Sara Sundberg Podcasts
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
En 21-årig man misstänks ha läckt topphemlig information från USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Uppgifterna är graverande och drabbar Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter flera dagars intensiv jakt kan amerikanska myndigheter till slut gripa Jack Teixeira – en anställd i flygvapnet. Han misstänks ha läckt hemligstämplad information på en chatapp för gamers, och anklagas nu för brott som går under spionerilagarna i USA.
– Det finns en status i att ha insiderinformation så det förvånar mig inte, säger David Lindahl på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Avslöjar uppgifter om Ukrainas försvarDokumenten uppges innehålla information som kan spela Ryssland i händerna gällande deras krig mot Ukraina. Bland annat står det att ammunitionen till Ukrainas viktigaste luftvärnssystem riskerar att ta slut inom kort.
– Det är ju uppseendeväckande att en person så pass långt ut i det militära systemet i USA kan ha tillgång till så mycket hemlig och känslig information, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.
Medverkande:
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare, Utrikespolitiska institutet
David Lindahl, cybersäkerhetsexpert, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Effie Karabuda, tech- och spelreporter på P3.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Producent: Karin Hållsten
Ljud från: Sveriges Radio och CNN.
-
Nu kommer beskedet: Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina. Men det är inte det som experter reagerar mest på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 19 januari 2022 meddelar den moderatledda regeringen på en pressträff att de förbereder för att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina – ett system som stått högt upp på Ukrainas önskelista i flera månader.
– Jag skulle säga att det har en en en mycket mindre betydelse än vad vi tror, säger Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan frivärld.
Mer än bara ArcherVad experterna reagerar desto mer på är regeringens besked om att Ukraina även kommer att få uppemot 50 stycken stridsfordon 90 samt pansarvärnsrobot 57.
– Om det kommer cirka ett femtiotal till Ukraina så gör det faktiskt en skillnad. Det är en ganska stor skillnad, viktig skillnad, säger Tomas Ries, forskare vid Försvarshögskolan.
Medverkande:
Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan Frivärld.
Tomas Ries, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg.
Producent: Karin Hållsten.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mannen, myten, legenden Pelé har gått ur tiden, 82 år gammal. Han beskrivs som en av de bästa, kanske den bästa, fotbollsspelaren genom tiderna. Innan han begravs ska hans kista föras genom staden Santos, förbi hans 100-åriga mammas hem.
Sen pratar vi om justitieutskottets ordförande, SD-politikern Richard Jomshof, som avreagerat sig på Twitter efter att elva män, som stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med påskkravallerna, friats av Solna tingsrätt. Men hans tweets kritiseras rejält – både av jurister och andra politiker.
-
Den sista helgen i oktober 2022 förbereder sig Sydkoreas huvudstad Seoul för fest - efter flera år av coronarestriktioner är det äntligen dags att fira Halloween som vanligt igen. Men feststämningen förbyts till panik när mängder av människor trycks ihop i en trång gränd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes den 31 oktober 2022 av Sara Sundberg och Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The National, Youtube, TVNZ, CBC Los Angeles, Arirang TV och CNN.
-
Att tränas för krig i Sverige i fredstid är en sak. Men det är något helt annat att ligga vid fronten i Ukraina och bli beskjuten med ryska soldater inom synhåll. Hör berättelserna från tre svenskar som valt att åka till kriget för att strida mot Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes av Malin Collin i oktober 2022. Producent var Sara Sundberg och Victoria Gaunitz har hjälpt till med research. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Sky News och soldaten "Chris" Instagramkonto.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Sara Kinberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon har hunnit med 15 premiärministrar vid sin tid vid tronen - från Winston Churchill till den alldeles färska, nuvarande Liz Truss. Men efter 70 år som regent har nu Storbritanniens drottning Elizabeth II dött, 96 år gammal. Och skiftet har redan skett - drottning har bytts mot kung.
Valrörelsens slutspurt är i full gång och partierna försöker locka över de så kallade sena blockbytarna - de fem procenten som ännu inte bestämt sig, och som kan tänka sig att rösta över blockgränserna. I går hölls den näst sista partiledardebatten i TV4 och stämningen beskrevs som valrörelsens sämsta.
-
Utrikeskrönikan 27 juli 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helsingfors, onsdag.
– Jag är advokat, säger tjejen som sitter snett mitt emot i bastun. Hon säger det såklart inte rakt ut sådär, apropå ingenting. Det är jag som har frågat efter att ha samlat lite mod, för hon och hennes kompis pratar ryska med varann.
Det är inte helt ovanligt att man hör ryska i den finländska huvudstaden, men nu är det andra tider: corona och invasionen av Ukraina. Det har fått mig att undra vad de gör i Helsingfors. Den här dagen i bastun har det nämligen bara gått några få dygn sedan Ryssland släppte på sina utreserestriktioner som gällt under pandemin. Den ena tjejen visar sig bo här, och den andra – advokaten – är på besök. Hon och hennes kille passar på nu när det blev fritt fram. ”Men du då?”, frågar hon tillbaka, ”vad jobbar du som?” ”Journalist”. Då börjar hon berätta.
– Jag är advokat åt Aleksandra Skochilenko, du känner kanske till fallet? Undrar hon och fortsätter:– Det är internationellt uppmärksammat. Det var hon som klistrade på lappar med information om kriget i Ukraina över prislapparna i en mataffär i St. Petersburg.
Nej, är det sant? Tänkte jag. Gud, vad spännande – hon måste ju ställa upp på en intervju! Och det gör hon.
Dagen därpå ses vi igen på ett café, lite mindre slumpartat och lite mer uppstyrt den här gången. Advokaten, Yana Nepovinnova som hon heter, berättar om Aleksandras fall. Att hon riskerar 10 års fängelse för lapparna med informationen om situationen i Ukraina, att hon behandlats dåligt i fängelset i väntan på rättegång, och att de är oroliga över att hon kanske får ett högre straff på grund av hennes sexualitet.
– Det är en ny verklighet för invånarna i Ryssland, säger Yana. Samtidigt – där på caféet – går det inte att missa att det också är en annan verklighet för ryssar även utanför Ryssland. Det syns när kaffet ska betalas. Yana tar fram kontanter för att betala sin latte, för hennes ryska kort funkar ju inte här. Hon berättar att hon och hennes kille ska tillbringa de sista timmarna i Helsingfors med att shoppa; gå i affärer som inte längre finns hemma i Ryssland. Hon suckar och börjar rabbla upp flera stycken som de ska besöka. Ja, de tänker till och med försöka hinna till Ikea.
Sist under intervjun, på frågan om hon vill tillägga något, säger Yana att hon är glad och tacksam att internationell media lyfter Aleksandras fall, för det är ju inte något som Kreml-trogna medier rapporterar om. Vill man försöka få tag i annan typ av information, sådan som ryska staten inte tillåter, behöver man ha ett VPN – en tjänst som gör att man kan surfa som om man var utanför landgränserna.
– Jag har faktiskt fixat ett VPN åt en äldre släkting, lägger Yana till. Släktingen tittade nämligen bara på stats-tv innan, men nu är hon också en flitig Youtube-användare.– Nu kan hon skapa sig en egen bild av vad som händer, men det har också varit tufft för henne, för nu förstår hon ju vad som pågår, säger Yana.
Sara Sundberg, Helsingfors
[email protected] -
I slutet av 2021 och början av 2022 haglar avslöjandena om att det ska ha festats på 10 Downing Street, Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons adress, mitt under rådande pandemi. Baksmällan blir tung för BoJo; hela hans karriär står på spel. I juli 2022 blossar en ny skandal upp som till slut blir droppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, The Guardian, GB News, TikTok-kontot sugarcoatedsisters och YouTube-kontot jaackmaate. Dokumentären gjordes i slutet av januari 2022 av Sara Sundberg och Julia Fredriksson, med hjälp av Matilda Rånge.
Dokumentären är uppdaterad i juli 2022 när Boris Johnson avgick. -
Påsken 2022 planerar och genomför den dansk-svenske politikern, högerextremisten Rasmus Paludan, koranbränningar i olika städer i Sverige. Upploppen, som kommer att skaka landet, är snart ett faktum.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes i april 2022 av Matilda Rånge, Dennis Jörnmark och Sara Sundberg.
Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Rasmus Paludans Instagramkonto och Youtube.
-
I Ryssland pyr ett motstånd mot kriget som landet för i Ukraina. Människor demonstrerar, men priset de riskerar att betala är högt. Och censuren i landet blir allt hårdare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Deutsche Welle, Reuters och CNN. Dokumentären är gjort i början av mars 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
-
På morgonen den 24 februari 2022 blir det som världen befarat i veckor plötsligt verklighet Ryssland invaderar Ukraina. Det är en mörk dag i Europas historia och omvärlden reagerar starkt. Hela världens blickar är nu riktade mot Ukraina och Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, Reuters, CNN, Al Jazeera. Dokumentären gjordes på förmiddagen den 24 februari 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
-
Den 13 oktober 2021 går en man till attack med pilbåge och stickvapen i den lilla staden Kongsberg i Norge. Polisen är snabbt på plats, men de tappar bort den misstänkte gärningsmannen som hinner mörda fem personer innan han blir gripen. Ett Norge i chock försöker förstå hur det här kunde ske, och varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären är gjord 2021 av Jennie Sjöström
Producent är Sara Sundberg
Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, Expressen och NRK.
-
En extremt ovanlig rättegång mot två bröder äger rum i slutet av 2010-talet. Hundratals svenskar har dött efter att ha tagit den lagliga drogen fentanyl, som säljs helt öppet på internet i nässpraysflaskor. Nu ska säljarna ställas inför rätta - men för vad?
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Försäljarna har nämligen kringgått lagen genom att ändra molekylerna i knarket, så att produkten blir helt laglig. Men en envis narkotikapolis hittar ett nytt sätt att försöka åtala säljarna. Fallet går hela vägen upp till Högsta domstolen.
Medverkande:
”David”, en av de åtalade bröderna.
Anders Helander, forskare vid Karolinska institutet.
Stefan Kalman, narkotikapolis.
Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket.
Åsa Torlöf, polis.
Tomas Malmenby, kammaråklagare.
Jonas Svanfeldt, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Lenitha Liljeberg, mamma till en av de avlidna.
Ulrika Liljeberg, syster till en av de avlidna.
Urban Liljeberg, pappa till en av de avlidna.
Jan Sadat, vän till en av de avlidna.
”Juans” röst lästes in av Ludvig Jansson.
Recensionerna från hemsidan RC24 lästes in av Anton Jarnheimer, Sara Sundberg och Erik Glad.
En dokumentär av: Isabelle Swahn.
Producent: Jon Jordås.
Publicerad: 2021.
-
Onsdagen den 7 juli 2021 får Sverige en ny statsminister. Eller ny och ny; det är Stefan Löfven som är tillbaka. Men redan innan han tillträtt är det skakigt. Det är bråk om budgeten, och Löfven har sagt att han kommer att avgå om hans budget inte röstas igenom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären skildrar när Stefan Löfven blev återvald som Sveriges statsminister och den stora utmaning som väntar honom till hösten.
Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT, och dokumentären är gjord i juli 2021.
Dokumentären är gjord av Sara Sundberg.
- Näytä enemmän