Silvio Berlusconi Podcasts
-
Sveriges enda Rassegna Stampa är tillbaka med en ny säsong på måndag den 31/1. Tilss dess – här är ett specialavsnitt om Silvio Berlusconi och hans 2022. Ett väldigt speciellt år, eller ett helt vanligt Silvio-år. Döm själva.
-
Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia – som ingår i regeringskoalitionen.
Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?
I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter
Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi – miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
-
Före detta åklagaren Paulina Brandberg (L) om hur gymnasiepraktiken ändrade hennes liv, rättspatos och obetalt arbete i hemmet. Dessutom: Putins presenter till Berlusconi och prisad public service i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paulina Brandberg är ny på jobbet som minister i Sveriges regering, men tar sig ändå tid att gästa Nordegren & Epstein. Hon har arbetat som åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, och anser att beviskraven vid svåra brott är orimligt höga. En av hennes hjärtefrågor är att förbättra situationen för brottsoffer. Hur ska det gå till? Och hur ska hon använda sina erfarenheter från åklagaryrket som jämställdhetsminister? Det hon själv spontant nämner är våld i nära relationer.
- Brottsbekämpningen är en del, och den har jag jobbat mycket med, men vi måste ha ett helhetsperspektiv på det här. Det som jag verkligen nu vill satsa på, det är allting runtomkring. Varje år så är det 15, 16 kvinnor som mördas, och det kanske är kvinnor som inte vågar lämna de här relationerna, säger Paulina Brandberg.
Ukrainas public service har fått pris - men hur mår den? Vad hände när kriget bröt ut? Vem ska man lita på i ett väldigt ungt medielandskap? Sveriges Radios före detta korrespondent Fredrik Wadström berättar.
Vi ska också uppmärksamma Vladimir Putins födelsedagspresent till Silvio Berlusconi - en väldig massa vodka - och vad han fick tillbaka.
Och så har lyssnarna haft åsikter om vem som är den mest anlitade svenska filmskådespelerskan genom tiderna. Diskussionen hettar till. Vem gjorde egentligen flest filmer? Julia Caesar eller Hjördis Petterson?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Italien har bytt regering oftare än alla andra länder i europa de senaste 30 åren. Varför är italienska regeringar så instabila? En av orsakerna är att inom italiensk politik är det vanligare och viktigare att man gör en poäng än investerar i ett ideal eller en ideologi. Media spelar också en stor roll och den som kan kontrollera media har också en stor fördel, som till exempel den före detta premiärministern Silvio Berlusconi.
Per Grankvist, chefredaktör Vad Vi Vet
Fördjupning
Läs mer på https://www.vadvivet.se/italiens-regering/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Italien har bytt regering oftare än alla andra länder i europa de senaste 30 åren. Varför är italienska regeringar så instabila? En av orsakerna är att inom italiensk politik är det vanligare och viktigare att man gör en poäng än investerar i ett ideal eller en ideologi. Media spelar också en stor roll och den som kan kontrollera media har också en stor fördel, som till exempel den före detta premiärministern Silvio Berlusconi.Per Grankvist, chefredaktör Vad Vi VetFördjupningLäs mer på https://www.vadvivet.se/italiens-regering/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Det har varit presidentval i Italien. Presidenten i Italien har relativt stor makt, och har bland annat den som utser premiärminister och ministrar, har möjlighet att utse veton och skicka tillbaka förslag till parlamentet.
Italienska val är ofta fascinerande och ibland till och med lite mystiska rentav. Silvio Berlusconi slängde in handduken i förväg men inte heller Mario Draghi blev vald. Detta kan få stor betydelse för Italien men även för EU-samarbetet.
På hemmaplan finns det antydningar till att Alliansen ska dammas av. Vi ska också prata närmare om pensionsutspelet som ska ge fattigpensionärer mer i plånboken, och vad det kan innebära för svenska folket och för den svenska politiken i stort.
Läsbart:
The re-election of Sergio Mattarella as president saves Italy’s governing coalition | The Economist
Mario Draghi’s bid to become president is bad for Italy and Europe | The Economist
https://www.ipsos.com/sv-se/dnipsos-fortsatt-uppat-socialdemokraterna
KÖP ANDRA KAMMAREN-MERCH:
https://andra-kammaren.myspreadshop.se/
HÖR AV DIG TILL OSS:
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken
Mejl: [email protected]