エピソード
-
Moa och Gustav har hittat sina rötter bland både offer och förövare. Men vad ska de göra med sina nya kunskaper? Och vad gjorde de efterlevande, som gick tillbaka till sina liv, sida vid sida?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helena Bure Wijk har förlåtit kyrkan, staten, grannar och släktingar som gjorde att flera av hennes anmödrar avrättades, så pass att hon nu funderar på att studera till präst. Men så gör hon häpnadsväckande upptäckter i sin familjehistoria som ställer allt på ända: "Offerkoftan åkte av,"
Men det finns de som tycker att såret är långt ifrån läkt och att kyrkan och staten borde göra mer idag för att uppmärksamma de som mördades. Agneta Nyholm, författare och engagerad i Nordic Noise Movement, vill se fler minnesmonument.
Och hur gick det med mamman och systrarna till Moas anmoder Karin, de som skulle avrättas? Släktforskaren har hittat något.
-
Våldet eskalerar när en kvinna i Stockholm bränns levande på bål. Men snart höjs kritiska röster och de vittnande barnen ifrågasätts. Vad ska hända med Moas häxanklagade anmödrar som väntar på sin dom i Nordingrå?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Kalle Holmqvist, författare till Ondskan i Nordingrå; Jan Guillou, författare till Häxornas försvarare.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Tre stora bål brinner. Stupstocken står en bit ifrån så inte elden ska slockna av allt blod. Snart ska några av våra släktingar ta sina sista andetag medan barnen som vittnat mot dem tittar på. Hur kunde det ske?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Helena Bure Wijk, ättling till flera av de dödade kvinnorna; Håkan Sjöberg, guide vid Häxmuséet; Maria Nordlund, museipedagog.
-
På Hammars gästgiveri pressas kvinna efter kvinna att erkänna, i veckor. Grannar och släktingar vittnar emot dem Gustavs anfader Jakob, 9 år, mot sin egen kusin Elisabet. Snart ska hon dömas till döden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt faller domen för Moas anmoder Karin, hon som angavs av sin man och sina egna barn. Kommer även hon att dömas till yxa och bål?
Medverkande: Helena Bure Wijk, ättling till Elisabet; Björn Thunberg, släktforskare; Håkan Sjöberg, guide vid Häxmuséet; Maria Nordlund, museipedagog; Jonny Jonsson, vaktmästare i Torsåkers församling.
-
Om barnens unika roll i de svenska häxprocesserna. De vittnar mot sina föräldrar, grannar och vänner. Varför blev det så? Moa upptäcker att hon har fler häxanklagade anmödrar som svävar i livsfara.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jan Guillou, författare; Agneta Sjöberg, ordförande i Ådalens släktforskarförening; Maria Nordlund, museipedagog.
-
Vi följer de mest drivande prästerna bakom häxjakten. Den mest ökände, Hornaeus i Torsåker, ska inte ha lyft ett finger ens när hans mamma avrättades. Vad drev dem till att göra massmordet möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Håkan Sjöberg, guide vid Häxmuséet; Jonny Johnson, vaktmästare i Torsåkers församling; Maria Nordlund, museipedagog; Jan Guillou, författare.
-
De allra flesta som mördas för häxeri i Sverige är kvinnor. I en handbok i häxjakt står: kvinnan är ondare än döden. Gustav och Helenas kopplingar till varandra visar sig vara närmare och blodigare än han någonsin kunnat ana.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jan Guillou, författare; Maria Nordlund, museipedagog; Helena Bure Wijk, ättling till flera av de dödade kvinnorna.
-
Hundratals kvinnor halshöggs och brändes på bål. Gustav och Moa söker sina rötter i det största massmordet i svensk fredstid. Det ska visa sig att deras familjer var i allra högsta grad inblandade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Helena Bure Wijk, ättling till flera av de häxanklagade och mördade kvinnorna; Håkan Sjöberg, guide vid Häxmuséet; Björn Thunberg, släktforskare.