Christian Benedict Podcasts
-
I detta avsnittet pratar Soran och Daod med sömnforskaren Christian Benedict, på Instagram @sleep_advocate. Christian är också doktor i humanbiologi, docent i neurovetenskap och lektor i farmakologi. Han har skrivit boken Sömn, sömn, sömn. De pratar om sömnparalys, hur mycket man bör sova per natt, hur mycket barn bör sova, vad drömmar är för något, hur olika substanser påverkar sömnen och mycket mycket mer.
Stötta oss på www.patreon.com/sjukaihuvudet
Maila oss på [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.
00:14:03 – Christian in 01:05:24 – Christian utEn Tyngre Podd! handlar om övervikt. Ett växande problem i vårt samhälle som vi vill förstå bättre och även inspirera andra.
Mange och Pischa är två populära coacher med helt olika bakgrunder men som sammanstrålar i en DUO som vill hjälpa människor mot en bättre hälsa och relation till sig själva.
Podden kommer även gästas av personer som på ett eller annat sätt berörs av ämnet övervikt.
Du som lyssnar på vår podd får gärna betygsätta den på den plattform du lyssnar på – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Efter nästan fyra års frånvaro är äntligen lektor Christian Benedict tillbaka som gäst i podden för att dela med sig om sin kunskap kring sömn.
I det här avsnittet fokuserar vi på ungdomar som ofta är en grupp där det finns ett betydande problem med otillräcklig sömn. Vi börjar med att förklara varför det rent biologiskt är svårare för ungdomar att somna i tid så de kan vakna upp utvilade nästa morgon. Någon gång under tonåren så börjar deras dygnsrytm förskjutas vilket innebär att de helt enkelt inte är trötta vid den tiden då de behöver somna.
Efter det här fokuserar vi på andra delar i ungdomarnas omgivning som också bidrar till att göra det svårare att somna. Det var betydligt lättare att komma i säng i tid och somna för en 30 år sedan jämfört med idag helt enkelt för att världen idag är annorlunda. Det finns tillgång till nya avsnitt av serier som aldrig tar slut för kvällen, sociala medier, tv-spel och annat som lockar till senare sänggående.
Dessutom finns det idag en kultur kring koffein som många gånger kan bli negativ. Koffein har en förmåga både att förskjuta dygnsrytmen ytterligare framåt samtidigt som det även kan göra det svårare att somna och försämra kvalitén på den sömnen som man ändå få. Samtidigt så har koffein positiva effekter på mående, koncentration och fysisk prestationsförmåga. Det gäller därför att förstå hur koffein fungerar så man kan nyttja det på ett positivt sätt om man ska konsumera det.
Gillade du Christian och vill höra ännu mer så har han varit med tre gånger tidigare i podden, avsnitt 56, avsnitt 101 och avsnitt 166.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Gudiols träning har flutit på bra i en hel månad nu 00:08:14 Christian Benedicct är tillbaka efter några års frånvaro 00:11:45 Varför blir det svårare att sova i fatt och reparera för en dålig natt när man blir äldre? 00:18:31 Förr var det mycket lättare att sova bra, idag kan det krävas medvetenhet 00:25:13 Dagens tema för avsnittet - ungdomar och sömn 00:26:36 Hur uppmuntrar man till mer sömn utan att ge folk ångest över sin sömn? 00:31:31 Skillnaden i dygnsrytm mellan ungdomar och vuxna 00:34:07 Ungdomar blir inte trötta när vi andra blir trötta 00:38:05 Det finns även fler saker som håller ungdomar vakna och alerta idag jämfört med förr 00:45:24 Fenomenet social jetlag och problemet att sova ut till måndagen 00:50:03 Gudiol tror inte att folkhälsan kommer att förbättras framöver 00:55:15 Koffein kan ha en betydande påverkan på sömnen och ens dygnsrytm 01:01:10 Koffein är en lösning för att inte känna sig så trött på förmiddagen 01:03:49 Observationsdata på ungdomar och energidrycker visar på samband som verkar negativa 01:09:28 Det finns positiva effekter från koffein som så klart även fungerar för ungdomar 01:13:22 Det är viktigt att förstå att effekten från en viss dos koffein påverkas av din kroppsvikt 01:17:59 Hur ska man förhålla sig till energidrycker och förmedla detta till ungdomar? 01:23:21 Positiva saker som en tillräcklig sömn bidrar med 01:24:36 Förbättrad idrottsprestation och troligen lägre skaderisk 01:35:08 Christian tror att det ändå är positivt för hälsan att skaffa barn -
Skulle samhället spara pengar om TBE-vaccinet var gratis? Och varför kan Louise inte sova? Programledare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fästingplågans ekonomiFästingarna ökar och därmed smittspridningen av sjukdomen TBE. Och omkring 40 procent av dem som får TBE drabbas även av allvarliga men och följdsjukdomar. Så förutom det individuella lidandet är vården dyr för samhället, det handlar om många miljoner kronor. Skulle det bli billigare att vaccinera alla gratis? Vi frågar nationalekonomen Daniel Slunge, forskare i miljö- och hälsoekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, som har studerat samhällskostnader och beteenden kring fästingar och TBE.
Klimatet och sömnenLouise har svårt att sova i värmen, trots långa, svala simturer före sänggåendet. Men är kvällsdoppet kontraproduktivt? Vi ställer frågan till sömnforskaren Christian Benedict, Uppsala universitet. Han varnar för att vi kommer få klara oss med mindre sömn när klimatet blir varmare. Det kan handla om upp till sju nätter per år i förlorad sömn. Och frågan är, kan vi överhuvudtaget anpassa oss till färre sömntimmar?
Rundor i riksdagenKonstverket Kom som du är, ett monument över demokratin i Sverige, uppfördes i samband med firandet av demokratins hundraårsjubileum i början av juni. Till konstverket hör en liten bok, Rundor, där riksdagens personal beskriver sin vardag i teckningar. Idag har vi bjudit in konstnären Astrid Göransson, och Sandra Duvefjord, en av riksdagens säkerhetsvakter, för att få veta mer om hur samarbetet såg ut, och vad de här teckningarna berättar om demokratins förutsättningar.
Dessutom: Vi tipsar om sommarläsning och ger privatekonomiska råd, spekulerar om höstens val och delar ut ministerposter.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Att sova är inte en prestation och att bli besatt av sina sömnproblem gör saken värre, säger Christian Benedict, författare till boken Sömn, sömn, sömn. Tillsammans med Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert, avlivar Benedict myterna kring sömn och berättar hur du hanterar de vanligaste problemen.
-
I dagens avsnitt har vi bjudit in sömnbristforskaren, föreläsaren och författaren Christian Benedict för att prata om sömnens betydelse för hälsa och prestation. I avsnittet reder Christian ut hur långvarig sömnbrist påverkar såväl minne, immunförsvar och vikt som vår koncentrationsförmåga och våra känslor. Hur många timmar bör man egentligen sova för optimal återhämtning? Kan powernaps kompensera om man sovit dåligt under natten? Och hur påverkar egentligen skiftarbete sömn och återhämtningen? Detta och mycket mer i dagens avsnitt!
-
Sömn, ett hett debatterat ämne och vem är inte bättre att svara på frågor om barn och sömn om inte sömnforskaren Christian Benedict. Författare till boken “Sömn sömn sömn”.
Jag ställer frågor som; Hur mycket behöver vi egentligen sova, och vad har sömn och ADHD för koppling till varandra?
-
Sömn, ett hett debatterat ämne och vem är inte bättre att svara på frågor om barn och sömn om inte sömnforskaren Christian Benedict. Författare till boken “Sömn sömn sömn”.
Jag ställer frågor som; Hur mycket behöver vi egentligen sova, och vad har sömn och ADHD för koppling till varandra?
-
En god natts sömn börjar redan när du vaknar. Sömnforskaren Christian Benedict och författaren Minna Tunberger berättar vad du kan göra redan på dagen för att sova bättre på natten.
Vår sömn och hur bra vi sover är något vi tar hand om hela dygnet. Det börjar faktiskt redan när vi vaknar på morgonen, berättar Minna Tunberger, som säger att det var hennes största aha-upplevelse när hon skrev boken.
Dygnsrytm och dagsljus Hur vi gör saker under dagen har betydligt större påverkan på sömnen än vad vi kanske tänker på. Det är till exempel väldigt bra för sömnkvaliteten att ha en grundläggande dygnsrytm, alltså sova ungefär samma tider varje natt, och att se till att vistas i dagsljus varje dag. Däremot går det faktiskt att sova ikapp, åtminstone i någon utsträckning. De flesta av oss får säkert lite mindre sömn i veckorna och det behöver man inte bekymra sig för så länge man får sova mer ordentligt på helgerna.
Många av de förändringar du kan göra är enkla och faktiskt gratis!
Här är 6 enkla tips som förbättrar din sömn
Se till att vistas en stund i dagsljus varje dag, gärna på förmiddagen. Jobbar du inomhus är det jättebra om du sitter eller jobbar nära fönster. Rör på dig (träna, promenera eller vad som passar dig) då och då - hellre på dagen än på kvällen. Ät din största måltid mitt på dagen och ät helst inte timmarna innan du ska sova. Lägg gärna undan skärmarna timmarna innan du ska sova - filtrera åtminstone bort det blå ljuset. Försök ha en så regelbunden dygnsrytm som möjligt - sov ungefär samma tider helt enkelt.Jobba med ljuset på jobbet Det pratas mycket om hur dåligt det blå ljuset från alla mobil- och datorskärmar är. Men det är inte nödvändigtvis så farligt bara vi får vistas i lite riktigt dagsljus under dagen. Då är den inre klockan redan justerad och vårt "mörkerhormon" melatonin kan utsöndras som det ska när det blir natt. Fundera på hur det är på ditt jobb. Kan du ta en kort promenad i dagsljus mitt på dagen? Eller gå en bit från bussen på morgonen? Det kanske också går att möblera så att så många som möjligt kan jobba nära fönster?
Stötta bra rutiner Vi som jobbar ihop kan också stötta varandra att varva ner på kvällarna genom smarta och enkla rutiner. Man kan till exempel komma överens om att inte mejla varandra kvällstid. Numera går det att schemalägga mejlutskick till kommande morgon i de flesta mejlprogram. Här har förstås chefer en viktig roll genom att själva gå före och visa vilka beteenden som uppmuntras i organisationen.
Det här att komma ut i dagsljus är inte så lätt på ett vanligt kontorsarbete, särskilt inte vintertid. Vår samarbetspartner Twitch Health har stor erfarenhet av att arbeta med fysisk aktivitet på arbetsplatsen. De har skrivit ett blogginlägg där de delar med sig av hur du lyckas med träning på jobbet.
Bland annat tipsar de om att undvika fitnesstrender och istället utgå från vårt biologiska behov av rörelse. De betonar också vikten av att träningsmöjligheten kommuniceras på ett bra sätt och att ledare både står bakom och deltar i det som görs. Slutligen behöver utbudet vara tillgängligt och helst gå att anpassa eftersom vi alla är olika och vill träna på olika sätt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För andra gången är Christian Benedict med i Hjärnpodden och pratar om sömn och sömnforskning. Christian arbetar på Uppsala Universitet och har disputerat i Lübeck inom sömn.
Just nu är han aktuell med boken "Sömn, sömn , sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn". Boken är skriven tillsammans med Minna Tunberg.
I avsnittet pratar vi om hur sömn påverkar kroppens olika funktioner och hur både för mycket och för lite sömn påverkar hur vi mår. Att inte sova tillräckligt innebär att vi får sämre förmåga till impulskontroll, känsloreglering, vi blir mer hungriga och har dessutom svårare att stå emot (onyttig) mat eftersom det är en belöning i hjärnans belöningssystem.
Sömn påverkar även mättnadshormoner och hunger och på så sätt har sömn inverkan på fler sätt för viktreglering. Sömn är det som behövs för att återställa hjärnan efter en aktiv dag. Därför varierar djupsömn mellan olika dagar.
Slutligen pratar Christian även om att långvariga sömnproblem som sömnapné (andningsuppehåll i sömnen) behöver behandlas eftersom man annars kommer in i en ond cirkel med sämre återhämtning och sämre hälsa.
Tidigare avsnitt om sömn:
Avsnitt 44 med Christian Benedict,
Avsnitt 88 Med Torbjörn Åkerstedt,
Avsnitt 99 med Cecilia Enockson. Avsnitt 44 nås via http://hjarnpodden.se via prenumeration av arkiverade avsnitt. http://hjarnpodden.se/44-nytta-med-smn-intervju-med-docent-christian-benedict
För att följa Christian i sociala medier:
Instagram @sleep_advocat
Twitter @sleep_advocate
Facebook @somnsomnsomn
För att kontakta Kristina mailar du som vanligt [email protected]
-
Med tanke på att vi spenderar nästan en tredjedel av vårt liv sovandes - vore det inte klokt att ta en funderare över hur vi sover? Idag intervjuar jag sömnforskaren och docent Christian Benedict, och vi pratar sömn, vila och återhämtning. Vilka är de största sömnbovarna? Vad kan vi göra för att sova bättre? Har trötthet alltid att göra med sömnbrist? Vad händer i hjärnan och kroppen när vi sover dåligt? Också får vi svar på frågan - kan vi ersätta sömn med meditation?
Gäst : Christian Benedict, sömnforskare -
Problematisk skolfrånvaro är en av de svåraste utmaningarna att komma till rätta med i skolan. Det beror ofta på komplexa samband som krävs att vuxna i skolan analyserar hela organisationen på ett systematiskt sätt.
I det här avsnittet pratar Kristina med psykolog Maria Bühler, som arbetar med att sprida förhållningssättet lågaffektivt bemötande i skolor och organisationer. Just nu är Maria aktuell med en ny bok som heter "Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro". Boken är skriven tillsammans med Annelie Karlsson och Terése Österholm.
I avsnittet pratar vi om problematisk skolfrånvaro, människosynen som ligger i det lågaffektiva bemötande. I övrigt handlar det mycket om förhållningssätt i skolan och vi tangerar betygssystemet, skolpolitik och en hel del annat.
Maria Bühler är med i avsnitt 15 och pratar där om lågaffektivt bemötande från grunden. Avsnittet hittar du här: http://hjarnpodden.se/15-lgaffektivt-bemtande-i-skolan-intervju-med-maria-bhler (Premium – abonnemang krävs)
Ytterligare ett avsnitt som handlar om "hemmasittare" med Robert Palmer hittar du här: http://hjarnpodden.se/57-hemmasittande-intervju-med-robert-palmer (Premium)
Avsnitt om sömnens betydelse hittar du här: http://hjarnpodden.se/88-smn-fr-att-leva-professor-torbjorn-akerstedt (sponsrat avsnitt)
Nyttan av sömn med Christian Benedict hittar du här: http://hjarnpodden.se/44-nytta-med-smn-intervju-med-docent-christian-benedict (Premium)
Kontaktuppgifter till Maria hittar du på http://kogita.se
För att få kontakt med Kristina mailar du till [email protected]
-
Christian Benedict är docent vid Uppsala Universitet och driver forskning om sömn och de hälsoeffekter sömnbrist har. Christian är disputerad i Lübeck och kom till Sverige 2010, driver sin egen forskargrupp om sömn.
I avsnittet pratar vi om varför vi sover, hur lärande påverkas av sömnbrist och varför det inte är någon idé att tjata på tonåringar med sena nattvanor. Sömn har betydelse för vårt dagliga beslutsfattande, förmåga att hålla koncentration och impulskontroll. Sömnbrist verkar kunna påverka hur mycket godis vi äter (!) d v s sötsug och det verkar även kunna bidra till att hjärnans celler inte kan tvättas från restprodukter som bildas under dagen. Det i sin tur kan göra att sömnbristen leder till ökad risk för Alzheimers sjukdom. Den här intervjun är lite längre än vanligt, men väl värt det! Christian förklarar mycket spännande saker om sömn som har betydelse för dig som människa, ledare, elev, förälder. O hur är det? Är det det blå ljuset som orsakar sömnstörning eller något helt...