Kerstin Wixe Podcasts
-
Ett samtal om den litterära gåtan kring pseudonymen Émile Ajar
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med Kerstin Wixe, Joseph Knevel, Lena Rydin och Lisa Wede.
-
Författaren om samernas historia och att växa upp under midnattssolen utan språk.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Elin Anna Labba fick 2020 Augustpriset för sin fackbok, ”Herrarna satte oss hit”. Den berättar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. Boken bygger på ett hundratal intervjuer.
Elin Anna Labba arbetar på författarcentrum Sápmi i Jokkmokk med att stärka samernas litteratur och språk.
Hon har även skrivit för tidningen Samefolket och varit chefredaktör för ungdomstidskriften Nuorat.
Elin Anna Labbas Sommarprogram handlar om magi och berättelser.
- Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det.
Om Elin Anna Labba:Författare, journalist, 40 år.
Född i Kiruna, bosatt i Jokkmokk.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Kerstin Wixe.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Ett specialprogram om Barbro Lindgren signerat Kerstin Wixe!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Barbro Lindgren har skrivit i hela sitt liv. Barnböcker, ungdomsböcker, vuxenböcker och poesi. Hon har skapat klassiker som Lilla Sparvel, Loranga, Masarin och Dartanjang, Mamman och den vilda bebin och Max-böckerna som nästan varenda småbarnsförälder läst. Hennes texter blir musik och teater, hennes kreativitet verkar aldrig ta slut.
Men nu har jag slutat med intervjuer och framträdanden, säger Barbro Lindgren på sin telefonsvarare.
Det är svårt att tro att det här skulle vara den sista intervjun med Barbro Lindgren, men hon säger att det får vara bra nu. Skrivandet tänker hon dock inte sluta med, det är alldeles för roligt.I mötet med Kerstin Wixe får vi inte bara höra henne berätta om vem som är förebilden till Dartanjang. Hon berättar också om sitt frihetsbehov, sitt skrivande och sin praktiska inställning till döden.
Programmet är producerat av Kerstin Wixe.
-
Kerstin Wixe träffade Per Olov Enquist i hans skrivarlya på Söder i Stockholm, hösten 1999, för att prata om hans författarskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Romanen Livläkarens besök hade då precis kommit ut så det var naturligt att börja med den.
Producent: Kerstin Wixe
Program: Bokfönstret -
Författare och företagare som hyllats stort för romantrilogin om Jana Kippo och livet i ett kargt norrländskt inland. Ett program utan mall, tema eller musikalisk matchning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Bilder från en actionfylld barndomFörfattaren Karin Smirnoff ger oss scener från sin barndom. Vi möter vassa knivar, krig i skogen, släkten på besök, livet i skolan, när hon fick kort frisyr och somrar på bondgården.
Karins familj har en kartong i källaren med utklädningskläder. Där kryper hon ner och skapar sina egna actionfilmer i fantasin. Senare när hon inte får plats i lådan, har hon den ändå med sig i sitt huvud.
-Själv försvinner jag mer och mer in i kartongen. Fantiserar, berättar, provar nya identiteter. Den här världen kommer ingen åt. På sikt ska den forma en författare.
I slutet av sitt Sommar läser Karin Smirnoff ett kapitel som inte fick plats i tredje boken om janakippo.
Om Karin SmirnoffFörfattare, företagare, 55 år. Född i Umeå, bosatt i Piteå. Debuterar som Sommarvärd.
Har hyllats stort för romantrilogin om Jana Kippo och livet i ett kargt norrländskt inland. Släppte nyligen den uppmärksammade tredje delen Sen for jag hem.
Den första delen, debutromanen Jag for ner till bror nominerades till Augustpriset 2018 och utsågs till Årets bästa roman av Svenska Bokhandelsmedhjälparföreningen. Kort därefter kom uppföljaren Vi for upp med mor.
Är vd för ett trävaruföretag i Piteå. Har arbetat som journalist och fotograf och även drivit ett gatukök i Hammenhög.
Gillar karate och att köra enduro.Mitt program följer ingen mall, inget tema eller musikalisk matchning. Det börjar i en skog utanför Södertälje och slutar vid ett nedlagt gruvschakt i Västerbottens inland. Eller så blir det något helt annat.
Producent: Kerstin Wixe -
Om novellen Inez, om besvärjelser och magiska samband och om vad man kan göra med ord.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Producent: Kerstin Wixe
-
Om novellen Pojkspolingen, om det provocerande i att fråga sig vad som egentligen är danskt och om hur man inte kan undvika den så kallade verkligheten när man skriver.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Producent: Kerstin Wixe
-
Om novellen Syrran, om hur intresset för litteratur kom in sent i Jónas Reynir Gunnarsson liv och om hans önskan att väcka känslor med sina ord. Ett samtal på engelska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Producent: Kerstin Wixe
-
Om Överstens brev till Maria och om varför Rosa Liksom i många år undvek Finlands krigshistoria. Nu har hon ägnat 15 år åt att forska om fascismen i såväl Finland som Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Producent: Kerstin Wixe
-
Kerstin Wixe samtalar med Krister Henriksson om läsningens betydelse i allmänhet och Doktor Glas i synnerhet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En intervju som skedde i samband med inspelningen av Radioföljetongen Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.
-
Är friheten absolut eller är den relativ för sin tid och sitt sammanhang? I Moskva minns poeten och essäsisten Lev Rubinstein Sovjetunionen i slutet av 1950-talet, ett inte alls fritt samhälle men där en glipa öppnades i järnridån och en vind av frihet strömmade in. Samtidigt funderar serietecknaren och förläggaren Fabian Göransson att det är svårt att hålla två tankar i huvudet efter attentaten mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Det riskerar att relativisera dåden.
Medielandskapet i Ryssland domineras av de rikstäckande statsstyrda tv-bolagen där informationen sedan länge är filtrerad för att passa myndigheternas syften. I värsta fall sprids ren desinformation genom dessa tv-kanaler. Men den hårt styrda mediemarknaden har skapat ett sug efter alternativa projekt på internet som fortfarande är i stort sett fritt i Ryssland. Sotnik TV har funnits i tre år och är en Youtube-kanal med samhällskritiska reportage och enkäter på stan om aktuella frågor.Programledaren Sasha Sotnik säger att de som går med på att bli intervjuade på Moskvas gator och parker kan delas in i tre kategorier- Den första gruppen består av de som helt enkelt är rädda. De är rädda för en öppen mikrofon och för kameran. De springer sin väg genast medan de säger att de är väldigt upptagna.- Den andra gruppen är de som brukar titta på de stora tv-kanalerna. De upprepar nästan ordagrant de visor som de hör på statliga tv-nyheterna när de svarar på frågorna.- Sedan finns det en tredje mycket liten grupp, säger Sasha Sotnik. De som inte är ett dugg rädda. De säger det de tänker och svarar öppenhjärtigt på frågor.Ofta handlar enkäterna på Sotnik TV om politiskt känsliga frågor: Rysslands roll i kriget i Ukraina, mordet på öppen gata på oppositionspolitikern Boris Nemtsov, osv.- Det är ungefär en tiondel av de medverkande som tillhör den tredje orädda gruppen, säger Sasha Sotnik som tror att de där 10 procenten orädda i reportagen motsvarar nog de verkliga förhållandena i Ryssland idag rätt så bra. - Alla övriga är skrämda till tystnad. Det här är ett land som just nu består av härskare och slavar. Det finns absolut ingen frihet, säger Sasha Sotnik.Kulturreportagets serie "Var slutar friheten?" ställer frågor kring villkoren för yttrandefrihet, konstnärligt skapande och för grundläggande mänskliga rättigheter. Finns det en bortre gräns för friheten och hur ser den i så fall ut i olika samhällen?Medverkande i femte delen: Lev Rubinstein, Fabian Göransson, Sasha Sotnik, Roland Paulsen, m flReportrar: Karsten Thurfjell, Erik Laquist, Kerstin Wixe, Katarina Wikars, Fanny Härgestam, Fredrik WadströmProducent för programserien är Fredrik Wadström -
Biblioteket handlar om Cordelia Edvardson.Flickan Cordelia deporterades 15 år gammal till Theresienstadt och senare till Auschwitz. Där ersattes hennes namn med tatueringen A 3709.Vi känner henne som prisbelönt journalist och författare. Hennes rapporter från Israel om den ständigt pågående Mellanösternkonflikten, har mötts med stor respekt av de flesta. Hennes mest kända roman Bränt barn söker sig till elden kom ut på nytt förra året då den också sändes som radioföljetong. Möt Cordelia Edvardson i Biblioteket, där också Agneta Pleijel, Stefan Jarl, och Gunilla Abrahamsson, medverkar. Producent är Kerstin Wixe.
-Vi borde alla ägna oss åt att försöka laga världen, även om vi aldrig kommer att lyckas.Så säger Cordelia Edvardson. Flickan Cordelia deporterades 15 år gammal till Theresienstadt och sedan Auschwitz. Där ersattes hennes namn med tatueringen A 3709.Vi känner henne som prisbelönt journalist och författare. Hennes rapporter från Israel om den ständigt pågående Mellanösternkonflikten, har mötts med stor respekt av de flesta. Hennes mest kända roman ”Bränt barn söker sig till elden” kom ut på nytt förra året då den också sändes som radioföljetong. Möt Cordelia Edvardson i Biblioteket, där också Agneta Pleijel, Stefan Jarl, och Gunilla Abrahamsson, medverkar. Producent är Kerstin Wixe. - Mostrar más