Manchester Podcasts
-
Rakt in i landslagsveckan som varit. Resultaten som förvånar och skadorna som oroar.
Sveriges insats dissekeras. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Vilka utmaningar står Blågult inför med 100 dagar kvar? Vem måste absolut hålla sig hel till VM? Vem spelade till sig en VM-biljett? Har Sverige en första målvakt? Frågorna är många och förhoppningsvis får du en del svar. Dessutom undrar vi hur långt steget är från Manchester till Vittsjö IP:s gräsplan? Medverkande: Anna Rydén, Pär Lagerström, Saga Fredriksson
-
Stor derbyspecial med allt från norra London och Manchester. Chelseas galna spenderarbyxor och rhyming banners i Liverpool
-
Stort derbyfokus i veckans första avsnitt där de röda lagen gick segrande både i Manchester och Norra London. Vi djupdyker i båda derbyna men pratar även om situationen i Liverpool, är supportrarna för nostalgiska eller ska man börja prata om Klopps framtid i klubben? Dessutom en rejäl rant om Chelseas värvning av Mudryk.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det var den minimalistiska milleniumbastarden grime som gjorde brittisk hiphop cool och inget att skämta om. Gav hela scenen det självförtroende som den länge hade saknat, och efter UK drill var det inte någon som mindes decennier präglade av identitetssökande och missaktning från omvärlden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här leder oss till 24-årige Central Cee, som mer eller mindre varit bosatt på den brittiska listan sedan genombrottet "Loading" 2020. Central Cee skapar smittsam materia (typ dängan "Doja"). Levererar fraser och refränger formade av reggaekulturens spola tillbaka tradtition, men framför allt berättar han historier som biter sig fast.
Central Cee skippade autotune, tog det tillbaka till rap och förde UK drill bortom begränsningarna på mixtejpet "Wild West". Attraherade en publik som vanligtvis förvirrades av koder och lokal slang. Han kan bli den förste engelske rapparen som orsakar rejäl skada i USA.
I avsnittet möter du fler britter: trubaduren Arlo Parks, Brightons stolthet ArrDee samt Aitch som slog sig fram i Manchester med en självsäker stil.
-
Ett avsnitt om kärlek. Om The Buzzcocks, om ostämda gitarrer och insikten om att man är kär i fel person.
Det blir punk, passion och Platon! Det vill säga allt man behöver här i livet egentligen.
Vår resa tar oss från Manchester till London och sen tillbaks till Machester. Till en bil där en man skriver en låt på akustisk gitarr och hur låten växer till ett elektriskt mästerverk. Vår resa tar oss också till Aten runt 385 före Kristus, för dit måste man ju förr eller senare. Eller hur?
En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En sista dans - kanske. Vi pratar om Unted-succén i VM och vad den kan innebära när spelarna återvänder. Är det enbart positivt, eller kan det finnas negativa effekter? Utpumpade spelare? Succén Dalot - som utvecklats till nyckelspelare. Ska det ändå värvas högerback? Rashfords framtidssituation. ETH bekräftar att klubben går för anfallare i januari. Borde vi det? Frågelåda där vi diskuterar det bästa som hänt United i podden historia. När är man en floppvärvning? Adams bästa match under uppehållet. Bästa restaurangupplevelsen i Manchester. Detta och mycket mer. Tack för du lyssnar!
-
Det var återigen stor show av Erling Braut Haaland när Manchester City körde över lokalrivalen med 6-3. Norrmannen fortsatte därmed slakta rekord i sin sanslösa start på säsongen. Arsenal vann det laddade derbyt mot Tottenham efter vackra mål och ett tveksamt rött kort. Liverpools kräftgång fortsatte mot Brighton, Chelsea vann med knapp marginal och Wolves sparkade tränaren efter förlusten mot West Ham.
-
Dubbla derbyn och mer än så behöver inte sägas. Vi bryter ned slakten i Manchester och markeringen på Emirates. Medverkande: Jesper Hofmann & Fabian Jalkemo
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu duggar avsnitten tätt! Manchesterderbyt står för dörren och vi bjuder därmed in Manchester City-supportern Petter Landén från SportExpressen. Vi diskuterar de båda lagens inledningar på säsongen, vilka spelare vi ogillar mest i respektive lag och hur man besegrar vår ljusblåa stadsrival.
Trevlig lyssning!
Kika gärna in våra sociala medier:Twitter: twitter.com/UTD_PoddenInstagram: UTD_PoddenFacebook: UTD Podden
-
Nu duggar avsnitten tätt! Manchesterderbyt står för dörren och vi bjuder därmed in Manchester City-supportern Petter Landén från SportExpressen. Vi diskuterar de båda lagens inledningar på säsongen, vilka spelare vi ogillar mest i respektive lag och hur man besegrar vår ljusblåa stadsrival. Trevlig lyssning! Kika gärna in våra sociala medier: Twitter: twitter.com/UTD_Podden Instagram: UTD_Podden Facebook: UTD Podden
-
Vi spar inte på det dyrbara elektriska krutet utan gasar på med högenergisk ny musik.
Skönt samtal om positiva saker i livet och effektivitet i dina öron. Dessutom världens mest hypade synthband!
Programledare är Erika Axmark & Robin Forsgren.
Låtar i programmet:
Firechild - Small Rock Little Stone
Golden Features - Vigil
Rue Oberkampf - Never Stop to Dance
Tomer Baruch - The Cyanea Jellyfish
Melissa Manchester - Energy
Duck Sauce - NRG
Maneten - Alma Mater / Livets Mjuka Skola
Här finner du Spotifyplaylisten med tillgängliga låtar som sänds i programmet, listan fylls på med nya låtar efter varje program: goo.gl/CUnvtY
Lamour Podcast presenteras i ett folkbildande samarbete med Vuxenskolan.
Ansvarig utgivare är Viktor Zeidner. -
I dagens avsnitt dyker vi ner i 3 senaste matcherna, snackar Isak, Dubravka och som vanligt har vi ett gott snack!
-
Djurgårdens storsopning i Europa, dokusåpan i Manchester, fotbollsspelares mest obskyra tatueringar och återstående svenskmatcher i Europa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tåg!
Brittland!
Gentlemän med tophats med experimentella tåg!
Vad kan gå fel? Ungefär allt skulle det visa sig under the Rainhill Trials tävlingen.
Brasklappar angående avsnittets berättelser:
- I berättelsen mellan George och direktören om tågen ska ha lok eller inte, så måste jag erkänna att jag tänjt lite på gränserna. De flesta tåg innan tävlingen hade vajrar, och de skulle ha ett tåg från Liverpool till Manchester. Men det finns inga källor, bäst jag vet, som säger att direktörerna faktiskt propsade på vajrar. Däremot verkar George ha propsat på lokomotiv.
- Den andra berättelsen lyckas ju nämna sina egna brasklappar. -
De engelska romantiska diktarna var inga världsfrånvända skönandar, utan politiska poeter som radikalt ville förändra samhället. Gabriella Håkansson berättar en historia som ofta glöms bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2019-08-15.
Tanken på att promenera har något idylliskt över sig. Ett slags frid förknippad med naturen – kanske ser man en romantisk poet som William Wordsworth framför sig, som strövar runt i grönskan och stannar till för att besjunga en blomma eller en antik ruin vid vägkanten.
Första gången jag hörde talas om den engelska romantiken var på gymnasiet, vi läste John Keats dikt ”Ode till en grekisk urna” och diskuterade dess olika metapoetiska aspekter. Vi fick lära oss ord som ekfras och sonett, men inte i vilket sammanhang den här vackra poesin skrevs. Och visst fascinerades jag av lord Byrons incestuösa kärlekshistorier och Mary Shelleys tragiska liv – men romantiken blev ändå för mig en estetisk, lite världsfrånvänd rörelse som målade upp ruiner i månljus, stilla promenader och vild natur, och jag tror att den här gymnasiala bilden av romantiken lever kvar hos många, ännu idag.
Sällskapets syfte var att upprätta en självstyrande republik, där man och kvinna ska leva i enhet med naturen, dela makten och arbetet lika, och där allt privatägande är avskaffat.
Man brukar säga att startskottet för den engelska romantiken var diktsamlingen ”Lyrical Ballads”. Den kom ut 1798, och skrevs gemensamt av Samuel Taylor Coleridge och William Wordsworth. Boken kom till medan de gick långa promenader i det engelska landskapet, och avhandlade Spinoza och tysk metafysik.
Så sägs det i varje fall.
Men Historien kan berättas på många sätt, och jag tänkte berätta en annan version, med mindre månljus – och mer action, som tar sin utgångspunkt i Samuel Coleridge politiska engagemang.
Redan som sjuttonåring skrev den unge poeten sin första prorevolutionära dikt "Bastiljens fall", och tre år senare år senare vann han en poesitävling med ett kritiskt ”Ode till slav-handeln”. Hans rum på Cambridge blev snabbt ett centrum för den radikala studentrörelsen och han kom att umgås med den ökända klick ultraradikaler som kallades för ”de engelska jakobinerna”. Bland dem fanns framstående författare som William Blake, filosofen Mary Wollstonecraft och hennes sambo William Godwin. Själva kallade de sig demokrater och ordnade massmöten där tiotusentals människor kom för att kräva allmän rösträtt. Staten fick kalla fötter och svarade med inskränkt mötesfrihet och gav kronan rätt att kasta vem som helst i fängelse.
Konflikten mellan demokraterna och överhögheten förde England farligt nära inbördeskrigets rand, och det var i de här kretsarna den 20-årige Coleridge befann sig när han formade som poet. Sommaren 1794 beslutade han sig för att prova den nya flugan – att fotvandra. Att gå sågs inom rörelsen som det yttersta uttrycket för demokrati. Man klädde sig folkligt, hängde på lokala värdshus och umgicks med allmogen. Filosofiskt knöt man an till de antika vandrande föreläsarna, men promenaden var också ett sätt att återerövra den gamla medeltida idén om allmänningen, ja, att gå till fots var på alla sätt ett politiskt statement. Iklädd arbetarjacka, lösa byxor och ett bärbart bläckhorn vandrade Coleridge över 80 mil på en månad.
Tillsammans med en annan radikal poet – Robert Southey – arbetade han därefter fram ett politiskt program där epokens alla progressiva idéer fördes samman till en messiansk häxbrygd.
Under namnet ”Det pantisokratiska sällskapet” skulle Coleridge och Southey frälsa världen från sedelkapitalismens och civilisationens fördärv. Sällskapets syfte var att upprätta en självstyrande republik, där man och kvinna ska leva i enhet med naturen, dela makten och arbetet lika, och där allt privatägande är avskaffat. Pantisokratin får många anhängare, och 1796 lämnar Coleridge, Southey och en tredje kamrat storstan för att utropa den första pantisokratiska kommunen, i en liten lägenhet i Bristol. Men verkligheten kommer snart ikapp. Efter någon månad står man inte ut med varandra. Projektet kollapsar.
karaktärerna hämtas från vardagslivet – man skriver om barn, gamlingar och dårhjon – figurer som aldrig tidigare existerat i diktens värld.
Men Coleridge ger inte upp. När han senare samma år gifter sig och bildar familj gör han ett nytt försök att realisera utopin, nu i mindre skala, på engelska landsbygden, och det är där han träffar William Wordsworth och dennes syster, Dorothy. Han ordnar ett hus åt syskonen bara ett stenkast från sitt eget, och fortsätter – nu i deras sällskap – sina radikala fotvandringar. I pantisokratisk anda diskuterar de tanken på att revolutionera litteraturen, och skapa ett verk som upplyser och förändrar människan i grunden. Wordsworth är entusiastisk, och 1797 påbörjas det gemensamma projektet med en diktsamling som ska komma att bryta med tidens alla estetiska ideal.
Istället för högstämda parabler om grekiska gudar hämtar man stoff från balladen och folksagan, istället för hexameter använder man blankvers. Motiven lånas in från låga genrer som gotiken, och karaktärerna hämtas från vardagslivet – man skriver om barn, gamlingar och dårhjon – figurer som aldrig tidigare existerat i diktens värld. Boken utkommer 1798 under titeln ”Lyrical Ballads”– och resten är historia.
Men historien kan som sagt berättas på många olika sätt, och man kan undra varför just den här radikala, politiska bakgrunden till romantiken så ofta har hamnat i skymundan? Kanske för att författarna själva tog avstånd från sin radikalitet när franska revolutionen övergick i blodbad och Frankrike blev Englands ärkefiende. Man reviderade sina ungdomsdikter, och många vände kappan efter vinden och blev konservativa. Den ende som vägrade göra avbön var William Hazlitt, som dyrkade Napoleon ända till sin död. Som tack för det blev han bortglömd i 150 år.
Men den förklaringen räcker ändå inte, för den andra generationens romantiker, med lord Byron och makarna Shelley i spetsen, var ju ännu mer avantgardistiska. De skrev en litteratur som öppet fördömde religionen, tog avstånd från äktenskapet och rasade över såväl kommersialismen som miljöförstöringen. Pantisokratin i all ära, men 1812 drog Percy Bysshe Shelley radikaliteten till sin yttersta spets och pekade ut köttätandet som roten till allt ont. Han förespråkade en vegetarisk kostreform som måste genomföras innan någon radikal utopi alls kunde bli verklighet.
Shelley hade inte bara hämtat sitt tankegods från föregångarna Godwin och Wollstonecraft, han äktade också deras dotter, Mary. Hon, som 1814 i ett svar på makens subversiva dikt, ”Den befriade Prometheus”, skriver romanen ”Frankenstein”.
de gamla romantikerna lyfts fram ur glömskan och nu påstås utgöra Englands guldålder. Men först dammas de av och skrubbas rena från obehagligt politiskt gods
Fem år senare sätter staten definitivt stopp för den radikala rörelsen genom att i Manchester skicka in kavalleriet när en folkmassa på 60 000 person i söndagskläder kräver rösträtt. Arton dör och 650 skadas i vad som kom att kallas för Peterloomassakern – och med det är romantikens dagar räknade. Coleridge, Shelley och de andra börjar betraktas som mossiga, och det är inte förrän Viktorianerna långt senare försöker skapa en nationell kanon som de gamla romantikerna lyfts fram ur glömskan och nu påstås utgöra Englands guldålder. Men först dammas de av och skrubbas rena från obehagligt politiskt gods - och vips står den bildsköne lord Byron gipsbyst på var mans spiselhylla.
Det är några av förklaringarna till hur en av Europas mest progressiva litterära rörelser kunde förvandlas till vacker, men uddlös estetik.
I England närmar man sig nu tvåhundraårsdagen av Peterloomassakern och säkert kommer man hedra de som föll offer för statens våld. Kanske kommer vi nu äntligen få se en renässans för alla de galna, visionära utopiska idéer som romantikerna också brann för?
Gabriella Håkansson, författare
- Montre plus