エピソード

 • Der er jo tradition for at afslutte hver RumSnak-sæson med en lille bonus-episode, hvor vi gør noget andet end vi plejer.
  I sæson 10 er vi taget ud til Brorfelde Observatorium for at gå Planetstien, en 1,4 kilometer lang rute i det smukke, bakkede landskab, hvor de 8 planeter i Solsystemet er anbragt langs stien i afstandsforhold 1:3 milliarder.
  Undervejs fortæller vi selvfølgelig om planeterne, om størrelse, navne, missioner og meget mere – og der bliver også tid til at kigge lidt frem mod sæson 11…
  Apropos næste sæson, så har vi også en RumSnak-annoncering i starten – for der er spændende nyt på vej fra RumSnaks eget univers!
  Tak for endnu en sæson – vi høres ved på den anden side af sommerferien 🚀
  PS. Anders havde fuldstændig overset en meget central ting på Planetstien – men erkender sin fejltagelse undervejs… Hvad det går ud på, ja, det må du jo lytte med for at finde ud af 😜
  LINKS
  Planetstien ved Brorfelde Observatorium (https://observatoriet.dk/oplevelser/planetstien/)
  Oversigt over planetstier i Danmark (https://alleud.dk/planetsti/)
  Planet-oversigt hos Planetariet (https://planetarium.dk/viden/solsystemet/)
  Køb billet til vores galaktiske jubilæums-galla i oktober (https://www.brementeater.dk/datoer/rumsnak) 🚀

 • RumSnak er, som vi plejer at sige, en podcast om de danske rumaktiviteter inden for både forskning, teknologi og forretning. Og især det sidste er ikke blevet mindre vigtigt de forgangne år.
  Der er flere og flere, der forsøger at bygge en business op med rummet som omdrejningspunkt. Nogle analyserer jordobservations-data, andre bygger testudstyr til Månemissioner, og atter andre bygger små satellitter til navigation og kommunikation.
  I denne episode skal vi tale med to forskellige gæster om især den kommercielle del af den danske rumbranche:
  Michael Lumholt har arbejdet i firmaet Ticra i små 30 år, og er i dag selvstændig rumkonsulent. Han er aktuelt med til at arrangere en inspirationstur for både rumvirksomheder, forskere og myndigheder til Silicon Valley.
  Jeffrey Manber er amerikaner og har en lang og mangefacetteret karriere i rumbranchen bag sig. Han har blandt andet være direktør i MirCorp, et firmaet som leasede den russiske rumstation Mir i 2 år, og han er varm fortaler for kommercielle aktører og entreprenører i new space.
  I nyhederne handler det blandt andet om en 90-årig astronaut og om solstorme.
  God fornøjelse 🚀
  PS. I slutningen af denne episode kan man høre det fulde interview med Jeffrey Manber, der fortæller om sin lange karriere både i Rusland og USA, og som aktuelt arbejder på planerne om en ny rumstation.
  LINKS
  NYHEDER
  90-årig astronaut på rumvisit (https://www.nbcnews.com/science/space/ed-dwight-americas-first-black-astronaut-candidate-becomes-oldest-pers-rcna153008)
  Starliner-opsendelse…på et eller andet tidspunkt… (https://starlinerupdates.com/)
  EartchCARE-missionen er opsendt (https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/FutureEO/EarthCARE/EarthCARE_launched_to_study_role_of_clouds_and_aerosols_in_Earth_s_climate)
  Nye målinger af solstorme (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Solar_Orbiter/ESA_s_Solar_Orbiter_traces_solar_wind_to_its_source)
  Har Rusland opsendt et satellitvåben? (https://www.bbc.com/news/articles/cq55ww5j7e2o)
  🚀RumSnak jubilæums-galla i Bremen Teater – køb billetter her (https://www.brementeater.dk/datoer/rumsnak)
  RUMBUSINESS
  Michael Lumholt (https://www.linkedin.com/in/m-lumholt/)
  Ticra designer antenner til satellitter (https://www.ticra.com)
  RumSnak ep 4: Big business i rummet (https://rumsnak.fireside.fm/46)
  RumSnak ep 46: ESA BIC – affyringsrampe for rumstartups (https://rumsnak.fireside.fm/46)
  Jeffrey Manber på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Manber)
  Voyager Space (som har købt Jeffreys firma NanoRacks) (https://voyagerspace.com/company/)
  Starlab rumstation fra Voyager Space (https://voyagerspace.com/starlab/)
  Boston Consulting Group: Strategies for Space Agency Success in a Commercial Era (https://www.bcg.com/publications/2024/strategies-for-space-agency-success-in-a-commercial-era)

 • エピソードを見逃しましたか?

  フィードを更新するにはここをクリックしてください。

 • I denne episode skal vi – måske lidt abstrakt – tale om mennesket i et planetært perspektiv, med udgangspunkt i kunst og kultur.
  Vi har haft besøg af Jacob Lillemose, der hele sit liv har været fascineret af rummet, og også taget det med på arbejde i sin karriere som forfatter og kurator af en lang række udstillinger og andre kunstprojekter.
  Vi ser på hvordan et kunstnerisk og kulturelt blik på vores plads og rolle i verden også kan have stor værdi, når vi bevæger os ud i rummet – så det ikke altid “bare” handler om teknik, videnskab, penge og pionerånd.
  Men samtalen med Jacob Lillemose handler også om hvordan vi som biologiske væsener er knyttet meget tæt til vores planet og hele vores evolutionære historie – så selvom vi godt kan drømme om at udforske rummet, kolonisere Mars og måske en dag tage længere ud i det uendelige univers, så er vi stadig – endnu – bundet til kloden, og er jo også meget stærkt begrænset i hvad vores kroppe egentlig kan tolerere og overleve.
  I RumNyt fortæller vi blandt andet om exoplaneter og BepiColombo-problemer, og så er der en spændende annoncering i vores Bonus!
  Lyt med 🚀
  LINKS
  RUMNYT
  Starliner-forsinkelse igen-igen (https://www.spacedaily.com/reports/Boeing_Starliner_launch_delayed_to_Tuesday_due_to_helium_leak_999.html)
  Candy floss-planet (https://www.spacedaily.com/reports/Astronomers_spot_a_giant_planet_that_is_as_light_as_cotton_candy_999.html)
  Lavaplanet med atmosfære (https://astrobiology.com/2024/05/a-secondary-atmosphere-on-the-rocky-exoplanet-55-cancri-e.html)
  BepiColombo i problemer (https://www.esa.int/Enabling_Support/Operations/Glitch_on_BepiColombo_work_ongoing_to_restore_spacecraft_to_full_thrust)
  🥳 RumSnak 100 Jubilæums-galla på Bremen Teater 🚀 [link følger snarest!]
  Bonus: Astronaut med handicap (https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-68939004)
  Bonus: Minedrift på asteroider (https://www.theatlantic.com/science/archive/2024/05/asteroid-mining-clean-energy/678356)
  Bonus: Dream Chaser-rumfærge fra Sierra Space (https://www.scientificamerican.com/article/the-new-dream-chaser-spacecraft-prepares-to-visit-the-international-space/)
  Bonus: Togbane på Månen (https://www.nasa.gov/directorates/stmd/niac/niac-studies/flexible-levitation-on-a-track-float/)
  TEMA
  Kontakt Jacob Lillemose via X and Beyond (http://www.xandbeyond.dk/)
  Bogen “Levende på en mærkelig klode” (https://gad.dk/maerkelige-oekoligier)
  RumSnak ep 78 med Erika Nesvold (https://rumsnak.fireside.fm/78)
  Verden i dig – udstilling fra 2021 (https://www.notion.so/Shownotes-RumSnak-ep-93-lillemose-70058affa5a44bea971e5d8627fa2838?pvs=21)
  Nøgen kunster i vægtløs tilstand (https://www.wired.com/2008/07/nude-artist-get/)

 • Denne gang skal helt vi ned på Jorden og have fat i den meget konkrete og håndværksmæssige afdeling af rumbranchen.
  For selvom der er meget fysik, matematik og avanceret ingeniørvidenskab forbundet med rumfart, rumforskning, fartøjer og instrumenter, så er der jo også nogen der skal bygge de fysiske genstande fra bunden.
  Og i årets DM i Skills - hvor unge fra erhvervsuddannelserne dyster i hvem der er den bedste smed, elektriker eller konditor – var der netop tema om “Job i rumindustrien”, og to af fagkonkurrencerne havde rumtema.
  Vi har besøg i studiet af Oscar Dahl Nielsen, vinderen i kategorien Industritekniker CNC drejning, som lavede huset til et såkaldt stjernekamera ud af en stor blok aluminium.
  Vi får også besøg af Henning Michelsen, uddannelseskonsulent fra Industriens Uddannelser, og af en elektronikfagtekniker Martin Raal fra GomSpace, der fortæller om hvordan man så kan komme til at bruge sin erhvervsuddannelse ude i en dansk rumvirksomhed.
  I de mange korte nyheder fortæller vi blandt andet om tunge sorte huller i Mælkevejen, Starliner-test og pakkepost med raket(!).
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Det tungeste sort hul i Mælkevejen (https://www.eso.org/public/denmark/news/eso2408/?lang)
  Rumskrot rammer hus i Florida (https://www.wired.com/story/space-junk-international-space-station-florida-house-confirmred/)
  SLIM overlever endnu en Månenat (https://www.space.com/japan-slim-moon-lander-survives-3rd-lunar-night)
  Sidste besked fra Ingenuity (https://www.marsdaily.com/reports/NASA_Mars_helicopter_sends_last_message_to_Earth_999.html)
  Mars Sample Return Mission skal laves om (https://www.bbc.com/news/science-environment-68819153)
  Starliner laver bemandet test-affyring (https://www.nasa.gov/nasas-boeing-crew-flight-test-mission-overview/)
  BONUS 1: Rumkunst på Månen (https://www.scientificamerican.com/article/how-jeff-koonss-lunar-artwork-could-outlast-all-of-humanity/)
  BONUS 2: Vi har kontakt til Voyager 1 igen (https://www.wired.com/story/nasa-repair-voyager-1-spacecraft-data/)
  UNGDOMSUDDANNELSER I RUMBRANCHEN
  Naturvidenskabernes Hus – rapport om rumuddannelser (https://nvhus.dk/viden/danmark-i-rummet-rumrelaterede-uddannelser-og-virksomheder/)
  DM i Skills 2024 (https://skillsdenmark.dk/dm-i-skills/)
  Industriens Uddannelser (https://industriensuddannelser.dk/)
  GomSpace (https://gomspace.com/home.aspx)

 • I denne RumSnak LIVE fejrer vi 10-års jubilæet for SWARM-missionen, der med tre satellitter i kredsløb om kloden har kortlagt Jordens magnetfelt i stor detaljegrad.
  Og jordens magnetfelt er ikke “bare” genstand for vores videnskabelige nysgerrighed, det er også et fænomen der spiller en kolossal rolle for klodens liv og vores moderne samfund. Magnetfeltet fungerer nemlig som et usynligt skjold, der beskytter os mod farlig stråling og ladede partikler fra rummet.
  SWARM-missionen er en konstellation af 3 satellitter som befinder sig i omløb om Jorden. De blev opsendt fra Rusland tilbage den i november 2013, og har i de forgangne 10 års tid lavet massevis af målinger og samlet tonsvis af data om Jordens magnetfelt.
  Til at forklare hvordan magnetfeltet er blevet dannet og hvordan det udvikler sig har vi besøg af professor Nils Olsen fra DTU Space, Mission Manager Anja Strømme fra ESA, og endelig Sussi Bech og Ingo Milton, der sammen med Jens Olaf Pepke Pedersen har lavet tegneserien “Ørsted: Han satte strøm til verden”, som handler om HC Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen, der jo er en klar milepæl på vejen der har ført til Swarm og kortlægningen af Jordens magnetfelt.
  Lyt med 🚀
  PS. I denne episode giver vi en særlig tak til Biblioteket Frederiksberg for at give os husly, til DTU og ESA for samarbejde, til Frederiksbergfonden for at støtte optagelsen – og til de fremmødte publikummer og alle der lytter med i det hele taget 🙏🏻
  LINKS
  SWARM 10-års jubilæum (https://www.swarm-anniversary-and-science.org/detailed-agenda)
  ESA - Swarm (https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/FutureEO/Swarm)
  World Magnetic Model (WMM) | National Centers for Environmental Information (NCEI) (https://www.ncei.noaa.gov/products/world-magnetic-model)
  “Ørsted: Han Satte Strøm til Verden” (https://www.eudor.dk/shop-2/tegneserier/tegneserier-af-sussi-bech/oersted-han-satte-stroem-til-verden/)
  Nils Olsen, DTU Space (https://orbit.dtu.dk/en/persons/nils-olsen)
  Anja Strømme, ESA (https://earth.esa.int/eogateway/news/meet-esa-s-swarm-mission-manager)
  Sussi Bech (https://www.sussibech.dk)
  Ingo Milton (http://ingomilton.dk)

 • Denne gang skal vi nørde igennem med gravitationsbølger – bittesmå fluktuationer i selve rumtiden.
  Gravitationsbølger blev forudsagt af Albert Einstein i den generelle relativitetsteori, og selvom de i princippet opstår hver gang objekter bevæger sig i forhold til andre objekter, så er det først når der er store og ekstremt massive objekter involveret, at bølgerne bliver store nok til at vi kan måle dem – som fx når to sorte huller kolliderer.
  Men selv når sorte huller støder sammen er gravitationsbølgerne stadig meget, meget, meget små. Og derfor skal vi også helt op til 2015, før det første gang lykkedes at detektere gravitationsbølger med LIGO - Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.
  TIl at fortælle mere om gravitationsbølger får vi besøg af professor Thomas Tauris fra Aalborg Universitet, der i mange år har arbejdet med kompakte objekter som neutronstjerner og sorte huller.
  Inden da skal vi selvfølgelig også have et par aktuelle nyheder – denne gang om Månebiler, is på Euclid og en exomåne som er opdaget af James Webb Space Telescope.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  - NASA bestiller 3 designs af Månebiler (https://www.nytimes.com/2024/04/03/science/moon-nasa-lunar-terrain-vehicle.html)
  - Euclid varmer spejlene op for at fjerne is (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid/Euclid_s_sight_restored)
  - Odysseus Månelanderen er nu helt død (https://videnskab.dk/teknologi/odysseus-er-doed-efter-en-kort-levetid-paa-maanen/)
  - De første resultater fra OSIRIS-REx (https://www.scientificamerican.com/article/nasas-osiris-rex-asteroid-sample-is-already-rewriting-solar-system-history/)
  - 👉 Kom med til RumSnak LIVE om SWARM-missionen – den 11. april kl 18-20 (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens) 🚀
  GRAVITATIONSBØLGER
  - Thomas Tauris, Aalborg Universitet (https://homes.m-tech.aau.dk/~tauris/)
  - Videnskab.dk: “Hvad er tyngdebølger?” (https://videnskab.dk/rummet/hvad-er-tyngdeboelger/)
  - LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (https://www.ligo.org)
  - LISA – Laser Interferometer Space Antenna (https://lisa.nasa.gov)
  - NANOgrav – pulsar-baseret gravitationsbølge-måler (https://nanograv.org)

 • I denne episode vender vi tilbage til Athena-missionen, der engang i slutningen af 2030’erne forhåbentlig skal hjælpe os med at studere universets røntgenstråling med langt større præcision end hidtil.
  Det er en mission som blandt andet DTU Space er dybt involveret i, især når det handler om udviklingen af belægninger til spejlene, der skal gøre det muligt at indsamle røntgenstrålerne – der jo ellers har en tendens til bare at ryge direkte igennem alting.
  Så for at kunne reflektere og opsamle strålingen i en sensor er man nødt til udvikle en helt særlig coating, og samtidig sørge for at strålingen rammer spejlene i en meget lav vinkel, som gør at de kan reflekteres og samles og måles.
  Vi har besøg i studiet af postdoc Sara Svendsen fra DTU Space, som arbejder med udvikling og test af belægningerne.
  Vi skal også have et par aktuelle nyheder…denne gang blandt andet om galakse-klassificering og endnu en test af monster-raketten StarShip.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Skal Andreas også til Månen?! (https://videnskab.dk/rummet/esa-bosser-andreas-mogensen-i-spil-til-at-komme-til-maanen/)
  Tredje test af SpaceXs StarShip (https://www.spacex.com/launches/mission/?missionId=starship-flight-3)
  Euclid har fået is på spejlene (https://www.space.com/euclid-dark-universe-telescope-de-icing-process-mirrors-esa)
  AI og mennesker finder tusindvis af galakser (https://www.space.com/citizen-scientists-artificial-intelligence-galaxy-discovery)
  Ekstra sort materiale til rumfartøjer (https://www.space.com/ultrablack-coating-advanced-telescopes)
  📣 RumSnak LIVE om SWARM-missionen – 11. april på Frederiksberg (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens) (det er gratis, men man skal bestille billetter)
  ATHENA
  RumSnak ep 26 om Athena (https://rumsnak.fireside.fm/26)
  Det officielle Athena-site (http://www.the-athena-x-ray-observatory.eu/en)
  Mere om Athena på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Telescope_for_High_Energy_Astrophysics)
  Sara Svendsen på DTU Space (https://www.dtu.dk/english/person/sara-svendsen?id=126028&entity=profile)

 • Der er nok mange der kender den der med “vi er alle gjort af stjernestof”, og det er også rigtigt – alle de atomer der udgør vores verden kommer fra stjernerne. Men der er stadig ubesvarede spørgsmål især om de grundstoffer som er tungere end jern – og hvilken rolle henholdsvis supernovaer og kilonovaer spiller.
  I denne episode af RumSnak har vi besøg af professor Darach Watson fra Niels Bohr Institutet, som blandt andet har været på jagt efter strontium og tellur i strålingen fra fjerne kilonovaer – de gigantiske eksplosioner som opstår når to neutronstjerner støder sammen.
  I de korte nyheder fortæller vi om månefartøjet Odysseus og om vand på planeter omkring fjerne stjerner, og så er der masser af bonus – om LEGO-modeller, tv-serier, live-events og Grundstofdag.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER OG BONUS
  App viser vej til Mælkevejens centrum (https://www.space.com/the-universe/black-holes/this-iphone-app-can-find-the-milky-ways-monster-black-hole-from-anywhere)
  Ars Technica gennemgår Odysseus’ Månesaga trin for trin (https://arstechnica.com/science/2024/02/that-moment-when-you-land-on-the-moon-break-a-leg-and-are-about-to-topple-over/)
  ESO afslører masser af vand i fjerne stjernesystemer (https://www.notion.so/dbcf83e65ccf47f7b99f611b752fa11b?pvs=21)
  Constellation – rumserie på Apple TV+ (https://www.apple.com/tv-pr/originals/constellation/)
  ISS lækker luft – igen (https://www.theguardian.com/science/2024/feb/28/russia-acknowledges-continuing-air-leak-from-its-segment-of-space-station)
  LEGO-model af solsystemet (https://www.lego.com/da-dk/product/planet-earth-and-moon-in-orbit-42179)
  🛰️ RumSnak LIVE om SWARM og Jordens magnetfelt – bestil billetter her! (https://fkb.dk/rumsnaklivejordens)
  KILONOVAER OG GRUNDSTOFFER
  Hvad er grundstoffer? (https://denstoredanske.lex.dk/grundstof)
  Det periodiske system (https://denstoredanske.lex.dk/det_periodiske_system)
  Kilonovaer (på engelsk Wikipedia) (https://en.wikipedia.org/wiki/Kilonova)
  LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (https://www.ligo.caltech.edu)
  Professor Darach Watson (https://nbi.ku.dk/english/staff/?pure=en/persons/261024)
  Kuglerunde kilonovaer (https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/forbavsede-astrofysikere-opdager-den-perfekte-eksplosion-i-rummet/)
  Strontium i kilonova (videnskabelig artikel) (https://arxiv.org/pdf/1910.10510.pdf)
  Tellur i kilonova (videnskabelig artikel) (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06759-1)
  Lyt podcasten Periodisk (https://periodisk.dk)
  Vi skal fejre Grundstofdag! (https://4nd3rs.dk/grundstofdag)

 • I denne episode af RumSnak tager vi turen fra Jorden og ud forbi Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, helt ud forbi Kuiperbæltet, dér hvor rummet for alvor er ved at blive mørkt og tomt.
  Men måske er der ikke helt tomt. Faktisk er der nogen der tror, at de har fundet en ny planet derude – Planet 9, som den kaldes indtil videre.
  Vi har besøg i studiet af Mike Alexandersen som er astronom på Minor Planets Center i Cambridge, Massachusetts, for at høre mere om Planet 9 – eller i hvert fald de observationer og simulationer som har givet anledning til hypotesen om bonusplaneten derude.
  Derudover skal vi selvfølgelig have et par aktuelle nyheder – og en held håndfuld bonusser – denne gang blandt andet om endnu en privat Månemission, om Euclid-missionen og om en dokumentarfilm med fokus på astronauters mentale og psykiske velbefindende.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Odysseus er på vej til Månen (https://www.space.com/spacex-launch-im-1-private-moon-landing-mission)
  De første fotos fra Odysseus (https://www.space.com/intuitive-machines-odysseus-moon-lander-first-photos)
  Har vi glemt hvordan man lander på Månen?! (https://videnskab.dk/rummet/derfor-er-det-saa-svaert-at-lande-paa-maanen-i-dag-selvom-det-lykkedes-for-over-50-aar-siden/)
  Euclid begynder sin scanning af universet (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid/Ready_set_go!_Euclid_begins_its_dark_Universe_survey)
  PACE-mission skal undersøge verdenshavenes plankton (https://videnskab.dk/rummet/dansker-hos-nasa-nervepirrende-opsendelse-af-ny-mission/)
  Andreas kommer ikke på rumvandring (https://videnskab.dk/rummet/andreas-mogensen-jeg-kommer-alligevel-ikke-paa-rumvandring/)
  Young Graduate Trainee hos ESA (https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Graduates_Young_Graduate_Trainees)
  Dokumentarfilmen "Space – the Longest Goodbye" (https://greenwichentertainment.com/film/the-longest-goodbye/)
  Ansøgning til “Mars-mission” hos NASA (https://www.nasa.gov/news-release/martians-wanted-nasa-opens-call-for-simulated-yearlong-mars-mission/)
  Film ESA (https://brand.esa.int/film-location-services/)
  Webshop – ombygningsudsalg! (https://rumsnak.myshopify.com)
  SOLSYSTEMET OG PLANET 9
  Solsystemets struktur (https://da.wikipedia.org/wiki/Solsystemet)
  Voyager ramt af alvorlige computerproblemer (https://arstechnica.com/?p=2001426)
  Mike Alexandersen, Minor Planet Center (https://www.cfa.harvard.edu/people/mike-alexandersen)
  Mike var også med i episode 70 (https://rumsnak.fireside.fm/70)
  Planet 9 på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Planet_Nine)
  Mere om Planet 9 hos Science Alert (https://www.sciencealert.com/what-is-planet-nine)
  Link til grafik med Planet 9 og de andre objekter (https://www.sciencealert.com/images/2021-08/planet_nine_trans_neptunian_orbits.png)

 • I denne episode tager RumSnaks helt egen Tina på tur til European Space Operations Center, ESOC. Det er herfra at alle ESAs missioner, på nær selve opsendelsen, bliver overvåget og styret. Derudover arbejder de også på at designe, udvikle og bygge det udstyr, man skal bruge til arbejdet med at styre missionerne.
  Vi skal møde to vidt forskellige medarbejdere på ESOC. Først Andreas Accomazzo, der har arbejdet på med at lede ESA-missioner i 24 år. Han er oprindeligt uddannet aerospace engineer, og har også en baggrund som pilot. Bagefter en af ESAs nyeste talenter, svenske Louise Fischer, der er såkaldt Young Graduate Trainee hos ESA, hvor hun især arbejder med rumvejr i ESOCs afdeling for space weather.
  I de korte nyheder skal det handle om Psyche og sorte huller.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  Psyche-missionen har testet kameraerne (https://www.nasa.gov/missions/psyche-mission/nasas-psyche-delivers-first-images-and-other-data/)
  Forbindelse mellem supernovaer og sorte huller (https://phys.org/news/2024-01-astronomers-link-supernovae-black-holes.html)
  Lyt podcasten Periodisk fra Rakkerpak Productions – “en tour de chambre gennem det periodiske system” (https://periodisk.dk)
  ESOC – European Space Operations Centre i Darmstadt (https://www.esa.int/About_Us/ESOC)
  Andrea Accomazzo (https://www.linkedin.com/in/andrea-accomazzo-9a0349b6/?originalSubdomain=de)
  Louise Fischer (https://www.linkedin.com/in/louise-fischer1/?originalSubdomain=se)

 • Det er fast rutine RumSnak at vi holder en god lang pause henover jul og nytår, så vi kan fylde brændstoftankene op igen og samle ny inspiration til den kommende sæson.
  Men det bliver jo ved med at strømme ind med historier fra det store univers, så i denne bonus-episode åbner vi sæson 10 med et lille udvalg af de vigtigste, særeste og vildeste rumnyheder fra de sidste par måneder.
  Vi skal høre om en mulig dansk Månemission – og aktuelle missioner med svingende grader af succes. Vi siger et stort farvel og tak for tro tjeneste til Ingenuity-helikopteren på Mars. Vi kigger på unge og mystiske sorte huller sammen med James Webb-teleskopet, og glæder os til at LISA-projektet nu snart for alvor går igang – og meget mere.
  Lyt med – og tjek links nedenfor, hvis du har lyst til at grave dybere i de mange nyheder.
  Velkommen til RumSnak Sæson 10 🚀
  LINKS
  Australsk Månefartøj får navn (https://www.space.com/australia-names-first-lunar-rover-roo-ver)
  NASA vælger besætning til 45 dages simulations-mission (https://www.nasa.gov/humans-in-space/nasa-selects-crew-for-next-simulated-mars-mission/)
  Schumanns Rumraket fortæller om mulig dansk mission til Månen (https://open.spotify.com/episode/4oloyT1O7vUw3Nv9Ov5DKV?si=970LVX4pT6qYqM6ils5AaQ&nd=1&dlsi=4d0c925bbfe44909)
  Lyt vores episode om at tage billeder af Månens overflade (https://rumsnak.fireside.fm/63)
  Halleys komet har været ude at vende (https://www.space.com/halleys-comet-return)
  Så er det slut for Ingenuity (https://www.nasa.gov/news-release/after-three-years-on-mars-nasas-ingenuity-helicopter-mission-ends/)
  JAXA’s SLIM-fartøj havde problemer – men der er hul igennem igen! (https://www.dw.com/en/japans-slim-sniper-starts-investigating-the-moon/a-66635314?maca=en-rss-en-all-1573-rd)
  Astrobotics Peregrine Månelander kom aldrig derop… (https://www.scientificamerican.com/article/peregrine-a-private-u-s-moon-lander-burns-up-in-earths-atmosphere/)
  LISA skal detektere bølger i rumtiden (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Capturing_the_ripples_of_spacetime_LISA_gets_go-ahead)
  NASA får endelig låget af Bennu-prøven (https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/efter-flere-maaneders-kamp-har-nasa-nu-faaet-aabnet-kapsel-med-saerligt)
  James Webb finder ungt og mystisk sort hul (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-oldest-black-hole)
  Det perfekte måltid til mandlige astronauter? (https://www.space.com/space-food-perfect-meal-male-astronauts-mars-mission)
  Lyt også vores episode om rummad (https://rumsnak.fireside.fm/75)
  Artemis-missionerne er udskudt (https://www.notion.so/9277d65d79c7452b9f1c978a10290bf9?pvs=21)
  Flere missioner i 2024 (https://videnskab.dk/rummet/rumfarten-2024-forberedelse-til-maanelanding-rumsonder-paa-opdagelse-og-nye-raketter-under-opsejling/)
  Rumtomat dukker op igen efter 8 måneders forsvinden (https://www.space.com/international-space-station-lost-tomato-frank-rubio-found)
  NASA fejrer 25-års jubilæum for ISS (https://www.nasa.gov/news-release/nasa-leaders-to-highlight-25th-anniversary-of-space-station-with-crew/)

 • I årets sidste RumSnak lukker vi sæsonen med et kig tilbage på RumÅret 2023. Vi vender teleskopet, og ser på alt det der er sket i rummet de forgangne 12 måneders tid, både herhjemme, på resten af kloden og ude i det uendelige univers.
  Vi har i fællesskab fundet 10 kategorier – fra Årets Opsendelse til Årets Nyhed – og vælger hver vores favoritter i 10 forskellige kategorier.
  Eller rettere: i 9 kategorier, for vi har også bedt jer om at fortælle om jeres favorit-rumhistorie fra 2023, i den kategori vi kalder for Lytternes Valg.
  Og vi kan nok også godt på forhånd advare om, at der er en del navlepilleri især i anden del af vores tilbagekig.
  Kategorierne er:
  - årets opsendelse
  - årets rummission
  - årets rumbillede
  - årets rumforskningsresultat
  - årets rumidé eller rumvision
  ...og så altså lytternes bud på årets rumhistorie.
  RumSnaks egne navlepiller-kategorier er:
  - årets favorit-episode af rumsnak
  - årets rumsnak-nyhed fra nyhedsblokken
  - årets rumrelaterede julegaveønske
  Og så slutter vi af med at vælge:
  - hvad ser vi mest frem til i 2024?
  Tusind tak for at have lyttet med på endnu en sæson af RumSnak, vi glæder os til at RumSnakke til jer igen i sæson 10!
  God rumjul og godt nytår! 🚀🍾
  NB! Hvis man vil overraskes, så skal man jo straks lukke for shownotes før man kigger på links nedenfor!
  LINKS
  Crew-7 (https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Crew-7)
  Galactic 01 (https://www.virgingalactic.com/news/virgin-galactic-announces-galactic-01-crew-onboard-the-first-commercial)
  OSIRIS-REx (https://science.nasa.gov/mission/osiris-rex/)
  JWST Uranus (https://www.nasa.gov/solar-system/nasas-webb-scores-another-ringed-world-with-new-image-of-uranus/)
  Tabt værktøjspose (https://www.space.com/astronauts-international-space-station-tool-bag-visible)
  Voksne galakser i det tidlige Univers (https://www.space.com/james-webb-space-telescope-early-galaxies-cosmic-rulebook)
  Kilnovaeksplosioner (https://science.ku.dk/presse/nyheder/2023/forbavsede-astrofysikere-opdager-den-perfekte-eksplosion-i-rummet/) kan hjælpe os med ny, universel målestok (https://nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_2023/neutronstjerner-giver-astronomer-en-ny-maade-at-maale-universets-udvidelse-paa/)
  SpaceX Starship (https://www.spacex.com/vehicles/starship/)
  Kampen mod rumskrot (https://rumsnak.fireside.fm/80)
  Sternula-1 (https://www.sternula.com/news/successful-launch-of-sternula-1-worlds-first-commercial-ais-2-0-satellite/)
  JUICE (https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Juice)
  AI finder supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova)
  Undertøj til astronauter (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Keeping_your_underwear_clean_on_the_Moon)
  LEGO Saturn V (https://www.lego.com/en-us/product/lego-nasa-apollo-saturn-v-92176) eller Moon Lander (https://www.lego.com/en-us/product/nasa-apollo-11-lunar-lander-10266)
  Danmark i Rummet (https://www.lindhardtogringhof.dk/danmark-i-rummet)
  Meteoritter til salg (https://www.meteorites-for-sale.com)
  JWST-øreringe (https://www.cepheidstudio.com/shop/jwst-earrings)
  Ariane-6 (https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/Launch_vehicles/Ariane_6)
  Artemis-II (https://www.nasa.gov/mission/artemis-ii/)

 • I denne episode har RumSnak-redaktionen været på udflugt på Center for Star and Planet Formation (StarPlan), på Øster Voldgade i København. Centrets formål er selvfølgelig at gøre os klogere på, hvordan stjerner og planeter opstår, inklusive Jorden selv.
  Og netop Jordens oprindelse er fokus for en række nyere af centrets artikler – artikler som mener at kunne påvise at Jorden blev dannet meget hurtigere end man hidtil har antaget, på få millioner år i stedet for 50-100 millioner år.
  For at høre mere om teorierne besøgte vi professor og centerleder Martin Bizzarro i hans lune hjørnekontor på Starplan, og fik også en kort rundtur til nogle af de laboratorier, blandt andet kemilaboratoriet, hvor Martin og hans kolleger undersøger meteoritter og støvprøver fra asteroider.
  Martin har nemlig tidligere været med til at analysere materiale fra asteroiden Ryugu og venter også på en lille leverance fra asteroiden Bennu…
  God fornøjelse 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Walisisk spektrometer på Mars-rover (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876)
  Starships anden testaffyring var en moderat succes (https://www.bbc.com/news/science-environment-67494876)
  Andreas Mogensen tager nye flotte billeder af lyn (https://www.space.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=46693140-bf37-496c-9ce1-2dc73bc018b7)
  RumSnak ep 6 blandt andet om ASIM lynprojektet (https://rumsnak.fireside.fm/6)
  BONUS: Ny metode til at indfange rumskrot (https://www.livescience.com/space/space-exploration/sci-fi-inspired-tractor-beams-are-real-and-could-solve-the-major-problem-of-space-junk)
  EMNE
  StarPlan – Center for Star and Planet Formation (https://globe.ku.dk/research/starplan/)
  Professor Martin Bizzarro (https://globe.ku.dk/staff-list/?pure=en/persons/283253)
  Blev Jorden dannet meget hurtigere end vi hidtil har troet? (https://videnskab.dk/naturvidenskab/jorden-blev-maaske-skabt-meget-hurtigere-end-vi-troede/)
  Den oprindelige artikel: "Silicon isotope constraints on terrestrial planet accretion" (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06135-z)
  StarPlans arbejde med analyse af asteroideprøver (https://videnskab.dk/rummet/bennu-proeve-fra-fjern-asteroide-skal-til-danmark/)

 • Den Internationale Rumstation ISS er først og fremmest et svævende rumlaboratorium i omløb om Jorden, hvor vi kan lave alskens eksperimenter i vægtløs tilstand.
  Så når 244 mennesker indtil videre har fået lov at besøge ISS, så er det først og fremmest for at kunne udføre hundredevis af små og støre forsøg – ligesom rumstationen jo også i sig selv er en slags videnskabeligt eksperiment.
  Vi har forbindelse igennem et in-flight call til Andreas Mogensen oppe på ISS, hvor han fortæller om hvordan det foregår når han som forskernes fortrop skal udføre massevis af forsøg i det vægtløse miljø.
  Men astronauterne og kosmonauterne på ISS får hjælp af et kæmpe hold af mennesker på Jorden, som har hver deres speciale. Der er både forskere, ingeniører, programmører, assistenter, bureaukrater og mange flere, som er dybt involveret i arbejdet med ISS.
  I denne episode af RumSnak sætter vi fokus på nogle af de danske forsøg, der aktuelt er oppe på ISS – og vi skal særligt høre om en aktivitetsmåler fra Danish Aerospace Company og om en søvntracker fra Aarhus Universitet.
  Det er Mads Toudal Frandsen (SDU), Kaare Mikkelsen (AU) og Thomas A. E. Andersen (Danish Aerospace Company) der fortæller.
  Lyt med på RumSnak LIVE, optaget på SDU den 8. november 2023 🚀
  (Denne RumSnak-episode var særlig støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet).
  LINKS
  Læs mere om Andreas Mogensens aktuelle mission og de 10 danske forsøg han skal udføre undervejs (https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/strategi-og-samarbejde/Andreas-Mogensen)
  👉 Følg den fornemme dækning af hele Andreas Mogensens mission og arbejde på Videnskab.dk (https://videnskab.dk/tema/andreas-mogensen/)
  Rumkonferencen 2023 (https://www.tilmeld.dk/spaceconference2023)
  Mads Toudal Frandsen, SDU (https://www.sdu.dk/en/forskning/fysik/forskere/partikelfysik/mads-toudal-frandsen)
  Kaare Mikkelsen, AU – Sleep in Orbit (https://ece.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/danskdesignet-special-oereprop-skal-maale-astronauters-soevn)
  Thomas A. E. Andersen, Danish Aerospace Company – blandt andet forsøg med Wearable og vandrensning i samarbejde med Aquaporin (https://www.danishaerospace.com/en/news/danish-aerospace-company-to-test-3-new-technologies-on-iss-with-andreas-mogensen)

 • Denne gang handler RumSnak om hvordan man udfører missioner som Psyche, der netop nu er på vej ud til den metaltunge asteroide af samme navn.
  Det er nemlig langt fra trivielt at finde derud og komme tæt nok på til at man kan gå i omløb, lave analyser og måske tage prøver af sådan et himmellegeme – og der er meget der kan gå galt for sådan et lille fartøj med et begrænset antal navigationsinstrumenter og sensorer.
  Vi har besøg i studiet af post doc Christina Ayoe Toldbo fra DTU Space, der præcis arbejder med at forbedre de teknikker man bruger på missioner ud til det man kalder non-cooperative targets, altså objekter der “ikke hjælper til”.
  Vi skal dog også have et par aktuelle nyheder – denne gang blandt andet om solvejr og univers-simulationer, og selvfølgelig lidt baggrund om de her usamarbejdsvillige himmellegemer.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  De kan ikke få låget af Bennu-prøven! (https://videnskab.dk/rummet/aah-nej-nasa-kan-ikke-faa-laaget-af-vigtig-asteroideproeve/)
  Er asteroidestøv det dyreste materiale? (https://www.livescience.com/space/meteoroids/is-nasas-osiris-rex-asteroid-sample-the-most-expensive-material-on-earth)
  Andreas kommer tidligst på rumvandring i december (https://videnskab.dk/rummet/esa-boss-til-videnskab-dk-derfor-kan-andreas-mogensens-foerst-komme-paa-rumvandring-til-december/)
  Solmaksimum kommer måske før vi forventede (https://www.livescience.com/space/the-sun/10-signs-the-sun-is-gearing-up-for-its-explosive-peak-the-solar-maximum)
  Kæmpe-simulation af universet (https://www.spacedaily.com/reports/Astronomers_carry_out_largest_ever_cosmological_computer_simulation_999.html)
  Metalforurening i atmosfæren (https://www.livescience.com/space/space-exploration/falling-metal-space-junk-is-changing-earths-upper-atmosphere-in-ways-we-dont-fully-understand)
  Og mere metal i atmosfæren (https://www.spacedaily.com/reports/Signatures_of_the_Space_Age_Spacecraft_metals_left_in_the_wake_of_humanitys_path_to_the_stars_999.html)
  Videnskab.dk-video om CO2-aftryk fra raketopsendelser (https://videnskab.dk/rummet/saa-skidt-er-rumfart-for-klimaet/)
  EMNE
  Psyche-missionen (https://psyche.asu.edu/mission/)
  Video om DTUs magnetometre på Psyche-fartøjet (https://psyche.asu.edu/gallery/meet-nasas-psyche-team-who-will-measure-the-asteroids-magnetic-field/)
  Christina Ayoe Toldbo, DTU Space (https://www.dtu.dk/english/person/christina-ayoe-toldbo?id=150551&entity=profile)
  Christina Toldbos PhD-afhandling om missioner til 'non-cooperative targets' (https://orbit.dtu.dk/en/publications/non-cooperative-target-detection-tracking-and-rendezvous-methods-)

 • Da Andreas Mogensen tidligere i år var på vej op til ISS sammen med resten af Crew-7, så endte turen med at blive et par timer længere end oprindelig planlagt. Det skyldtes at man oppe på ISS måtte tænde for sine servicemodul-motorer og lade dem fyre af i præcis 21 et halvt sekund for at skifte bane og undgå risikoen for at blive ramt af et stykke rumskrot!
  Det er absolut hverken første eller sidste gang at et stykke rumskrald giver problemer. Mængden af 'space debris' er vokset kolossalt siden vi mennesker første gang begyndte at sende ting i rummet.
  ESA anslår at der findes omkring 130 millioner stykker rumskrot med en størrelse mellem 1 millimeter og 10 centimeter derude, i omløb om Jorden fra Low Earth Orbit (nogle få hundrede kilometer) og hele vejen ud til geostationært omløb (ca 36.000 km).
  Samtidig kommer der bare mere og mere skrald, efterhånden som flere ting kommer i rummet og ramler ind i hinanden og går i stykker og bliver til mere rumskrot, og så videre og så videre...
  Der bliver heldigvis arbejdet på at løse problemet med både lovgivning og teknologi. I denne episode af RumSnak skal vi især tale om den første del af løsningen – nemlig at finde, tracke og analysere især de udtjente satellitter der stadig befinder sig i omløb og skaber potentiel ballade derude.
  Vi havde for nogle måneder siden besøg i studiet af Ann-Sofie Bak Nielsen, der dengang arbejdede som Space Situational Awareness-ingeniør i et spansk firma (idag arbejder Ann-Sofie i Uddannelses-og Forskningsministeriet hos kontoret for rum).
  Derudover har vi selvfølgelig korte nyheder og bonus – og så fortæller vi om den foreløbig sidste omgang RumSnak LIVE, hvor vi skal tale direkte med Andreas oppe på ISS!
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Støvpakken fra OSIRIS-REx landede sikkert i Utah (https://www.space.com/nasa-osiris-rex-dante-lauretta-parachute-emotions)
  Andreas må vente med sin rumvandring (https://videnskab.dk/rummet/andreas-mogensens-rumvandring-er-udskudt-igen/)
  Softwareopdatering til EUCLID-missionen lykkedes (https://www.scientificamerican.com/article/euclid-space-telescope-rescued-from-mission-threatening-glitch/)
  Heftigt marsskælv rystede den røde planet (https://www.space.com/mars-marsquake-strongest-ever-2022-cause)
  AI finder helt selv en supernova (https://www.space.com/artificial-intelligence-spots-first-supernova)
  Fjerde sæson af "For All Mankind" (https://www.space.com/for-all-mankind-season-4-get-audiences-excited-about-space)
  RUMSNAK LIVE
  Kom med til RumSnak LIVE fra SDU den 8.11 og lyt med når Andreas ringer ned fra ISS (https://billetto.dk/e/live-fra-rummet-rumsnak-live-optagelse-med-andreas-mogensen-billetter-882358) ☎️
  RUMSKROT
  Rumsikkerhed hos Deimos (https://elecnor-deimos.com/space-safety/)
  ESAs seneste store rapport om rumskrald (https://www.esa.int/Space_Safety/Space_Debris/ESA_s_Space_Environment_Report_2022)
  ClearSpaces oprydningsmission (https://clearspace.today/blog-the-clear-mission/)
  Vi bør opføre os bæredygtigt – også i rummet (https://www.scientificamerican.com/article/space-debris-will-block-space-exploration-unless-we-start-acting-sustainably/)

 • Mørke er et fænomen, der strækker sig fra vores hverdagsliv og vores kultur til ting som sorte huller og mørkt stof. Mørke er selvfølgelig noget helt konkret i en videnskabelig sammenhæng, men det har også en symbolsk kraft, der har formet vores kultur, mytologi og sociale liv.
  I denne episode af RumSnak skal vi dykke ned i tre aspekter af mørke: lysforurening, sorte huller og mørkt stof – emner som alle er relevante for rumforskere, der arbejder med at udforske og forstå universet.
  Episoden blev optaget live på scenen foran publikum på RumSnak Festival den 7. oktober 2023 med tre gæster, der har hver deres take på mørke.
  Rumjurist Emilie Marley Siemssen fortæller om, hvordan vi kan regulere raketopsendelser som Starlink for at passe på vores mørke.
  Ph.d-studerende Albert Sneppen fortæller om sorte huller – og om hvordan de næsten paradoksalt kan hjælpe os med at se bedre.
  Og Lektor Troels C. Petersen taler om arbejdet med at forstå mørkt stof, der har en masse som er 5 gange større end det stof vi kan se og "røre ved", men som vi stadig ikke rigtig ved hvad er.
  God fornøjelse 🚀
  LINKS
  Emilie Marley Siemssen (https://www.linkedin.com/in/emilie-marley-siemssen-6a7a9b/)
  Scientific American om 'noctalgia' – mørke-nostalgi (https://www.scientificamerican.com/article/the-loss-of-dark-skies-is-so-painful-astronomers-coined-a-new-term-for-it/)
  IAU-diskussioner om hvordan man kan beskytte mørket mod satellit-konstellationerne (https://www.wired.com/story/as-amazon-launches-project-kuiper-astronomers-debate-how-to-fix-a-satellite-filled-sky/)
  Albert Sneppen (https://nbi.ku.dk/english/research/Astrophysics?pure=en/persons/600163)
  Alberts arbejde med at studere lys som påvirkes af sorte huller (https://nbi.ku.dk/nyheder/nyheder_2021/dansk-studerende-loeser-hvordan-lyset-reflekteres-naer-sorte-huller/)
  Troels C. Petersen (https://nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/107359)
  Artikel fra Information om mørkt stof – og mørk energi (https://www.information.dk/moti/2021/12/moerkt-stof-intet-mindre-universets-kosmiske-klister-faar-stjerner-galakser-haenge-sammen)
  👉 STIL SPØRGSMÅL TIL ANDREAS I NÆSTE RUMSNAK LIVE (https://videnskab.dk/rummet/stil-spoergsmaal-til-andreas-mogensen-mens-han-er-i-rummet/)

 • Hvis vi fortsætter med koloniseringen af rummet, så er det næsten uundgåeligt, at vi tager vores udfordringer med os fra Jorden.
  Og hvordan skal man så forholde sig til noget så ekstremt som mord i rummet? Og hvilke sociale strukturer vi gerne vil understøtte på et generationsrumskib på vej mod en fjern stjerne?
  Når vi taler om udforskning af rummet, om Marsbaser og kolonisering, så har vi nok en tendens til at glemme, at alle vores sociale, kulturelle og samfundsmæssige udfordringer jo følger med os mennesker, uanset hvor vi tager hen.
  Rummet er ikke et problemfrit Utopia, hvor alle bare opfører sig ordentlig overfor hinanden.
  Derfor er det også nødvendigt at diskutere det man kalder 'rumetik' – altså etik, men med udgangspunkt i de særlige forhold der gælder vores aktiviteter i rummet.
  Det handler både om vores forhold til de omgivelser vi udforsker (Månen, Mars, asteroider eller fremmede systemer), om vores forhold til hinanden på rummissioner og kommende baser, og om de mere grundlæggende spørgsmål, som fx om vi overhovedet skal tage på missioner i rummet?
  Vi har talt med Erika Nesvold, der i foråret skrev bogen "Off-Earth: Ethical Questions and Quandaries for Living in Outer Space".
  Bogen undersøger nogle af de mange problemer, som dukker op når man begynder at tale om at kolonisere rummet:
  Hvordan vil vi dele og beskytte rummiljøet?
  Hvordan vil vi håndtere konflikter mellem bosættere og med mennesker på Jorden?
  Hvordan vil vi opdrage børn, dyrke vores kulturer og tjene til livets ophold på fjerne planeter?
  Og hvem får overhovedet lov til at flytte ud i rummet til at begynde med?
  Derudover er der som sædvanlige korte rumnyheder og en enkelt lille bonus.
  Lyt med 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Sorte huller bare 150 lysår fra Jorden? (https://www.livescience.com/space/black-holes/the-closest-black-holes-to-earth-may-be-10-times-closer-than-we-thought)
  Solpaneler i rummet? (https://www.space.com/space-solar-power-pros-cons)
  Nye løsninger på trelegeme-problemet (https://www.livescience.com/physics-mathematics/mathematicians-find-12000-new-solutions-to-unsolvable-3-body-problem)
  NASA udpeger ny UAP-chef i kølvandet på ny rapport (https://www.space.com/nasa-names-head-of-uap-research) (https://www.space.com/nasa-names-head-of-uap-research)
  NASAs nyeste rapport om uforklarlige fænomener (https://science.nasa.gov/science-pink/s3fs-public/atoms/files/UAP%20Independent%20Study%20Team%20-%20Final%20Report_0.pdf)
  RUMETIK
  Om Erika Nesvold (https://www.erikanesvold.com)
  Erikas bog: "Off-Earth: Ethical Questions and Quandaries for Living in Outer Space" (https://www.erikanesvold.com/off-earth)
  Erika er medstifter af JustSpace Alliance (https://justspacealliance.org)
  Erika arbejder i Universe Sandbox (https://universesandbox.com)

 • "Houston, we have a problem."
  Det er nok en af de første sætninger man tænker på, hvis talen falder på astronauters kommunikation med kontrolcentret på Jorden. Men heldigvis er der også en masse snak mellem astronauter og Ground Control, som er mindre kritisk og meget mere hverdagslig.
  Dennis J. Frederiksen fra Aalborg Universitet har lyttet langt over 100 timers kommunikation mellem ISS og Ground Control, og analyseret den måde de taler med hinanden på – både når de hyggesnakker og når astronauterne har brug for teknisk assistance eller andre input.
  Han har blandt andet fundet ud af, at både høflighed og lun humor spiller en stor rolle.
  Det kan du høre meget mere om i denne episode af RumSnak, hvor vi også siger velkommen tilbage til Tina og dykker ned i et lille udvalg af rumnyheder – denne gang blandt andet om hackerangreb, laserkommunikation og en pakkepost fra rummet!
  Lyt med! 🚀
  LINKS
  NYHEDER
  Crew-6 er landet igen i en varm kapsel (https://blogs.nasa.gov/commercialcrew/2023/09/04/crew-6-returns-safely-to-earth-after-splashdown/)
  Hackerangreb mod to teleskoper (https://www.space.com/noirlab-gemini-north-south-telescopes-hacked-cybersecurity)
  Laser-kommunikation på vej til ISS (https://www.space.com/illumat-lcrd-relay-link-spacex-nasa-resupply-mission-laser-communications)
  Pakkepost med asteroide-regolit på vej fra Bennu med OSIRIS-REx (https://www.livescience.com/space/asteroids/what-is-osiris-rex-everything-you-need-to-know-about-the-1st-nasa-spacecraft-to-land-on-an-asteroid)
  BONUS
  Hemmelig Rum-Barbie (https://www.space.com/first-barbie-doll-flown-in-space)
  Hvor mange mennesker skal der til at lave en Mars-bosættelse? (https://www.space.com/mars-settlements-people-personalities-number)
  OM ASTRONAUTSNAK
  Dennis J. Frederiksen, AAU (https://vbn.aau.dk/da/persons/112824)
  Dennis' artikel om astronaut-kommunikation (https://vbn.aau.dk/da/publications/connecting-with-the-outside-world-psychosocially-supportive-aspec)
  Se også undervisningsforløb på Rumrejsen 2023 (https://esero.dk/aktiviteter/hvordan-kommunikerer-vi-med-jorden-udskoling/)
  Lyt med på snakken på NASAs YouTube-kanal (https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg)

 • Lørdag morgen den 26. august drog astronaut Andreas Mogensen afsted mod Den Internationale Rumstation, siddende på toppen af en Falcon 9-raket fra SpaceX sammen med resten af Crew-7.
  RumSnak er ikke med i Crew Dragon-modulet – men næsten: Tina var med ovre på Kennedy Space Center for at opleve opsendelsen på nærmeste hold, og det skal vi selvfølgelig rumsnakke meget mere om i denne episode.
  Udover at tale om selve opsendelsen skal vi også høre et par korte interviews fra Kennedy Space Center, og der er også plads til et par korte rumnyheder.
  God vind, Andreas – og god lytning 🚀
  LINKS
  Ruslands Luna-25 crasher på Månen (https://www.moondaily.com/reports/Russias_Luna-25_probe_crashes_on_the_Moon_Roscosmos_999.html)
  Indiske Chandrayaan-3 landede til gengæld helt efter planen (https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-66601996)
  Danmark skal (måske) give flere penge til ESA (https://ufm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2023/uddannelses-og-forskningsministeren-rejser-til-usa-vil-haeve-bidrag-til-forskning-i-rummet-markant)
  NASAs firetimers video fra opsendelsen af Crew-7 (https://www.youtube.com/watch?v=QD2XDoeT8SI)
  NASA-panelinterview – med Tinas spørgsmål (https://www.youtube.com/watch?v=BreJyfbcAIY&t=2275s)
  Kennedy Space Center (https://www.kennedyspacecenter.com/)
  Meget mere NASA-info om Gateway (https://www.nasa.gov/gateway)
  Følg også Videnskab.dk's glimrende dækning af hele missionen (https://videnskab.dk/rummet/)
  RumSnak om rummad og rumchokolade (https://rumsnak.fireside.fm/75)
  Spacecrafted – onlinebutik med rumchokolade (https://spacecrafted.eu/)