Ruben Östlund Podcasts
-
Han befinner sig gärna i skärningspunkten mellan det politiska och religiösa. Hör filmskaparen om att se möjligheter och hitta tröst i konsten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tarik Saleh har hyllats för sina filmer och de har tagit honom ut i världen. Vid filmfestivalen i Cannes i somras fick hans “Boy from Heaven” pris för bästa manus, vilket är “svårt att toppa”, enligt honom själv. Men nu har han vinstchans på en annan fransk filmgala, efter att ha blivit nominerad till en César för bästa utländska film.
Han började som programledare för ungdoms- och samhällsprogrammet “Elbyl” 1996, var med och startade produktionsbolaget Atmo och har sen dess gjort dokumentärer och film i olika format. I och med “The Nile Hilton Incident” (2018) öppnades dörren till Hollywood.
“Jag kommer göra ditt liv till ett helvete”När Tarik Saleh flyttade hem till sin pappa efter att ha gått ut grundskolan hade de helt olika planer för hans framtid. Tarik ville inte plugga vidare, men pappan lovade att göra hans liv “till ett helvete” om han inte gick gymnasiet.
I Söndagsintervjun berättar han också om graffitins betydelse, kärleken till Egypten och hur det är att konkurrera i samma strålkastarljus som Ruben Östlund.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
Fotografen Masayoshi Sukita blev vän med David Bowie och tog bilden på "Heroes", ett av musikhistoriens mest ikoniska skivomslag. Men fotot togs inte alls i Berlin, som många kanske trott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det tycks inte finnas någon ände på hur länge och i hur många genrer det går att fortsätta att bli lycklig av David Bowies genialitet. Just nu finns en storartad möjlighet på Kulturhuset i Stockholm där utställningen "Bowie by Sukita - From London to Japan" precis har öppnat. Där uppenbarar sig också den verkliga historien bakom den legendariska bild som är omslaget till David Bowies album "Heroes". P1 Kultur har sett utställningen och intervjuar Vittoria Mainoldi, från den italienska agentur som äger bilderna. Nina Asarnoj tecknar ett porträtt av Masayoshi Sukita.
FILMFESTIVALEN EXTRA ALLT: HUR MYCKET JIPPO OCH UPPFOSTRAN SKA BIOPUBLIKEN TÅLA?P1 Kulturs Emma Engström och Lisa Bergström rapporterar direkt från den pågående filmfestivalen i Göteborg. Hör intervju med skådespelaren och juryordföranden Zar Amir Ebrahimi, bioaktuell i filmen Holy Spider. Under tisdagen ledde hon en manifestation för att uppmärksamma filmarbetare och konstnärer som sitter fängslade i Iran.
ESSÄ: DEN GÄCKANDE ROMANEN AV BRUNO SCHULZ
Hemvändaren Ruben Östlund uppfostrade biopubliken i ett omskrivet jippo under helgen. Men hur mycket spektakel tål egentligen festivalen? Eller är jippon faktiskt vad som krävs för att få in publiken i salongerna igen efter pandemin?
Alicia Vikander är på plats i Göteborg för att fostra nya filmbarn med sin stjärnglans. Vad lär hon de unga som vill in vid filmen?
Och varför skrattade inte den svenska publiken åt de sista danska slavarna i Västindien i den absurdistiska filmen Empire? Regissören Frederikke Aspöck var missnöjd efter visningen. Kan vi inte uppföra oss alls i salongen - trots allt? Många frågor får svar i dagens djupdykning från filmfestivalen!Den polske författaren och konstnären Bruno Schulz levde på en turbulent plats i en turbulent tid. Han föddes 1892 i den centraleuropeiska regionen Galizien som då var ett österrikiskt kronland. Fler av hans verk gick under i Förintelsen, men särskilt förlusten av en roman fortsätter att gäcka hans beundrare. Författaren och översättaren Jan Henrik Swahn berättar den tragiska och snudd på magiska historien i dagens OBS.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Anna Tullberg -
Kalle Berg pratar om svensken Ola Bini som varit fast i Ecuador efter att ha åtalats för dataintrång under oklara omständigheter. Han har nu friats efter en fyra år lång process. Ina Lundström gör en djupdykning i det nya fenomenet slap fight, som är en “sport” som går ut på att bli slagen med öppen handflata i ansiktet. Och så kommer Jonathan Bengtsson från kulturredaktionen förbi och berättar om upplevelsen att som biopublik bli regisserad av Ruben Östlund.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eric och Andreas har sett guldbaggebelönade och Oscars-nominerade satirgeniet Ruben Östlunds senaste film Triangle of Sadness.
Eric tycker INTE att Ruben Östlunds och Lucas Simonssons konstnärskap är väsensskilda från varandra.
Andreas kan inte ta in att Ruben Östlund själv skapat konstverket The Square som förekommer i filmen med samma namn.
Det blir mycket ris åt plump satir.
-
Äntligen har det blivit dags att recensera den mycket omtalade Triangle of Sadness, en film som ju gav Ruben Östlund sin andra guldpalm vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år. Trevlig lyssning!
-
"Boy from heaven" är Sveriges Oscarsbidrag och fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes. Vi pratar med superregissören Tarik Saleh och megastjärnan Fares Fares om att göra en förhållandevis smal film som ändå ska slå brett, varför Tarik hatar att regissera och om rivaliteten med Ruben Östlund. Fares Fares berättar om arbetet med att ta fram en dialekt, sin lugnande effekt på regissörer och att ses som SNYGG! Dessutom: En hyllning till Sverige!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
-
Gamlaste nytt maler på – och gör det ordentligt. I dagens avsnitt avhandlas allt från Lasse Hallströms kontakter med den andra sidan till den kommande torvgalan. Dessutom återvänder succésegmentet kändisbingo. Nämns i avsnittet görs bland annat Ruben Östlund, Bert Karlsson, Annie Lööf och Sveriges allt annat än kulturiga kulturminister Parisa Liljestrand.
-
Ring P1 från Malmö om bland annat huruvida Jimmie Åkesson (SD) ska bjudas in till Nobelfesten, kulturministerns kunskaper om Ruben Östlund, och A-traktorers maxhastighet. Programledare: Sofie Ericsson, ansvarig utgivare: Karin Arbsjö
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ola pratar om att vi måste vänja oss vid att det i den digitala eran blir allt vanligare att inte veta vilka typ Ruben Östlund och Joakim Paasikivi är.
Jonatan gör en minutiös recap av den senaste månaden i brittisk politik.
Jon Askonas essä-serie: https://www.thenewatlantis.com/collections/reality-a-post-mortem -
Ny kulturminister, nytt vasa-skepp, soppa vs tavlor, augustprisnomineringar, filmfestival i Litauen, Tibet-nytt, och: visar den försvunna ormen att vi befinner oss i en betaversion av samhället?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg, Moa Wallin och Kristofer Andersson går igenom kulturveckan som gått.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Norrtäljes nya styre bestående av M, SD, KD och L backar från det kritiserade beslutet att höja sina egna löner med uppemot 27 procent. Beslutet blev uppmärksammat i hela landet efter att en intervju med en 26 sekunder lång tystnad fått stor spridning.
Sen pratar vi om den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M), som hamnat på samma pottkant som många av sina företrädare. På frågan om vilka verk som ska upp på Sveriges kulturkanon råkade ministern kalla guldpalmsvinnaren Ruben Östlund för en "fantastisk författare".
-
Idag får vi höra om alla goa (och stundtals märkliga) smeknamn som folk i era uppväxtorter hade. Mozhoven, Boob och Der Spiegel är exempel på sköna lirare vi minns. Clara Thor berättar om sitt gräv kring politikernas musiksmak och Victor Malm går igenom veckans kultursnackisar. Vi får även besök från marinarkeologen Patrik Höglund som var med och hittade det 400 år gamla skeppet Äpplet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Margret Atladottir och Emma Molin
-
Äntligen har filmen Triangle of sadness haft premiär på bio och Gynning som har en roll i filmen var självklart på plats med Ruben Östlund och co i Göteborg. Och många frågor finns det att besvara: vad sa Gynning egentligen till Woody Harrelson när de sågs på röda mattan? Varför tog hon korta mussteg upp på scen? Varför bad hon publiken om applåder? Och vad är historien med henne och Håkan Hellström? Många frågor som har både underliga och roliga svar. I Spanien är det betydligt lugnare. Det värsta som hänt där är felköp i form av protesrengöring och ultrafina bindor med damdoft. Utöva sin favorithobby har Berg däremot haft mängder med tid till. Och äntligen får vi svar på vad som hänt Gynnings hund Sigvard! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Messiah går på Ruben Östlunds galapremiär, Klara blåser liv i en hyllad tävling och John tar upp alla som kränkts i helgen.
-
Välkommen till Audiovideoklubben. En podcast om regissörer och filmserier med Viktor Estemar Landegren och Alexander Wahlgren.
I sista avsnittet av miniserien om Ruben Östlund pratar Alex och Viktor om Triangle of Sadness.
Alex ser fram emot att bråka, Viktor försöker förbättra filmen och vi avbryts av casinoreklam och ringklockor.
För en gångs skull pratas det mest om filmen, men även om Musse Pigg, London, vägglöss, ja-sägare, Parasite och trötta metaforer.
Är Woody filmens MVP? Hur landar denna miniserie i jämförelse med Baz Luhrmann? Borde Ruben åka hem till Jöteborg igen?
Detta och mycket, mycket mer gnäll i säsongsfinalen av AVK.
Gilla, dela och sprid gärna våra inlägg. Det hjälper oss verkligen att nå ut till nya lyssnare i poddbruset!
Följ oss gärna på Instagram, Twitter och Facebook.
Hjälp oss nå våra mål genom att bli en Patreon på Audiovideonattklubben där du kan ta del av extramaterial som tack för ditt stöd.
Patreon.com/audiovideoklubben
Instagram.com/audiovideoklubben
Facebook.com/audiovideoklubben
Twitter.com/audiovideoklubb
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus