Joe Biden Podcasts
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
Tre år efter skilsmässan mellan EU och Storbritannien är bodelningen nu klar, men långt ifrån accepterad. Hör om gränser som utmanar den sköra freden och om hur Storbritannien mår efter Brexit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har gått 25 år sedan Långfredagsavtalet på Irland som satte punkt för den blodiga konflikten mellan protestantiska unionister, som vill tillhöra Storbritannien, och katolska nationalister, som vill tillhöra Irland. Men – som USA:s president Joe Biden underströk när han besökte landet inför årsdagen – ett slut på konflikten var inte en självklarhet. Fredsavtalet vilade till viss del på att Storbritannien och Irland tillhörde samma union, vilket Brexit har satt stopp för. Hör om gränsdragningskonflikten som petar i gamla sår och Windsor-ramverket som klubbats formellt men fortsätter att lamslå det nordirländska, regionala styret.
Så mår Storbritannien efter BrexitTre år efter det formella utträdet ur EU står Storbritannien inför stora utmaningar på hemmaplan, med skenande priser och ökad fattigdom. Hur mår Storbritannien efter skilsmässan och hur mycket av de nuvarande problemen kan skyllas på Brexit? Hör också om det grannlaga arbete som återstår när EU-avtrycket ska tvättas bort ur det brittiska rättssystemet.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator och Nicholas Aylott, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Adam Alvin -
Välkommen till Audiovideoklubben. En podcast om regissörer och filmserier med Viktor Estemar Landegren och Alexander Wahlgren.
I det första avsnittet av miniserien om Tom Ford pratar Alex och Viktor om A Single Man.
Alex är konstigt avslappnad, Viktor väntar på sin iCloud och Liam Neeson kissar på sig själv.
Det pratas om hemliga modeshower, Mad Men, Oppenheimer, Joe Biden, Denis Villenueve, AIDS, Marc Jacobs, depression, otrohet, glada slut, Nakna Pistolen, method acting, relationstips och hur Clint Eastwood regisserar.
Är Nicholas Hoult vår tids mest lovande skådespelare? Hur dog John Lennon? Är man sinnessjuk om man älskar Midsommar?
Detta och mycket, mycket mer i veckans AVK.
Gilla, dela och sprid gärna våra inlägg. Det hjälper oss verkligen att nå ut till nya lyssnare i poddbruset!
Följ oss gärna på Instagram, Twitter och Facebook.
Hjälp oss nå våra mål genom att bli en Patreon på Audiovideonattklubben där du kan ta del av extramaterial som tack för ditt stöd.
Patreon.com/audiovideoklubben
Instagram.com/audiovideoklubben
Facebook.com/audiovideoklubben
Twitter.com/audiovideoklubb
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ännu en svart man död i samband med ett polisingripande. Kommer Tyre Nichols död förändra något?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
29-årige Tyre Nichols avled på sjukhus dagar efter ett våldsamt polisingripande i Memphis i delstaten Tennessee. Flera poliser har avskedats och åtalats för hans död.
Roger Wilson är på plats i Memphis och berättar om människors vrede över ännu en ung mans död och om kraven på förändring av det amerikanska polisväsendet.
Ron DeSantis krig mot politisk korrekthetRepublikanske Floridaguvernören Ron i DeSantis föreslår ett förbud för mångfalds- och inkluderingsinitiativ på delstatens universitet och högskolor. Förslaget är den senaste i en lång rad angrepp på vad DeSantis och Republikanerna ser som indoktrinering i politisk korrekthet.
Sedan i höstas står det klart att Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. I veckan drog han officiellt igång sin valturné med möten i New Hampshire och i South Carolina. Det låter ungefär som det brukar och vi ställer oss frågan om det kommer att räcka för att locka väljare.
Utredningarna mot Biden - hela listanUSApodden tittar också närmare på alla anklagelser som Republikanerna i representanthuset riktar på president Joe Biden. Nu ska en lång rad kongressutredningar sjösättas och vi har hela listan: Hunter Biden, mexikanska gränsen, covid-19 med mera, med mera.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
Inte bara Joe Biden och Donald Trump som stoppat dokument lite varstans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s president Joe Biden bjöd in FBI till att söka igenom hans hem i deras jakt på fler säkerhetsklassade dokument – vilket de också hittade. Samtidigt har det upptäckts hemliga dokument även hemma hos Trumps tidigare vice president Mike Pence.
Med primärvalen för 2024 års presidentval ett år bort ställer vi hos frågan hur dessa avslöjanden påverkar de båda herrarnas chanser. Vi lyfter också blicken och scannar av vilka som står i startgroparna för en presidentkampanj 2024 – Donald Trump? Ron DeSantis? Nikki Haley
Abortmotståndarna behöver en ny strategiNär Högsta domstolen upphävde Roe V. Wade-beslutet firade många republikanska politiker. Det visar sig dock att en majoritet av USA:s väljare inte håller med dem, och nu börjar republikanska strateger bli stressade.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
I årets första avsnitt tar vi upp skadeståndskraven som några på Barbados nyligen riktats mot stjärnskådisen Benedict Cumberbatch. Anledningen? Hans familj brukade äga ett sockerplantage på ön där nästan 300 förslavade arbetade. Nu vill deras ättlingar ha en del av that Avengers money.
Sen pratar vi om Joe Biden som är mitt i en egen skandal. Det verkar som att han slarvat med hemlighetsstämplade dokument. Var det inte det som Trump nyligen hamnade i skiten för? Eller är det här annorlunda? Enjoy!
Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fler hemliga dokument har hittats i en lokal som Joe Biden använt innan han blev president, något som Donald Trump nu försöker använda emot honom. Trump är själv inte direkt känd för att villigt lämna tillbaka sådana dokument, men hur gick det egentligen till när Bidens dokument hittades? Det går vi igenom med hjälp av en radioteater.
Sen pratar vi om talman Andreas Norléns Insta-konto, som vuxit så det knakar sedan valet. Talmannen har fått både ris och ros för sin närvaro på sociala medier under åren, men hur ser han själv på att bli kallad för influencer?
-
USA:s president Joe Biden är ”överraskad” över att säkerhetsklassade dokument hittats på hans privata kontor. Det säger han till reportrar i en första kommentar, rapporterar AP.
– Jag informerades om den här upptäckten och överraskades av att regeringsdokument har förts till det kontoret [...] jag vet inte vad det är för dokument.
Han tillägger att hans advokater ”gjorde vad de skulle göra” när de informerade riksarkivsmyndigheten om fyndet.
På tisdagen uppdagades att Bidens privata advokater hittade ett tiotal hemligstämplade dokument i ett låst skåp när de städade ut Bidens privata kontor på tankesmedjan Penn Biden Center i november.
Dokumenten var från Bidens tid som vicepresident. Han använde kontoret mellan 2017 och 2019.
Inte ett dugg koordinerat såklart...
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
USA:s president Joe Biden är ”överraskad” över att säkerhetsklassade dokument hittats på hans privata kontor. Det säger han till reportrar i en första kommentar, rapporterar AP. – Jag informerades om den här upptäckten och överraskades av att regeringsdokument har förts till det kontoret [...] jag vet inte vad det är för dokument. Han tillägger att hans advokater ”gjorde vad de skulle göra” när de informerade riksarkivsmyndigheten om fyndet. På tisdagen uppdagades att Bidens privata advokater hittade ett tiotal hemligstämplade dokument i ett låst skåp när de städade ut Bidens privata kontor på tankesmedjan Penn Biden Center i november. Dokumenten var från Bidens tid som vicepresident. Han använde kontoret mellan 2017 och 2019. Inte ett dugg koordinerat såklart... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången på 100 år har USA inte lyckats rösta fram en ny talman på första försöket. Sex misslyckade omröstningar senare är både Joe Biden och Donald Trump överens om att situationen börjar bli pinsam. Vad vill egentligen de republikanska rebellerna som sätter sig på tvären?
Sen pratar vi om att Regeringskansliet tagit fram en officiell spellista som ska representera Sverige. Draget är bland de första som Sverige gör som ordförande för EU:s ministerråd, men vilka platsade på listan och – kanske framförallt – vilka gjorde inte det?
-
I årets sista avsnitt pratar vi såklart både om nyårslöften och fyrverkerier. Men vi vänder även blickarna mot rymden i ett lite läskigare ärende det handlar om UFO:n.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program riktar vi blickarna mot himlen och pratar UFO:n, en fråga som väl knappast någonsin varit såhär het? I julhelgen hade nämligen den omtalade filmen ”UFO Sweden” premiär, och samma dag som den gick upp på biograferna skrev USA:s president Joe Biden under försvarsbudgeten, som bland annat innehåller pengar till att skapa ett särskilt UFO-kontor. Vissa tycker det är läskigt att tänka på livet utanför vår egen värld, medan andra går igång på det. Vi försöker räta ut våra frågetecken tillsammans med Clas Svahn, vice ordförande i UFO Sverige, och Beatriz Villarroel, forskare i astrofysik.
Ett nytt år innebär för många en ansats att ta tag i saker, men hur gör man egentligen för att lyckas med sina nyårslöften? Vi frågar psykologen och professorn Per Carlbring.
Många förknippar nyår med fyrverkerier, och ser fram emot tolvslagets högljudda ljusshow – medan andra oroar sig för sina husdjur. I Gävle har fyrverkerilegendaren Eje Berglund varit den som bjudit Gävleborna på fyrverkerier de senaste åren, och på lördag ska han göra det för sista gången. Vi ringer upp honom och hör om helgens planer.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Jon Jordås -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ukrainas president Zelenskyj har lämnat sitt land för första gången sen kriget kom, för att besöka president Joe Biden i USA. Under en gemensam presskonferens bekräftade Biden att Ukraina ska få det efterfrågade luftvärnssystemet Patriot, något som Putin flaggat för kan få konsekvenser.
Sen pratar vi om begreppet "nepo babies", som blivit en grej på Tiktok efter att generation Z upptäckt att många kändisar också har kända föräldrar. Nu går flera kändisbarn ut och försvarar sig mot den hånfulla tonen.
-
6 januari-utredningen är klar och nu rekommenderas åtal mot ex-presidenten. Vi sammanfattar också 2022 och blickar mot 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det utskott som granskat stormningen av kongressen 2021 redogjorde i veckan för sina slutsatser. Utskottet landar i att USA:s tidigare president Donald Trump bär lejonparten av skulden för attacken och utskottet rekommenderar justitiedepartementet att väcka åtal.
Ukrainas president till WashingtonUkrainas president Volodomyr Zelenskyj reser till USA för att träffa president Joe Biden och tala inför landets kongress. Det är första gången han lämnar Ukraina sedan Rysslands invasion. Enligt Vita huset syftar besöket till att understryka USA åtagande gentemot Ukraina.
USApoddens årskrönika 2022Vi passar även på att göra bokslut över 2022. Vilka var de viktigaste politiska händelserna i USA i år? Vilken politiker glänste mer än andra? Och vad har vi att se fram emot 2023?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Hanna Melander
-
Den amerikanska inflationen har blivit allt lägre sedan i somras. Men räntehöjningarna är ännu inte över, enligt Federal Reserve. Och den amerikanska stora klimatreformen Inflation Reduction Act får både ris och ros av omvärlden. På sikt hotas jobb i Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Elisabet Kopelman, USA-ekonom, SEB
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Anna Stellinger, utrikesansvarig, Svenskt Näringsliv
Jerome Powell, chef, Federal Reserve
Joe Biden, president, USA
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Joar Jonsson
[email protected] -
Teslamiljardären vill ha inflytande och omfamnar Republikanernas älsklingsfrågor. Vi pratar också om Brittney Griners hemkomst till USA och Kyrsten Sinemas avhopp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Elon Musk får stor uppmärksamhet för sitt twittrande och tycks ha anammat republikanska talepunkter. Vi reder ut hans politiska hemvist och huruvida han har politiska ambitioner på riktigt.
Brittney Griner tillbaka i USAEfter snart tio månader i rysk fångenskap är basketstjärnan och OS-medaljören Brittney Griner hemma i USA igen. USA genomförde en fångutväxling mot den ökände vapenhandlaren Viktor Bout. Vilka vann mest på bytet – amerikanerna eller ryssarna?
Kyrsten Sinema hoppar av DemokraternaSenatorn Kyrsten Sinema från Arizona meddelar att hon lämnar det demokratiska partiet och istället kommer att inta rollen som en oberoende ledamot i kongressen. Det här borde reta upp president Joe Biden som plötsligt har en mindre majoritet i senaten.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Björn Ottosson, USA-expert på FOI.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Victor Ubeira - Näytä enemmän