Kulturhuset Stadsteatern Podcasts
-
Det är premiärsäsong på teatrarna och i detta avsnitt möts vi i den violblå timmen mellan två föreställningar på Bertolt Brechts 125:e födelsedag för att prata om några uppsättningar vi sett på sistone: De livrädda av Talajeh Nasiri på Unga Dramaten, Shakespeares Julius Caesar i Jonas Österberg Nilssons version på Uppsala Stadsteater, Lost Lake av Paula Stenström Öhman på Kulturhuset Stadsteatern och Nassim av Nassim Soleimanpour på Riksteatern.
Det blir mycket prat om berättande om berättande och dödsföraktande kikar vi ner i det kaninhål av referenser via T S Eliots The Waste Land som Lost Lake bjuder in till (och går lite vilse).
Medverkande: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (även klipp & red) -
Kulla-Gulla på Kulturhuset Stadsteatern har blivit en uppsättning med många fysiska element. I ett nära samarbete har regissör, koreograf och ensemble utvecklat ett eget rörelsespråk som kompletterar – och ibland ersätter – den talade dialogen. Vi har träffat koreograf Catharina Allvin för att att få en insyn i hur en koreograf jobbar, hur idéer utvecklas och allt sedan repeteras in!
Hör mer hur Catharina Allvin har jobbat med skådespelare och dansare för att utveckla ett nytt, unikt tecken- och kroppsspråk. Hur skissar hon sina idéer och hur vågar hon ta ut svängarna?
Catharina är dansare i botten och har medverkat både i drama, musikal och opera. Hon har arbetat med en rad framstående moderna koreografer såsom Birgit Cullberg, Anna Vnuk och Dorte Olsen. Senaste tio åren har hon även jobbat som koreograf med uppsättningar på Dramaten, Parkteatern och Kulturhuset Stadsteatern. Hösten 2022 var hon aktuell med koreografin för familjeföreställningen Kulla-Gulla i regi av Maria Sid.
Programledare: Beata Wickbom.
Producent: Jens Back.
Mixning: Stray Dog Studios.
Podden görs med stöd av Kulturrådet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Per Andersson, känd från Grotesco och Parlamentet, har med sin revy Räkhäst skapat absurd och fantasieggande underhållning. Men hur blir Per Anderssons idéer och texter en föreställning med rörelse och tempo som inte spårar ur? Det har regissör Anna Vnuk sett till.
Hör om hur Anna Vnuk har jobbat för att ge struktur åt Per Anderssons gränslösa fantasi, hur hennes koreografi gett revyn kropp och tyngd och hur hon hushållar med kritiken under repetitionerna för att inte förlora de komiska guldkornen. Och händer det att föreställningen ändå blir kaosig och kör i diket? Det här är är ett avsnitt där du verkligen förstår hur en regissör jobbar för att låta publiken titta in i komikers vindlande hjärna!
Anna är prisbelönt regissör, koreograf & dramatiker och har bland annat regisserat Grotesco på Scala - en näradödenrevy och Moppupproret för Kulturhuset Stadsteatern.
Programledare: Beata Wickbom.
Producent: Jens Back.
Mixning: Stray Dog Studios.
Podden görs med stöd av Kulturrådet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P1 Kultur guidar dig genom ett år då pandemirestriktionerna äntligen lättade på landets scener, men där publiken hade svårt att hitta tillbaka. Vilka var de stora höjdpunkterna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad utmärker teateråret 2022? Vilka överraskningar och genombrott har vi sett? P1 Kulturs panel av teaterkritiker, Kristina Lindquist och Loretto Villalobos, blickar tillbaka och korar sina favoriter.
KRISTINA LINDQUISTS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:”Kung Mor” av Jenny Tunedal och Christina Ouzounidis på Teater Galeasen, i regi av Christina Ouzounidis.
”(Macbeth)” av Jens Ohlin och Hannes Meidal (fritt efter William Shakespeare) på Dramaten, i regi av Jens Ohlin.
”Borkmania” av Henrik Ibsen/Alejandro Leiva Wenger på Malmö stadsteater, i regi av Stefan Pucher.
LORETTO VILLALOBOS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:"Strandad" av Karin Rehnqvist på Kungl. Operan.
"The tale of the great computing machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin på Reaktorhallen, KTH.
"Ålevangeliet" av Patrik Svensson och Emmy Lindström på Folkoperan m.fl.
SUZANNE OSTEN OM NORÉN: JAG LÄRDE UPP HONOM SOM REGISSÖRRegissören Suzanne Osten lärde känna Lars Norén redan 1981, när han var ny i teatervärlden. Nu arbetar hon med Lars Noréns texter igen – när hon sätter upp hans sista efterlämnade pjäs "Temps mort" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vår reporter Björn Jansson träffade henne under repetitionerna.
ESSÄ: OM VAD SOM HÄNDER VID STRANDKANTEN"Mina älskade stränder äts upp av mänsklig dumhet", säger journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén om ett myllrande och fascinerande havsliv och en skrämmande utveckling, i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Pia Johansson visste som sjuåring att hon ville bli skådespelare och Margaretha Krook var förebilden: "Det är hennes fullständiga närvaro, den magnifika tekniken i allt hon gör, humor eller drama. "
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MARGARETHA KROOK – MAGNIFIK OCH FOLKKÄRMargaretha Krook (1925-2001) föddes i Stockholm, men bodde som liten i Norrtälje. Hon spelade skolteater och drömde tidigt om att bli skådespelare, men jobbade först som flygvärdinna några år innan hon började på Dramatens elevskola 1948. Redan året därpå filmdebuterade hon i "Bara en mor" och varvade filmroller med jobb på olika teatrar under hela 50-talet. Tidigt fick hon krävande karaktärsroller som passade hennes spelsätt och det var med en sådan roll, Medea, som hon gjorde succé på TV-teatern. Det ledde till fast jobb på Dramaten och där kom hennes stora genombrott med rollen som Mor Courage. Det var dock inte bara i de tragiska rollerna som Margaretha Krook briljerade, hon gjorde även mycket komedi med stor framgång – det blev många underhållningsprogram på TV och hon medverkade i radions "På minuten" i hela 18 år. Margaretha Krook anses vara en av 1900-talets främsta svenska skådespelare och blev mycket folkkär. Hon dog i lungcancer 2001, 75 år gammal.
PIA JOHANSSON BEUNDRAR MARGARETHA KROOKS SKÅDESPELARTEKNIKPia Johansson är skådespelare, komiker, regissör och manusförfattare. Hon avslutade sin skådespelarutbildning på Teaterhögskolan i Stockholm 1985 och under många år tillhörde hon den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I dag arbetar hon som frilans och har medverkat i uppsättningar på bland annat Malmö opera och Uppsala Stadsteater. Pia Johansson har gjort stort antal roller, bland annat som Molly i Suzanne Ostens berömda uppsättning av "I lusthuset", Alice i "Dödsdansen", Martha i "Vem är rädd för Virginia Woolf", Golde i "Spelman på taket" och nyligen syster Martha i "Arsenik och gamla spetsar". Pia Johansson har ägnat sig åt improvisationsteater, bland annat på Klara Soppteater, medverkat i en mängd TV- och långfilmer, deltagit i TV4:s "Parlamentet", varit kommentator i "Halv åtta hos mig" och, liksom Margaretha Krook, ofta återkommande i radioprogrammet "På minuten".
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Fyra dagar in i december har vi tillsammans sett fyra premiärer: AI-operan "The Tale of the Great Computing Machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin efter en bok av Nobelpristagaren Hannes Alfvén i KTH:s reaktorhall. Cecilia har sett Jakten på Kulturhuset Stadsteatern som är en scenversion av Thomas Vinterbergs film i regi av Eirik Stubø och på samma teater "Köket är hemmets hjärta" som är Agnes Lidbecks dramatikerdebut och regisseras av Nora Nilsson. Loretto har sett Spegelmannen av Viktor Tjerneld på Uppsala Stadsteater, som är inspirerad av den fejkande Der Spiegel-journalisten Claas Relotius.
Om allt detta pratar vi, och även om "Kung Mor" av Christina Ouzounidis & Jenny Tunedal på Teater Galeasen, som Loretto nu också äntligen haft tid att se. Dessutom bjuder Cecilia på ett recept på flytande äppelpaj och berättar hur man smörtvättar brandy. Det är ju ändå snart jul.
Medverkande: Loretto Villalobos & Cecilia Djurberg (klipp & redigering) -
Skådespelaren Leif Andrée hörde David Bowie för första gången 1972 och det blev avgörande för honom: "Jag blev skådespelare av två skäl David Bowie och Sex Pistols."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DAVID BOWIE VAR STÄNDIGT I RÖRELSEDavid Bowie (1947-2016), som egentligen hette David Jones, växte upp , London. Han började spela saxofon som 13-åring och startade sitt första band när han var 15, men satsade efter några år på en solokarriär och LP-debuterade 1967. Det gick lite trögt i början och han utbildade sig bland annat till skådespelare och mimartist. Han gav ut singeln "Space oddity" 1969 – som med åren skulle bli världens mest sålda singel – men det var först 1972 som Bowie blev en riktig superstjärna, då skivan "The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars" gavs ut. Han var en trendsättare som gång på gång ändrade uttryck och musikstil. Under sitt artistliv samarbetade han med en mängd olika musiker, var skådespelare, konstnär - och beräknas ha sålt 140 miljoner skivor. David Bowies 25e album"Blackstar" gavs ut på hans födelsedag 8 januari 2016, två dagar innan han avled i levercancer 69 år gammal.
SKÅDESPELAREN LEIF ANDRÉE TÄNKER PÅ BOWIE VARJE DAGLeif Andrée inledde sin skådespelarkarriär på Teater Galeasen i Stockholm 1983 och tillhör idag den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där han medverkat i många hyllade uppsättningar som till exempel "De tre musketörerna", "Erik XIV" och "En folkefiende". 2016 var det premiär för monologen "Leif", en uppsättning som fick mycket fin kritik och stor publik. I tonåren tillhörde Leif Andrée den svenska simeliten och när han blev värvad till Sundsvalls Simsällskap, var han med också med i stadens legendariska punkband Pizzoar. Han har medverkat i ett stort antal tv- och spelfilmer, några av alla är "Kaninmannen", "Himlen är oskyldigt blå" och "Tomten är far till alla barnen". Han spelar också Daidalos" i det populära barnprogrammet "Labyrint". 2022 hade han rollen som Banquo i "Lady Macbeth" på Dramaten och Mr Braddock i "Mandomsprovet" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2008 tilldelades han Carl Åkermans stipendium av Svenska Akademien.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Möt författaren, poeten och översättaren Athena Farrokhzad, senast aktuell med sin nya diktbok Åsnans år. Athena Farrokhzad är älskad och viktig för många i Sverige och internationellt. En röst för diasporan, för kampen, för den kollektiva solidariteten. Men det är också många som provoceras av Athena Farrokhzads intellekt, till exempel 2014 då en moderat politiker slängde ut sin tv för att denna Gunnar blev så rasande över Athenas sommarprat i P1 och menade bland annat att hon uppmanat till lagbrott och mord på kungahuset i programmet. Det var ett låtval, Ebba Gröns Beväpna er, som Gunnar inte tyckte skulle få spelas i svensk radio. Men förutom detta är det också många andra som attackerar Athena Farrokhzad med hård retorik på framför allt kultursidor. Hur påverkar det hennes konstnärliga arbete? Det pratar vi om i det här avsnittet.
Men vi börjar samtalet med Iran och den feministiska revolution som pågår där.
Programledare och samtalspartner: Nasim Aghili
Producent: Malin Holgersson
Vinjett: Hampus Norén och Sara Parkman
Inspelat inför livepublik på kafé Trapphuset på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 11 oktober 2022.
Dikten Brev till Europa som vi pratar om i podden finns i boken I rörelse från 2019.
Vitsvit är Athena Farrokhzads debutbok och den kom ut 2013.
-
Skådespelaren Vanna Rosenberg har varit förtrollad av Ulla Billquist i många år och fascineras av hennes liv och röst: "Hon har en oefterhärmlig klang".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ULLA BILLQUIST – BEREDSKAPSTIDENS STÖRSTA STJÄRNAUlla Billquist (1907-1946) föddes i Eslöv, men växte upp i Örebro. Hon började tidigt inom teatern, men det var som sångerska hon imponerade. I slutet av 20-talet sjöng hon regelbundet i radio och gav 1929 ut sin första skiva. Hennes svåger Thor Modéen lockade henne till revyer i Stockholm, men självförtroendet räckte inte riktigt till och det var som skivartist hon trivdes bäst. Under sitt liv spelade hon in nästan 400 sånger, turnerade mycket och blev Sveriges mest populära sångartist under 30- och 40-talen. Hon förknippas mest med "Min soldat" från 1940 som blev hennes signaturmelodi. Ulla Billquist var bisexuell och hemlighetsmakeriet kring det - men också hennes obehag inför att uppträda - tärde på henne. Sommaren 1946 orkade hon inte längre, utan öppnade gaskranarna i köket och tog sitt liv, 38 år gammal.
VANNA ROSENBERG HAR GESTALTAT ULLA BILLQUIST PÅ SCENENVanna Rosenberg är skådespelare och sångare, men är också låtskrivare och författare. Hon har spelat i teateruppsättningar på bland annat Stockholms stadsteater/Kulturhuset stadsteatern och medverkat i ett flertal TV-serier och långfilmer, som till exempel "Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton" 2021 och "Hur många lingon i världen finns det" 2011. Hon har haft flera komiska roller, som i TV-serien "Kvarteret Skatan" och har gjort flera revyer - 2021 var hon primadonnan i Scalarevyn med Henrik Dorsin. 2014 gjorde hon uppsättningen "Köp hjärtan" om Ulla Billquist tillsammans med Jonna Nordenskiöld, en föreställning som hon sedan spelat och turnerat med under flera år i hela Sverige.
I avsnittet medverkar också Lasse Zackrisson, musikproducent och filmare. 2016 hade hans dokumentärfilm "När molnen skingras" om Ulla Billquist premiär.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Vi är tillbaka och har festivalfeeling! Vi går på dockteaterfestivalen Pop up puppets på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm och pratar om vad som hänt sen förra avsnittet. Spoiler: det är rätt mycket. Cecilia har varit på teaterfestivaler och Loretto har rest i Sverige. Vi avhandlar den statistiska säkerheten i den såkallade Bowie-effekten och diskuterar den långdragna cykeltrenden.
Med: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & redigering) -
Möt fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson, sedan många år en välkänd queerprofil i Sverige. Det var med fotoutställningen Ecce Homo från 1998 som Elisabeth Ohlson blev ett känt namn och hamnade mitt i ett offentligt samtal om konstnärlig frihet. Dessa både väldigt älskade och hatade bilder skildrar bibliska motiv ur ett queert perspektiv där Jesus porträtteras i sällskap med hbtqi-personer. Ecce Homo har betytt väldigt mycket för queers i Sverige, men utställningen ledde också till bombhot, våldsamma demonstrationer och att Elisabeth Ohlson utsattes för hat och hot.
Programledare och samtalspartner: Nasim Aghili
Producent: Malin Holgersson
Vinjett: Hampus Norén och Sara Parkman
Inspelat inför livepublik på kafé Trapphuset på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 17 maj 2022.
Sista måltiden från utställningen Ecce Homo. Foto: Elisabeth Ohlson.
Veropet från Ecce Homo. Foto: Elisabeth Ohlson.
-
Meet the choreographer Dinis Machado who has an interdisciplinary background and education in Dance and Visual Arts from Porto and Lisbon in Portugal and Stockholm in Sweden. Their work unfold from their queer identity and often deals with themes such as queerness, gender, trans experiences, crip theory, body politics and mutating bodies. Some of Dinis Machados recent works are Normcore, A Monster of Moss and Metal and Yellow Puzzle Horse that we talk about in this episode.
Conversation partner: Nasim Aghili
Producer: Malin Holgersson
Theme: Hampus Norén and Sara Parkman
Recorded at kafé Trapphuset, Kulturhuset Stadsteatern in Vällingby May 3rd 2022.
Both images above are from the performance Yellow Puzzle Horse (2021). Foto: Vera MarmeloThe image below is from Normcore (2019). Foto: Dinis Machado
-
Möt skådespelaren, konstnären och forskaren Ellen Nyman som gjort performativa aktioner i offentliga rummet, regisserat ett flertal föreställningar och skådespelat i ännu fler - både i Sverige och Danmark där Ellen bott länge. Ellen Nyman är även verksam inom bildkonstfältet och bedriver forskning på Stockholms konstnärliga högskola utifrån frågeställningen “Hur går det till när skådespelare förminskar sin svarthet och istället visar sin kompetens med att göra vithet?”.
Programledare och samtalspartner: Nasim Aghili
Producent: Malin Holgersson
Vinjett: Hampus Norén och Sara Parkman
Inspelat inför livepublik på kafé Trapphuset på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 19 april 2022.
Affischen till En föreställning om svensk vapenexport som Ellen Nyman gjorde för Teater Tribunalen 2012. Formgivare: Mattias Broberg / MANI. Affischfoto: David Magnusson.
Francine Agbodjalou och Kudzai Chimbaira. Pressfoto från föreställningen Svarta revolutionärer faller inte från månen som Ellen Nyman gjorde för Teater Tribunalen 2017. Foto: Mahoyo.
-
Möt konstnären Carolina Falkholt vars väggmålningar i offentliga rummet i Sverige och världen blivit censurerade, saboterade, hatade och väldigt älskade. 2014 sa en dåvarande SD-politiker i talarstolen i riksdagen att Carolina Falkholt borde fängslas för ett beställningsverk hen gjort på en skola i Nyköping. 2016 försökte SD i Ystad få igenom att en av kommunen beställd målning av Carolina Falkholt skulle tas bort och i oktober 2021 saboterades ett av hens senaste offentliga verk i Göteborg, God giving a fuck, genom att den delen av målningen som föreställer en vagina blev övermålad.
Programledare och samtalspartner: Nasim Aghili
Producent: Malin Holgersson
Vinjett: Hampus Norén och Sara Parkman
Inspelat inför livepublik på kafé Trapphuset på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 5 april 2022.
Scannat vykort med ett motiv av Carolina Falkholt som blev censurerat av Sveriges ambassad i Washington DC 2017.
-
160423: Stockholm. Kulturhuset Stadsteatern.
- Montre plus