Amanda Glans Podcasts
-
Amandas mormor överlevde förintelsen. Hur har hennes svåra upplevelser förts vidare i familjen? Det undrar Amanda och vänder mikrofonen mot mormor, sin mamma och sig själv för att söka svaret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amanda sitter vid sin mormors köksbord. Mormor berättar, som hon alltid gör, om vad som hände henne under andra världskriget. Samtidigt ritar hon. Hennes händer darrar och blyertsstrecken på papperet blir svaga och ojämna.
Mormor ritar bilder från AuschwitzVid samma köksbord har mormor också suttit med sin dotter, Amandas mamma. Då var hon yngre och starkare. Händerna darrade inte lika mycket och hon kunde rita bilder av schäferhundar och elektriska staket i förintelselägret Auschwitz. Detaljrika teckningar i kol, som hennes dotter satte upp på väggen i sitt tonårsrum.
Det Amanda nu vill veta är inte bara vad mormodern upplevde under kriget – utan hur de upplevelserna har förts vidare och påverkat hela deras familj.
Programmet gjordes 2009.
Reporter: Amanda Glans
Producent: Ylva Lindgren -
Håkan Juholt flyttar in i Mona Sahlins gamla rum på rikskansliet. Oväntat för många. Beslutet att plötsligt sträcka sig mot toppen förvånar till och med honom själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är berättelsen om riksdagsledamoten från ingenstans som blir ordförande för Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Tidigt under hösten 2010 börjar reportrarna Amanda Glans och Erik Hedtjärn för programmet "Riksdagen 100 dagar" följa några riksdagsledamöter i riksdagshusets vardag. En av riksdagsledarmöterna blir den då rätt okände försvarspolitikern Håkan Juholt. Då anade ingen hur rätt det valet var.
Våren 2011 är Håkan Juholt partiledare för Sveriges största parti. Men han kommer att sitta på posten kortare än alla partiledare i socialdemokraternas historia.
Reporter: Amanda Glans
Producent och reporter: Erik HedtjärnProducent: Lasse Truedson, Produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB.
-
Kinakännare, journalist och författare som i nästan två decennier bevakat Kina, bland annat som korrespondent för Svenska Dagbladet. Om att man inte är klokare än sin senaste kris.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Man är inte är klokare än sin senaste krisOla Wongs farfar blev legosoldat när han var 14 år, han hjärntvättades och sattes i arbetsläger i det kommunistiska Kina. Det Kina som Ola Wong sen mötte som frilansande journalist i början av 2000-talet var ett land som ville bli rikt.
-Globaliseringen svepte in som en tsumami av pengar. På landsbygden rev man jordhusen och byggde nya i tegel. Shanghai hade redan fler skyskrapor än New York.
När han återvände till Sverige 2013, mötte han ett land där det var ett för stort glapp mellan det som han uppfattade som verklighet och den officiella sanningen. Han skämdes över att vara journalist och försökte starta en dissidentrörelse.
-De egenskaper som så ofta varit styrkor för Sverige, konsensuskulturen, den arroganta, men också välvilliga nationalismen har lett till problem. Vi behöver göra upp med den, sluta vara så självupptagna och studera omvärlden i stället, säger han i sitt Sommarprogram.
Om Ola WongJournalist, författare, föreläsare, 43 år. Född i Borås, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Kinakännare som i nästan två decennier bevakat Kina i olika svenska medier, bland annat som korrespondent för Svenska Dagbladet. Är nu redaktör på nättidskriften Kvartal.
Har bland annat skrivit boken Pekingsyndromet. Kina, Makten, Pengarna. Initierat flera uppmärksammade kulturdebatter, till exempel om vilken roll museer ska ha i ett demokratiskt samhälle.
Är även medförfattare till boken Sjukt billigt som handlar om kinesiska stenarbetare och är en prisbelönt radioserie i P1.
Har fått Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.
Anser att sociala medier är som att äta popcorn, mest luft som gör en otillfredsställd och överstimulerad samtidigt.Mitt program handlar om att man inte är klokare än sin senaste kris. Jag går från Pekings partikongresser till vi och dem i Sverige.
Producent: Amanda Glans -
Sveriges överbefälhavare sedan fem år och ansvarig för landets säkerhet. Om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och om icke dömande ledarskap.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det är hål i vingen- Det är många gånger som jag flugit ut över internationellt vatten, bort mot baltiska kusten och det som i dag är den ryska enklaven Kaliningrad, ensam i mitt flygplan. Det säger Överbefälhavare Micael Bydén i sitt Sommar.
Han minns nattliga flygningar under kalla kriget när han var spaningspilot i en Viggen.- Hade det hänt något där, ovanför Östersjöns mörka, kalla vatten hade räddningen varit långt borta.
Micael Bydén är Sveriges tolfte överbefälhavare och han sänder direkt från Radiohuset.
Han minns när en flygtekniker ringde och sa ”Du måste komma, det är ett hål i vingen på flygplanet”.- Jag kände med fingrarna. Kanterna var vassa. ”Lukta”, sa teknikern. Barrträd, doft av terpentin.
Micael Bydén säger att han och hans kollegor lärde sig mycket av hans misstag.
- Vi flög nog alla lägre än vad som var nödvändigt, och tillåtet. Det hade kunnat gå illa den gången. För mig personligen och flygplanet. Det hade också kunnat drabba tredje person.
Micael Bydén berättar att kring sekelskiftet - när neddragningarna i Försvarsmakten var som störst - funderade han på att lämna myndigheten. Han pratar också om sin uppväxt i Gnarp, om Karriären och familjen och om sin syn på ledarskap.
- Min bestämda uppfattning är att alla vill göra ett bra jobb - alla vill lyckas. Med den insikten vet jag att en arbetsmiljö som präglas av en ”icke-dömande kultur” vinner i alla lägen.Några månader innan Metoo briserade 2017 fick han ett mejl från en ung kvinna som berättade om nedvärderande kommentarer och sexuella anspelningar.
- Det gör mig besviken och arg när jag då och då hör talas om fortsatta övertramp. Men, jag har inte gett upp och kommer aldrig att ge mig.
När han sjöng med Fältartisterna under Prideparaden fanns det de som på fullt allvar tyckte att han skulle avgå för att han var alldeles för politiskt korrekt.
- Kring de här frågorna tycker jag inte det är fel att vara PK. Tvärtom.
Om Micael BydénÖverbefälhavare, 56 år. Född i Gnarp, bosatt i Södertälje. Debuterar som Sommarvärd.
Fyrstjärnig general som varit flygvapenchef, flygattaché i Washington och regional stabschef för Isaf-styrkan i Afghanistan, bland mycket annat.
Utbildad stridspilot med 1500 flygtimmar i bland annat Viggen. Flög en gång så lågt att hans Viggen-plan fick ett hål i ena vingen.
Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och har fått en rad utmärkelser, både svenska och internationella.
Är höjdrädd. Tycker själv att han aldrig varit bäst på något, mer än möjligen att stryka skjortor.Mitt program kommer handla om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde, när jag kände att världen kom till Gnarp och varför ett icke dömande och lärande ledarskap gör att en organisation når som längst.
Producent: Amanda Glans
-
Statsvetare, terrorexpert, 54 år. Född i Hästveda, bosatt i Stockholm, Skyrup och Köpenhamn. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
”Det är som att milstolparna i mitt privata liv vävs samman med milstolparna i terrorismens utveckling”, konstaterar Magnus Ranstorp i sitt Sommar i P1.
Statsvetaren och terrorexperten tar oss från uppväxten på skånska landsbygden till Belfast, Gaza och CIA-högkvarteret i Langley. Han berättar om sin väg till en idag mycket framskjuten position i den internationella forskningen och nyhetsbevakningen – men hur han samtidigt själv hamnat på USA:s ”svarta lista” och hudflängts i svensk debatt. Ranstorp skildrar hur han som ung och lätt naiv lockades till farorna, men med tiden fått mer fokus på terrorismens offer, de större mekanismerna och oror för den egna familjen:
”Terrorismen blir alltmer globaliserad, urskillningslös och dödlig. Den är en spegelbild av vår globaliserade och teknikutvecklade värld. Idag är det lättare för terrorister att kopplas samman virtuellt, gömma sig för säkerhetstjänster och sprida sin hatiska ideologi”, säger Magnus Ranstorp i sitt program som också ger en lätt dyster bild av framtiden: ”Jag tror inte längre att terrorismen går att eliminera. Det går bara att leva med den. Det viktigaste är ändå att vi som samhälle står samman och inte låter hatet splittra oss.”
Om Magnus RanstorpMagnus Ranstorp är internationell terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan.
Doktorerade vid St. Andrews universitet i Skottland med avhandling om shiamuslimska Hizbollah och har under en period agerat hemlig budbärare mellan Israel och Hizbollah. Ledde Köpenhamn Stads handlingsplan mot våldsbejakande extremism och ansvarar för förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism inom EU-kommissionen.
Skrivit ett flertal böcker. Arbetat som CNN:s Mellanösternexpert och på Dagens Nyheters ledarsida.
Ledamot av Krigsvetenskapsakademien.
Producent: Amanda Glans
-
Susanna Christensen, överlevande från Bergen Belsen, berättar tillsammans med Amanda Glans och poeten Karin Brygger i en föreställning från Dramatens restaurangscen i Stockholm. Musik av och med Lisa Grotherus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari lät Sveriges Radio och Dramaten& de som ännu kan berätta om sina upplevelser från andra världskrigets folkmord ta plats på scenen.
Hör Susanna Christensen, överlevande från koncentrationslägret Bergen Belsen och Amanda Glans från Berätta Vidare - ett nätverk av berättare som för vidare de personliga berättelserna från Förintelsen och andra storskaliga brott mot mänskligheten. En kväll med dokumentära berättelser, poesi av Karin Brygger och musik av och med Lisa Grotherus.
Detta är en liveinspelning från den 24 januari 2019.
Några hålltider:
4.18 in i inspelningen - Karin Brygger17.07 in i inspelningen - Susanna Christensen och Amanda Glans.
Regi och presentation: Niklas Mesaros, Dramaten
Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio.Teknik och inspelning: Emilia Martin och Nima Shams
-
PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år. Född i Åkarp, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2018.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Han förespråkar disciplinär barnuppfostran och mer disciplin i allmänhet men tycker att han själv sällan är någon karlakarl. Han ställer inte upp på millimeterrättvisa som definitionen av jämställdhet, men tycker att han lever i ett jämställt förhållande. Vad är det han inte förstår?
Detta är startpunkten för David Eberhards Vinter-prat. I ett sökande efter sanning utmanar psykiatrikern och författaren David Eberhard både sig själv och sin omgivning.
Bland annat söker David Eberhard upp en av sina hårdaste kritiker, dramatikern Martina Montelius för att få veta varför han irriterar henne så mycket. Ett möte som börjar med att Montelius konstaterar att hon skrämts av att en psykiatriker och läkare verkar ha ”en så känslokall och fascistoid syn på människan”. Samtalet utvecklas dock till ett givande möte, där skillnaden i uppfattning framför allt handlar om styrkeförhållandet mellan individen och staten.
- Staten ska skapa lika förutsättningar mellan könen. Om det finns strukturer som är orättvisa så är vi ändå fria att göra oss fria. Att skylla allt på strukturer riskerar att göra oss till offer istället för att fokusera på att vi har egen fri vilja, oavsett kön. Martina kallar det fascism, jag kallar det självbestämmande, säger David Eberhard i sitt Vinter-program.
Han utvecklar också sina tankegångar kring hur olika utfall i till exempel arbetsinkomst mellan män och kvinnor inte beror på diskriminering utan i första hand på de val män och kvinnor gör, utifrån biologiska skillnader.
Att kvinnor missgynnas av att jobba deltid eller vara hemma längre med barnen kan David Eberhard tänka sig kompensera för genom att lagstifta så att intjänade pensionspengar delas lika vid en skilsmässa.
Det har ofta stormat kring åttabarnspappan och psykiatriöverläkaren David Eberhard som gärna intar rollen som den ifrågasättande.
- Efter att ha varit med i flera debatter i teve där frågan kommit upp och efter att ha försökt föra in biologiska perspektiv och föra fram synpunkter om att män och kvinnor är födda olika och alltså inte alltid kommer att ha samma utfall insåg jag att det kunde bli hett om öronen. Det är klart att jag måste in där! berättar David Eberhard i sitt Vinter-program.
Lyssna på hela samtalet mellan Martina Montelius och David Eberhard.
Om David EberhardTillträder som chef för Maria Beroendeklinik i Stockholm vid årsskiftet. Skrivande och föreläsande överläkare i psykiatri vars åsikter ofta skapar debatt. Har själv åtta barn.
Aktuell med boken Det stora könsexperimentet. Krönikör i tidskriften Fokus. Har skrivit en rad böcker, bland annat Hur barnen tog makten om curlande föräldrar som gör barnen en björntjänst, I trygghetsnarkomanernas land om att livet blir fattigt om man är rädd hela tiden och Ingen tar skit i de lättkränktas land.
Producent: Amanda Glans
-
STATSVETARE, 27 år. Född i Somalia, uppvuxen i Åtvidaberg och Linköping, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mitt Sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden och hur skrivandet hittills räddat mig.
Om Suad AliHar arbetat med migrationsfrågor de senaste sex åren. Började sin bana i den ideella sektorn och tog sedan steget över till myndighetsarbete och jobbar idag som expert på Migrationsverket. Föreläser om ungt ledarskap och är krönikör i tidningen Chef.
Fick under studierna i statsvetenskap ensam representera Sverige på världens största forum för unga ledare; One Young World.
Med på affärstidningen Forbes lista ”30 under 30” för unga talanger i Europa. Vinnare i kategorin Årets opinionsbildare när Veckans Affärer utsåg Sveriges Unga Supertalanger 2016.
Har siktet inställt på FN:s högkvarter.
Producent: Amanda Glans
-
PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år. Född i Åkarp, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I sitt Sommar vill psykiatrikern David Eberhard sätta staten Sverige i terapisoffan. Han menar att ”vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad.”
David Eberhards jobb är att diagnostisera och behandla människor med psykiska problem. I sitt Sommarprogram tycker han inte att det räcker. Det är hela staten Sverige som behöver går i terapi, säger han, för att försöka förstå vad det är som egentligen styr våra liv. ”Hur mycket av det vi är oroliga över idag beror på att alla andra är oroliga över samma saker? Hur mycket av det vi kräver, våra rättigheter som vi värnar om, betor på vad alla andra kräver av samhälle och sina medmänniskor? Hur mycket av det lidande vi känner beror egentligen på att kulturen låter oss känna efter?”
Genom programmet får vi följa hans liv, från den trygga uppväxten i Lund via studierna till arbetet inom psykiatrin. Han väver sedan samman erfarenheterna han fått i sin profession med reflektioner över sina relationer med de fyra kvinnor han varit gift med och de sammanlagda nio barn de fått.
”För att återinjicera Sverige med en känsla av mening så kanske vi måste ställa helt andra frågor till oss själva och varandra om hur vi ska leva tillsammans. Om alla vi invånare bara söker strategier för att skydda oss från allt, allt som är obehagligt och svårt, så riskerar vi att missa meningen med livet. I ett land där alla bara vill leva så länge som möjligt - och så smärtfritt som möjligt – så riskerar vi att missa att verkligen leva.”
Om David EberhardSkrivande och föreläsande överläkare i psykiatri vars åsikter ofta skapar debatt.
Aktuell i höst med boken Det stora könsexperimentet.
Krönikör i tidskriften Fokus och har skrivit en rad böcker. Senast Hur barnen tog makten som går ut på att curlande föräldrar gör barnen en björntjänst genom skydda dem från minsta fara. Har själv åtta barn.
2006 kom boken I trygghetsnarkomanernas land om att livet blir fattigt om man är rädd hela tiden. Använder därför inte cykelhjälm och tågluffade ensam redan som 14-åring. Har också skrivit böckerna Ingen tar skit i de lättkränktas land och Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser.
Spelar fotboll i författarlandslaget.
Producent: Amanda Glans
-
GENERALDIREKTÖR FÖRSÄKRINGSKASSAN. Jag kommer berätta om myndighetssverige och särskilt om Försäkringskassan och Skolinspektionen. Men framförallt berättar jag om min egen personliga resa med livets alla kringelkrokar.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I sitt Sommar i P1 berättar Ann-Marie Begler, generaldirektör för försäkringskassan om en lång och krokig väg som kom att bli en rak chefskarriär. Dock inte utan förhinder. Bakom kulisserna har det varit ett hårt jobb, svåra beslut och även privata påfrestningar. Hon har aldrig tidigare beskrivit den privata sidan av sitt liv i offentligheten. Men det gör hon nu.
Försäkringskassan betalar ut bidrag på mer än 200 miljarder kronor per år. Men det är svåra beslut som kan vara livsavgörande. Det har kassan även varit för Ann Marie Begler. Nu är hon ytterst ansvarig för besluten: ”Både jag och handläggarna på kassan vet att de beslut vi fattar påverkar människors liv. I det läget kan det kännas svårt att säga att vårt uppdrag är att följa de lagar och regler som gäller.”
Men hon berättar även om tiden i skolinspektionen och hur hon var med att stänga den prestigefyllda skolan Lundsberg efter rapporter om svår mobbing där. Och om hur myndighetssveriges Elefantkyrkogård fungerar.
Om Ann-Marie BeglerEn av myndighetssveriges tyngsta. I dag generaldirektör över Försäkringskassan som betalar ut bidrag på mer än 200 miljarder kronor per år.
Tog som generaldirektör på Skolinspektionen beslutet att tillfälligt stänga internatskolan Lundsberg. Tidigare överdirektör på Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen samt generaldirektör på Brottsförebyggande rådet. Lett flera utredningar, bland annat Grundskoleutredningen 2014 – 2015.
Var en skoltrött skolkare som gick om ett år i gymnasiet för att höja sina betyg.
Producent: Amanda Glans