Tekniska museet Podcasts
-
Engelsbergs bruk i Västmanland utnämndes till världsarv av UNESCO 1993. Det var bland annat den unika blandningen av byggnader på bruket som lyftes fram i motiveringen. På Engelsberg kan man följa järntillverkningens olika delar från råmalm till färdigt stångjärn. Men hur “läser” man såna här gamla byggnader? Kan man via husen få syn på människorna? Vad berättar bruken bortom teknik och tillverkningsstatistik? Det ska vi fråga författaren och vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund som i detta avsnitt berättar mer om brukens kulturhistoria.
Du finner Järnbrukens historia samt Bokförlaget Stolpes övriga utgivning hos Bokus.se, dessutom till 20 procents rabatt med koden STOLPE20.
Foto: Tekniska museet / Foto: Elof Persson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den optiska telegrafen är en av historiens oförtjänt bortglömda högteknologier. Den var det nyaste nya i slutet av 1700-talet – ett teknologiskt mirakel som sände tankar genom luften och fick de geografiska avstånden att krympa.
Det var i revolutionens Frankrike, under brinnande krig, som denna förelektriska IT-revolution tog sin början. Hjärnan bakom verket var Claude Chappe: en omskolad präst, som av det franska nationalkonventet fick i uppdrag att utveckla ett nytt kommunikationssystem för den revolutionära eran. Systemet skulle inte blott vara snabbt och effektivt. Minst lika viktigt var att det saknade kopplingar till monarkin och de gamla makthavarna – ett problem som det anrika franska postverket ansågs behäftat med.
Inom några år hade det byggts upp ett optiskt telegrafnät som täckte stora delar av Frankrike. Det övertogs av Napoleon som använde systemet till att fjärrstyra arméer och övervaka administrationen av sitt expanderande kejsardöme.
I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om den optiska telegrafens fascinerande historia. De benar ut hur själva tekniken fungerade och ger exempel ur kodböcker från Napoleonkrigens tid. Dessutom konstaterar de att också Sverige utgjorde ett viktigt pionjärland under denna inledande fas av den moderna telekommunikationens historia.
Lyssna också på Från furstars brevövervakning till demokratisk massövervakning.
Litteraturtips:
Gerard J Holzmann & Björn Pehrson: The Early History of Data Networks. Wiley-IEEE Computer Society, 1994.
Tekniska Museet, Stockholm: “Telegrafen”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Runtom i Sverige finns det många gamla bruk bevarade, och här kan man se spår av järnets och industrins betydelse för Sverige. En del av dem bevaras som museer medan andra förfaller, står tomma eller fått en helt annan användning. Men vad berättar egentligen dessa bruken om vår historia? Vilken slags kunskap kan de ge oss och hur använder vi den idag? Om detta och mycket annat har författaren och vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund skrivit om i en ny bok där han tar ett brett grepp om brukens spännande historia.
Du finner Järnbrukens historia samt Bokförlaget Stolpes övriga utgivning hos Bokus.se, dessutom till 20 procents rabatt med koden STOLPE20.
Foto: Tekniska museet / Okänd fotograf.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Uppfinnaren med ett snille som banade väg för den värld vi idag lever i. Men med genialiteten kom också en omättlig rastlöshet och plågan av att aldrig riktigt bli förstådd i sin egen tid.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Mårten Andersson – manus, research och producent
Emilia Mellberg – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Peter Jonason – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Freddy Grip, museipedagog på Tekniska museet.
Vill du veta mer om Nikola Tesla och hans värld? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Tesla: Inventor of the electrical age av W. Bernard Carlson
Mina uppfinningar av Nikola Tesla
The truth about Tesla: the myth of the lone genius in the history of innovation av Christopher Cooper
Tesla: The man, the inventor and the age of electricity av Richard B. Gunderman
Wizard: the life and times of Nikola Tesla, biography of a genius av Marc J. Seifer
-
Vi dissekerar sådant som sägs om rymden: i rymden kan ingen höra dig skrika, du blir längre efter att ha tillbringat tid på en rymdstation, Mars knappa 40 minuter längre dygn kan förstöra alla planer på kolonisering. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan Gästexperter är Lars Mattsson, forskare och astrofysiker vid Nordita, Freddy Grip, museipedagog på Tekniska museet samt psykologen Björn Hedensjö.
-
Amazon, Google och andra giganter. Vad är det som gör att vissa får snilleblixtar att flyga och lyfta till oanade höjder? Dessutom - hur reagerar Kina på att USA återigen vann medaljligan i OS?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Martin Wicklin är tillbaka för ännu en vecka av Sommartalkshow tillsammans med Helene Benno! Igår var sista OS-dagen för den här gången. Nio medaljer blev det för Sverige och 113 för USA som vann medaljligan före Kina som fick ihop 88. Hur tas den andraplatsen emot? Vi gästas av Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg.
Från liten fiffig idé till enorm framgång. Amazon, Google, Klarna. Vad är det som gör att vissa idéer stannar i garaget medans andra tar över världen? Vad är den främsta drivkraften? Förändra världen? Tjäna pengar? Peter Skogh, museichef på Tekniska museet och Sara Wimmercranz, riskkapitalist och entreprenör medverkar. Vi frågar även dagens sommarpratare Claudia Olsson, entreprenör, utbildare och digital strateg.
Vi undrar också hur det gått med sommarläsningen. Har man hunnit läsa ut sommarböckerna man gav sig in på?
Programledare: Helene Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Minna Grönfors
-
Jonatan har skaffat en kalender och nu finns inga gränser för vilken övermänniska han kan bli, K har varit på Tekniska museet med sina barn. Det handlar om när Thomas Ravelli och Magnus Wisslander skulle gratulera Loui Sand till en lyckad könskorrigering, ett brutet finger och svenska skidskyttar som inte är välkomna till Sydtyrolen. Kom…