Episodes
-
2023 kom journalisten Dougald Hine ut med den på flera sätt provocerande boken “At Work In the Ruins – Finding Our Place in the Time of Science, Climate Change, Pandemics and Other Emergencies”. Här samtalar han med prästerna Maria Bergius och Pontus Nilsen om varför han slutat att prata miljökrisen och nu istället satsar på annat. Hine var tidigare uppmärksammad internationellt i Dark Mountain Project tillsammans med Paul Kingsnorth.
-
Poddens tjugonde avsnitt är ett samtal med Petra Carlsson Redell om att drömma nya drömmar, lära oss landa och att äga tyngd. Om en andlighet närmare marken snarare än himlen. Petra är professor i teologi på Enskilda Högskolan och präst i Svenska kyrkan. Prästerna Maria Bergius och Pontus Nilsen leder som vanligt samtalet.
-
Episodes manquant?
-
Varför läser en disputerad fysiker från Chalmers till präst? Ett samtal om tro och Gud utifrån det vi lärt oss om vårt matematiska och föränderliga universum. Gäst i avsnitt 19 av podden är prästen Sara Wrige. Prästerna Maria Bergius och Pontus Nilsen leder som vanligt samtalet.
-
För första gången i poddens historia är en författare gäst. Lyssna till ett samtal om längtan efter att förstå vår värld, med den prisade Ålevangeliet-författaren Patrik Svensson utifrån hans senaste bok ”Den lodande människan”.
-
Vad för slags människa behöver man vara för att kunna skratta på riktigt? Om humor i historien, hos Luther och varför det är så viktigt för tron att skratta. Gäst i poddens sjuttonde avsnitt är teologiprofessor Ola Sigurdson. Prästerna Maria Bergius och Pontus Nilsen leder som vanligt samtalet.
-
Anja Karlsson Franck är universitetslektor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. Detta är en inspelning från en livesänd podd från Nordstans scen under Vetenskapsfestivalen i april. Samtalet med prästerna Maria Bergius och Pontus Nilsen handlade bland annat om huruvida det i framtiden kommer gå att skämta om allt, varför det förbjudna är så lockande och om vi ändå inte vill ha vissa gränser för vad som är okej att skämta om.
-
Även om det finns alternativa tolkningar också inom akademin är mainstreamuppfattningen bland Nya testamentet-forskare idag att Jesus faktiskt hade fel i en central fråga i sin undervisning om Guds rike. Hur hjälper en sådan insikt oss i kyrkan idag? Cecilia Wassén är docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet. Våren 2022 medverkande hon i ett seminarium som Svenska kyrkan anordnade under Vetenskapsfestivalen och i samband med det besöket spelades också detta, det femtonde avsnittet, av podden in.
-
Maria Bergius och Pontus Nilsen pratar med Martin Cederwall om vad vetenskapen säger om matematikens och naturlagarnas ursprung. Den framstående fysikern och vetenskapsfilosofen Paul Davies pekar i sin bok ”I huvudet på Gud” på den sensationella möjligheten att det finns en koppling mellan universums organisation och struktur och det mänskliga sinnet. Är det meningen att vi skall finnas här? Martin Cederwall är professor i teoretisk fysik på Chalmers och är huvudperson i poddens fjortonde avsnitt.
-
Maria Bergius och Pontus Nilsen pratar med KG Hammar om Albert Schweitzers upptäckt om den historiske Jesus agenda, förutsägelser och dess betydelse för Svenska kyrkan. En fråga som resonerades om på ett seminarium under vetenskapsfestivalen 2022 tillsammans med Cecilia Wassén och Gunnar Samuelsson. Om det och mycket annat spännande som en ovanligt aktiv pensionerad ärkebiskop håller på med handlar detta det trettonde avsnittet av podden.
-
Susanne Wigorts Yngvesson är professor i etik vid Enskilda högskolan i Stockholm. Hon forskar i huvudsak kring två fält. Det ena är etiska, filosofiska och teologiska aspekter av övervakning. Det andra är rättighetsorienterade frågor om medieetik och religionsfrihet/samvetsfrihet. Susanne har också tillsammans med Rikard Roitto redigerat och skrivit i boken; ”Teknoteologi – AI och människans villkor”.
Poddens tolfte avsnitt handlar om framtiden utifrån den israeliske historikern Yuval Noah Hararis bok ”Homo Deus – En kort historik över morgondagen”. Samtalet berör både scenarier som ligger mer nära i tiden och även hur det kan se ut om några tusen år när ny teknik och annan forskning ännu tydligare påverkar våra liv och erfarenheten av helighet i skapelsen. Med i det här samtalet och i framtida Darwins stege-samtal är också Maria Bergius, präst i Domkyrkan i Göteborg. Ett tillskott som vi är mycket glada för. -
Om historisk, nutida och framtidens musik i kyrkan. Karin Lagergren är docent och lektor i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet och har specialiserat sig på gregoriansk sång.
-
Björn Merker är neurovetare med intresse för beteendebiologi och deltog i ett seminarium om musikens evolutionära rötter vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2020. Här har vi ett samtal om denna fascinerande utveckling, andliga upplevelser, tradition och mycket annat.
Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling och projektledare för Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen leder samtalet.
-
Ett spännande samtal om kunskap, research waste och tro som en rationell process. Morten Sager, lektor i vetenskapsteori på Göteborgs Universitet, är gäst i Darwins stege. En podcast där vetenskap och religion möts, som leds av prästen Pontus Nilsen.
-
Ett samtal om hur vetenskap och tro kan mötas, dogmer och nyfikenhet, slump och högre medvetande. Hur ser hopp ut i en evolutionär värld som vår?
Gäst är Hans Liljenström, professor i biometri vid SLU, och föreståndare för Agora for biosystems, ett interdisciplinärt center för forskning kring liv och medvetande. Pontus Nilsen, präst och projektledare för Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen, leder samtalet.
-
Varifrån kommer ärkebiskopens intresse för naturvetenskap och tro? Vad är hopp och hur hänger tid och evighet ihop? Om detta och mycket mer pratar Antje Jackelén och prästen Pontus Nilsen i det sjunde avsnittet av Darwins stege – en podcast om tro, vetenskap och fantasi. .
-
Eva Sahlin, doktor i miljöpsykologi, i ett samtal om naturens betydelse för vår hälsa. Skogsbad, grön rehab och välbefinnande – vad visar forskningen? Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling och projektledare för Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen intervjuar.
Håll till godo!
-
Ann-Sofie Axelsson, prefekt och docent i teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers tekniska högskola medverkade i ett samtal med rubriken "God Technology and Artificial Intelligence" på Vetenskapsfestivalen 2019. Här intervjuas hon av Pontus Nilsen, präst och projektledare för Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen, ett samtal som handlar om teknisk utveckling, andlighet och sunt förnuft.
Darwins stege är en podcast om vetenskap, tro och fantasi.
-
Michael Burdett, Assistant Professor in Christian Theology vid Nottingham University, i ett samtal om hur vetenskap formar vår framtid och tro. Under Vetenskapsfestivalen 2019 deltog Burdett i ett panelsamtal om Gud, vetenskap och AI. I podden möts Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling, och Burdett i ett mindre sammanhang som handlar både om hans bakgrund, intresse för teologi och tankar kring hur drömmar är kärnan till både teknisk utveckling och ”ultimat mening”.
-
Den internationellt erkända Catherine Keller, professor i konstruktiv teologi, feminist och författare, i ett samtal kring feminism, klimatförändringar och gränsöverskridande teologi med utgångspunkt i Kellers böcker.
Intervjuar gör Pontus Nilsen, präst och projektledare för Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen
-
Johan Söderman, professor i barn- och ungdomsvetenskap, i ett samtal om folkbildningens kraft och fantasins del i dagens forskning. Har tro och det "omätbara" ett uppsving i samhället just nu?
Intervjuar gör Pontus Nilsen, präst och projektledare för Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen.
- Montre plus