Uppsala Universitet Podcasts
-
Vestums VD och huvudägare Conny Ryk gästar Podden och går igenom bolagets sista kvartal. Vestum äger många olika nischade bolag inom byggindustrin. Conny berättar om utmaningar, möjligheter och hur de tar sig an en osäker konjunktur. Många investerare känner sig osäkra på vart konjunkturen är på väg. Detta har lett främst till större nedgångar på senare tid på de finansiella marknaderna vilket inte minst synts på de nya marknaderna för kryptotillgångar. På flera håll ser man stora dramatiska prisfall. Av detta skäl träffar vi Claire Ingram Bogusz. Claire är docent vid Uppsala universitet och forskar bl. a. på "fintech" och ”krypto”. Hon försöker svara på våra frågor om vad som sker nu och vad vi kan se framför oss på längre sikt. Många får mycket investeringsinspiration om investeringar ifrån olika profiler på sociala medier. En som fångat mångas uppmärksamhet är ”Ekonomigurun”. I en längre intervju träffar vi ”Ekonomigurun” för att lära känna personen bakom alla filmer och inlägg.
Banking By Daniel är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd. Investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt kommer ifrån Banking By Daniel fattas alltid självständigt av investeraren. Banking By Daniel frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust som grundar sig på användandet av information från Banking By Daniel. De åsikter som framkommer är gästens egna åsikter och skall därför inte ses som rådgivning då de inte tar hänsyn till mottagarens specifika investeringsmål, kunskapsnivå eller riskpreferenser. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar du investerar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Detta ska inte ses som råd eller rekommendation. Gör alltid en egen analys.
-
Kraschen i världens sjätte största kryptovaluta raderade ut investeringar och drabbade även svenskar. Och den drog med sig andra kryptotillgångar i fallet. Vilka risker utgör krypto och hur kan de hanteras?
Programledare: Claes Aronsson Medverkande och röster i programmet: Kristian Åström, ekonomikommentator Ekot Claire Ingram Bogusz, docent vid Uppsala universitet Stefan Ingves, riksbankschef Frida Bratt, sparekonom Nordnet Rikard Josefsson, vd Avanza Hanna Eklööf, ekonom Riksbanken Mårten Andersson, kryptoinvesterare Janet Yellen, finansminister USA David Rubenstein, The Carlyle Group Producent: Olof WijnbladhTekniker: Maria Stockhaus [email protected] -
Den ryska ekonomin står allt mer isolerad, då omvärlden spär på med ständigt tyngre sanktioner. Företag flyr Ryssland, den rådande rubelkursen påstås vara total fantasi och ryssarnas levnadsstandard urholkas dag för dag.
Hur ser framtiden ut för den ryska ekonomin och står den inför en kollaps, som så många förutspår?
Stefan Hedlund, nationalekonom och professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, gästar Erik Ståhl i Nyhetspodden.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Producent: Ami Lassila. Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
I havsdjupen eller med hjälp av tusenårig kunskap kring medicinalväxter hittar forskare strukturer i naturen som kan leda till nya läkemedel. Men det är en bitvis krånglig väg framåt.
Av de läkemedel som vi använder idag har 2/3 sitt ursprung i naturen. Idegranen är ett tydligt exempel på hur kartläggning av egenskaper hos växter har kunnat leda fram till ett effektivt läkemedel som taxol och numera paclitaxel. Det används bla i behandling av bröstcancer, äggstockscancer och lungcancer. Traditionell medicin ger viktig kunskap På Sri Lanka har forskare tillsammans med docent Sunithi Gunasekera i farmakognosi vid Uppsala universitet kartlagt 50 medicinalväxter och hittat att många av dem har antibakteriella egenskaper. En av ärtväxterna tycks också kunna ha egenskaper som kan användas mot gramnegativa bakterier. Det skulle vara ett välbehövligt tillskott i kampen mot bakterier som blivit motståndskraftiga mot antibiotika. Men insikten om växtens substanser är bara första steget i ett arbete med att kanske hitta vägar fram till ett nytt antibiotikum. Som att bestiga månen"Ett annat sätt att försöka hitta kemiska föreningar som skulle kunna leda till nya läkemedel är att undersöka havsdjupen. Paco Cardenas är docent i farmakognosi vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet. Han går ner på 400 meters djup i en liten ubåt för att kartlägga det han upplever är som att bestiga månen. Där nere upptäcker han svampdjur som har tusentals olika kemiska föreningar. Långsnöret svårt att använda mot kackerlackorEtt tredje sätt att hitta effektiva medel i naturen är att leta bland allt som är giftigt. Slemmasken med namnet långsnöret kan bli över 50 meter lång och är otroligt giftig. Det kan lätt ta död på kackerlackor som kan sprida sjukdomar. Men professor Ulf Göransson i farmakognosi har med sina kollegor visat att dilemmat är att i naturen vill man inte sprida gifter hur som helst, utan de behöver skickas in väldigt målmedvetet. Att behöva använda en spruta för att ta död på varje kackerlacka blev därför inte ett effektivt bekämpningsmedel.Medverkande Docent Paco Cardena, docent Sunithi Gunasekera, professor i farmakognosi Ulf Göransson och professor i farmakognosi Anders Backlund, alla vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet. Programledare och producent: Annika Östman [email protected] -
I det här avsnittet träffar vi svenska Beatrice Fihn som leder antikärnvapenrörelsen ICAN, mottagare av Nobels fredspris 2017. Men hur är det att leda den globala kampen mot kärnvapen mitt under brinnande krig, när världen plötsligt står inför ett verkligt kärnvapenhot? Är hon själv orolig för framtiden? Och varför är hon så besviken på den svenska regeringen?
Researching Peace - en podcast från Uppsala universitet och institutionen för freds- och konfliktforskning.
-
Vishet handlar om hur vi tillämpar vår kunskap i det dagliga livet. Hur vi lever och är mot varandra. Vishet har för mig med rena avsikter att göra. Att inte bara tala om fred utan att vara fredlig.
Om Lisbeth Gustafsson:Lisbeth Gustafsson är TV-reportern som lämnade nyhetsjournalistiken för att få samtala om tro och livsfrågor i samhälle och kyrka. Hon arbetar idag som författare och journalist och är hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.Se människan, är Lisbeths motto. Se människan mitt i nyhetsflödets dramaturgi utan att förminska eller förringa hennes möjlighet att vara människa. Orden är viktiga för Lisbeth - men också tystnaden. I klostren och öknen hämtar hon näring för sitt andliga liv. Och delar gärna med sig av frukterna...Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Den djupa konflikten mellan grek- och turkcyprioter tycks inte gå att lösa. Vad innebär det för Nato, där både Turkiet och Grekland är medlemmar? Dessutom: Partibytare, lös näsa och avhoppad diplomat.
Hur påverkar Cypern-konflikten världspolitiken?Spänningen i östra Medelhavet har ökat på senare tid. Det finns flera orsaker till att Turkiet och Grekland inte kommer överens. Det handlar om den turkiska ockupationen av norra Cypern, en allt mer offensiv turkisk utrikespolitik, men också om upptäckten av stora naturgasfyndigheter i området. Anna Jarstad, statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, forskar om fred och demokratisering i multietniska stater och stater som genomlevt inbördeskrig. Vi ber henne om en bakgrund till konflikten, och frågar om det görs några försök att lösa den. Och så frågar vi Alexandra Sandels, frilansjournalist som befinner sig på Cypern, om hur hon märker av den här konflikten i vardagen.PartibytarnaDet är dags för ett nytt avsnitt i vår serie Partibytarna, där vi pratar med väljare som inför höstens riksdagsval bestämt sig för att byta parti. Partiet de röstat på tidigare har kanske utvecklats på ett sätt som de inte gillar, eller så är det partibytaren själv som förändrats och fått andra prioriteringar. Idag har vi med oss Ola Giermundsson från Trollhättan, en egenföretagare som bytt från Moderaterna till Miljöpartiet, och Bi Hjern, en nybliven pensionär som bytt från Liberalerna till Socialdemokraterna. Vad var avgörande, och vilka känslor har bytena väckt?Vi funderar också över Zlatans näsa som halssmycke, den ryske diplomatens avhopp, och Boris Johnsons partybilder. Och så får Bruce Springsteen ta ett par toner.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Amanda Rydman -
Hur kommer Sveriges relation till Ryssland se ut i framtiden? Vad behöver hända efter kriget för att gå framåt? Och vad kan Alva Myrdal centrum spela för roll i det hela? I det här avsnittet av Researching Peace träffar vi Joakim Vaverka, toppdiplomat med lång erfarenhet från bland annat FN:s säkerhetsråd. Dessutom sitter Joakim Vaverka i styrelsen för Alva Myrdal centrum.
Researching Peace - en podcast från Uppsala universitet och institutionen för freds- och konfliktforskning.
-
Förra veckan kom den första bilden av det svarta hålet i mitten av vår galax. Det är tagen med radioteleskop världen över och kan hjälpa oss förstå hur svarta hål fungerar.
Den allra första bilden av ett svart hål kom för tre år sedan. Men nu har astronomer genom ett stort internationellt samarbete presenterat den första bilden på ett svart hål som finns mycket närmare oss, i hjärtat av vår galax Vintergatan. Medverkande: Michael Lindqvist, astronom vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium. Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet. Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Programledare: Camilla Widebeck [email protected]: Jonna Westin [email protected] -
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har kärnvapenhotet trappats upp, bedömare menar att risken för att kärnvapen kommer att användas har ökat. I det här avsnittet möter vi Sveriges Radios utrikeskorrespondent Lubna El-Shanti som är född i Ukraina och som var på plats när kriget bröt ut. Hon är också en av de journalister som med egna ögon sett det fasansfulla i Butja där civila låg mördade på gatorna. Vi pratar om hur är det är att bevaka ett krig där hotet om kärnvapen finns närvarande och vad folket i Ukraina själva tror om kärnvapenhotet.
Dessutom ska vi reda på bakgrunden till varför Pink Floyd sjunger en Ukrainsk folkvisa.
Researching Peace - en podcast från Uppsala universitet och institutionen för freds- och konfliktforskning.
-
Varför är historia så viktigt?
Vilken historia är viktig?
Vad händer med den historielösa människan?
Var börjar man?
Gäst: Ola Larsmo, författare och hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten Uppsala universitet
Producent: Agneta Nordin, Lokatt Media
Kinamockaskogen är ett samarbete mellan Lunds stift, Luleå stift, Sensus, Universitetskyrkan och Kyrkans tidning
-
Ett telefonväkteri där du som lyssnar ställer dina frågor om religion och livsåskådning.
Med i studion för att svara på frågorna finns: Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom vid Uppsala universitet och Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola som ägnat mycket tid åt islam i historia och nutid.Programledare: Åsa Furuhagen Producent: Anders Diamant Reporter: Märta Kero -
Laura Parducci älskar träd och konst. Hon är expert på urgammalt DNA från växter. Nyligen visade hennes forskargrupp att granarna i Sverige är äldre än vi trott, och växte under istiden. Nu har hon flyttat till Rom och då blir det mer forskning om antika statyer än granar.
Att förstå hur växter har tacklat tidigare klimatförändring är viktigt för att förstå vad som sker idag. Laura Parducci har länge forskat om skogarnas utbredning i Sverige, och visat att granskogarna är äldre än vi trott, forskning som hon gjort vid Uppsala universitet.Laura Parducci studerar DNA på det som växer på vårt kulturarvMen sedan två år bor hon i Rom och forskar på Sapienza-universitetet, och då har forskningen delvis ändrat inriktning från granskogarnas utbredning till antika romerska statyer och vad som växer på dem. Och nu ska hon också ta prover från Colosseum.Lena Nordlund [email protected] -
- Efter den här våren skulle jag behöva goda existentiella samtal mitt i nyhetsflödet om konsten att leva som hel människa i en orolig värld.
Om Lisbeth Gustafsson:Lisbeth Gustafsson är TV-reportern som lämnade nyhetsjournalistiken för att få samtala om tro och livsfrågor i samhälle och kyrka. Hon arbetar idag som författare och journalist och är hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.Se människan, är Lisbeths motto. Se människan mitt i nyhetsflödets dramaturgi utan att förminska eller förringa hennes möjlighet att vara människa. Orden är viktiga för Lisbeth - men också tystnaden. I klostren och öknen hämtar hon näring för sitt andliga liv. Och delar gärna med sig av frukterna...Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Vikten av att alla får komma till tals
Brödtext: Vi samtalar med Elena Namli och Hans Abrahamsson om demokratins utmaningar och hur ett lokalt demokratiarbete gör det möjligt för fler att komma till tals genom medborgardialog.
Medverkande: Elena Namli, Professor i Teologisk etik vid Uppsala Universitet, Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare från Göteborgs Universitetet, Nils Munthe, SKR
Programledare: Anders Nordh, SKR
Tid: 30:25
- Näytä enemmän