Linnea Dubois Podcasts
-
I veckans avsnitt av Smedjanpoddens sommarserie diskuteras om politiker måste vara bildade. Är det rimligt att kräva att politiker läst lite litteratur eller bygger det på en syn på politiker som andliga ledare?
Dessutom pratar redaktionen om formatet på partiledardebatterna, från 1970-talet till idag. Har formaten blivit sämre eller är det bra med högt tempo?
Medverkar i podden gör Smedjanredaktionen - Linnea Dubois, Adam Danieli och Henrik Dalgard. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
29 juli. En poddpanel i högsommarform bestående av Paulina Neuding, Mattias Svensson och Linnea Dubois diskuterar veckans ämnen och förhörs om sina triviakunskaper under ledning av Andreas Ericson.
-
I veckans avsnitt avhandlas press- och mediestödets vara eller icke vara mot bakgrund av Mats Svegfors halvnya utredning. Är skattefinansiering verkligen den enda vägen till starka och oberoende medier – och vem vinner på att hävda det?Därutöver grubblar redaktionen över den nyliberala konspirationen som vänsterlutande akademiker och kultursidor älskar att avslöja. Vad är egentligen de tror sig ha hittat? Samtalet befolkas av Smedjans egna Henrik Dalgard, Adam Danieli och Linnea Dubois.
-
I veckans avsnitt diskuterar redaktionen säkerhetshaveriet på Sveriges Radio, och politikers benägenhet till att förbjuda allt mellan himmel och jord istället för att förändra de rådande systemen.
Vad vågar vi egentligen anförtro public service? Och försvinner beteenden bara för att man gör dem straffbara?
Deltar i samtalet gör Adam Danieli, Linnea Dubois och Henrik Dalgard, alla skribenter på Smedjan.
-
15 juli. Ensidighet från SVT, biståndets slukhål och kortsiktigt motstånd mot privata sjukvårdsförsäkringar. Andreas Ericson ledde samtalet, frågesporten och rundfrågningarna med en panel bestående av Linnea Dubois, Tove Lifvendahl och Karl Sigfrid.
-
Är liberalismen i kris (igen), och hur kan vi i så fall rädda den? Borde svenska politiker bli bättre på att resonera kring kultur och andra bildningsämnen, eller snarare hålla sig på sin kant? Är korporativismen på väg tillbaka?I veckans avsnitt flödar samtalet fritt i redaktionen. Deltar gör Adam Danieli, Henrik Dalgard och Linnea Dubois, alla skribenter på Smedjan.
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Boris Johnsons avgångEfter massavhopp från den egna regeringen tvingades Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till slut kasta in handduken och avgå. Vem efterträder honom och vad händer nu? Sveriges Radios korrespondent Stephanie Zakrisson i samtal med Magdalena Frennhoff Larsén, statsvetare verksam i Storbritannien.Almedalsveckan avslutades i sorgMordet på Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, satte tonen för Almedalsveckans sista dagar. Vår inrikespolitiska reporter Katarina von Arndt var på plats i Visby under veckan och pratade med besökare om deras reaktioner på dådet och också om hur den här Almedalsveckan skiljer sig från tidigare. SAS och de nationella flygbolagens historiaKrisande SAS är ännu mer illa ute efter att bolagets piloter i veckan gick ut i strejk. Men en gång i tiden var det glamoröst att flyga med SAS, och länder ville gärna ha ett flygbolag som speglade den egna kulturen.Timme ett:Almedalsveckan i år jämfört med förra valåret 2018Samtal om Boris Johnsons sista tid vid maktenAllsångssäsongen är igångSamtal om mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo AbeKrönika av Katarina BarrlingPanelen med Olov Abrahamsson, NSD, Bawar Ismail, GP, och Linnea Dubois, SvD.Timme två:Samtal om Putins nya offensiv i östra UkrainaJudiska församlingen i Dnipro, UkrainaSamtal efter Sveriges första match i fotbolls-EMSatir med UtkantssverigeLars Magnusson, professor i ekonomisk historia, om inflation förrSAS brottas med samma problem som andra nationella flygbolagKåseri av Lotta EriksonProgramledare: Jesper LindauProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Hanna Melander -
Lyckas Ulf Kristersson berätta vad han vill göra med Sverige? Vilka är de nya centerpartisterna? Och behöver oppositionen bada badtunna?Veckans podd handlar helt och hållet om de politiska partierna och spelet om regeringsmakten. Almedalsveckan är i full gång och Smedjans redaktion spelar in på plats i Visby. Medverkar gör Adam Danieli, Linnea Dubois och Henrik Dalgard, alla skribenter på Smedjan.
-
I diskussionen om rättsfrågor dominerar kriminalpolitiken. Men den största andelen av fall där medborgare har kontakt med juridiken handlar om andra saker – överklagade bygglov, CSN-beslut och A-kassa. Hur kan Sverige bli bättre för en enskild som blivit drabbad av felaktiga myndighetsbeslut och vilka partier värnar individens rätt mot staten? Varför kan man se det som en höger/vänster-fråga och hur har det förändrats?
Medverkande är Linnea Dubois, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, Martin Tunström, politisk chefredaktör på moderata Barometern och Adam Danieli, jurist och Timbro-medarbetare. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Hur viktig är partitillhörighet vid tillsättningen av chefer på svenska myndigheter? Hur vanligt är det med korruption och svågerpolitik i Sverige? Och hur bygger vi system som motverkar maktmissbruk? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som tar sin utgångspunkt i en Timbro-rapport som redovisar regeringens utnämningar av höga tjänstemän mellan åren 2014 och 2020. Gäster i programmet är Linnea Dubois, skribent i tankesmedjan Timbros nätmagasin Smedjan, och Inga-Britt Ahlenius, som bland annat varit chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS.
-
Hur mår socialdemokratin? Blir vi någonsin av med coronapandemin? Är den liberala demokratin hotad? Och vad kommer att prägla det valår som kommer?
Smedjanredaktionen genom Svend Dahl, Linnea Dubois, Adam Danieli och Frida Jansson knyter ihop säcken inför jul, ser tillbaka på ett år av cement-, energi- och regeringskriser och blickar framåt mot nästa år för magasinet och samhället.
Med detta önskar redaktionen också alla läsare och lyssnare en god jul och ett gott nytt år! Vi är tillbaka den 12 januari.
-
20 december. Fria Moderata Studentförbundet stör sig på en politisk debatt mer inriktad på spel och tom retorik än på policyförslag och har därför släppt antologin "Tjugo reformer för tjugotalet". Mattias Svensson diskuterar med redaktören Linnea Dubois, vice ordförande för FMSF.
-
Vad innebär konservatism i Sverige i dag? Hur liberal kan konservatismen bli? Hur ser liberaler respektive konservativa på staten? Hur borgerlig är egentligen liberalismen, och vem har tolkningsföreträde?
Veckans avsnitt av Smedjanpodden är en djupdykning i olika schatteringar av ideologi inom den breda borgerligheten: skiljelinjer, förklaringar till dessa och möjligheter att samlas med delvisa värderingsvänner kring gemensamma mål.
Linnea Dubois diskuterar med Catarina Kärkkäinen, nytillträdd programansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro, och Henrik Dalgard, skribent på Smedjan.
-
Var tredje person i arbetskraften i Sverige arbetar i den offentliga sektorn, vilket tillsammans med Danmark är högst i hela EU och dubbelt så högt som OECD-snittet. Sedan 1980 har landets offentliga reala per capita-utgifter nästan fördubblats. Samtidigt går politiker i alla led återigen till val på slagord om mer pengar till skolan, vården och polisen. Vart tar alla pengar vägen, och behövs det verkligen ständigt mer?
Linnea Dubois samtalar om finansiering, produktivitet och prioriteringsbehov i välfärden med Adam Danieli och Kajsa Dovstad, nytillträdd vikarierande programansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.
Länkar till texter i avsnittet:
Adam Danieli, ”S-topparna älskar myten om den utarmade sektorn”: https://timbro.se/smedjan/s-topparna-alskar-myten-om-den-utarmade-sektorn/
Kajsa Dovstad, ”Fattigpensionärer är inga hjälplösa offer”: https://timbro.se/smedjan/fattigpensionarer-ar-inga-hjalplosa-offer/
-
Tron på människan och hennes förnuft beskrivs ofta som liberalismens kärna. Å andra sidan menar kritiker att många liberaler bara ser människor som rationella nyttomaximerare.
Hur ser egentligen liberaler på människan? Är den liberala människosynen dygdig? Och kommer allt verkligen lösa sig om människan bara lämnas ifred?
I det här avsnittet diskuteras liberalismens människosyn. Det handlar om den franska revolutionen, den skotska upplysningen, Murray Rothbard, Adam Smith och rädslans liberalism. Gäster är Henrik Dalgard och Linnea Dubois, skribenter på Smedjan. Programledare är Amanda Broberg.
- Näytä enemmän