biden har nu regerat en fjärdedel av sin mandatperiod som president. För ett år sedan, nästan i samband med Bidens tillträde, stormades USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium. Detta var något Trump fått mycket kritik för, eftersom han anses ha understött upproret med sitt "fight like hell".
Många är glada att slippa Trump, men han verkar ändå ständigt lura bakom kulisserna. Vi ska idag prata om hur stark Biden står sig inför mellanåret, men framförallt - Kan Trump få en comeback?
Vi pratar om Bidens möjligheter att lyckas med midterms/mellanårsvalet, där det i dagsläget är mer som talar emot än för att Demokraterna ska lyckas behålla den oerhört knappa marginalen i kongressen. Vi pratar också om Gerrymandering och hur Republikanerna kan ha vunnit slaget om att valdistriktens utformning.
Lästips :
https://www.nytimes.com/2022/01/06/us/politics/cheneys-jan-6.html
https://www.c-span.org/video/?516986-1/president-biden-vice-president-harris-speak-january-6-anniversary
https://history.house.gov/Institution/Party-Divisions/Party-Divisions/
https://www.senate.gov/history/partydiv.htm
https://www.politico.com/interactives/2022/congressional-redistricting-maps-by-state-and-district/
How popular is Joe Biden? | The Economist
KÖP ANDRA KAMMAREN-MERCH:
https://andra-kammaren.myspreadshop.se/
HÖR AV DIG TILL OSS:
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken
Mejl: [email protected]
-
Den 6 januari 2021 samlades tusentals i protest mot Bidens seger i presidentvalet i USA, och det blev våldsamt. Och än i dag menar en del Trump-supportrar att valet var riggat.
-
Den sjätte januari 2021 utsattes USA:s kongress för en våldsam attack av Trumpsupportrar. Var händelsen kulmen av USA:s politiska polarisering, eller en försmak av vad som komma skall?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, utrikesredaktör på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim KellermanUSApodden
[email protected] -
I årets sista avsnitt sammanfattar vi 2021. Vi minns bland annat coronavaccinets intåg och anstormningen av anti-vaxxers, den omtalade polariseringen, BLM-rörelsens framsteg, stormningen av Kapitolium, Sveriges politiska drama och USA:s tillbakadragande ur Afghanistan. Men också personliga höjdpunkter, professionella utmaningar och förhoppningar för 2022. Gott nytt år y'all! Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
USA-kännaren Andreas Utterström sammanfattar ett turbulent år, från stormningen av Kapitolium till krisen i Afghanistan, via bröderna Cuomo, Kamala Harris och Colin Powell. Dessutom tipsar vi om böcker och poddar från året. Och vad kan vi vänta oss under 2022?
-
I dagens avsnitt bland annat: Sydafrikas tidigare president FW de Klerk avlider vid 85 års ålder av mesoteliom, eskalering av pågående kris vid gränsen mellan Polen och Vitryssland, Steve Bannon åtalas för vägran att samarbeta med utredning av stormningen av Kapitolium, University of Austin grundas av konservativa akademiker och mediapersonligheter samt Sara Duterte kandiderar till posten som Filippinernas vicepresident
https://radio.bubb.la/sondag-14-november-2021/
Länkar som diskuterades i dagens sändning:
FW de Klerk avlider vid 85 års ålder av mesoteliom, var Sydafrikas president mellan 1989 och 1994, tilldelades tillsammans med Nelson Mandela Nobels fredspris 1993 för att ha förhandlat fram avskaffandet av apartheid
Vitrysk militär river gränsstängsel, förblindar polska styrkor med laser och beväpnar migranter med tårgas i eskalering av pågående kris vid gränsen mellan länderna, runt 100 migranter tog sig under lördagsmorgonen in i Polen där de använde tårgas i angrepp mot försvarande styrkor
Steve Bannon åtalas för trots mot kongressen då han vägrat samarbeta med utredning av stormningen av Kapitolium den 6 januari, riskerar böter och upp till ett års fängelse
University of Austin grundas av konservativa akademiker och mediapersonligheter, ska bli akademisk fristad som inte domineras av den illiberalism som grundarna menar har tagit över etablerade lärosäten
Sara Duterte, dotter till Filippinernas president Rodrigo Duterte, kandiderar till posten som vicepresident i nästa års val tillsammans med presidentkandidat Ferdinand Marcos Jr., den senare är son till Filippinernas tidigare diktator och tillhör ett annat parti än presidenten, det spekuleras i att Rodrigo Duterte kan komma att ändra tidigare beslut och kandidera till vicepresidentposten mot dottern med sin tidigare rådgivare Bong Go som presidentkandidat
-
Attacken mot kongressbyggnaden Kapitolium i Washington fortsätter att skapa debatt och motsättningar i den amerikanska politiken. Nu ska en kommission utreda vad som hände, men de trumptrogna republikanerna bojkottar utredningen. Men det finns många frågor som ändå kan få svar då Kapitoliumkommissionen kommer igång.
Nyhetspodden med USA-forskaren Oscar Winberg och Carin Göthelid. -
I årets första avsnitt av podden går vi igenom stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC och de politiska effekterna av denna.
Vill du stödja vår poddradio? Swisha ett bidrag till 123 504 71 05! -
Årets första partiledardebatt fokuserade på USA. Men hur påverkas Sverigedemokraterna av att Trumps tid är förbi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter Trumps valförlust och stormningen av Kapitolium kan man ana en ny våg av kritik mot nationalism och högerpopulismen. Det märktes inte minst i veckans partiledardebatt där både statsminister Stefan Löfven och Annie Lööf gick till angrepp mot Jimmie Åkesson.
I veckans avsnitt fördjupar vi oss i debatten – och frågar oss hur Sverigedemokraterna egentligen mår när USA får en ny president.
Medverkande: Monica Saarinen och Tomas Ramberg
Programledare: Henrik Torehammar
Producent: Björn Barr