Episodit
-
I det här avsnittet medverkar Lise-Lotte Risö Bergerlind, strateg och Ulrika Lundberg, regionutvecklare på Kunskapsstöd för psykisk hälsa (KPH). De berättar om hur den psykiska hälsan ser ut i Västra Götaland och hur vi kan ställa frågor om psykisk hälsa. Vi pratar också om hur nya metoder har revolutionerat behandling av psykisk ohälsa och hur KPH kan vara ett stöd för primärvården och psykiatrin.
Här hittar du mer information om KPH och kan se vilka utbildningar de erbjuder just nu.
-
I avsnitt 25 medverkar Anke Samulowitz, regionutvecklare och Kristin Eliasson, regionutvecklare och teamledare på Kunskapscentrum för jämlik vård (KJV). De pratar om vad jämlik vård är och när vi kan behöva göra olika för att ge vård på lika villkor. Vi pratar också om vad konsekvenserna kan bli av ojämlik vård och hur KJV kan vara ett stöd både på strategisk nivå och i det kliniska arbetet.
Här hittar du mer information och material från Kunskapscentrum för jämlik vård.
-
Puuttuva jakso?
-
Då var vi framme vid den sista luckan! Tillsammans med Karin Holm Kaloczy, Regionhälsans förvaltningsdirektör, knyter vi ihop säcken och tackar för oss. Vi pratar om pandemiåren som varit, expertenheternas roll i vårdkedjan och vad vi kan förvänta oss framåt för Regionhälsan.
God jul och gott nytt år till alla vårdgivare, kollegor, patienter och invånare i Västra Götaland!
-
Bakom näst sista luckan i julkalendern hittar vi Flyktingbarnmottagning. Vi pratar med Nadja Barenthin Lindblad som är sjuksköterska på mottagningen och som möter barn och unga som lider av somatiska och psykiska besvär till följd av migration och flyktingskap. Vi pratar bland annat om vanliga symtom hos barnen och vad som är viktigt att tänka på i bemötandet.
Läs mer om Flyktingbarnmottagning här:
https://www.angeredsnarsjukhus.se/vara-mottagningar2/flyktingbarnmottagning/flyktingbarnmottagning---for-remittenter/
-
I lucka 22 träffar vi Maria Palmqvist, dietist på Primärvårdens dietistenhet, som förklarar varför det är viktigt att ha en bra kosthållning. Vi pratar också om kostrelaterad ohälsa, vilka patienter de möter och hur en omläggning av kosten kan förbättra både den fysiska och den psykiska hälsan. Lyssna på dagens lucka för att lära dig mer om hur det är att arbeta som dietist i primärvården!
Länk till mer information: Dietistenheten - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
I denna lucka träffar vi Cecilia Posselt, legitimerad fysioterapeut och Joanna Nordstrand, legitimerad arbetsterapeut, på Grön rehab väster. Vi pratar om fördelarna med att arbeta med vård utanför sjukhusens sterila miljöer och hur naturunderstödd rehabilitering kan vara ett viktigt verktyg både för personer med stressrelaterad ohälsa och personer med långvarig smärta.
Länk till mer information: Grön rehab väster - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Bakom denna lucka hittar vi Charlotte Nordström, ordförande i styrelsen för Regionhälsan. Charlotte berättar om vad hennes uppdrag som ordförande innebär och hur det har varit att leda förvaltningen under pandemin. Vi pratar också om vilka utmaningar och styrkor som finns med den enorma bredden av verksamheter och vad vi kan vänta oss framåt för Regionhälsan.
-
Vad är skillnaden på primära och sekundära lymfödem och hur ser behandlingen ut? I lucka 19 träffar vi Mariana Rubin De Lima, medicinsk lymfterapeut på Lymfödemmottagning Göteborg. Vi pratar om lymfsystemet, kompressionsstrumpor, rosfeber och vad som är viktigt att tänka på när man möter patienter med lymfödem.
Länk till mer information: Lymfödemmottagning Göteborg - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Pia Lunöe arbetar som legitimerad psykolog på Göteborgs bedömningsteam. I den här luckan pratar vi om bedömningsteamens senaste uppdrag som handlar om att utreda vuxna patienters intellektuella funktionsförmåga. Hur går en sådan bedömning till och hur kommer det sig att patienterna inte har utretts tidigare? Lyssna på lucka18 för att få svaren!
Länk till information om bedömningsteamen i VGR: Bedömningsteam - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Bakom denna lucka hittar vi Tove Eriksson, sjukgymnast och koordinator på Borås bedömningsteam. Till Borås bedömningsteam kommer patienter som är eller riskerar att bli långtidssjukskrivna för en bedömning av sin aktivitets- och funktionsförmåga. Hur går en sådan bedömning till och vad tycker egentligen patienterna om att bli bedömda? Lyssna för att få svaren!
Länk till information om bedömningsteamen i VGR: Bedömningsteam - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Osteoporos betyder benskörhet och är ett vanligt tillstånd som drabbar framförallt äldre kvinnor. I denna lucka pratar vi med Pia Thorell som är osteoporoskoordinator på Osteoporosenhet Göteborg som bland annat arbetar med att förbättra vårdkedjan för patienter och möjliggöra att fler fullföljer sin behandling. Lyssna för att lära dig mer om osteoporos!
Värdefulla länkar:
Länk för vårdgivare till webbplatsen Osteoporosvård: Osteoporosvård - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk för vårdgivare till webbplatsen Terapigrupp Osteoporos: Terapigrupp Osteoporos - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till FRAX (Fracture Risk Assessment Tool): https://www.sheffield.ac.uk/FRAX/?lang=se
-
I denna lucka träffar vi Sexualmedicinskt centrum, SMC. Vi pratar med Eva Damberg, barnmorska, sexolog och samtalsterapeut och Charlotta von Mentzer som är barnmorska, samtalsterapeut och doktorand. Vi pratar om vanliga sexuella besvär, vilken behandling de erbjuder och hur andra vårdgivare kan få stöd i patientärenden som rör sexuell hälsa. Vi pratar också om SMC-Pilen som är deras lågtröskelmottagning för personer som är i sexuell riskutsatthet.
Länk till SMC:s webbplats: Sexualmedicinskt centrum - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till SMC-Pilen:s webbplats: Sexualmedicinskt Centrum-Pilen - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
I denna lucka pratar vi om migrationsrelaterad ohälsa. Vi träffar Johan Falkehed, specialistsjuksköterska och Monica Sigurdson, kurator, på Flyktingmedicinsk mottagning. Vad innebär migrationsrelaterad ohälsa? Vilka är de vanligaste besvären bland patienterna och vad är viktigt att tänka på när man möter patienter med erfarenheter av migration och flykt? Det är några av de frågor som vi berör i lucka 14.
Här kan du läsa mer om Flyktingmedicinsk mottagning:
Länk till Flyktingmedicinsk mottagning - Göteborg:s webbplats: Flyktingmedicinsk mottagning - Göteborg - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Bakom denna luciadagslucka träffar vi Stefan Lundqvist och Johan Sjöström, som arbetar som fysioterapeuter på Centrum för fysisk aktivitet, CFFA. Vi pratar om behandlingsmetoden fysisk aktivitet på recept, FaR, vad som ingår i metoden och vem som kan förskriva den. Vi pratar även om Stefans forskning om FaR och hur fysisk aktivitet kan komplettera och ibland ersätta mer traditionella behandlingsmetoder.
Värdefulla länkar:
Länk till Centrum för fysisk aktivitets (CFFA) webbplats: Centrum för fysisk aktivitet, Göteborg - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till Centrum för fysisk aktivitets (CFFA) nyhetsbrev: Nyhetsbrev - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till webbplatsen www.fyss.se där man även kan beställa boken FYSS: Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling | Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (fyss.se)
-
Slå dig ner i soffan eller kontorsstolen och möt Annika Ackerud, legitimerad kurator och samordnare på Utväg Södra Älvsborg. Hur ser egentligen arbetet ut i en verksamhet där man arbetar med både våldsutsatta och våldsutövare? Hur fungerar gruppverksamheten “Icke-våldsgrupp för män”? Vilken hjälp kan enheten ge personer som utövar våld? Det är några av de frågor vi får svar på i lucka 12. Lyssna för att lära dig mer om enhetens arbete mot våld i nära relationer!
Länk till mer information om Utväg Södra Älvsborg: Utväg Södra Älvsborg - Utväg Skaraborg (utvag.se)
-
Lars Andersson och Rebecka Wäring arbetar som kuratorer och samordnare på Utväg Skaraborg. I denna lucka får vi veta mer om deras arbete mot våld i nära relationer och varför de heter just Utväg. Hur ser deras behandling av våldsutsatta barn och vuxna ut? Och hur samarbetar de med polis och socialtjänst? Lyssna för att höra om deras viktiga arbete med att stoppa våld i nära relationer och begränsa våldets konsekvenser.
Här hittar du mer information om Utväg Skaraborg: Utväg Skaraborg - Utväg Skaraborg (utvag.se)
-
Vad gör en chefläkare? Hur bör man arbeta med patientsäkerhet och medicinsk kvalitet? Hur kan expertenheterna arbeta effektivt med särskilt utsatta grupper? Vad är jämlik vård? Dessa frågor är ett axplock av det vi berör i denna lucka med Per Gyllén, chefläkare i Regionhälsan.
-
I denna lucka möter vi Sara Holm och Sofia Wickstrand Linhem, legitimerade barnmorskor på SRHR-bussen. Vad innebär SRHR? Vilka besöker bussen och hur går ett besök till rent praktiskt? Lyssna för att få svar på frågorna samt mer spännande och givande information om Sveriges första mobila SRHR-mottagning!
Här kan du kontakta och läsa mer om SRHR-bussen:
Länk till SRHR-bussens webbplats: SRHR-bussen - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till webbplats om (anonym) chattfunktion kring SRHR-frågor: Chatta om SRHR - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Hur ser folkhälsan ut idag i Västra Götaland? Och vad innebär egentligen folkhälsa? Det får du reda på i dagens lucka där vi träffar hälsoplanerarna Anna Stadig Pilhagen och Malin Gustafsson på Folkhälsa och social hållbarhet i Skaraborg.
Länk till webbplats för Folkhälsa och social hållbarhet Skaraborg: Folkhälsoarbetet i Skaraborg - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till video om folkhälsoarbetet i Skaraborg: Folkhälsoarbetet i Skaraborg - YouTube
-
Bakom lucka 7 hittar vi Anna-Lena Wendelhag, legitimerad fysioterapeut och Eva Jakobsson, legitimerad arbetsterapeut på Grön rehabilitering - Härlanda örtagård. Här får du veta mer om multimodal rehabilitering och forskningen kring naturens avstressande effekter. Lyssna och få en inblick i hur man som sjukskriven kan komma tillbaka till arbetslivet med hjälp av Grön rehabiliterings arbetsmetoder.
Länk till mer information: Grön rehabilitering vid stressrelaterad ohälsa- Härlanda örtagård - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
- Näytä enemmän