Kalmar läns museum Podcasts
-
Visste du att byggnaden som Kalmar läns museum och Kalmarsalen finns i från början var en kvarn? Här maldes spannmål ända fram till 1957. År 1935 härjades Ångkvarnen av en stor brand. Allt började med en bortkastad trasselsudd…
Avsnitt 18 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
År 1997 fick vi följa med Nils från Bagarmossen på en tidsresa till Kalmar år 1397. Sommarlovsprogrammet skulle uppmärksamma 600-års jubileet av Kalmarunionen och var ett samarbete med Kalmar läns museum. Och ordet Salve betyder ju "hej" på latin, så idag säger vi Salve till dagens gäst: Henrik Ståhl som spelade Nils.
-
I det tredje och avslutande avsnittet är vi kvar i Fågelfors nu pratar vi om det som var och det som är framtiden i detta samhälle med de som bor och verkar här.
Medverkar gör: Sohlbert Johansson, Attacus och Kristoffer Lind, Bitus samt Fredrik Loberg och Ingbritt Loberg, föreningen Nostalgia tillsammans med med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum.
-
Nu besöker vi i avsnitt två Fågelfors och där träffar vi en veteran inom hustillverkning som avslöjar hur man tänkte och varför det monteringsfärdiga trähuset blev en sådan succé.
Med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum och Bo Bergman Fågelfors.
-
I tio avsnitt har lika många historiska kvinnor med anknytning till Kalmar län lyfts fram som på olika sätt varit en del av samhällsutvecklingen. Men hur ser det ut idag när det gäller makt, inflytande och villkor? I det elfte och sista avsnittet i podcastserien Ljus på kvinnor delar bland annat Anna Lööf Hedh och Lena Hallengren, båda från Kalmar län, med sig av sina erfarenheter från den nationella och internationella politiska arenan. Genushistoriker Marie Eriksson från Linnéuniversitetet medverkar genom att analysera poddavsnittets berättelser utifrån ett forskningsperspektiv. Vad står berättelserna för? Vad får det för konsekvenser om vi tittar framåt? Hur kan vi förändra villkoren så det blir jämställt även inom politiken?
Om poddserien Ljus på kvinnorPoddserien Ljus på kvinnor är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen och Kalmar läns museum som startade under #demokratiåret2021.
Kvinnorna som de olika avsnitten i poddserien handlar om har alla kopplingar till Kalmar län och levde under 1800- och 1900-talet. Gemensamt för alla tio kvinnor är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och också utmanade sin samtids syn och förväntningar på könsroller – för hur man skulle vara kvinna.
Namnet ”Ljus på kvinnor” handlar om att sätta ljus på kvinnor för att de förtjänar det och för att kvinnor i historien är en del av vår demokrati.
För mer informationHelen Nilsson
Skapare av podd-serien och särskilt sakkunnig jämställdhet/utvecklingsledare barns rättigheter, Länsstyrelsen i Kalmar län
E-post: [email protected], Tfn: 010-223 84 66Pia-Lena Björnlund
Pedagog och poddseriens programledare, Kalmar läns museum
E-post: [email protected], Tfn: 0480-45 00 00 -
När vårsolen börjar skina och växterna knoppas, spirar också känslorna.
Det här poddavsnittet handlar om kärlek. Inte bara om den romantiska kärleken mellan två personer utan också om kärleken till barn, husdjur, gosedjur eller till någon älskad som inte längre finns. Kärlek kan vara sprudlande glädje, förälskelse och lycka, men kan lika gärna förknippas med brustet hjärta, sorg, längtan och saknad. Vi dyker ner i dikter och personliga berättelser och frossar i aforismer, kända svenskars kärleksbrev, kontaktannonser, hemliga knep och sägner som alla handlar om det största i livet – Kärleken.
I studion: Annette Kronlund, Lars Larsson, Linnéa, Lagesson, Maria Kanje och Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum.
Podden är producerad inom ramen för projektet Unika historiska Kalmar län. Avsnittet om kärlek är inspelat i samband med utvecklingen av den nya Kärleksstigen i Badhusparken i Nybro. I avsnittet läses ett stycke ur Den stora kyrkan av Tove Folkesson, Öland, aforismer ur Sagt av kvinnor av Lena Pallin, en dikt av Bengt Cidden Andersson som var poet och rörmokare i Läckeby, den muntliga sägnen om Rosenkind, utdrag ur Gunilla Håkanssons text Avskedet, publicerad i antologin Körverk för 136 röster samt Carina Gyllerfelts Blekt, blått vatten ur samma antologi.
-
Ellen Key (1849-1926) från Västervik var en av sin tids mest inflytelserika författare.
De allra flesta känner Ellen Key i sammanhang som rör pedagogik och skola. Främst genom hennes berömda verk Barnets århundrade. Hon förespråkade individens frihet att utvecklas, men såg hela tiden till kollektivet och krävde ett socialt ansvar för dem som inte hade samma möjligheter. Hon vann både stor beundran och fick motta skarp kritik. I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021. Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Gabriella Johansson antikvarie Kalmar läns museum. -
Att knyta samman den lilla historien med den stora? Att se dagens krig i Ukraina genom filtret av ett dåtida livsöde? Går det? Den svenska stormaktstiden präglades av långa krig vilka krävde sin blodiga tribut och många var de som blev ”vigder vid soldathopen”.
En av dessa många var Nils Roback. Han tillhörde en militärsläkt vilken i generationer tjänstgjort vid småländska förband, företrädelsevis Smålands ryttare och Kalmar regemente och deltog bland annat i slaget vid Poltava, som då låg i nuvarande Ukraina.
Med historiker Peter Danielsson och programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning av Pia-Lena Björnlund. Produktion av Andreas Juhl. för Kalmar läns museum
-
Tekla Torbrink, (1901 -1994) föddes i Hälleberga församling, i Kalmar län och var en svensk riksdagspolitiker. Till yrket var hon barnavårdsarbetare, men blev som politiker ledamot av riksdagens andra kammare 1949-1968 i Kalmar läns valkrets. Hon var även nämndeman och landstingsledamot. Tekla hade sett fattiga människor kämpa för sina rättigheter redan som barn. Hon lyssnade, hon lärde och hon mindes och blev så småningom socialdemokratisk riksdagskvinna för att fortsätta kampen.
I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021.Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Anette Kronlund, pedagog Kalmar läns museum. Ljustekniker: Andreas Juhl, enhetschef publika enheten, Kalmar läns museum
-
”Ljus på kvinnor” del 7. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. 1847 kom en av de viktigare reformerna som har gjorts på fattigvårdsområdet. Det var den så kallade fattigvårdsförordningen som stadgade att alla socknar i landet skulle ha en egen fattigvårdsstyrelse. Som fattig, kvinna och funktionsnedsatt hade man inga framtidsutsikter eller talan i det sena 1800-talets Sverige. Men Sara Margareta Netz (1842–1929), i historien känd som Skogs-Sara, ville inte foga sig i sitt öde. Hon rymde från rotegång och fattighus på jakt efter något bättre och något hon själv kunde få styra och bestämma över.
Med Helen Andersson, pedagog Kalmar läns museum. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Mycket nöje! Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
-
Möt Mönsteråssonen, bondeförbundaren och riksdagsmannen Petrus Gränebo och hans politikergärning. Hans långa karriär präglades av stor eftertänksamhet och användes av Gränebo för att rida ut de politiska stormvindar som drabbade Sverige under 1930- och 1940-talen. Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent. Producent, Andreas Juhl Kalmar läns museum. Mycket nöje!
-
I början av 1900-talet var namnet Kata Dalström på allas läppar oavsett om man uppskattade hennes radikala budskap eller inte. Skaror av åhörare fylkades och diskussionens vågor gick höga! I denna podd får vi följa den kvinnliga agitatorns tankeväckande livsresa från Emtöholm 1858 till Stockholm 1923. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
-
Att krig och inte fred tyvärr många gånger då som nu skulle utgöra ett stort antal människors vardag accepterade inte riksdagsmannen Jonas Jonasson från Gullabo i södra Kalmar län. Han engagerade sig med liv och lust och på ett flertal sätt i den spirande fredsrörelsen som uppstod under sent 1800-tal i Sverige. Vad detta resulterade i får vi veta i denna podd. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
-
Ny podcast ute! Trygge Sven i Krokstorp Sven Svensson i Krokstorp engagerades tidigt i politiska värv. Inledningsvis fick han agera sekreterare åt sin far Sven Albert Johansson vars politiska verksamhet täckte in allt från kommunen i Misterhult till riksdagsarbete. Föreningsengagemanget tillsammans med "arvet" formar politikern Sven Svensson och uppfattningen att Svensson i alla stycken är en man att lita på slås fast. Det hela leder på sikt till epitetet "Trygge Sven i Krokstorp". Låt oss i dag följa denne mans livsgärning.
Med Historiker och Hembygdskonsulent Peter Danielsson. Programledare, inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum. Som vanligt hittar ni alla våra poddar på vår hemsida via nedan länk eller där poddar finns.https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/
Mycket nöje!
-
JAGS - bonde, sjöman och konstnär Vem var Johan August Gustafsson, JAGS och vad betydde hans konstnärskap? JAGS levde 1852-1932 och nästan alltid i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och på stranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv.
Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund, Hans Gurstad-Nilsson, tonsättare, Marianne Hedelin, J.A.G.S Museum, Bernt Johansson, J.A.G.S Museum, Per Nyström, cellist. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum. - Näytä enemmän