Finland Podcasts
-
Borde VAR införas i Finland efter helgens icke godkända mål? HJK:s bortasupport i Vasa. Håkans och Skrabbs fina säsongsinledningar i övriga Norden. Stuart Baxters tid som finsk förbundskapten. Pajkastningen mellan Real Madrid och Barcelona. Hatet mellan Parma och Reggiana. Avslutningsvis minns vi profiler som spelat i den kinesiska superligan.
-
Lotta Bromé ringer upp Amie Bramme Sey som är ny programledare Bachelor.
Louise Lennartsson från Estraden har ett minst sagt annorlunda recept som hon bjuder på. Fredrik Benke Rydman, dansare, koreograf och regissör lär dig hitta din dansstil. Niklas Svensson från Expressen befinner sig mitt i en kolonn i Östersund under Aurora 23-övningen.
Sofie och Sofia från Podplay-podden Projekt Gay Baby delar med sig av erfarenheterna att skaffa barn.
Saara Hermansson vann Sami Grand Prix och jojkar en bit av vinnarjojken.
Varmt välkommen till Halv Tre med Lotta Bromé på Mix Megapol. -
Håll i hattarna gänget för nu blir det missionsbonanza med hedershaggan Anna Palm! Vi har tittat på dokumentären "Missionen" på svtplay, som följer ett gäng ungdomar från mormonkyrkan i Utah och deras missionsresa till Finland. Anna Palm växte upp i mormonkyrkan i Sverige och lämnade tron i mitten av 20-årsåldern. I det här avsnittet får vi följa med i hennes tankar kring dokumentären och höra om hennes egna erfarenheter av att vara missionär.
Anna har spenderat veckan med att mota tinnitus i dörren och Annika har gått i hårdanalys av sin bristande kommunikationsförmåga.
Varmt välkomna till vansinnet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Samtal som brukade ske över en kopp kaffe sänds nu istället via internets höghastighetskablar ut till världen. Stackars världen. Synkat Podcast består utav Matinbum, känd från låten "Sämst På Fortnite" och Glooten, känd som Matinbums vän. Podden med lägst högsta-nivå i Sverige, Finland och antagligen Bollnäs.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den ryska ockupationen av Finland 1713-21 kallas för Stora ofreden. Namnet är passande eftersom civilbefolkningen på olika sätt fick utstå mycket stora umbäranden – särskilt under åren 1713-14.
Stora delar av Österbotten föröddes som en del av en militär strategi att hindra den svenska armén från att kunna hitta förnödenheter och operera mot den ryska ockupationsmakten. I de våldsamheter som de ryska soldaterna utförde ingick våldtäkter, tortyr, kidnappning och mord. Tiotusentals människor lämnade dessutom sina hem på flykt undan ryssarna. Åland tömdes i stort sätt helt på sin befolkning.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om en av de mer våldsamma perioderna i Finlands och Sveriges historia.
Stora nordiska kriget pågick och den ryska tsaren Peter den store var efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709 fast besluten att slutligen knäcka det svenska väldet i Östersjön. Problemet var att ett anfall för att ta Stockholm och tvinga Sverige på knä måste ske via södra Finland.
I Östersjön härskade den svenska örlogsflottan. Efter ett misslyckat försök 1712 satte ryssarna in sin nybyggda och nyutbildade galärflotta längs den finska kusten. 1713-14 erövrades Finland och avgörande strider utkämpades vid Storkyro i februari 1714 och vid Hangö udde på sommaren samma år. En mångårig ockupation inleddes som fick stora konsekvenser för civilbefolkningen fram till freden 1721 i Nystad som avslutade den långa krigsperioden.
Det svenska riket var i detta skede av Stora nordiska kriget oförmöget att försvara Finland med mer trupper än de som redan fanns inom riksdelen. Det föranleder frågan om det svenska riket övergav Finland. Faktum är att det aldrig kom särskilt stort stöd från de styrande i Stockholm som hade ansvaret under kungen Karl XIIs frånvaro i Turkiet.
Kopplade till plundringen och skövlingen var underhållsproblemen och krigföringens villkor i fattiga och glest befolkade områdena i Finland. Vägsystemet var för dåligt för att kunna erbjuda transportleder och tillgången på mat knapp. Ryssarna tvingades att föra in stora mängder förnödenheter till Finland för att kunna hålla sin mer än 20 000 man starka ockupationsarmé vid liv. Stora delar av den spannmål som fördes till Finland kom sjövägen och transporterades längs kusten till den framryckande ryska armén.
Den hittills bästa boken om Stora ofreden är skriven av den finske historikern Christer Kuvaja När Finland stod i brand. Rysshärjningarna 1713-1721 (2020). I den hittar man allt man behöver veta om denna dramatiska period. Även Göran Erikssons bok Slaget vid Rilax 1714 är lättillgänglig.
Bild: En kosack i tjänst av Józef Brandt, wikipedia, public domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Samtal som brukade ske över en kopp kaffe sänds nu istället via internets höghastighetskablar ut till världen. Stackars världen. Synkat Podcast består utav Matinbum, känd från låten "Sämst På Fortnite" och Glooten, känd som Matinbums vän. Podden med lägst högsta-nivå i Sverige, Finland och antagligen Bollnäs. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cibus äger fastigheter och hyr ut dem till livsmedelsaktörer som Kesko, S Group, Coop, Tokmanni och Lidl. De driver således ett av Nordens största och mest strategiska distributionsnätverk för dagligvaruhandel och pakettjänster.
Fastighetsstrategin är förankrad inom livsmedelsbranschen. Portföljen består av fastigheter för dagligvaru- och livsmedelsföretag i Norden. Många av fastigheterna ligger i såväl större städer som tillväxtområden. Hyresavtalen är ofta långsiktiga.
Mer än 90 procent av hyresintäkterna kommer från ledande livsmedelsaktörer såsom Kesko, Coop och S Group och lågprislivsmedelskedjor som Tokmanni. De är störst i Finland och är fokuserade i södra delarna i sina länder men växer kontinuerligt.
Cibus delar ut månadsvis och har således blivit en småspararfavorit och är ett av de mest ägda bolagen på stockholmsbörsen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vilken plats har Vänsterpartiet i oppositionspolitiken ? Vilken roll spelar partiets Natokritik nu när Sverige är på väg in i alliansen ? Och varför blev det oenighet om partiets klimatpolitik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan blev Finland medlem i Nato. Hur det blir med Sveriges medlemskap vet vi inte än, eftersom både Turkiet och Ungern fortfarande bromsar. Nooshi Dadgostar säger att den situation som Sverige har hamnat i nu är mycket olycklig.
– Sverige måste vara mycket väl förberett när man går in i en sån här process på vad det innebär för våra relationer med andra länder och för Sveriges försvarsförmåga, säger hon.
Nooshi Dadgostar anser att det svenska agerandet har brustit och det gäller såväl den förra Socialdemokratiska regeringen som den nuvarande högerregeringen.– Om en bred samhällspolitisk analys hade gjorts inför processen, hade man upptäckt att Turkiet brukar agera på det här sättet och skapa en ”utpressningssituation” för Sverige, säger hon.
Finland har varit mer återhållsamt och behållit en större integritet i förhållande till Turkiet, säger hon.
Destruktiva interndebatterNooshi Dadgostar har en delad känsla efter det senaste valet, säger hon. Det gick bra i regionalvalet, men riksdagsvalet var en besvikelse, där backade Vänsterpartiet från 8 till 6.7 procents väljarstöd.
– Vi måste ha en större sammanhållning. Vi misslyckades med förankringen i partiet, säger hon nu.
”Destruktiva interndebatter” skadade valrörelsen, enligt partistyrelsens eftervalsanalys. Och den nya inriktningen på klimatpolitiken som partiledningen beslutade om, kritiserades även av partiets klimatpolitiska talesperson.
Vissa vänsterväljare tyckte att det ”skavde” när Vänsterpartiet i fjol röstade för en sänkt bränsleskatt.
Oenigheten ledde till att den klimatpolitiska talespersonen, Jens Holm, lämnade uppdraget för att istället bli kommunpolitiker i Stockholm. I en tidningsintervju sa han att han blivit utpekad på ett sätt han tyckte var “orättvist och okamratligt”.
– Om vi ska förmedla viktiga klimatbudskap så måste vi tala med en och samma röst, slår Nooshi Dadgostar fast.
Hon säger att omläggningen av klimatpolitiken beror på att partiet har misslyckats med att få med sig det svenska folket på den stora klimatomställningen.
Partiet planerar nu att lansera en klimatpolitik med inriktning på industrin och den stora samhällsomvandlingen som pågår i norra Sverige. Precis som när välfärden byggdes ut, så måste vi kommunicera vad vi ska ställa om till, säger Nooshi Dadgostar.
– Vi kommer att titta på vilken infrastruktur som är industrivänlig men som också förbättrar välfärd och välstånd i norra Sverige.
Regeringsbildningen ett misslyckandeI riksdagsvalet i fjol var det viktigaste målet för Vänsterpartiet att säkra en rödgrön regering. Nooshi Dadgostar kritiserar socialdemokraternas Magdalena Andersson för att inte samla oppositionen.
– Där är vi bekymrade över att det inte finns en koalitionsledare som fungerar samlande och inte gjorde det heller under förra mandatperioden på ett tydligt sätt. Vi framstod inte som ett trovärdigt regeringsalternativ.
Men de rödgröna partiernas misslyckade beror också på att Vänsterpartiet och Centerpartiet hade svårt att komma överens politiskt.
– Centerpartiet, om och om igen, under hela förra mandatperioden, valde att inte sätta sig i rummet med oss och det skadade förtroendet för helheten, säger Nooshi Dadgostar.
Nu har ju Centerpartiet fått en ny partiledare, Muharrem Demirok. Hur förändrad är dynamiken mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet?
– Det får vi ju se. Vi är övertygade om att vi skulle kunna skapa ett starkt vänsteralternativ inför nästa val.
Vad borde oppositionsledaren, alltså Magdalena Andersson göra, menar du ?
– Det är klart att hon behöver agera som en koalitionsledare. Och samla sitt underlag och sitt lag för gemensamma politiska förslag framåt. Nu tycker jag att det är lite tidigt att diskutera den typen av mer strukturerade samarbeten, det kanske kommer längre fram åt valet, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Lyssna på hela intervjun via länken under bilden.Programledare: Johar Bendjelloul
Kommentar: Katarina Helmerson
Tekniker: Hanna Melander
Producent: Margareta Svensson -
Finland har anslutit till militäralliansen Nato vilket får konsekvenser på många plan. Åland är fortsättningsvis demilitariserat och neutraliserat, men hur blir det i framtiden? Vi bjöd in Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou Åkermark för att reda ut begreppen. Det blir ett samtal om det viktigaste vi har – freden.
-
Andra avsnittet av våra inför eurovisionpoddar kommer här! I detta avsnitt pratar vi om dessa åtta länder och bidrag: Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island och Israel.
-
Nyheterna Radio 17:00
-
Samlingspartiet blev största parti i valet i Finland. Emil placerades felaktigt i särskola. Pelle kör ned lekstugor till Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Viktor Norén kommer förbi Halv Tre med Lotta Bromé och är uppfylld av musikalisk glädje. Alexandra Rapaport är aktuell med ny säsong av Morden i Sandhamn och avslöjar att hon använde sin mobiltelefon så mycket att hon inte behöver en dator.
Finland blir medlemmar i NATO och Ioane gör traditionella tatueringar med hjälp av träredskap.
Varmt välkommen till Halv Tre med Lotta Bromé på Mix Megapol. -
Magdhaw ma helaan ehelada dambiileyaasha la dilo ee horey uga tirsanaa kooxaha gaangiska. Caruurta qaaradda Yurub oo da' hoose ku bilaaba barashada luuqad aan ahayn afkooda hooyo. Finland oo si rasmi ugu biireysa Nato, noqotayna dalka 31 ee gaashaanbuurtaasi.
-
På söndag är det riksdagsval i Finland. - Johnny har velat flytta hemifrån länge. Nu är det dags. - Herta och hennes mamma Sara fixar dejtinghelg för unga med Downs syndrom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Montre plus