Lena Sellgren Podcasts
-
Den amerikanska inflationen har blivit allt lägre sedan i somras. Men räntehöjningarna är ännu inte över, enligt Federal Reserve. Och den amerikanska stora klimatreformen Inflation Reduction Act får både ris och ros av omvärlden. På sikt hotas jobb i Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Elisabet Kopelman, USA-ekonom, SEB
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Anna Stellinger, utrikesansvarig, Svenskt Näringsliv
Jerome Powell, chef, Federal Reserve
Joe Biden, president, USA
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Joar Jonsson
[email protected] -
Är det vi ser nu slutet på Europas makt? Kommer världen att domineras av Kina? Vilken roll spelar Latinamerika i det globala systemet och bryr sig någon ens om vad EU tycker? Lyssna på ett samtal om geopolitik med Lena Sellgren, Chefsekonom Business Sweden, Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet och Simona Mohamsson, författare till boken ”Hongkong RIP”.
Hur kommer världen att se ut den dagen vi lämnar pandemin bakom oss. Kommer de geopolitiska konflikterna att dominera världen det kommande decenniet? Är det vi ser nu slutet på den eurocentriska världen och den världsordning som etablerades genom kolonialismen och vad innebär det i så fall för oss?
Världsekonomin är på väg att återhämta sig, Kinas ambassadör har plötsligt lämnat Sverige och klyftorna i världen fortsätter att öka. Samtidigt blir situationen i Hongkong allt värre och nyligen tvingades den oberoende fackliga centralorganisationen till upplösning. Och mitt i allt detta har vi klimatet och det kommande toppmötet.
Vem blir vinnaren i det globala spelet?
I ett samtal inspelat under Global Bar Talks den 27:e augusti diskuterar vi geopolitik och världen efter pandemin.
Medverkande:
Lena Sellgren, Chefsekonom Business Sweden. Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet. Simona Mohamsson, författare till boken ”Hongkong RIP”.Programledare: David Isaksson.
-
Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?
I Global Podd 75 spanar vi mot framtiden tillsammmans med Lena Sellgren på Business Sweden och Aleksandar Zuza på IF Metall.
Många spådde att pandemin skulle leda till ett totalt kaos i världsekonomin, men så tycks inte ha skett. Även om pandemin lett till ökad fattigdom i många delar av världen så har återhämtningen gått snabbare än vad många förväntat sig. Och för svensk industri går det fantastiskt bra – inte minst tack vare den fortsatta digitaliseringen och satsningar på ny, miljövänlig teknik. Samtidigt ökar klyftorna också i skatteparadiset Sverige. Det var länge sedan som det lönade sig att arbeta.
Den globala trenden mot ökad regionalisering fortsätter och mycket talar för att protektionismen kommer att växa sig än starkare de närmaste åren i takt med att konflikten mellan USA och Kina växer.
Vad innebär den ökade polariseringen för världsekonomin? Vilken roll spelar EU? Vem får behålla arbetet – och var finns de framtida jobben?
Medverkande:
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.