Episodit
-
Dagens avsnitt handlar om kroppsligt lärande. Utifrån Kroppsligt lärande i språkdidaktik, en rapport i serien Sammanfattar och kommenterar, diskuterar vi det autentiska språkklassrummet. Vi pratar också om olika typer av aktiviteter i undervisningen som tar sin utgångspunkt i kroppens roll, som drama, gester och medvetet kroppsspråk.
Dagens gäster är Camilla Bardel, professor i moderna språk med didaktisk inriktning, och Sara Andersson, förstelärare i språkutveckling. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i april 2024.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden pratar vi om undervisning i historia.
Utifrån resultat och diskussioner i den systematiska översikten Historisk förståelse diskuterar vi bland annat hur man kan använda historiska frågor i undervisningen för att eleverna ska kunna sätta faktakunskaper i ett sammanhang. Vi pratar också om historisk empati, aktörer och strukturer och hur man kan främja en värderande kunskapssyn hos eleverna.
Dagens gäster är Joakim Wendell, fil.dr, Institutionen för pedagogiska studier, Karlstad universitet, och Ylva Sjöstrand, fil.dr, legitimerad gymnasielärare i historia och samhällskunskap, Nacka gymnasium. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i mars 2024.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
Puuttuva jakso?
-
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om musik – ett ämne i ständig utveckling. Vi får ta del av resultaten i den systematiska översikten Att stödja elevers lärande i musik, som visar på fyra aspekter som är avgörande för elevers lärande. Vi diskuterar de översättningar som sker mellan musiken och representationer, och hur undervisningen kan präglas av att musik ofta är kopplat till identitet.
Dagens gäster är Robert Petersson, lärare vid Parkdalaskolan i Ronneby, och Cecilia Wallerstedt, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.
Avsnittet spelades in i december 2023.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman
-
I dagens avsnitt diskuterar vi om hur man i förskola och förskoleklass kan främja och stödja språkutveckling hos barn med ett annat modersmål än svenska, samtidigt som barnens sociala inkluderingen står i fokus.
Vi pratar om såväl flerspråkiga, flerkulturella och dialogiska principer, och går på djupet i dialogisk läsning. Vi diskuterar även hur man kan arbeta med återkoppling.
Dagens gäster är Camilla Suarez, specialpedagog/pedagogisk handledare, Tellusbarn samt Eva Siljehag (fil.dr) och Rasmus Riad, universitetslektor respektive doktorand vid Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i november 2023.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman
-
Dagens avsnitt handlar om hur man kan implementera resultat från praktiknära studier storskaligt – utan att den vetenskapliga grunden går förlorad.
Vi pratar om två forskningsprojekt som undersöker hur barn förstår tal och grundläggande aritmetik, och hur positiva resultat från forskningen kan komma alla förskolebarn till gagn. Vi diskuterar även betydelsen av olika kompetenser i forskningsprojekt, och vikten av att de verksamma får tid för att delta.
Dagens gäster är Camilla Björklund vid Göteborgs universitet, och Hanna Palmér vid Linnéuniversitetet.
Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i oktober 2023.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om skolans demokratiuppdrag, och hur olika arbetssätt kan främja olika aspekter av demokratilärande.
Vi utgår från forskningssammanställningen Att lära demokrati som pekar på vikten av att ha ett öppet klassrumsklimat och att sätta eleverna i centrum. Vi diskuterar bland annat värdegrundsuppdraget som genomsyrar undervisningen, hur demokratiundervisningen kan ha en kompensatorisk roll, liksom hur man kan använda deliberativa samtal i klassrummet.
Dagens gäster är Charlotta Granath, förstelärare i demokrati i Sundbybergs kommun och lärarutbildare vid Södertörns högskola, och Erik Amnå, professor emeritus vid Örebro universitet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i juni 2023.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om läxor och likvärdighet. Vi får ta del av resultaten i forskningssammanställningen Läxor och likvärdiga förutsättningar för lärande, och diskuterar hur man kan utforma en bra läxa. Det är viktigt att ha ett tydligt syfte med läxan, och att prata om läxor med såväl elever och vårdnadshavare som lärarkollegor. Vi diskuterar även de nya rekommendationerna kring bedömningsgrundande läxor, och hur de kan påverka likvärdigheten.
Gäster är Per Sahlström, lärare vid Eriksdalsskolan i Stockholms kommun, och Alva Appelgren, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet.
Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in på distans i mars 2023. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman. -
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om nyanlända elever och olika faktorer som påverkar deras möjligheter att lyckas i skolan.
Vi utgår från rapporten Nyanlända i utbildning som bland annat pekar på vikten av individanpassning och olika stödsystem kring eleven. Vi pratar om kartläggningar, och hur man kan använda dem för att de ska fylla sin funktion. Förberedelseklass eller direktplacering är en något många undrar över, men kan man kan säga att den ena modellen är bättre än den andra?
Dagens gäster är Anna Kaya, förstelärare i svenska som andraspråk i Sollentuna kommun och samverkansstrateg vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk, Stockholms universitet, och Nihad Bunar, professor vid specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in i mars 2022.
Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
Dagens avsnitt handlar om Skolforskningsinstitutets utlysning och fördelning av forskningsbidrag. Vi diskuterar institutets forskningsprofil, olika forskningsdesigner och hur ansökningarna kan se ut. Vi pratar också om lärares deltagande i forskningsprojekten, och hur processen går till när man bestämmer vilka som ska beviljas forskningsbidrag.
Dagens gäst är Karin Stolpe, forskningssekreterare vid Skolforskningsinstitutet. Sedan inspelningen gjordes har Karin börjat jobba som lektor vid Linköpings universitet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in på distans i januari 2023. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman. -
Dagens avsnitt handlar om Att skärpa den etiska blicken och rösten, ett forskningsprojekt som har finansierats av Skolforskningsinstitutet. Vi diskuterar hur man kan använda skönlitteratur i etikundervisningen, och hur projektgruppen har utvecklat modeller för detta. Vi pratar om fördelarna med gruppdiskussioner i klassrummet, och om olika perspektiv på etisk förmåga. Vidare tar vi upp betydelsen av att lärare och forskare samarbetar i alla delar av ett projekt, och hur det leder till ett lärande från två håll.
Dagens gäster är Anna Skebäck, lärare i svenska och SO-ämnena, samt Annika Lilja och Christina Osbeck, båda vid Göteborgs universitet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in på distans i januari 2023. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman. -
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om SNI – samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll.
Med avstamp i en systematisk kartläggning diskuterar vi olika typer av frågor lärare kan ta upp när de undervisar i SNI, komplexa och ämnesövergripande frågor som är relevanta för samhällsutvecklingen. Vi tar även upp etiska perspektiv och värderingar, att frågorna sällan har några tydliga svar samt betydelsen av att eleverna resonerar och gör ställningstaganden.
Dagens gäster är Teresa Miranda Maureira, lektor och gymnasielärare i biologi, geografi och naturkunskap vid Lundellska skolan i Uppsala, och Johan Wallin, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i december 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman. -
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om skrivande och ämneskunskaper. Utifrån en ny forskningssammanställning diskuterar vi betydelsen av att skriva i alla ämnen, för att lära sig ett ämnesinnehåll. Vi diskuterar innehåll och funktion, och att olika typer av texter leder till olika typer av lärande. Vi tar även upp betydelsen av i vilken kontext studier är utförda, och hur man kan använda forskning i klassrummet. Dagens gäster är Sofia Hillenborg, lärare på Norrängsskolan i Jönköpings kommun, och Åsa af Geijerstam, docent vid Uppsala universitet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i november 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om lärares forskningsanvändning. Med utgångspunkt i en rapport i serien Skolforskningsinstitutet fördjupar som bygger på intervjuer och en enkät med lärare, får vi ta del av lärares erfarenheter av att använda forskning vid planering, genomförande och utvärdering av undervisningen. Vi pratar om olika typer av texter, och hur man kan vara en medveten och kritisk läsare av forskning. Dagens gäster är Karolina Fredriksson och Karin Stolpe, som båda arbetar vid Skolforskningsinstitutet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i juli 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. Foto: Anna Hedman.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden pratar vi om ett forskningsprojekt om antibiotikaresistens och handlingskompetens, som finansierats av Skolforskningsinstitutet. Antibiotikaresistens är ett akut globalt folkhälsoproblem, och utbildning har hög prioritet för ett hållbart samhälle. Projektet syftar till att utveckla elevers kunskaper och handlingskompetens i relation till antibiotikaresistens, och har resulterat i ett undervisningsmaterial för biologilärare på högstadiet och gymnasieskolan. Vi diskuterar materialet, och de didaktiska modeller som varit grund för forskningen. Vi får även höra hur det är att delta i ett praktiknära skolforskningsprojekt. Dagens gäster är Catharina Bergström, Palmbladsskolan, Eva Lundqvist, Uppsala universitet och Ida Solum, Rosendalsgymnasiet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i juni 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden diskuterar vi, utifrån en systematisk översikt om fritidshem, fritid, utveckling och lärande i fritidshem. Vi pratar om den fria tidens lärande och olika förhållningssätt, liksom arbetet med att främja elevpåverkan och elevers agens. Hur kan man arbeta med och utveckla resurser som redan finns, och hur kan det kompensatoriska uppdraget skilja sig åt? Vi tar även en titt på den internationella forskningen – är svenskt fritidshem verkligen en unik verksamhet? Dagens gäster är Emma Hedström, biträdande rektor på Byleskolan i Täby kommun, och Ilana Manneh, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i maj 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om undersökande arbetssätt och lärares vägledning. Vi diskuterar olika grader av lärarstyrning i relation till åldersprogression, och hur man kan låta elever ställa upp en undersökande fråga. Vi pratar även om betydelsen av att främja elevers förståelse för vetenskapens karaktär. Gäster är Marie Danielsson, Vetenskapens hus och Eva Bergman vid Skolforskningsinstitutet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelade in på distans i april 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden pratar vi om hjärnforskning och varför det är relevant för verksamma inom skolan och förskolan. Vi får höra hur två lärare arbetar med forskning och kunskap om hjärnan i klassrummet. Vi diskuterar också hjärnan som ett biologiskt organ och betydelsen av kunskap om hjärnans funktion i relation till lärande. Gäster är Carola Wiklund-Hörnqvist, Umeå universitet, Sara Unkel, Malmö stad och Hanna Åström, Skellefteå kommun. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelade in på distans i mars 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden diskuterar vi möjligheter och utmaningar med att bedriva praktiknära forskning i förskolan, forskare och verksamma tillsammans.
Vi pratar om hur barn utvecklar sitt språk i miljöer där flera språk förekommer, men även om lusten att lära och vikten av trygghet och av att involvera vårdnadshavare.
Dagens gäster är Sara Andersson, Anne Harju och Annika Åkerblom som alla arbetat med ett projekt finansierat av Skolforskningsinstitutet. Programledare är Anna Hedman.
Avsnittet spelades in på distans i januari 2022. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet. -
I dagens avsnitt samtalar vi om vikten av ett aktivt ledarskap för att främja studiero. Vi diskuterar betydelsen av positiva relationer och förebyggande arbete, och hur man kan använda sig av systematiska forskningssammanställningar i arbetet. Dagens gäster är Linda Frenning och Alva Appelgren, programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i december 2021. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
Dagens avsnitt handlar om spelifierad undervisning. Vi diskuterar relationen mellan spel och spelifiering, och varför det är viktigt att ha koll på begreppen. Vi tar även upp olika typer av spelifieringsmoment som belöning och tävling, lärarens roll, och vilka moraliska dilemman man kan stöta på. Dagens gäster är Adam Palmquist vid Göteborgs universitet och Eva Bergman på Skolforskningsinstitutet, som båda arbetat med rapporten Spelifiering – ett lustfyllt sätt att lära?. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i november 2021. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
- Näytä enemmän