Andreas Ekström Podcasts
-
Vad har digitaliseringen för långsiktiga konsekvenser på våra liv? Och har vårt beroende av sociala medier gjort oss för bekväma? Det och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt.
Günther samtalar med Andreas Ekström som är journalist på Sydsvenskan, författare och föreläsare. Han har prisats som ”Årets talare” i Sverige och fått internationellt genomslag med en miljonpublik via TED. Han är just nu aktuell med den omtalade boken ”Bekvämlighetens tyranni.”
De stora tech-jättarna har enorm makt på nätet. Vad har det för långsiktiga konsekvenser? Och hur ska svenska småföretagare navigera i den digitala samtiden utan att slukas? Lyssna nu! -
Bekvämt och behändigt lockas vi in i famnen på de stora techjättarna på internet. Vi ger dem vår tid och uppmärksamhet. Mycket av livet händer online. Det är där många pratar, bråkar och blir kära.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren och journalisten Andreas Ekström menar i sin nya bok att den digitala revolutionen har blivit en bekvämlighetens tyranni.
Men bekvämligheten och bristen på tålamod märks också i den fysiska tillvaron. Vad gör den omedelbara behovstillfredsställelsen med oss och våra relationer? Och med vår förmåga att ta till oss sådant som kräver lite tålamod - konst och litteratur till exempel.
Det diskuterar vi i Filosofiska rummet: En bedövande bekvämlighet med Melina Tsapos som är filosof och kognitionsvetare, Sigrid Combüchen författare och Andreas Ekström, författare till boken Bekvämlighetens tyranni. Programledare Lars Mogensen. Research Paulina Witte. Producent Thomas Lunderquist.
-
Journalisten, författaren och föreläsaren Andreas Ekström har skrivit boken "Bekvämlighetens tyranni". Boken berättar och resonerar kring hur vi på grund av lättja och bekvämlighet tappat kontrollen överdet som är vårt. Vår identitet, vår tid, våra pengar, vår kunskap, våra relationer, våra samtal och internet som sådant. Vi synar och diskuterar vad Andreas menar med sin bok och vad som måste göras för att vi ska återta kontrollen. Och det blir sannerligen inte lätt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Världens rikaste man, Elon Musk, har köpt upp sociala medieplattformen Twitter och säger sig vilja ta den till nya höjder, bland annat genom att ge det fria ordet mera utrymme.
Många oroar sig nu för vad det här mera exakt betyder för plattformen, som bland annat tidigare kickat den amerikanska ex-presidenten Donald Trump på grund av hans inlägg.
Journalisten och föreläsaren Andreas Ekström diskuterar betydelsen av Elon Musks senaste affär och om det verkligen betyder att internet just blev lite sämre, som många verkar tro. -
Spotify har dragits in i en politisk soppa kryddad med konspirationer och censur. Poddstjärnan Joe Rogan har tutat ut kontroversiella påståenden om coronaviruset till miljontals lyssnare, trots protester från forskare och experter. När också rockstjärnan Neil Young får nog av Spotifys fasoner brakar det loss. I grunden handlar den här stormen om vad vi får och inte får säga på internet, och vem som bestämmer det. Det konstaterar kulturjournalist och teknikanalytiker Andreas Ekström, som förklarar svängarna kring Spotify med Johannes Tabermann i Nyhetspodden.
-
Vad kan medier och universitet lära av varandra? Med den frågan som rubrik bjöd Centrum för kunskapshistoria och Sydsvenskan-HD in till en samtalskväll på LUX i Lund den 11 november 2021. I två panelsamtal möttes forskare och journalister och utbytte erfarenheter.
Kvällens andra del bestod av ett samtal om forskare i offentligheten. Har akademikerna försvunnit från dagens kultursidor? Och hur ska de i så fall hitta tillbaka?
Medverkande: Victor Malm, Daniel Sandström, Ida Ölmedal och Johan Östling. Moderator: Andreas Ekström.
Centrum för kunskapshistoria: https://www.luck.lu.se/
HT-samtal: https://www.ht.lu.se/forskning/ht-samtal-podcasts-med-vara-forskare/ -
Vad kan medier och universitet lära av varandra? Med den frågan som rubrik bjöd Centrum för kunskapshistoria och Sydsvenskan-HD in till en samtalskväll på LUX i Lund den 11 november 2021. I två panelsamtal möttes forskare och journalister och utbytte erfarenheter.
Kvällens första del bestod av ett samtal om forskningens och mediernas roll under covid-19-pandemin. Hur har man klarat av uppgiften att förmedla rätt information i en tid då kunskapsläget hela tiden förändrades? Vad kan vi lära oss av krisen?
Medverkande: Johan Anderberg, Mia-Marie Hammarlin, Farshid Jalalvand och Rebecca Selberg. Moderator: Andreas Ekström.
Centrum för kunskapshistoria: https://www.luck.lu.se/
HT-samtal: https://www.ht.lu.se/forskning/ht-samtal-podcasts-med-vara-forskare/ -
Idag förbjuder sjukvårdssekretessen kontakt mellan donatorns familj och mottagaren av t ex ett nytt hjärta eller en ny lever. Varför är det så? Det finns de som vill kunna uttrycka sin tacksamhet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande är Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist och författare till boken Ur döden liv, filosofen Cathrine Felix och journalisten Andreas Ekström som räddats till livet tack vare en ny lever och gärna skulle vilja komma i kontakt med donatorns efterlevande.
Programledare: Lars Mogensen, producent: Thomas Lunderquist.
-
Andreas Ekström är författaren och journalisten som anlitas världen över som Keynote Speaker. Han utsågs till årets talare 2019.
För fyra år sedan talade han på The Sales Conference om ”sju sätt att äga världen”. Hyllad då och åter som talare i år när The Sales Conference går av stapeln den 18 november. Säljkonferensen är Nordens största event- och mötesplats för B2B-chefer som vill förstå och bygga framtidens säljorganisation.
Ken för en pratstund med Andreas som delar med sig av spännande förhandlingar, hur han ”äter Google till frukost” för att vara på topp och hur han tänker kring sin karriär.
Njut av en världsartist!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Forskare pressas av Facebook till att avsluta kritisk forskning om våra liv på social medier. Samtidigt vet vi redan att sociala medier förvränger många människors världsbild. Vad vill Facebook egentligen? Frågan går till journalisten och författaren Andreas Ekström som diskuterar vad det här innebär för samhället med Simon Karlsson.