ECB Podcasts
-
Precis när den ekonomiska debatten blivit maximalt förvirrad kommer Scocconomics tillbaka för att ställa till rätta, städa up och trassla ut. Den mest brännande frågan för många idag är den egna ekonomin. Skyhöga priser, hög ränta och höga hyror, blygsamma löneökningar och besparingar på välffärden, och vi har ett recept på en väldigt dyster ekonomisk utveckling.
Det sägs att det hela beror på inflationen, men i detta avsnitt visar Sandro Scocco med hjälp av statistik från ECB att de faktorer som drev fram den: importpriser och elpriser, nu är helt normaliserade.
Priserna borde därmed också återgå till tidigare nivå. Ändå kostar osten fortfarande 250 kronor, och inte 120 som tidigare. Matvarujättarna med flera har använt inflationen som en förevändning att öka vinstmarginalen, och det är just denna vinstmarginal som nu är det som driver inflationen. Och riksbanken agerar som om det är för mycket pengar i hushållen som är problemet, och höjer räntan, samtidigt som regeringen låter bli att göra något alls. Missa inte när Sandro Scocco och Jenny Lindahl reder ut det hela.
-
Både FED och ECB höjer styrräntan precis som förväntat. Nästa vecka är det svenska Riksbankens tur att ge besked. Vilka parametrar påverkas deras beslut och hur kommer de med bolån påverkas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Carl Hammer, analyschef på SEB och Kristian Åström, ekonomikommentator -
Hedgefonden Antiloops förvaltare Martin Sandquist och Mikael Syding går igenom utsikterna för 2023. Syndiga aktier, guld, olja, Kina, krypto och inte minst USD.
Vad är det för "val" som köpt stora mängder säljoptioner i ETH på $400 (nu $1337)?
Är det verkligen bra om Fed tar en paus och sedan börjar med QE igen - "Rosie" tror verkligen inte det. Kina har öppnat portarna..., visserligen mest för Covid än så länge, men man ser redan effekter på diverse råvarupriser. Vad säger det om möjligheterna för olika aktiesektorer, för inflation, för Fed och ECB och dollarkursen?
Blir Vattenharens År till slut guldets time to shine på allvar, särskilt relativt aktier? "2023 spås bli ett år av hopp"..., men frågan är för vem
-
Börserna faller efter en höjd ränteprognos från Fed. Rutger Arnhult avgår som vd för Castellum. Ericsson har kapitalmarknadsdag och ECB väntas dra upp styrräntan med 50 punkter.
Di Morgonkoll med Anna Stjernquist. -
Så här på slutsträckan för börsåret har vi till slut kommit fram till den enskilt intressantaste veckan på länge. Vi inväntar amerikansk inflation tillsammans med räntebesked från Fed och ECB, som har stora möjligheter att påverka de finansiella marknaderna. För svenskt vidkommande presenteras vår egen inhemska inflation på onsdag. Föregående vecka präglades av positiva nyheter om att Kina är på väg att lätta på sina covidrestriktioner, men riskaptiten hölls nere. Med tanke på rådande konjunkturoro var veckans data högintressant. Statistiska centralbyråns BNP-indikator för oktober visade på en tillväxt betydligt starkare än förväntat.
-
Bryskt uppvaknande efter några år med kvantitativa lättnader?
Under senare år har marknaden för icke säkerställda obligationer varit fastighetsbranschens tillförlitligaste källa av ny finansiering. Den starka tillväxten i obligationsmarknaden har i sin tur varit beroende av centralbankernas kvantitativa lättnader. Dessa obligationsköp har under våren upphört och övergår nu i kvantitativa åtstramningar istället. Hur omfattande blir omsvängningen? Vad händer med obligationsmarknaden och fastighetsmarknaden när denna källa till finansiering börja sina? Hur skiljer sig utsikterna för de olika centralbankerna Fed, ECB respektive Riksbanken i den här frågan?
Podden spelades in för en livepublik på Business Arena Stockholm den 22 september.
Samtalsledare: Daniel Bergstrand, strategisk innehållsproducent, Business Arena
Talare:
Jacob Bruzelius, Head of Corporate Finance, Catella
Vill du ta del av presentationen så finns den tillgänglig på businessarena.nu/stockholm
-
Den Europeiska centralbanken, ECB, höjer räntan med 0,75 procentenheter. Den största höjningen i bankens historia och ett krafttag i kampen mot inflationen. Ekonomiekot Extra torsdag handlar om ECB:s historiska besked.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Margareta Svensson, reporter -
Den Europeiska centralbanken, ECB, höjer räntan med 0,75 procentenheter. Den största höjningen i bankens historia och ett krafttag i kampen mot inflationen. Ekonomiekot Extra torsdag handlar om ECB:s historiska besked.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Medverkande och röster i programmet:
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Margareta Svensson, reporter -
En händelserik vecka bjöd på räntebesked från ECB, en vändning för SAS och sist men inte minst amerikansk inflation. Marknaderna har de senaste veckorna handlats lugnare då olika krafter vägts mot varandra, men i slutet av föregående vecka tog de negativa krafterna över och vi fick åter se tunga börsfall.
-
Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar om Riksbanken måste skynda efter Federal Reserve och ECB i åtstramande riktning och hur farligt det är att ränteskillnaderna ökat i euroområdet. Dessutom får vi två spaningar och en förklaring av veckans begrepp: arbetskraftsdeltagande.
Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om slopade restriktioner och räntebeskedet från ECB
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.