Svenska Mässan Podcasts
-
Den 8-9 November var det äntligen dags för Logistik & Transport på Svenska Mässan och Logistikpodden var givetvis på plats för att ta pulsen på branschen.
På Stora scenen på mässan mötte Mats Fischerström och Axel Lindgren upp Nina och P.O. för att intervjua dem om logistik.För er som inte hade möjlighet att lyssna på intervjun live bjuder vi i detta magasin på en inspelning av samtalet. Vi pratade om allt från det globala logistikläget och beteendetrender till lager och VR-headset.
Mats & Axel arbetar på mjukvarubolaget nShift och är för många kända som e-handelsevangelisterna Mats&Axel. Vill du veta mer om Mats & Axel? Kolla in deras YouTube-kanal eller kontakta dem via LinkedIn (Mats och Axel).
-
TÄVLING
Vill du ha chansen att vinna ett signerat exemplar av boken “Handbok för oförutsägbarhet” av vår tidigare gäst Nicholas Fernholm?
Skriv då ett mail till [email protected] och svara på dessa två frågor:
1. Vilken situation i din vardag upplever du som lite för komplex och i behov av mer struktur? Det kan vara stort eller smått, privat eller på jobbet.
2. Varför lyssnar du på Logistikpodden?
Glöm inte att skriva dina kontaktuppgifter direkt i mailet så att vi kan skicka hem vinsten till dig innan jul om du vinner. Lycka till!
Lyssna på vår intervju med Nicholas Fernholm här.
Foto: Cheyenne Olander
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com -
FRAMTIDENS DRIVKRAFT: Logistiklådor, flygande bilar och västkusten vackraste byggnad
Den kommersiella fastighetsmarknaden har varit stark i Västsverige under många år. Det byggs som aldrig förr och många kommuner har fullt upp med att hinna med i utbyggnadstakten. Men hur kommer utvecklingen att påverkas av inflationen, ränteläget, Ukrainakriget och energikrisen? Det och mycket annat avhandlades på Business Arena Väst. Över 800 peppade deltagare samlades på Svenska Mässan för att ta del av intressanta föreläsningar och seminarier.
Programledarna Leif Jitelius och Jimmy B. Lehtinen åkte till Göteborg för att ta pulsen på fastighets- och samhällsbyggnadssektorn på västkusten. Det blev många roliga möten som du hör i det här avsnittet av FRAMTIDENS DRIVKRAFT.
Medverkande i avsnitt två:
Mark Isitt, Arkitekturkritiker
Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi, Sweco
Sharam Rahi, vice vd, Balder
Lena Grimslätt, Senior director, Capital Markets, JLL
Gert Wingårdh, arkitekt, Wingårdh arkitektkontor
Lennart Sten, vd, Svenska Handelsfastigheter
Gunilla Grahn-Hinnfors, journalist och författare
Anders Jörnsköld, partner, Newsec & Stronghold Invest
Carin Hjulström, författare och moderator -
Vad har hänt inom bokbranschens digitaliseringsprocess och vart är vi på väg? Under Bokmässan 2022 träffade vi Sölve Dahlgren, som driver nyhetsbrevet och sajten Boktugg där han bevakar branschen dagligen. Sölve är även författare och egenutgivare, och han ser goda möjligheter i att fler författare med upparbetade plattformar och läsarrelationer kan gå sin egen väg i framtiden. Vi pratar också om vilken potential som fortfarande finns inom ljudböcker och e-böcker - särskilt när AI blir allt vassare. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Svenska Mässan i Göteborg. // Kolla in hejaframtiden.se och Heja Framtiden Förlag.
-
Vi har satt upp vår lilla poddstudio i en monter på Svenska mässan i Göteborg. I detta avsnitt:
Vi summerar dagarna med Sara, Patrik och Elin som jobbat flera år med vår medverkan på International Forum - Quality and safety i Göteborg 2022. Dessutom så avslöjar vi vinnaren av Patients Choice Award 2022!
-
Vi har satt upp vår lilla poddstudio i en monter på Svenska mässan i Göteborg. I detta avsnitt:
Vi träffar Helena Hvitfeldt, CSO Vårdbolaget Tiohundra AB
-
Vi har satt upp vår lilla poddstudio i en monter på Svenska mässan i Göteborg. I detta avsnitt:
Vi träffar Leif Sundberg och Elisabeth Björck Orvehed
-
Vi har satt upp vår lilla poddstudio i en monter på Svenska mässan i Göteborg. I detta avsnitt:
Vi träffar Nina Markholm-Nordgren från Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland
-
Vi har satt upp vår lilla poddstudio i en monter på Svenska mässan i Göteborg. I detta avsnitt:
Vi träffar Patrik och Elin som jobbat flera år med vår medverkan på International Forum - Quality and safety i Göteborg 2022.
-
Hälsoarbetet på företag styrs ofta av lösryckta aktiviteter. Vill man ha framgång behövs ett mål och en plan, berättar Fredrik Karlsson, vd hos vår partner Twitch Health.
Det första man behöver göra är att svara på frågan varför organisationen ska jobba med hälsa. Är det av ren omtanke om medarbetarna, för att man ska orka prestera, för att få bättre intäkter eller för att locka fler talanger?
Det kan vara lockande att svara "allt det där". Men för att att jobbet ska bli framgångsrikt behöver man prioritera och sätta upp tydliga mål som man sen kan mäta.
Tydligt mål skapar motivation
Ett genomtänkt svar på frågan varför skapar också motivation. Det ger medarbetare möjlighet att förstå hur satsningen är relevant för honom eller henne och det blir lockande att delta.
Tyvärr går det sällan till så här. I 9 fall av 10 menar Fredrik att organisationer börjar med aktiviteter istället för syfte och strategi.
Rätt ordning och rätt timing
Systematik, timing och kommunikation är också avgörande framgångsfaktorer. Det får inte ta för lång tid mellan budskap, kommunikation och att sen initiera aktiviteter.
Jobba i ett spår, inte flera
Ofta jobbar man med friskvård, arbetsmiljö och ledarskap som parallella spår och processer. Fredrik tycker att man ska slå ihop dem. Följa upp ledarskapet, medarbetarsamtal, det systematiska arbetsmiljöarbetet och se alla verktyg för att mäta hälsa som man redan har. Man tjänar mycket på att låta alla processer arbeta med varandra, inte parallellt.
Om man gör det på ett strukturerat sätt så behöver det inte ta så mycket tid i jämförelse med vad man får ut av det. Det är en investering.
Det är också viktigt att vara transparent, inte perfekt. Visa att vi vill men inte kan allt rätt och bjuda in medarbetarna till det för att få veta vad de känner är mest prioriterat.
Hur skapar man tiden?
Nyckeln här är att göra det strukturerat och enligt en plan för då kommer man kunna jobba mer tidseffektivt.
HR-drivet kontra verksamheten
Om frågan är isolerad hos HR tar det väldigt lång tid att fatta beslut och få förankring i verksamheten. I en organisation där hälsoarbetet är förankrat i hela organisationen kan man få långsiktig effekt genom att bygga en hållbar kultur där hälsa är en självklar del.
Fredrik avslutar med att tipsa och några frågor att ställa sig för att mäta temperaturen på sitt hälsoarbete: Har vi en målsättning med hälsoarbetet? Har vi en plan för hälsoarbetet? Har vi aktiviteter som leder till den målsättningen? Känner alla till den planen? Följer vi den?Om det är nej på en eller fler frågor finns det utvecklingspotential. Läs mer om framgångsrikt hälsoarbete här.
I det här avsnittet tipsar Ann-Sofie också om Nordic Health Convention på Svenska Mässan i Göteborg den 15:e november. Kanske ses vi där?
Vår partner Skandia bedriver ett genomtänkt hälsoarbete sedan många decennier tillbaka och har lyckats sänka sjuktalen för sina kunder till hälften på tio år. Ett relativt nytt inslag är den hälsoapp Skandia erbjuder företag med fler än 30 medarbetare, en engagerande tröskelsänkare för att komma igång med goda vanor. Läs mer om hälsoappen här.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det behövs fler galningar i logistikindustrin. Denna krönikahandlar om just detta, om hur Apple satte tonen när de hyllade "thecrazy ones" 1997 och hur vi är i desperat behov av detta inomtransport och logistik.
På årets upplaga av konferensen Logistik och transport kommer viatt, återigen, ha en session med sex utvalda startups som får chansatt pitcha sina idéer (i Pecha Kucha-format) för en "jury"bestående av investerare och experter.
Bild: Svenska Mässan/Niklas MaupoixVill du delta med ditt företag? Anmäl intresse här!
Texten tidigare publicerad på Logistikfokus och i DB Schenkersmagasin Logistikmagasinet.
creativecommons licensed ( BY-NC-ND ) flickrphoto shared by clement127