Mellansverige Podcasts

 • I avsnitt 4 av podden ”På Jakt” med Jägareförbundet gör vi en djupdykning i vildsvinets värld.

  Vi får besök av Per Zakariasson samt Henrik Falk som arbetar som jaktvårdskonsulenter och driver flera vildsvinsutbildningar i Mellansverige. Vi tar upp ämnen som vildsvinets historia, årscykel, spridning, jaktformer och samhällspåverkan. Du får dessutom tips om smarriga recept av kocken Anders Levén.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I veckans avsnitt av Kaliber berättar vi om efterspelet för tre av våra granskningar. Det handlar om att fler barn vräks, en nya lag om sexövergrepp på nätet och fängelsedomar för miljöbrott.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Farligt avfall

  Hösten 2020 sände vi granskningen ”Återvunnen eller försvunnen?” som handlade om batteriåtervinning, och Urecycles anläggning i Karlskoga som då tog emot 70 procent av alla alkaliska batterier, sådana som du har i din fjärrkontroll och eltandborste.

  Samtidigt dök vita säckar upp på flera ställen i Mellansverige. Säckar som hade dumpats och läckte. Och som innehöll den svarta massan från batteriåtervinningsanläggningen i Karlskoga. En del av massan hade grävts ner.

  Vi följer upp vad som hänt sedan granskningen sändes, och det handlar om fängelsedomar, sanering och bränder.

  572 barn vräktes under 2021

  I granskningen ”Barnvräkningar – den misslyckade nollvisionen” från december förra året, berättar familjen Andersson om den där decemberdagen 2018, när Kronofogden och hyresvärden knackar på familjen dörr. Mamman i familjen är sjukskriven, och något har gått fel med kommunikationen med Arbetsförmedlingen, så hennes ersättning har inte betalats ut. De har levt på familjens pappas inkomst, och hamnar efter med hyra, och kan tillslut inte helt betala den. Den kommunala hyresvärden säger upp deras kontrakt.

  Trots en nollvision mot att barn ska bli av med sina fasta bostäder, en nollvision som antogs 2007 av den dåvarande alliansregeringen, har hittills aldrig nollvisionen uppnåtts under något år sedan dess. Istället har antalet barn som drabbats av vräkningar ökat igen de senaste åren. förra året drabbades 572 barn av vräkningar, det är 123 fler barn än vad som vräktes året innan, 2020.

  Kaliber återkommer till familjen och det tillfälliga akutboende de just nu bor i, och ställer återigen frågor till ansvariga politiker hur nollvisionen ska uppnås.

  Ny lag om sexövergrepp på nätet

  Kaliber har i flera program granskat hur övergrepp mot barn utreds, och då främst livestreamade-övergrepp där tittaren instruerar på distans. Förövaren finns ofta i västvärlden bakom en dator och offren finns på andra sidan jorden, till exempel i Filippinerna framför en webbkamera, som i serien ”De dolda sexövergreppen” av reportrar Stina Näslund och Clara Lowden på produktionsbolaget Filt.

  I granskningarna fick det svenska rättsväsendet kritik av bland annat barnrättsorganisationen Ecpat, för att lagstiftningen kring övergrepp över nätet generellt släpat efter. Sedan dess har lagar ändrat och nya tillkommit, och i sommar kommer bland annat en ny lag, som säger att våldtäkt, sexuella övergrepp och motsvarande brott mot barn även ska omfatta sexuella kränkningar som begås på distans.

 • En ny medicin har visat sig effektiv för personer med sjukdomen cystisk fibros. Men Sverige anser att medicinen är för dyr, vilket gör patienterna desperata. Elin Wallte är en av dem.

  – Jag ställdes inför beslutet huruvida jag skulle ta emot mina föräldrars besparingar efter huset de har sålt, eller att fortsätta att se oron i mina barns ögon och känna att den är befogad, säger Elin Wallte.

  Patienter med cystisk fibros måste ägna en stor del av vardagen åt andningsövningar och träning och behöver ofta intravenös antibiotika på grund av ständiga infektioner. Vissa får lungtransplanteras och många dör unga.

  Men sedan en tid tillbaka finns ett nytt läkemedel, Kaftrio, som minskar slembildningen och som visat sig ge snabba, bra resultat. Men medicinen är dyr, och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har två gånger sagt nej till att subventionera den.

  – Det känns som vi inte är inkluderade i välfärdslandet Sverige.

  Elin Wallte hade satt allt hopp till medicinen. I slutet på februari åkte hon till Argentina, där läkemedelsbolaget inte har patent och där en billigare kopia tillverkas för runt 400 000 kronor om året i stället för drygt två miljoner.

  Vad hände när du började äta medicinen?

  – Det låter som att det inte är sant, men det gick några timmar, så kände jag att jag för första gången på flera, flera år kunde dra djupa andetag. Min dotter sa, "mamma, jag har aldrig hört dig andas på det viset".

  Mätningar visar också att Elin Walltes lungfunktion på tio dagar förbättrats avsevärt. När medicinen tar slut står hon inför valet att ta mer av föräldrarnas besparingar och åka till Argentina igen, och hon känner nu till flera familjer som är på väg att göra samma resa. Men andra väljer att flytta utomlands, då läkemedlet är godkänt för subvention i runt 25 andra länder, däribland stora delar av Europa.

  Myra, som inte vill ha med sitt efternamn, kommer från en ort i Mellansverige. Hon har också cystisk fibros, och hennes syster dog av samma sjukdom för sju år sedan, 33 år gammal.

  – Det är så förnedrande att veta att det finns en medicin som gör personer så mycket bättre. Den finns, men jag får den inte.

  Hur reagerade du när TLV:s senaste beslut kom?

  – Jag fick jätteångest, jag blev jätteledsen och kände vad ska jag göra nu? Det är som de satt ett pris på mitt liv, och sagt att jag inte är värd att räddas, så nu får jag kvävas till döds.

  Myra har nu lämnat hus och man för en lägenhet i Köpenhamn i Danmark. Där får hon nämligen medicinen inom högkostnadsskyddet.

  – De räddar mitt liv. De har varit så fina, så välkomnande. Mitt hjärta blöder för dem som inte kan göra det.

  Reporter:
  Petra Haupt
  [email protected]

 • Ölands fornborgar är några av Sveriges mäktigaste fornborgar. Allt från den välbevarade Ismantorp till den rekonstruerade Eketorp samt Sandby borg som gömmer hemligheten om en forntida massaker.


  Fornborgarna var lika mycket kultplatser som försvarsanläggningar. De flesta fornborgarna i Norden byggdes under järnåldern. Det var en tid präglad av social oro och fornborgarna var ett skydd för befolkningen i omgivningarna, men den hade också sociala och religiösa syften.


  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Jan-Henrik Fallgren, arkeolog vid Uppsala universitet.


  Fornborgar har funnits över hela Europa. Tidigare har de främst betraktas som försvarsanläggningar, men numer inser man att de är lika mycket en kultplats och marknadsplats.


  I Sverige finns drygt 1200 registrerade fornborgar i fornminnesregistret från Stenshuvud i Skåne till Frösön i Jämtland, med stark koncentration till östra Mellansverige och norra västkustområdet. På Öland finns 21 kända fornborgar och Ölands fornborgar skiljer sig från fornborgarna på fastlandet då de öländska ligger på platt mark och är runda. Murarna kunde vara upp till sju meter höga.


  Höjdpunkten i byggandet av fornborgar är från mitten av romersk järnålder fram till slutet på folkvandringstiden (200-550 e. Kr.).


  Lyssna också på Sandby borg – en massaker frusen i tiden.


  Bild: Eketorps borg på södra Öland. Fotograf: Kevin Cho, Wikimedia Commons, Creative Commons.


  Musik: Electra to the Baltic Sea av Giuseppe Rizzo, Soundblock Audio

  Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt handlar till stor del om regeringens förslag till stöd för de som förbrukar mer än 2000 kWh/månad i december, januar och februari. https://www.svt.se/nyheter/regeringen-kallar-till-presstraff

  Det låter bra, du som har hög elförbrukning får kompensation av regeringen.

  Dels är det valår i år så att Damberg går ut med detta förslag nu, som kommer kosta ca 6 miljarder kronor är inte såmärkligt.

  De som förbrukar mycket el har till stor del valt att göra detta. Det är elberoende uppvärmning, många lampor som är tända länge, elbilsladdning och mycket annat som drar upp elförbrukningen.

  Det andra valet som storförbrukarna har gjort är om de skall ha fast elpris eller rörligt elpris. De som drabbas av höga elpriser nu, det är de som har valt att ha rörligt elpris.
  Med rörligt elpris så harde haft väldigt lågt elpris under våren, sommaren och hösten. Att elpriset går upp på vintern är inget ovanligt, det är "bara" den extrema prisökningen iår som är ovanlig.

  Tittar vi historiskt för elområde SE3 (södra mellanSverige) så låg det rörliga priset under 50 öre/kWh under hela 2020 samt runt 50 öre /kWh fram till augusti 2021. Det är självklart att det går bra att konsumera stora mängder el då.

  För mig är det ika självklart att om en person är "van" att konsumera stora mängder energi så "går det inte" att ändra på den vanan. Den höga elräkningen kan inte kommasom en överraskning.

  Valet att förbruka mycket el och valet att ha rörligt elpris är helt och hållet upp till individen.

  Det är synd att regeringen med Damberg i spetsen uppmuntrar till masskonsumtion. 6 miljarder skulle räcka till 60 000 medelstora solcellsanläggningar. 6 miljarder skulle räcka till massor med insatser och lokala initiativ för att sänka vår elförbrukning. Nu häller vi istället pengar på ett problem utan att lösa det underliggande problemet.

  Vi måste sluta behandla el som en mänsklig rättighet att förbruka så mycket som möjligt av till minsta möjliga pris.

  Elprisstödet beräknas kosta staten sex miljarder kronor, men å andra sidan drar staten in ungefär lika mycket i ökade momsintäkter – om inte mer – på det skyhöga elpriset. För vi betalar skatt på skatter och sedan moms på det.

  Vi borde hjälpa folk att göra rätt istället för att uppmuntra folk att vaska elen.

  Här kan du läsa mer om elpriserna https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elpriser-statistik/elpriser-prognos-och-utveckling/

  Småbrukarpoddens snackgrupp på facebook är lanserad. Du hittarden på https://bit.ly/m/lilltorp

  Bjud in de som du tycker borde lyssna och prata!

  Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

  Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
  För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

  Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)

 • Doktor Ruja är spårlöst försvunnen. Sebastian Greenwood sitter häktad. I mellansverige finns Lisa - som önskar att det aldrig hade hänt. 


  Hur kunde Onecoin bli så stort - så snabbt? 


  Det här programmet är gjort av Love Lyssarides

  Producent är Joel Silberstein Hont.

  Också i redaktionen: David Mehr, Arvid Hallberg och Josefin Patzauer.

   

  Vinjetten är skapad av Anne Skoug Obel.

   

  Mixning av Gustav Sondén

   

  Uppgång och Fall görs av produktionsbolaget JUST STORIES.


  Become a member at https://plus.acast.com/s/uppgangochfall.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • För en ensam kyrkvaktmästare i Mellansverige var lösningen för att uttrycka sin kärlek att förfölja kvinnan han var kär i. När han förstod att hon inte kände likadant, blev han desperat. Han satte eld på sin omgivning. Enda chansen till närhet hittade han i en kyrka, bland döda kroppar. Berättare Melker Becker Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

 • Åtta timmars direktsändning om och med fågelsång från norr till söder. Med magi, mys och mystik. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Fågelsångsnatten är ett åtta timmar långt specialprogram från Naturmorgonredaktionen. Programmet sänds i år natten mellan fredag och lördag och inkluderar därmed Naturmorgons ordinarie sändningstid.

  Det är fåglarna som avgör vad som händer under natten i denna direktsändning. Men vi tror att vi redan från start vid midnatt har nattsjungande fåglar att lyssna på, och sedan följer vi med när fåglarna vaknar och sjunger in morgonen. Vi lyssnar på och kommenterar fågelsången från fem olika platser i Sverige:

  Nordligaste reporter är Thomas Öberg som finns i fjällbjörkskogen i Abisko nationalpark där kvarvarande snö samsas med nyutslagna björklöv. Blåhaken briljerar i videbuskarna, bergfinken kväker i fjällbjörkarna och dalriptupparna skrattar gällt för att markera sina revir. Expertkommentator är Lo Fischer, föreståndare för Abisko naturum med ett helt liv av fjällerfarenhet från Abiskoområdet.

  Reporter Joacim Lindwall finns på Handölsmyren mellan fjället Storsnasen och Ånnsjön i Jämtland för att lyssna in de klassiska myrfåglarna som storspov och enkelbeckasin, men även morkulla, ljungpipare och gluttsnäppa. Med sig har han Johan Råghall från Ottsjö som under många år varit ansvarig för fjällinventeringen vid Ånnsjöns fågelstation.

  En av Mellansveriges bästa fågellokaler är Hjälstaviken sydväst om Uppsala – en grund sjö omgiven av vassar, strandängar och lövskogar. Här finns reporter Lena Näslund och en nattlig kör av rördrom, sävsångare, vassångare och gräshoppssångare. För att verkligen kunna zooma in på spännande nattsångare kommer Lena cykla runt mellan fåglarna, tillsammans med expertkommentatorn Didrik Vanhoenacker. Han är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och svarar varje år på tusentals frågor från allmänheten. Han är också passionerad fågelskådare.

  Sydligaste utpost blir strandängarna vid Stenåsabadet på sydöstra Öland där reporter Lisa Henkow finns. Här bjuds på sånglärkor i oupphörlig sångflykt, drillande storspov och tofsvipa – men också rariteten rödspov som brukar häcka här. Utanför stranden är öppen horisont och i buskagen sjunger ibland näktergal. Experten på plats är Elsy-Britt Schildt, cancerläkaren som flyttade till Öland för att maximera fågelskådningen.

  Sändningens nav är Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, kan lyssnarna följa med när fåglarna vaknar, från nattens ensliga storlomsrop till morgonens rika kör av trastar och sångare. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall lotsar genom natten tillsammans med ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

  Naturmorgons fågelsånglektioner
  Vem är det som låter? Naturmorgons programledare Mats Ottosson har satt samman 28 fågelsånglektioner som är en utmärkt uppladdning inför Fågelsångsnatten. De finns samlade här.

  Fågelsångsquiz
  Hur bra är du på fågelsång? Testa dina kunskaper i Naturmorgonsquiz.

 • Åtta timmars direktsändning om och med fågelsång från norr till söder. Med magi, mys och mystik. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Fågelsångsnatten är ett åtta timmar långt specialprogram från Naturmorgonredaktionen. Programmet sänds i år natten mellan fredag och lördag och inkluderar därmed Naturmorgons ordinarie sändningstid.

  Det är fåglarna som avgör vad som händer under natten i denna direktsändning. Men vi tror att vi redan från start vid midnatt har nattsjungande fåglar att lyssna på, och sedan följer vi med när fåglarna vaknar och sjunger in morgonen. Vi lyssnar på och kommenterar fågelsången från fem olika platser i Sverige:

  Nordligaste reporter är Thomas Öberg som finns i fjällbjörkskogen i Abisko nationalpark där kvarvarande snö samsas med nyutslagna björklöv. Blåhaken briljerar i videbuskarna, bergfinken kväker i fjällbjörkarna och dalriptupparna skrattar gällt för att markera sina revir. Expertkommentator är Lo Fischer, föreståndare för Abisko naturum med ett helt liv av fjällerfarenhet från Abiskoområdet.

  Reporter Joacim Lindwall finns på Handölsmyren mellan fjället Storsnasen och Ånnsjön i Jämtland för att lyssna in de klassiska myrfåglarna som storspov och enkelbeckasin, men även morkulla, ljungpipare och gluttsnäppa. Med sig har han Johan Råghall från Ottsjö som under många år varit ansvarig för fjällinventeringen vid Ånnsjöns fågelstation.

  En av Mellansveriges bästa fågellokaler är Hjälstaviken sydväst om Uppsala – en grund sjö omgiven av vassar, strandängar och lövskogar. Här finns reporter Lena Näslund och en nattlig kör av rördrom, sävsångare, vassångare och gräshoppssångare. För att verkligen kunna zooma in på spännande nattsångare kommer Lena cykla runt mellan fåglarna, tillsammans med expertkommentatorn Didrik Vanhoenacker. Han är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och svarar varje år på tusentals frågor från allmänheten. Han är också passionerad fågelskådare.

  Sydligaste utpost blir strandängarna vid Stenåsabadet på sydöstra Öland där reporter Lisa Henkow finns. Här bjuds på sånglärkor i oupphörlig sångflykt, drillande storspov och tofsvipa – men också rariteten rödspov som brukar häcka här. Utanför stranden är öppen horisont och i buskagen sjunger ibland näktergal. Experten på plats är Elsy-Britt Schildt, cancerläkaren som flyttade till Öland för att maximera fågelskådningen.

  Sändningens nav är Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, kan lyssnarna följa med när fåglarna vaknar, från nattens ensliga storlomsrop till morgonens rika kör av trastar och sångare. Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall lotsar genom natten tillsammans med ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

  Naturmorgons fågelsånglektioner
  Vem är det som låter? Naturmorgons programledare Mats Ottosson har satt samman 28 fågelsånglektioner som är en utmärkt uppladdning inför Fågelsångsnatten. De finns samlade här.

  Fågelsångsquiz
  Hur bra är du på fågelsång? Testa dina kunskaper i Naturmorgons quiz.

 • Magnus berättar om en Snåljåp från Djursholm och om Mellansveriges absolut värsta Bevakare. Janne berättar om petiga excel-killar och om en Gör-Det-Självare som tog sig alldeles för stora friheter.

  Har du eller någon du känner en historia som skulle passa för podden? Mejla till oss på: [email protected]

  Kolla in vår Youtube-kanal Dom kallar oss hantverkare! https://www.youtube.com/c/domkallarosshantverkare/

 • Ja vi vet...det här är höstens längsta avsnitt...men trots en ganska lugn inledning.. stiger både tempot och diskussionsfrekvensen rätt snart! Vi tar oss igenom ett (till synes) rätt udda ämne i list-burken, Fiffi gillar fotboll men blir besviken på världens störste filmare på en fotbollsplan när en "dokumentär" synas i sömmarna, Steffo förnekar sig inte,...ser tillbaka på året 2000 och tipsar om en finfin pärla till rulle! Uppdraget hotar att kapsejsa när Fiffi TVINGAS hänga med Seth Rogen, vi ger oss in i diskussionen om filmbetyg igen...kan man verkligen lita på ett gäng med tecken!?
  Och så har vi gemensam-kikat på kaos och hemskheter ute i den gröna djungeln...!

  Julmånaden är här och vi kör som vanligt på så det ryker bland pepparkaror, glögg och lysande julstjärnor! Självklart både skrattiga, allvarliga, lätt diffusa och lagom nördiga. Eller vaddå lagom!? Vilka försöker vi lura??

  Välkommen att lyssna och (förhoppningsvis) roas en stund.