Thella Johnson Podcasts
-
Ett samtal om finsk musik och musikkultur i fem delar med Thella Johnson, Mattias Björkas och Love Antell. I avsnittet: Rosita Luu, Maustetytöt, Ykä Matti ja Liisa, PMMP, Värttinä, Ismo Alanko, Rickard Eklund, Kaija Saariaho, Kalevala, Kanteletar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De träffades för att göra låtar ihop. Under tiden växte ett samtal fram om den finska musiken och musikkulturen och om texterna. Så de beslöt att samlas runt ett studiobord och dela med sig.
I det här avsnittet av Vi lyssnar på Finland:*Vaggvisor för vargtimmen – Finlands starka vaggvisetradition hörs i den samtida musiken. Och det blir stundom ganska mörkt i text och ton. Thella undersöker om detta beror på att de äldsta karelska vaggvisorna som återfinns i Kalevala och Kanteletar samsas på sidorna med berättelser om våld och ond, bråd död. Mattias och Love vill betona det drastiska draget i musiklyrik från grupper som syskonduon Maustetytöt.
*När Finland föll från trädet - En självbild i förändring. Love ser en utveckling av teman om ”vad Finland är” i det sena 1900-talets och det tidiga 2000-talets musik, och tar avstamp i Ismo Alankos hit Kun suomi putos puusta (När Finland föll från trädet).
Bonusämne: Runometern, det gamla versmåttet, och arvet från Kalevala i nutida finsk pop – Thella provar att recitera ur det gamla dikteposet och systerverket till Kalevala, Kanteletar, till Maustetytöts låt – och får alla i studion att häpna över resultatet.
Musik som spelas i avsnittet:(Intro): Våren – Bottenviken
Loistava tulevaisuus – Rosita Luu
Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä - Maustetytöt
Ykä, Matti ja Liisa – Tuu tuu tupakkarulla
PMMP - Katinka
Värttinä - Pojaton
Ismo Alanko – Kun Suomi putos puusta
Rickard Eklund - Finland
Kaija Saariaho – Papillon V ur Sept Papillons. Framförd av Anssi Karttunen på violoncell
Litku Klemetti – Juna Kainuuseen
Musik och musikskapare som också citeras eller nämns i avsnittet:Ultra Bra
David Bowie
The Velvet Underground
Paula Vesala
Sari Kaasinen
Joakim Thåström
Jean Sibelius
Kalevala
Kanteletar
Samtalsledare: Thella Johnson
Samtalspartners: Love Antell, Mattias Björkas
Ljudtekniker: Henrik Sunbring
Producent: Thella JohnsonSerien Vi lyssnar på Finland spelades in för Sveriges Radio Finska i Helter Skelter Studio i Stockholm hösten 2022.
Sveriges Radio Finska
[email protected] -
Ett samtal om finsk musik och musikkultur i fem delar med Thella Johnson, Mattias Björkas och Love Antell. I avsnittet: Agit-Prop, Kom-teatteri, Kaj Chydenius, Sexmane, PapiPike.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De träffades för att göra låtar ihop. Under tiden växte ett samtal fram om den finska musiken och musikkulturen och om texterna. Så de beslöt att samlas runt ett studiobord och dela med sig.
I det här avsnittet av Vi lyssnar på Finland:*Vem var Natalia? Mattias har undrat över bakgrunden till gruppen Agit-Props kampsång Natalia från 1972. Vem var Natalia och varför sjunger de om befrielsen av Ukraina? Frågan mynnar ut i ett samtal om begreppet agitprop, om 70-talsvänsterns musik i Finland respektive Sverige och om tonsättaren Kaj Chydenius betydelse i den finländska musikhistorien.
*Sexmane: laestadian och politisk rappare. Thella svarar på Mattias agitprop med ny finsk hiphop med politiska budskap och introducerar två artistbröder som fört in glesbygden på Helsingfors rapscen.
*A story based on a true story. Sången om Natalia dröjer sig kvar och får Love att tänka på balladen om Elvira Madigan och andra sångkaraktärer som bygger på verkliga personer.
Bonusämne: TV-serietips, apropå finsk laestadianism. Alla synderna – Kaikki synnit – All The Sins, Mika Ronkainens och Merja Aakkos kriminaldrama som utspelar sig på en liten ort i norra Österbotten.
Musik som spelas i avsnittet:(Intro): Våren – Bottenviken
Uniko - Sats 7: Avara – Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen, Kronos Quartet
Natalia – Agit-Prop
Kenen joukoissa seisot – KOM-teatteri
Elvira Madigan – Sven-Bertil Taube
Marco de Biih – Sexmane
Mama – Sexmane
PapiPike – PapiPike
Katinka - PMMP
Musik och musikskapare som också citeras eller nämns i avsnittet:Kaj Chydenius
Arja Saijonmaa
Joe Glazer
Joe Hill
Karri ”Paleface” Miettinen
Max Sene & Isaac Sene
Yeboyah
PSRT
Samtalsledare: Love Antell
Samtalspartners: Thella Johnson, Mattias Björkas
Ljudtekniker: Henrik Sunbring
Producent: Thella JohnsonSerien Vi lyssnar på Finland spelades in för Sveriges Radio i Helter Skelter Studio i Stockholm hösten 2022.
Sveriges Radio Finska
[email protected] -
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 1. Gäster: Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 8 - BEST OF säsong 1
*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?
*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.
*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.
*Noas ark. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.
*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.
*Inget är nytt under solen! Folkmusikern och artisten Sara Parkman älskar Predikaren. Men är Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Mörkret är ljus, ljus är mörker. Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.
*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken.
Bibelavsnitt: 1 Mosebok 6, Predikaren 1, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Uppenbarelseboken 8, 1 Mosebok 2
Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert FuxProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Lisa Abrahamsson, Susanne Martinsson -
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 7
*Jag läser Bibeln. Jaha. Och? Vad gör du av det sen då? Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist, tror mer på handling än på ord.
*Släkt med Maria i rakt nedstigande led? Född i staden med världens äldsta kloster? Kysst stenarna på Jesu verkliga grav? Thella undrar varför så många tycker det är viktigt att försöka bevisa en relation med Bibelns historiska personer och skeenden.
*What Would Jesus Do? Nuri Kino ser Jesus som en dåtidens biståndsarbetare, och en förebild.
*Från Södertälje till Vita Huset - om när USA:s president Barack Obama lovade att hjälpa Mellanösterns förföljda folkgrupper undan IS terror.
*Hagar, Ismael och en säck med vatten - att vara på flykt med sitt barn. Lollo fortsätter intressera sig för Abrahams familj och fastnar för berättelsen om tjänsteflickan Hagar och sonen Ismael som fördrivs ut i öknen. Nuri minns mödrar och barn han mötte vid gränsen mellan Ukraina och Polen.
*Bara prästerna fick läsa. Hur formas man av att inte få lära sig läsa, eller gå i skola på sitt modersmål. Och hur är det att vara kristen men inte få läsa Bibeln? Nuri Kino om hur Bibelns berättelser förmedlades i hans familj.
Bibelstycken: Matteus 25:35, 1 Mosebok 16:1, 1 Mosebok 16:7, 1 Mosebok 21:8
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Brady Juvier -
Lagom till midsommar viger vi ett helt avsnitt åt Waldemar Åhléns och Carl David af Wirséns Sommarpsalm En vänlig grönskas rika dräkt. Programmet sändes första gången i juni 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Älskad av såväl ateister som djupt troende och omåttligt populär vid både bröllop, begravning och sommarfest. Hör den sjungas, tolkas och analyseras under midsommarstöket, medan vi guidar dig genom historien om denna svenska psalms tillkomst.
Hör kören sjunga 38 minuter och 48 sekunder in i avsnittet.
Medverkande:
Johan Pejler, Radiokören
Maria Demérus, Radiokören
Philip Sherman, Radiokören
Ingrid Rådholm Konvicka, Radiokören
Sofia Thoresdotter, musikterapeut, författare och styvdotter till Marie Kide
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap
Programledare: Thella Johnson
Producent: Edgar Mannheimer
Reporter: Lollo Collmar
Musiktekniker: Johan Hyttnäs -
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svenska kyrkans högsta ledare heter snart Martin Modéus. Hör honom först i dagens Människor och tro. Därefter vår bokcirkel: "som fan läser Bibeln" med Thella Johnson och Lollo Collmar med gäster.
programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant -
Som fan läser Bibeln - en annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäst: Sara Parkman, folkmusiker och artist
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 2.
*Den heliga vreden. Artisten Sara Parkman konsulterade sin pappa prästen när hon skrev musik till hyllade albumet Vesper.
*Inget är nytt under solen! Var Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Öga för öga, tand för tand - var människan ondare förr? Thella har problem med Jesus retorik i Bergspredikan.
Dessutom:
*BONUSÄMNE! Kroppshat och kroppen som metafor för samhället. Elin Wägner, Paulus och nutidsmänniskans konflikt mellan kropp och huvud.
Bibelstycken: Predikaren 1, Matteus 5:38, 2 Mosebok 21:22, 1 Korinthierbrevet 12
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men), Intromusik ur TV4:s Fångarna på fortet
Musikcitat i avsnittet:
Sara Parkman - Vreden
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Leonard Cohen - You Want It DarkerMedverkande i avsnittet:
Sara Parkman, folkmusiker och artist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Susanne Martinsson, Alma Segeholm -
Som fan läser Bibeln - en annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäst: Patrik Svensson, författare till boken Ålevangeliet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 1. Premiär!
*Varför heter boken Ålevangeliet? Författaren Patrik Svensson läser Paulus 1:a brev till församlingen i Korinth och blir ännu mer ateist.
*Allt är materia! Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap och pastor, tycker att Paulus tänker som en stoiker när han ska förklara Jesus uppståndelse för de första kristna.
*Stackars Judas! Lollo upprörs av det fastlåsta, förutbestämda dramat. Måste det finnas en person i världen som det är helt kört för?
Bibelstycken: 1 Korinthierbrevet, Matteus 27
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Rolling Stones - You Can't Always Get What You Want
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Folkoperan - ur Ålevangeliet
Bob Dylan - ur The Bootleg Series Vol 4: Bob Dylan Live 1966, The "Royal Albert Hall" ConcertMedverkande i avsnittet:
Patrik Svensson, författare till boken Ålevangeliet
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Heinz Wennin -
För Carola är det självklart att sjunga de ursprungliga orden i populära "Blott en dag". När den skulle in i psalmboken 1937 var texten ändrad så att "modershjärta" blev "en faders hjärta".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vem bytte ut "moder" mot "fader i en av svenskarnas mest sjungna och tolkade sånger, Lina Sandells och Oscar Ahnfelts Blott en dag?
Teorierna och åsikterna har varit många och förändrats genom åren.
Men vad vet man egentligen om hur det gick till? Och vad spelar det för roll idag?
I 1800-talspoeten Lina Sandells dikt, En dag, ett ögonblick i sänder, som senare omarbetades till den psalm många idag känner till och söker tröst hos i svåra tider, skrev hon att Gud hade "mer än modershjärta". I dagens psalmbok är modershjärta borta och ersatt av "en faders hjärta".
Vad innebär det egentligen att ha ett modershjärta? Och fadershjärta?
Ett program av Thella Johnson
Medverkande:
Carola Häggkvist, artist
Margaretha Palm, Kajsa Sandqvist mfl, Åbybergskyrkans sygrupp
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap
Anne Brügge, författare
Emy Stahl, dramatiker
Gösta Imberg, präst, Sandell-forskare
Intervjuer: Thella Johnson och Lollo Collmar
Slutmix: Brady Juvier
Tack till Per Harling, präst, författare, tonsättare -
Om Rysslands förhållande till Ukrainas världsarv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kriget i Ukraina fortsätter och trycket ökar på dom som är kvar i landet. Samtidigt ökar också hoten mot kulturminnesvärda byggnader och en bärande del i kulturarvet är de gamla kyrkorna och klostren i Ukraina. Hör Elisabeth Schellekens Dammann, professor vid Uppsala Universitet som bland annat lett ett forskarnätverket om Kulturarv och etik, i fred och konflikt.
Hör även en repris om lärarnas utsatthet i skolan, ett program som sändes i januari.
Hör Björn Westerström, gymnasielärare i Malmö som blev dödshotad av en elev, något som påverkade hans sätt att undervisa. Kommentar från Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, om hot och våld mot lärare. Samtal mellan grundskoleläraren, författaren och tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling om hennes erfarenheter och Christer Mattsson, lärare som forskar om våldsbejakande extremism och utbildar lärare, i egenskap av föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet.Programledare: Åsa Furuhagen och Thella Johnson (för lärarprogrammet)
Producent: Anders Diamant
-
"Det är mycket oro och uppgivenhet hos lokalbefolkningen, många kvinnor saknar framtidstro."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör hur kvinnorna och de religiösa minoriteterna har påverkats av det nya styret i landet.
Freshta Dost, uppvuxen i Afghanistan och reporter på P3 medverkar tillsammans med Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.
Du hör även Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK, Svenska Afghanistankommitén på plats i Kabul,
Abdul som konverterade till kristendomen i Afghanistan men som numera bor i Sverige och
Isak Svensson, freds och konfliktforskare vid Uppsala universitet.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Thella Johnson -
Följ med till Haparanda och möt författaren Bengt Pohjanen som är ständigt aktuell för nya generationer läsare. Ett program av Thella Johnson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ordinarie säsong av Lundströms Bokradio startar 19 februari. Fram till dess sänder vi en serie specialprogram. Det här programmet sändes första gången i januari 2020.
Bengt Pohjanens självbiografiska berättelser om livet och människorna vid den svensk-finska gränsen och om att leva i en värld med flera språk har översatts och väckt igenkänning världen över. Thella Johnson möter Pohjanen på Stadsbiblioteket i Haparanda för ett samtal om att skriva på tre språk - meänkieli, svenska och riksfinska, om att skildra politiska och religiösa strömningar i Tornedalen och om barnets utsatthet i ett samhälle präglat av konflikter.
Ett program av Thella Johnson.
Producent: Fredrik Wadström
Slutmusik i programmet: Nadezjda Vasiljeva "Net jazyka" (Utan språk) efter Bengt Pohjanens dikt "Jag är född utan språk".
Skriv till oss! [email protected]
-
Många lärare vittnar om en ökad utsatthet för hot och våld från elever och vårdnadshavare. Kan lärare som rädda eller ängsliga uppfylla sitt demokratiuppdrag och ta upp känsliga frågor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans avsnitt av Människor och tro handlar om lärarrollen i en alltmer polariserad värld, där värdekonflikter lätt uppstår i klassrummet.
Reportage från Frankrike där man efter mordet på historieläraren Samuel Paty år 2020 utbildar anställda på de offentliga skolorna i hur man handskas med konflikter i klassrummet.
Även i Sverige har skolvärlden den senaste tiden skakats av två våldsdåd, av elever med kopplingar till våldsbejakande ideologier.
Påverkar våldsdåd i skolan hur lärare undervisar i frågor som handlar om värderingar, tro och politiska ideologier, något som redan idag kan vara en utmaning?
Intervju med Björn Westerström, gymnasielärare i Malmö som blev dödshotad av en elev, något som påverkade hans sätt att undervisa.
Kommentar från Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, om hot och våld mot lärare.
Samtal mellan grundskoleläraren, författaren och tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling om hennes erfarenheter och Christer Mattsson, lärare som forskar om våldsbejakande extremism och utbildar lärare, i egenskap av föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet.
Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
Reporter: Anna Trenning-Himmelsbach -
Den idag 73-åriga musikartisten Jean Humenry är ett av offren för sexuella övergrepp i katolska kyrkan i Frankrike. Han berättade sin historia i Människor och tro i P1 hösten 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årets två första program blickar vi tillbaka på avgörande händelser på religionens och politikens områden under det gångna året. Del 2 av 2.
Innehåll:
KLIMATET: SVENSKA KYRKAN OCH SKOGEN.
Intervjuer med Kristina Belfrage, forskare i agroekologi och Christoffer Sjödin, studentpräst, aktiva i Nätverket för ett hållbart skogsbruk i Svenska kyrkan samt Antje Jackelén, ärkebiskop. Intervjuer: Lollo Collmar och Thella Johnson. Sändes första gången 7 oktober 2021.PEDOFILSKANDALERNA I KATOLSKA KYRKAN.
Intervju med musikartisten Jean Humenry, ett av offren för sexuella övergrepp som vittnat inför den franska Sauvékommissionen, som presenterade sin rapport hösten 2021. Intervju: Johan Tollgerdt. Sändes första gången 28 oktober 2021.HIPHOPARE OCH MUSLIM: MÖTE MED JELASSI OCH NILS SVENNEM LUNDBERG.
Rapparen Fatima Jelassi och hennes producent Nils Svennem Lundberg berättar om hur islam präglar deras liv och konstnärskap. Intervju: Edgar Mannheimer. Sändes första gången 15 april 2021.Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
-
Serietecknaren berättar i Människor och tro om arbetet med att gräva fram sitt gömda samiska arv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årets två första program blickar vi tillbaka på avgörande händelser på religionens och politikens områden under det gångna året. Del 1 av 2.
Innehåll:
FÖRSONINGSPROCESSEN MELLAN SVENSKA KYRKAN OCH SAMERNA.
Intervjuer med Erik-Oscar Oscarsson, pensionerad kyrkoherde och kyrko- och sametingspolitiker och Mats Jonsson, författare och serietecknare. Intervjuer: Lollo Collmar. Sändes första gången 2 december 2021.ORTODOXA KRISTNA OM INBÖRDESKRIGET I ETIOPIEN.
Reportage från Sankt Ignatios Tewahedo-seminarium i Södertälje. Medverkande: Fader Afewerki Tessfa, Fader Haileyesus Alebachew, präster och seminarieledare, samt studenter vid seminariet. Intervjuer: Thella Johnson. Sändes första gången 20 maj 2021.MUSIKENS FRAMTID I TALIBANERNAS AFGHANISTAN.
Intervju med John Bailey, musiker och musikantropolog. Intervjuare: Åsa Furuhagen. Sändes första gången 28 augusti 2021.Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
- Montre plus