エピソード
-
Torbjörn Jansson är en av travets mest meriterade och folkkära tränare och kuskar genom tiderna. Han var först och är fortfarande ensam om att ha vunnit på samtliga svenska travbanor, är utsedd till hedersambassadör för travsporten och invald i travsportens Hall of Fame.
Torbjörn berättar om sin livslånga kärlek till hästarna och travet, bjuder på inblickar bakom kulisserna från hästskötartiden hos travlegendaren Gunnar Nordin, livet som egen tränare och de största ögonblicken i sulkyn.
I den första delen berättar han om trav- och hovslagardrömmar samt går lite djupare in på åren hos Gunnar Nordin, där Torbjörn till slut gav sig själv ett ultimatum som förändrade hans liv. Han minns tiden som tränare med uppemot 300 hästar på Seglinge gård, äventyren med fantastiske Atas Fighter L. och vinsten i det märkligaste VM-loppet genom tiderna, samt självklart epoken med Meadow Road och Elitloppssegern 1985. -
Torbjörn Jansson är en av travets mest meriterade och folkkära tränare och kuskar genom tiderna. Han var först med (och är än så länge ensam om) att ha vunnit på samtliga svenska travbanor, är utsedd till hedersambassadör för travsporten och invald i travsportens Hall of Fame.
I den andra delen minns Torbjörn bland annat höjdpunkter med hästar som Icora Tilly, Victory Tilly och Peace Corps – enligt honom kanske den mest fantastiska häst som har funnits. Kusken som hatar att komma tvåa berättar om hur han hanterar förluster och otrevliga sms, hur det är att leva under pressen som tränare och kusk, hur han gläds åt spelarnas förtroende och vad han själv tycker är viktigast att hantera i travsporten i dag.
Han berättar öppenhjärtigt om den otäcka olyckan på Solvalla 1986 och blir mållös över Kaj Widells varma ord och berättar även om hjärtinfarkten i vintras och ännu en comeback – även denna gång mot alla odds. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Felicia Grimmenhag var bara 17 år när hon 2011 var med om en trafikolycka som nästan tog hennes liv. En bil rammade i hög hastighet mopeden som Felicia och en kompis åkte på. Kompisen skadades lindrigt medan Felicia fick hjärtstillestånd, flera svåra in- och utvärtes skador samt tvingades till en amputation av båda benen.
De pratar om att lura döden, att ta sig an ett nytt liv i rullstol och utan ben, om hästarnas läkande kraft och hur ridningen rehabiliterar på ett sätt som inget gym klarar av, om Felicias framgångsrika karriär som paradressyr-ryttare och stöttningen från både kända och okända som varit till stor hjälp.
Felicia är en av flera deltagare i ATG:s talangprojekt och hon berättar om sina drömmar och mål. -
Simon Wall är en 23-åring från Bollnäs som tränar och föder upp kallblodshästar. Han är än så länge amatörtränare och jobbar både som personlig assistent samt på ett stuteri, för att på sin fritid kunna ägna sig åt sitt livs passion: kallblodsavel.
Känslomänniskan Simon blev känd för den stora publiken i september 2020 när hans älskade Silver Jossan vann sto-SM för kallblod. Glädjevrålen, euforin och tårarna sprutade när hästen otippat sprang ifrån storfavoriterna och visade sig vara starkast för dagen.
Han berättar om den chockartade segern, känslostormarna och kärleken till kallblod i allmänhet och sina egna fyrbenta familjemedlemmar i synnerhet. Han berättar generöst om slitet bakom succén, förebilderna som inspirerar, men också om modet att inte tappa bort sig själv, om att våga gå sin egen väg och inte alltid tänka på konsekvenserna.
Simon avslöjar varför fölet han sålde till Örjan Kihlström och Daniel Redén heter Stormaren, hur han har byggt nätverket som gör att han kunnat ge sig in i travbranschen utan vare sig pengar eller en travfamilj i bakgrunden, samt hur han själv vill sätta ett avtryck i travbranschen.
Man diskuterar avel och lösdrift, hur det är att vara gay i travkretsar och varför det finns en hets kring något som är helt naturligt. -
Rebecca Dahlén är tränare, kusk, utbildad hovslagare och föder upp travhästar. Hästarna har funnits med sedan barndomen och Rebecca, som nu är 32 år, inledde travlivet redan som sjuåring hos travamatören Jenny Eriksson. Då var det ponnytrav som gällde. Efter en tid som hästskötare och lärling driver hon i dag egen tränarrörelse tillsammans med proffstränaren Dennis Palmqvist utanför Enköping och blev 2019 Stig H Johansson-stipendiat.
Hon talar om hennes och Dennis träningsfilosofi, hur den nya gården fick paret att fundera och sedan hitta nya växlar i träningen, om förebilder och varför Erik Adielsson är hennes favoritkusk.
Rebecca öppnar upp om sin tuffa uppväxt hos en mamma med alkoholmissbruk, man går in på djupet när det gäller hovarnas betydelse för hästarnas välmående och hon försöker reda ut sin ovilja att köra lopp, trots att det går så bra när hon gör det. -
Jan-Olov Persson är pionjären som tillsammans med brodern Ingemar förvandlade kallblodstravet och med rätta går under namnet ”Kallblodskungen”.
I den andra delen fokuserar vi på magnifike Järvsöfaks karriär från den första körningen som fick bröderna Persson att gråta av lycka, till äventyren både på och vid sidan av banan, där det vid ett par tillfällen var på väg att gå riktigt illa.
Jan-Olov minns folkets kärlek till hästen som bröt rekord och fartvallar som ingen trodde var möjliga. Han avslöjar varför duon sånär missade högvakten som de var inbjudna att rida och hur en väldans massa Bollnäsfil räddade livet på ”Faksen”.
Vi får även höra om hans tankar kring framtiden, varför han gärna hjälper konkurrenter och vad som får humöret att svalla, hans sämsta inköp genom tiderna, hur han byggde sin fantastiska anläggning och vem han tror är arvtagaren till Järvsöfaks på kallblodstronen. -
Jan-Olov Perssonär pionjären som tillsammans med brodern Ingemar förvandlade kallblodstravetoch med rätta går under namnet ”Kallblodskungen”. Karriären började hemma pågården där pojken Jan-Olov lekte trav med en get, en bagge och gårdens kalvar spändaframför barnvagnen. Med ett särskilt sinne för hästar var yrkesvalet givet. Medhästen Järvsöfaks följde framgångar både på banan och i popularitet som få – omens någon – kommer att kunna slå.
Vi får hörahistorien om hur den djurkäre pojken blev en av travets mest framgångsrikatränare, hur relationen till hans älskade ”Faksen” ledde till äventyr på bådemarknader, i tv-studios och stora scener som Globen, men främst till vinnarcirklarnapå travets arenor.I den första delen berättar Jan-Olov Persson bland annat om telepatin med hästar, vadsom gör honom tvärarg och kallblodens resa från hästar som sågs över axeln tilldagens storstjärnor. Vi får även höra om den egna pressen att leverera ochnyfikenheten som har tagit honom framåt, samt inte minst samarbetet med brodernIngemar i duons framgångsrika avelsarbete som lagt grunden till majoriteten avdagens fina kallblodshästar.
-
Per-Anders Gråberg är en av Sveriges bästaoch mest välmeriterade galoppjockeys genom tiderna. Han har tagit över 1580segrar, ridit in över 200 miljoner kronor och tävlat i de häftigaste loppen pånågra av världens främsta hästar runt om i världen. ”P-A” bor med fru och tvådöttrar i Åkersberga och har Bro Park som hemmabana.
Galoppkarriären började med en skenritt, menP-A Gråberg - som ville bli störtloppsstjärna eller formel 1-förare - blev interädd utan glad över att han hade hittat en annan sport som också var full avadrenalin och samtidigt passade hans längd.
I Hovavtryck berättar P-A Gråberg om just kärleken till farten, hur det är attrida i de glammiga och penningstinna tävlingarna i Förenade Arabemiraten och Dubai,hur man hanterar när en häst går omkull i full fart och varför han tycker att detär roligt att hjälpa konkurrenter.
P-A Gråberg berättar också om dedramatiska olyckorna som ledde till både en bruten nacke och rygg samt hur hornenväxer ut när mållinjen närmar sig, eller när döttrarna vill hinna först tillbrevlådan. Vi får även höra hur han hanterat sin dyslexi samt vad han skullevilja förändra och förbättra inom galoppsporten. -
Hasse Backe är välkänd fotbollsexpert ochtidigare klubblagstränare i flera av de högsta fotbollsligorna runt om ivärlden. Han har varit chefstränare i Finland och assisterande förbundskaptenjämte Sven-Göran Eriksson i Mexiko och både tränat, mött och kommit nära storstjärnorsom David Beckham och Thierry Henry. Hasse Backe är dessutom travnörd,hästägare, sysslar med avel samt är mentor i ATG:s talangprogram.
Första kontakten med travet kom 1966 närHasse Backes pappa tog med honom till Elitloppet där Roquepine vann. Det harsedan blivit en hel del spel, men framför allt mycket travsport för honom vidsidan om fotbollen. I Hovavtryck berättar Hasse Backe om alla sina delägdahästar, avelsäventyr både förr och nu, lyckträffen när han blev delägare iGreenshoe och hur han nu avlar efter sin stjärna och hoppas på fina framgångarmed nya hästar.
Hasse Backe delar med sig av sinledarerfarenhet, berättar varför han stöttar unga travtränartalanger, hur hanvill dela med sig av sitt nätverk till talangerna och avslöjar även ”Svennis”bästa ledarskapstips. Backe berättar också varför han vill göra om banan och haett längre upplopp på Solvalla. Under sin karriär har skådespelar- ochmusikstjärnor passerat revy och vi får dela ögonblicket när Bruce Springsteenknallade förbi balkongen och Cameron Diaz bjöd in till snack om fotboll. Plusen hel del sköna och smått livsfarliga stunder i livet, där både hjärtattackerpå gymmet och lastbilar som löper amok spelar huvudrollen i historien.
-
Markus Svedberg är uppväxt i Sollentuna, omgivenav en hästälskande familj med travintresserade mor och farföräldrar somstöttat och inspirerat honom att ta sig an jobbet som tränare och kusk. Han fyller30 år i augusti, men tog ut proffslicensen redan som 21-åring, yngst genomtiderna, och har hunnit lära sig en hel del längs vägen.
I podden berättar han öppenhjärtigt omsina med- och motgångar, misstag och olyckor, där ponnyn Apus bidrog till ettantal sjukhusresor, samt stöttningen från mentorn och vännen Jörgen Westholm.Bland andra även morfar Birger som Markus kallar sin ”läromästare” och än i dagkänner närheten av, även om Birger inte finns med oss längre.
Vi pratar om Markus mål att bli en av defrämsta travtränarna genom alla tider, om höga krav från både sig själv ochandra och hur han klarar livet som ung chef och företagare. Även om när Markusgrät senast och hur han har gått från blygtill kalsongmodell och dansant deltagare i Sundbyholmtravets egna Let’s Dance. -
Björn Goop är en av Sveriges mest välkända och allra mest vinstrika kuskar och tränare genom tiderna. 43-åringen satte redan 2006 nytt rekord i antalet kusksegrar (501 stycken) under en säsong och slog i oktober 2018 sin pappa Olle Goops legendariska rekord om 6 744 segrar totalt. Björn blev allsvensk kuskchampion varje år mellan 2004 och 2015 – en bedrift som gjorde att Guldhjälmen pensionerades och blev hans för alltid. Björn Goop har dessutom vunnit nästan alla storlopp som finns, däribland Elitloppet och Prix d’Amerique, som de flesta bara kan drömma om.
I ett extra långt avsnitt av Hovavtryck avslöjar Björn vad som hände för ett år sedan då han upplevde sitt livs värsta tid hittills. Han avslöjar aldrig tidigare berättade detaljer om superhästar som Conny Nobell och Timoko, berättar om sina drömmar och mål och förklarar hur han har lyckats etablera sig i Frankrike på legendariska banan Vincennes, på ett sätt som ingen annan svensk har lyckats med.
Björn visar även en mer privat sida av sig själv, som han inte har gjort tidigare. Bakom den superfokuserade vinstmaskinen finns en Björn som bjuder på sig själv och här berättar om säregna matvanor, tidsoptimism och hur han i dag försöker hitta mer tid i livet till att vara spontan och umgås med kompisar, på ett sätt som han inte hann förr.
-
Anders Lindqvist är den nyfikne pionjären som inledde travkarriären på Umåker, flyttade ner till Halmstad och sedan blev en av de främsta svenskarna inom det franska travet. Han berättar om att ha travets som livsstil, framgångarna under 80- och 90-talet, konkursen, uppfinningarna, de galna idéerna, det stundtals stormiga privatlivet och de tunga åren efter cancerbeskeden.
Podden är uppdelad i två delar, som publiceras samtidigt.
-
Anders Lindqvist är den nyfikne pionjären som inledde travkarriären på Umåker, flyttade ner till Halmstad och sedan blev en av de främsta svenskarna inom det franska travet. Han berättar om att ha travets som livsstil, framgångarna under 80- och 90-talet, konkursen, uppfinningarna, de galna idéerna, det stundtals stormiga privatlivet och de tunga åren efter cancerbeskeden.
Podden är uppdelad i två delar, som publiceras samtidigt. -
Stephanie Holmén är en av ridsportens hetaste hoppryttare. Hon satt i sadeln redan som 3-åring och är nu en del av landslaget. Hon vet vad unga tjejer kan göra för att ta sig till toppen, även utan rika föräldrar och dyra hästar. Till vardags har hon drömjobbet som beridare hos Peder Fredricson och Lisen Bratt. Stephanie berättar om höga hinder och höga farter, tårarna och det hårda jobbet, sitt driv, glädjen som hästarna ger och inte minst idolmötet hon aldrig glömmer, samt hur det är att själv vara förebild för tusentals ridtjejer.
-
Peter Untersteiner är den tränare och kusk som för de flesta personifierar Halmstadtravet. Han berättar om sin uppväxt både på travbanan och med en ensamstående pappa i Österrike och Sverige, samt drömmen om ett eget och vinstrikt stall. Vi får höra om strävan efter perfektion, nedgrävda pengar och hemligheten bakom lyftet för ett antal år sedan, inspirationen från sonen Johan och förmågan att hitta nya vägar.
-
Stig Wiklund är mental tränare, föreläsare och traventusiast. Travet har varit en stor del av Stigs liv och han är i dag delägare i över 50 hästar, många av dem kallblod och har under 2019 fått fira mängder med travsegrar. Stig berättar om hur Robert Bergh och till viss del Peter Forsberg gjorde honom till hästägare, poängen med mental träning, varför det är hur man mår och inte presterar som avgör framgången, hur han har fått jobba mot fördomar inom bland annat travet och vad som är speciellt med mental träning för travtränare och travkuskar.
Podden med Stig Wiklund är uppdelad i två delar, som publiceras samtidigt. -
Stig Wiklund är mental tränare, föreläsare och traventusiast. Travet har varit en stor del av Stigs liv och han är i dag delägare i över 50 hästar, många av dem kallblod och har under 2019 fått fira mängder med travsegrar. Stig berättar om hur Robert Bergh och till viss del Peter Forsberg gjorde honom till hästägare, poängen med mental träning, varför det är hur man mår och inte presterar som avgör framgången, hur han har fått jobba mot fördomar inom bland annat travet och vad som är speciellt med mental träning för travtränare och travkuskar.
Podden med Stig Wiklund är uppdelad i två delar, som publiceras samtidigt. -
Efter att ha varit en av Sveriges främsta hästskötare driver Magdalena Eriksson i dag en egen tränarverksamhet med sambon Fredrik Linder. Hon delar med sig av skillnader och likheter från tiden hos tränare som Lutfi Kolgjini, Jimmy Takter och Stefan "Tarzan" Melander, hur man får en häst att känna sig som en stjärna, sin egen tränarfilosofi samt kärlekssagan som vände upp och ner på livet.
-
I den andra delen får vi veta mer om personen Stefan, men även mer om en av vår tids främsta hästar, Maharajah. Stefan avslöjar detaljer som inte kunde berättas under hästens aktiva karriär, om "Marre" som nästan tog livet av Stefan. Han berättar om hjärtproblem, diabetes, den svåra sjukdomen Myastenia gravis och hustrun Carinas stöd i vått och torrt. Om den unika relationen med kusken Örjan Kihlström, vännen som hjälpte honom ur mörkret och glädjen i att få jobba med trav hos Kanal 75.
-
Stefan Hultman har älskat hästar ända sedan pappa Ove tog med honom och bästisen Orvar till Solvalla första gången. Han är känd för sitt fantastiska sinne att hitta rätt hästar, att klura ut vad just den hästen behöver för att prestera som bäst och sina stora framgångar med hästar som Maharajah, From Above och Pine Dust. Vi får höra om en väg till framgång som var både tuff och stundtals väldigt prövande.
I den första delen berättar Stefan om hästen som väckte drömmen om ett liv med travet, sin tid hos legendarer som Gunnar Nordin och Stig H Johansson, rådet om att inte bli travtränare, allt som försakades för att nå målen, det egna drivet, men också prestationsångesten när framgångarna inte kom slag i slag. - もっと表示する