Michael Livijn Podcasts
-
Det är dags för årets sista avsnitt och en uppsummering av vad som genomsyrat det ekonomiska läget under 2022! I avsnittet pratar Formues chefsstrateg Michael Livijn och Formues vd Lars Uppsäll om hur det har gått för olika tillgångsslag under året, vilka tillgångsslag har dragit lottovinsten och vilka gick in i en betydligt tuffare match? De pratar om hur inflationsbrasan startade, om räntehöjningarna och stigande energipriser. Hur väl påfyllda är egentligen de ofta underjordiska gaslagren över Europa? Med bara några få dagar kvar av året får vi även börsspaningar och förväntningar kring inflation, räntor, vinster och värderingar. Är det nu inflationen ger med sig och vad händer med räntorna? Mjuklandar marknaden? Kommer ytterligare nedrevideringar av bolagsvinster? Den stora frågan; är botten nådd?
Avsnittet är inspelat 19 december 2022. -
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratas det om hösten på börsen. Har vändningen kommit med oktober och november som positiva månader, eller är det fortfarande osäkert därute? Vad händer när du som investerare kastar in handduken när det gungar, och vad menar Michael med att tåget inte lämnat stationen långsamt? Michael går in på sju boxar och hur de relaterar till marknad och avkastning. Han pekar på en drivkraft som varit den största enskilda faktorn i år för marknadsutvecklingen – också vilket investeringssätt som inte är supersexigt, men ett investeringssätt som gör sitt jobb. Det spås också i framtiden och vilka ekonomiska nyheter vi kan ha att vänta under kommande år. Kan den enskilda individen på egen hand lägga marknadspusslets tiotusentals bitar och har analytikerna varit alltför positiva med vinstestimaten inför 2023, eller fullkomligt realistiska?
I avsnittet hör du Formues vd Lars Uppsäll och Formues chefsstrateg Michael Livijn. -
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratas det om tiden vi står i med halvrolig ekonomisk data; stigande räntor och inflation, fallande kurser i många tillgångsslag, också ett nyhetsflöde som är ensidigt och mestadels ensidigt negativt. Hur mycket av Stockholmsbörsen och aktiemarknaderna globalt har egentligen försvunnit, och kan verkligen räntemarknaden gå mot sitt svagaste år sedan 1928 i USA? Vad kan du som investerare göra för att inte svepas med i humöret och vad menar Michael med att aktie- och räntemarknaderna ligger ett halvår framåt i tiden? Säger så kallade "Beer market-rallies" oss någonting om hur nära vi är en vändning? I podden får vi en framtidsspaning och kort uppdatering om det geopolitiska läget. Missa inte avsnittet!
I lurarna hör du Formues chefsstrateg Michael Livijn och Formues vd Lars Uppsäll. -
Formues chefsstrateg Michael Livijn och vd Lars Uppsäll är tillbaka i poddstudion! Vi får en catch-up på sommaren och marknaderna under juni, juli och augusti. Det pratas katastrof, spegelbilder och otroliga svängningar – också om hur spelplanen ser ut inför hösten med ekonomi och inflation. I avsnittet seglar även energisituationen upp, som får ett varningens finger. Vilken ekonomi har egentligen den renaste smutsiga skjortan? Michael spår även i kaffesump och kommenterar makroläget, centralbankernas styrning av den ekonomiska utvecklingen och inflationen, även den senares relation till räntor. Varför har vi egentligen räntor i portföljen och bör vi addera akronymen TARA till närminnet, och radera TINA? Vad är egentligen Michaels grundtes inför hösten och vad kan hända 2023? När kan vändningen komma och vilka tillgångsslag kommer vara först på bollen?
Avsnittet är inspelat 30 augusti 2022. -
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratas det om aktier och räntor, utmaningar och möjligheter. Innebär majuppgången och månadens positiva veckor att den negativa utvecklingen tagit en paus? Hur bör vi tänka och agera i tjur- och björnmarknader – och hur beter sig marknaden när vi har en ”crab market”? Den stora 10 000-kronorsfrågan i avsnittet är vad som kan komma att hända efter starka trender och när det kortsiktiga dammet har lagt sig. Blir det en mjuklandning, recession eller stagflation? Mer om det hör du Formues chefsstrateg Michael Livijn prata om i avsnittet tillsammans med Formues vd Lars Uppsäll.
-
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratas det börspsykologi och "recency bias" – om att zooma in och fokusera på nuet och det som hänt närmast istället för att zooma ut och fokusera på hur avkastningen sett ut över tid. Vad händer när vi gör det, med drygt fyra månader in på ett år med ett relativt tufft marknadsklimat? Det pratas om "The Fed Put" och centralbanker som hjältar/hjältinnor, också om om att som investerare befinna sig i en ihållande period med hög inflation som inte tittat fram sedan 70-talet. Vad har egentligen drivit fram inflationen, vad kan hända framåt och vilken är den största risken? Vad kan få inflationen att backa och hur kan räntorna påverkas om den biter sig fast? Vem sitter på nyckeln för att navigera i en tuff miljö och att styra ifrån ett stagflationsscenario? Hur investerar du egentligen i en inflationistisk värld? Det pratar Formues chefsstrateg Michael Livijn och vd Lars Uppsäll om i det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden – missa inte det!
-
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratar Lars Uppsäll och Michael Livijn om läget i världen just nu. De pratar om en tid före och efter kriget och marknadseffekterna av det. När tar kriget slut och vad kan hända då? De kommer in på covidvågen i Kina, en nolltolerans med hårda nedstängningar och vad det kan få för effekter ur ett ekonomiskt perspektiv. De spanar också efter elefanten i rummet, pratar om snabba ränteuppgångar och hur det påverkar bostadsmarknaderna. Vart är vi egentligen på väg just nu och är det läge att revidera uppfattningen och kasta de prognoser som fanns vid årets ingång – som ett direkt resultat av krig, inflation och stigande räntor? Avsnittet avslutas med annat än "Doom and Gloom" när Q1-resultatet centreras och utsikterna för Q2 diskuteras, med knappt en månad in i kvartalet. Missa inte senaste avsnittet!
-
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratar Formues chefsstrateg Michael Livijn och Formues vd Lars Uppsäll om kriget i Ukraina och marknadens initiala skarpa reaktion – de pratar om en rationell marknad. De kommer in på geopolitik och globalisering, hur Ryssland som marknad försvann – också vilken marknad som har tagit med skada av kriget och hur investerare har reagerat. Utöver Ukraina-krisen lyfter de inflationen, ekonomin och marknaden framgent. Är det bara "doom & gloom" – eller finns det några ljusstrimmor? Mer hör du i avsnittet!
Avsnittet är inspelat 31 mars 2022. -
I det senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratar Formues chefsstrateg Michael Livijn och vd Lars Uppsäll om starten på det nya året och uppförsbacken för Stockholmsbörsen. De gör en jämförelse med fjolåret, pratar om en omvänd situation och jämför med världsindex. Vad menas med att den svenska börsen är en högbetarmarknad och vad betyder det i uppgång kontra nedgång? De kommer in på resterande delar av marknadspusslet och pratar också om den geopolitiska spänningen i Ukraina. De kommer in på en situation som legat och puttrat sen 2014, information som flyger åt olika håll, vilka spakar Ryssland sitter på och eventuella sanktioner som kan införas mot Ryssland. Varför är det svårt att sätta siffror på situationen och vad är det egentligen som gör marknaden genuint osäker? Vad kan det ekonomiska utfallet och inflationsutfallet bli? Vad är det som gör att marknaden reagerar med att fälla snarare än att fria? Michael Livijn kommer också in på hur du som investerare bör tänka ur portföljperspektiv när börsen svänger, och han nämner särskilt långsiktighet och diversifiering. Missa inte senaste avsnittet av Förmögenhetspodden!
-
2021 är avklarat och 2022 påbörjat, men vad är mest aktuellt just nu och vad kan vi förvänta framåt? I senaste avsnittet av Förmögenhetspodden pratar Burenstam & Partners chefsstrateg Michael Livijn och Lars Uppsäll, vd Burenstam & Partners, om hur ränteuppgången tagits emot av aktiemarknaden och vilka segment som tagit stryk. Kommer räntorna fortsätta stiga och är högre räntor verkligen dåligt för aktier? Vi tittar på det makroekonomiska läget och pratar om den stora elefanten i rummet – inflationen. Vad säger pudelns kärna, centralbankerna, om den och varför riktas blickarna mot amerikanska FED? Hur ser det ut med lönetillväxten och vad visar fjärde kvartalets rapportering efter monsteråret 2021? Vilket humör är egentligen marknaden på och hur kan den globala vinsttillväxten te sig i år? Vi går även in på det geopolitiska läget med Ryssland, Ukraina och resten av världen och hur geopolitiska uppblåsningar kan påverka marknaderna – också elräkningarna. Vad beror det på och behöver vi vänja oss vid högre energipriser? Vad ska man sammantaget hålla koll på framåt och hur bör tankarna gå gällande portföljen – hur prickar vi rätt?
-
Sista avsnittet för året är här! Vi rundar av 2021 och tittar i backspegeln. Vilken var triggern för en aktiemarknad som gick som tåget, och varför höll sig räntesidan lugn? Vi går in på hur det såg ut längre ut på riskskalan med bland annat high yield och för tillgångsslag som hedgefonder, private equity och fastigheter.
Burenstam & Partners chefsstrateg Michael Livijn beskriver året som ett år med ett spännande avslut med en varannan-månads-marknad ömsom en marknad med dagliga svängningar. Men kommer svängningarna förfölja oss in i 2022? Faller inflationen tillbaka? Vilken roll får centralbankerna? Hur kommer tillväxt och konjunktur te sig och har vi ett monsterår vinstmässigt framför oss? Varför är egentligen vinstutvecklingen så central?
Frågorna är många och leder oss in på diskussioner om prognoser, en verklighet som ofta har en annan tanke och varför vi bör ha en stor portion ödmjukhet för tiden som väntar. I sammanhanget pratas det om förutsättningar, förhoppningar, förväntningar, "grand plans" och "unkown unknows". Vad Michael Livijn menar med det hör du i avsnittet! -
I november månads poddavsnitt hör du Burenstam & Partners nya chefsstrateg Michael Livijn, och Lars Uppsäll, vd Burenstam & Partners. De ger oss facit efter tredje kvartalet på aktiemarknaden och går in på vad som händer i skiftet från krisläge till återhämtning och normalisering. Vad drivs återhämtningen i ekonomin av och vad kan kvadda återhämtningen? Michael delar sitt generella råd till investerare för att segla förbi volatila perioder och fokusera på annat än portföljen. Han svarar också på om domedagsprognoserna är överdrivna och ifrågasätter om vi fokuserar mer på problem än möjligheter. Var ligger konsensusprognoserna framåt – och hur kommer "sticky inflation" in i bilden? Hur ser förväntningarna ut med vinstutveckling för svenska och globala aktier och räntor inför 2022?