エピソード
-
Neurodesign är kunskap om hur vår hjärna reagerar på de miljöer vi vistas i. Det handlar om hur miljöer kan designas för att tillgodose behov av gemenskap, fysisk aktivitet, återhämtning, kreativitet och fokus. Hur kan det bidra till att skapa hållbar tillväxt? Och hur kan neurodesign kopplas till ny teknik?
Lyssna på ett samtal mellan Alma Jacobson, Vinnova och Katarina Gospic, hjärnforskare.
Vi hör också Lena Nyholm, Merry Monday och Hanna Mossfeldt, AMF.
Samtalet leds av Liselott Bergman
-
USA ligger i fronten inom nästan alla områden som handlar om forskning och innovation. Landet leder utvecklingen av artificiell intelligens och andra banbrytande teknologier. Vad ligger bakom framgångarna? Hur kan Sverige dra nytta av samarbeten med USA?
Lyssna på ett samtal mellan Jenny Nordlöw, Wallenberg Office, och Andreas Netz, Vinnovas kontor i Silicon Valley.
Vi hör också Maria Brogren, innovations- och forskningsråd vid Sveriges ambassad i Washington.
Samtalet leds av Daniel Holmberg
-
エピソードを見逃しましたか?
-
I mars varje år hålls världens största techkonferens, South by Southwest (SXSW) i Austin,Texas. Här möts futurister, experter och kreatörer från hela världen och pratar banbrytande teknik, utveckling och trender. Ta del av techtrenderna runt hörnet och hur du kan förbereda dig för den snabba utvecklingen.
Lyssna på Joakim Skog och Annie Lindmark som arbetar med framtidsfrågor och ny teknik på Vinnova.
Vi möter också röster från deltagare på SXSW.
Samtalet leds av Liselott Bergman.
-
Deeptech-bolag som bygger på avancerad forskning och teknik kan utveckla radikala lösningar på våra stora samhällsutmaningar. De har potential att förnya och omvälva hela branscher. Hur skapar vi bra möjligheter för deeptech-bolag att starta och växa i Sverige?
Lyssna på ett samtal mellan Sara Wallin, vd stiftelsen Chalmers tekniska högskola, David Sonnek, vd Navigare Ventures och Anna Bergstrand, Vinnova.
Vi möter också Mattias Josephson på bolaget Epishine.
Samtalet leds av Daniel Holmberg.
-
Hur har dagens forskning inom rymd, kvantteknik och syntetisk biologi påverkat våra liv om tio år? Har vi löst våra stora samhällsutmaningar år 2033?
Lyssna på tre spanare – och experter inom sina områden: Christer Fuglesang, KTH, rymd, Ebba Carbonnier, Quantum Life Science center och Swelife, kvant och Volmark Passoth, SLU, syntetisk biologi.
-
Flygets klimatutsläpp ökar globalt och pressen är stor på flygbranschen att ställa om till att bli hållbar. Nya teknologier som eldrift och bränsleceller kan revolutionera flyget i framtiden, men det tar lång tid och utmaningarna är stora. Hur ska ekvationen lösas?
Lyssna på ett samtal mellan Svjetlana Stekovic, forskare inom flygteknik vid Linköpings universitet, och Johan Rignér, Vinnova.
Vi möter också Robert Lundberg på GKN Aerospace Sverige.
Samtalet leds av Daniel Holmberg.
-
Rysslands invasion av Ukraina har fört säkerhet högt upp på agendan. Samtidigt utmanas globaliseringen. Vilka spelregler gäller i ett nytt säkerhetspolitiskt läge? Hur kan innovation bidra till ett säkert samhälle?
Lyssna på ett samtal mellan Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet, Annika Söder, tidigare kabinettsekreterare och Karl Hallding, chefsanalytiker på Vinnova.
Vi möter också Max Valentin, vd för Fabel, om innovation i krigets Ukraina
Samtalet leds av Liselott Bergman
-
Hur kan myndigheter utveckla regler och styrmedel så att de stimulerar i stället för att hindra innovation? Flera av världens mest innovativa länder satsar på en offentlig förvaltning som stimulerar försök och experiment. Hänger Sverige med i utvecklingen?
Lyssna på ett samtal mellan Karin Lönnheden, vikarierande generaldirektör, Integritetsskyddsmyndigheten, och Jakob Hellman, Vinnova. Vi möter också Erlend Andreas Gjære, vd för Secure Practice.
Samtalet leds av Daniel Holmberg.
-
Det råder AI-yra. Orsaken är att AI ÄR samhällsförändrande. AI kan bli ett multiverktyg som gör oss mer kompetenta och innovativa och hjälper oss att lösa stora utmaningar. Men hur ligger Sverige till? Och vilka färdigheter och kompetenser kommer att efterfrågas i AI-samhället?
Lyssna på ett samtal mellan Yashar Moradbakhti, VD Lingio, Francisca Hoyer, AI Sweden och Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik.Vi möter också Erik Borälv, Vinnova.
Samtalet leds av Liselott Bergman.
-
Tunga fordon står för en tredjedel av vägtrafikens klimatutsläpp. Men elektrifiering, digitalisering och artificiell intelligens kan revolutionera framtidens godstransporter. Hur kan omställningen snabbas på?
Lyssna på ett samtal mellan Per Olof Arnäs, logistikstrateg på Einride, och Sofia Wieselfors, programchef på Vinnova.
Vi möter också Andreas Josefsson och Nikita Zaiko som leder två olika projekt som ska driva på elektrifieringen av tunga vägtransporter.
Samtalet leds av Daniel Holmberg.
-
Vad behöver ledande aktörer i innovationssystemet göra för att Sverige ska lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle? Hur får vi till de språng som krävs? Och hur ser samhället ut när vi lyckats?
Lyssna på ett samtal mellan Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas och Lisen Schultz, programdirektör vid Stockholm Resilience Centre
Vi möter också Jenny Elfsberg, Vinnova och Jannik Henser, Scania – om den nya storsatsningen Impact Innovation
Samtalet leds av Liselott Bergman.
-
Digitalkameran blev dödsstöten för filmtillverkaren Kodak och de smarta telefonerna satte punkt för Nokias framgångssaga. Varför lyckas vissa företag utveckla banbrytande lösningar för framtiden medan andra missar tåget? Hur kan företag bli bättre på radikal innovation?
Lyssna på ett samtal med Mattias Axelson, doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi hör också Jenny Elfsberg, avdelningschef, Vinnova och Gustaf Werner, innovationsdirektör, Skanska.
-
Metaverse beskrivs som nästa generations internet där vi kliver in i en tredimensionell värld. Mycket av tekniken används redan men vi har ännu inte tagit steget fullt ut. Hur kommer metaverse att påverka våra liv? Vilka branscher kan dra nytta av plattformen? Och varför ska du bry dig?
Lyssna på ett samtal mellan Emma Ridderstad, grundare och vd, Warpin Reality och Annie Lindmark, Vinnovas Silicon Valley-kontor.
Vi möter också Tomas Bendz, Around The Corner.
Samtalet leds av Liselott Bergman.
-
Vilka är framgångsfaktorerna bakom starka regionala innovationsmiljöer som ger investeringar, utveckling och nya jobb? Vad betyder geografin och hur ser förutsättningarna ut i olika delar av landet? Hur kan regioner specialisera sig på ett smart sätt? Lyssna på ett samtal mellan Anders Olsson, strateg i Region Värmland och Madelen Nilsson Vinnova.
Vi möter också Catarina Berglund, processledare på Automation Region i Västmanland.
Samtalet leds av Daniel Holmberg. -
Vill du leva ett friskare och längre liv? Biohacking är konsten att maximera vår potential: kropp, hjärna och prestation. Med hjälp av livsstilsförändringar, piller och teknik. Om 20 år kan det finnas läkemedel som gör dig ung på nytt.
Lyssna på ett samtal mellan Martina Johansson, ingenjör och doktorand inom internmedicinska vetenskaper och Linus Peterson, ingenjör och konsult inom läkemedelsbranschen.
Vi möter också Lars Hammarström och Erik Borälv, Vinnova
Samtalet leds av Liselott Bergman
-
Ekonomin går mot sämre tider och prognoser pekar mot att vi är på väg mot en lågkonjunktur. Hur påverkar det innovationsklimatet? Vad händer med den gröna omställningen? Vad kan göras för att möta utmaningarna?
Lyssna på samtal mellan Sylvia Schwaag Serger, professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds Universitet och Göran Marklund, som leder Vinnovas arbete med strategisk omvärldsanalys.
Vi möter också Stina Lantz på SISP och Ignite Sweden.
Samtalet leds av Daniel Holmberg
-
Vad innebär ny teknologi, digitalisering och andra samhällsförändringar för demokratins utveckling? Hur skapar vi öppna mötesplatser som tar vara på människors engagemang? Hur kan innovation utveckla demokratin?
Lyssna på Carl Heath RISE, Marcin de Kaminski, Civil Rights Defenders och Ylva Strander, Vinnova som spanar om framtidens demokrati.
Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.
-
Hur kan organisationer bli bättre på innovation som gör skillnad så att det inte blir projekt som rinner ut i sanden? Hur skapas en kultur som främjar nyskapande? Vilket ledarskap behövs? Och hur får man till samarbeten mellan organisationer?
Lyssna på ett samtal mellan Micco Grönholm, innovations- och varumärkesexpert, tidigare Head of Future Helsingborgs stad, och Cassandra Marshall, Vinnova.
Vi möter också Per Wadhed på Polismyndigheten.
Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.
-
Gestaltande designmetoder, såsom spekulativ design, är viktiga verktyg för att förstå olika perspektiv och därigenom kunna hantera komplexa utmaningar. Hur kan något som kan uppfattas som lek bidra till viktiga insikter?
Lyssna till ett samtal mellan Pia McAleenan, SVID - Stiftelsen Svensk Industridesign, och Johanna Tysk, Vinnova. Vi hör också Malin Grahn Marksell, Helsingborgs stad.
Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.
-
Vi befinner oss i en digital revolution som påverkar hela samhället i grunden. Hur kan det snabba på den gröna omställningen? Och vad behöver Sverige göra för att ligga i framkant när andra länder nu storsatsar på digitalisering? Lyssna på ett samtal mellan Staffan Truvé, forskningschef på Recorded Future, och Cecilia Sjöberg, chef för Industriell utveckling på Vinnova.
Vi hör också Peter Burman, ansvarig för gruvautomation på Boliden.
Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.
- もっと表示する