Ing-Marie Wieselgren Podcasts
-
Vi har samlat in minnen och tankar kring Ing-Marie Wieselgren - hon gjorde stort avtryck hos många
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
Det är helt tyst i Gotlands tingsrätt när åklagaren sätter igång filmen med övervakningsbilder som visar hur Theodor Engström rörde sig inför mordet på Ing-Marie Wieselgren. Ett mord som skakat Sverige.
Under rättegången säger Theodor Engström att han ville slå tillbaka mot svenska folket och göra det han själv kallar för en ”självmordsbombning”.
Ing-Marie Wieselgren blev en måltavla efter att han sökt på ordet psykiatri i Almedalsveckans evenemangskalender – han såg henne som en representant för svensk psykiatri som han anser inte gett honom den hjälp han behövt.
I förhör berättar Engström att han också hade tänkt att attackera centerledaren Annie Lööf och utredarna hittar bland annat en anteckningsbok där han skrivit att hans attack riktades mot hela svenska folket.
Det här får åklagaren att rubricera mordet på Ing-Marie Wieselgren som terroristbrott – och mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Henrika Åkerman
[email protected] -
Almedalsmordet 2022 har kommit att bli ett av årets mest uppmärksammade brottsfall. P3 Krim djupdyker vi i vad som hände den där julidagen och vad domen mot Theodor Engström egentligen innebär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Visby den sjätte juli. Almedalsveckan pågår för fullt. En kvinna springer fram till en polisbuss och säger att en person knivskurits på Donners plats. Några minuter senare är poliserna Andreas och Emmy på torget. Andreas sätter handfängsel på Theodor Engström, som tacklats till marken, och Emmy är framme hos offret som är allvarligt skadad.
Emmy berättar för första gången om hur hon tog sig fram till Ing-Marie Wieselgren och hjälpte till med att identifiera henne. Och om de omskakande känslor som drabbade henne efteråt.
– Jag tänkte att det här kunde varit min mamma eller bara vem som helst. En kvinna som går i mitt på torget, helt ovetandes om vad som kommer hända, säger Emmy.
Vi tittar också närmare på utredningen, rättegången och vad som väntar Engström om straffet rättspsykiatrisk vård vinner laga kraft. Vi hör hans advokat Staffan Fredriksson och åklagare Henrik Olin berätta om sin syn på rättegången och domen.
Linus berättar också om sina upplevelser i Visby tingsrätt då han följde rättegången på plats. Om Engströms utbrott, den minimala salen - och varför alla lokala reportrar hade kuddar med sig.
Övriga medverkande: Lars Reuterberg som knuffade omkull Engström. Fredrik Persson, polischef Gotland och Ola Broström, chefsöverläkare samt specialist i psykiatri.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan kom domen i rättegången mot Theodor Engström som döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse av terrorbrott genom sina mordplaner på centerledaren Annie Lööf.
Ytterligare en dödsskjutning i Södertälje. I söndagskväll sköts en man i 20-årsåldern i området Blombacka. Han avled senare på kvällen. Tre män kunde gripas - de anhölls senare skäligen misstänkta för mord.
Adrianarättegången pausas efter att nytt material från krypterade chattar är på väg in vilket kan komma att bli viktig bevisning i fallet. Det kan handla om upp emot 60 000 meddelanden som tagits fram.
-
Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på Ing-Marie Wieselgren – men mordet klassas inte som terroristbrott, enligt Gotlands tingsrätt. Det hade däremot mordet på Annie Lööf gjort, om det hade genomförts. Hur resonerade tingsrätten här?
Sen pratar vi om att en kvinna tvingas betala halva lägenhetens värde till sin exsambo – trots att hon flyttade in för att bo är själv, och stått som ensam ägare. HD menar nämligen att lägenheten blev en ny egendom i samband med att den ombildades från hyresrätt till bostadsrätt.
-
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tisdags inleddes rättegången mot Theodor Engström, som står åtalad för terroristbrott efter mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. P3 Krims Linus Lindahl har varit på plats i Visby. Hör honom berätta om de första rättegångsdagarna.
I lördags sköts en 25-årig man ihjäl i stadsdelen Sätra i norra Gävle. Tre personer, alla under 18 år, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet. Det här är den tredje skjutningen i Gävle senaste månaden.
En man i 30-årsåldern döms för uppmaning till självmord av Solna tingsrätt. Domen är den första i sitt slag. Mannen ska ha mejlat sin ex-flickvän där han uppmanade henne att ta sitt liv, vilket hon också gjorde. I måndags överklagades domen. Hör mannens advokat Klas Bjuremark.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Den 6 juli 2022 sprider sig chock och panik över Donners Plats i centrala Visby när en kvinna attackeras med kniv mitt under den pågående Almedalsveckan. 33-årige Theodor Engström grips och det ska senare visa sig att han haft fler potentiella måltavlor. Sedan dokumentären spelades in har Theodor Engström dömts för mord och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes i november 2022 av Annizeth Åberg och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Expressen och Youtube.
-
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tisdags åtalades 33-åriga Theodor Engström för terroristbrott, genom knivmordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras. Hör åklagaren Henrik Olin förklara varför mordet ses som ett terroristbrott. Hör även Engströms försvarsadvokat om varför hans klient inte borde dömas till fängelse.
Theodor Engström åtalas även för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna på Centerledaren Annie Lööf.
För drygt två veckor sedan försvann en 21-årig kvinna från Vetlanda efter en utekväll. I onsdags hittades hon död i ett skogsområde. Strax efter försvinnandet häktades två kvinnor på sannolika skäl misstänkta för människorov.
Misstanken kvarstår och kvinnorna kan nu komma att delges nya brottsmisstankar. I nästa ordinarie avsnitt av P3 Krim kommer du kunna höra mer om fallet i Vetlanda.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Mitt i Visby under politikerveckan i Almedalen 2022 så hugger Theodor Engström ner psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Han erkänner dådet och det visar sig att han varit engagerad i nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, där hans extrema idéer fått gro fritt. Det visar sig att dagen hade kunnat sluta väldigt annorlunda då Wieselgren inte var den enda han hade planer på att mörda.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult. -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
33-årige Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby i Somras. Förutom Annie Lööf (C) fanns ett hundratal potentiella måltavlor, bland dem SVT:S vd Hanna Stjärne.
Sen pratar vi om att EPA-folk nu ska behöva sitta bältade på varsitt säte, enligt förslag från Transportstyrelsen. Regeländringarna är till för att öka trafiksäkerheten, men hur tas de emot av de som gillar att ströga?
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Linnéa Wikblad och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mannen som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren hade även Annie Lööf som måltavla. Misstanken har funnits en längre tid, men blev känd i samband med att centerledaren tilldelats ett målsägandebiträde. Samtliga partiledare i riksdagen har reagerat starkt på nyheten, men frågan är om det kan komma att påverka valrörelsen?
-
Mannen som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren erkänner terrorbrott. Hör också Emma Lindblads fråga till politikerna. Avslutningsvis beger vi oss till Skåne för att få vara med när en badrullstol testas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Tobbankii qofba mid ee dalbaday baasaboor cusub ayaa ka baaqsada ballantii loo qabtay. Dabeeyllo iyo roobab ku dhiftay Waqooyi-galbeed ee Götaland iyo Svealand oo sababay in tareemmadii isaga gooshi jirey Göteborg iyo Istockholm hakado. Eedeysanihii loo heeystay dilkii Ing-Marie Wieselgren oo lagu dilay Visby oo la sheegay in uu qabo xanuun maskaxeed halis ah.
-
Han är innovations- och förflyttningskonsult och i en mängd olika sammanhang, organisationer och verksamheter finns han med och lyssnar in behov, för att skapa utveckling och innovation. Han har ibland kallats arkitekten bakom Skatteverkets innovationsresa och han ville flippa försäkringsbranschen från att ersätta för skador till att försäkra ett tryggt och skadefritt liv. Idag finns han med i en mängs samverkansinitiativ, som Samverket för offentligs sektor, Samhällskontraktet i Mälardalen och och i det av honom själv grundade initiativet Mindshift. Möt Niklas Huss som drivs av det han ser som grunden för flera av vår tids stora, avgörande och komplexa ödesfrågor - psykisk hälsa och välmående. En utveckling som kräver enormt mycket lärande av oss.
Avsnitt 69 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Niklas Huss - inspelat i Botaniska trädgården i Almedalen 2022, där också Mindshift hade flera seminarier och workshops om hur samhället behöver designas om för att stödja hälsofrämjande och stödjande processer i samhället. Samtalet spelades in dagen innan det tragiska mordet på överläkaren, psykiatern och psykiatri-samordnaren på SKR, Ing-Marie Wieselgren, som också samverkade med Mindshift. Ett av alla Ing-Maries citat som lever kvar, var just "det finns inget som lyfter oss så mycket som att hjälpa en annan människa". - Montre plus