Nobelprismuseet Podcasts
-
Hur kan vanlig materia som följer fysiska och kemiska lagar bli levande? Det är ett av vetenskapens – och mänsklighetens – största mysterier. Vi vet fortfarande inte hur livet kom till, men idag vet vi mer om hur levande organismer fungerar. Åtminstone på jorden. I det här samtalet, inspelat inför publik på Nobelprismuseet, berättar Nobelpristagaren Paul Nurse, aktuell med boken ”Vad är liv?”, om hur celler, gener, energi, information och kemi gör oss levande.
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den första stora boken på decennier om donatorn Alfred Nobel, utgiven 2019, söker författaren Ingrid Carlberg förklaringen till varför dynamitmagnaten instiftade de än idag så berömda priserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mycket har skrivits om Alfred Nobel genom åren men först 2019 kom en stor biografi, baserad på brev, andra dokument och originalkällor. I boken "Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" söker Ingrid Carlberg bakgrunden till varför Nobel testamenterade nästan hela sin stora förmögenheter till de priser som i snart 120 år varit världens mest ansedda på sina områden.
Mats Carlsson-Lénart mötte 2019 Ingrid Carlberg på Nobelprismuseet i Stockholm i vars bibliotek hon arbetat med research till en del av boken.
Programmet är en bearbetad repris från 2019.
Programledare: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Camilla Widebeck/Björn Gunér
[email protected] -
Gustav Källstrand är forskare i idéhistoria och programansvarig på Nobelprismuseet. Han har ägnat sig åt nobelpriset i snart femton år. Men det är inte för att han är ett hängivet fan av priset, säger han. Det som intresserar honom som forskare är bland annat hur priset redan från början fick en så hög status.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustav Källstrands doktorsavhandling handlade om nobelpriset, och nu har han varit Nobelmuseets expert i över tio år. Den här veckan är det julafton varje dag, har han sagt, om veckan när ett nobelpris om dagen tillkännages.
Viktigt med distans till nobelprisetMen samtidigt är han noga med att båda ha en distans till pristagare och deras upptäckter och en lekfull inställning.
– Man får inte ta det som något så himla viktigt, säger Gustav Källstrand.
När Gustav Källstrand inte klär sig i frack i nobeltider visar det sig att han har väldigt många tatueringar som har både med hans yrkesliv och hans fritidsintressen att göra. Men någon nobelmedalj på magen blir det inte – han är inte ett fan av nobelpriset på det sättet, säger han.
Lena Nordlund
[email protected]