エピソード
-
Nu är det äntligen dags för nästa avsnitt av Ullpodden - en Alan Waller special! Välkommen till en lång intervju med Alan, ullexpert i Sverige sedan många år. Alan har drivit spinneri, är domare i Ull-SM, har skrivit böcker, deltagit i projekt, hållit föredrag och hjälp många i den befintliga ullindustrin.
Hör hans berättelse om hur allt började i Sverige och hans erfarenheter och reflektioner om ull som fiber och mycket annat om ull och om spinneriet han drev under många år.
Det är oerhört roligt att äntligen få presentera Alan Waller i Ullpodden, något vi längtar efter i många år.
I detta avsnitt har vi inget månadens fårras men vi reflekterar kort om vad som hänt sedan sist som lamning, Fårfesten, webinarier och annat.
Producent Fia SöderbergPoddare Fia Söderberg och Malin ÖglandMusik Per Åberg
April 2024
-
Välkommen till avsnitt 28 av Ullpodden med Malin Ögland och Fia Söderberg, det sista avsnittet för 2023.
I december invigdes det nya spinneriet Rodens Ullbruk i Norrtälje som tar fram egna garner och lönspinner för den som vill göra eget garn av ullen från fåren. Nu har de kommit igång med de nya maskinerna och levererar med kvalitet och erfarenhet. Malin blev inspirerade av intervjun med Johanne i förra avsnittet och i fårföreningen hon är med i på Asperö på Västkusten har de bildat en garn- och ullsektion.
Fia jobbar på Arena svensk ull som är en ny organisation för samverkan för att öka användningen av svensk ull. Hon jobbar också på Region Uppsala i ett Stig Dagerman-projekt och tipsar om kampanjen "Sticka Dagermans tröja" med kostnadsfri stickbeskrivning och föredrag av Celia B Dackenberg den 16 januari på Uppsala stadsbibliotek och även uppläsning av novellen "Var är min islandströja" 13 mars. Det finns också en bra Dagermanpodd som Fia jobbat med för den som vill bekanta sig med Stig Dagermans författarskap.
Fårfesten närmar sig och kurserna ligger ute för anmälan. Arena svensk ull arrangerar en kurs i ullhantering och klippning och ett teoretiskt pass i Fårum om En svensk ullstandard. Den första är kostnadsfri men den som vill gå behöver anmäla sig.
Huvudämnet för dagens avsnitt är nämligen En svensk ullstandard. Den innehåller ett klassificeringssystem för svensk ull som nu ska testas i praktiken och förvaltas av Arena svensk ull. Ullpodden fick en intervju med projektledare Johan Sidenmark som berättar mer.
Som vanligt filosoferar vi och samtalar om svensk ull. Obs att alla åsikter och funderingar är våra personliga utifrån det vi hört och uppfattat.
MusikPer ÅbergRedigering/produktionFia Söderberg
Länkar relevant för avsnittet
Dagermans islandströjaDagermans islandströja - UpplandsmuseetDagermanpodden och evenemang/föredragDagermanpodden - Bibliotek UppsalaEn svensk ullstandardSvensk ullstandard – Arena svensk ullAxfoundationAxfoundation - Act to inspire & inspire to actFårfesten i KilStartsidan - Fårfest i Kil - FÅR i nöd och lust (farfestikil.se) -
エピソードを見逃しましたか?
-
Vi funderade på det här med att göra garn av egen ull som fårägare, även kallat återtag av garn, spinneriet kallar det för lönspinning. Du lämnar in ull från dina får och får tillbaka garn från ett spinneri.
Men vilka utmaningar finns när man gör eget garn? Vilken typ av garn ska jag beställa och vad vill stickare använda för typ av garner. Många som stickar vill ha lokalproducerade svenska garner. Vilka tips och goda råd finns det från en erfaren stickare? Malin träffade Johanne Ländin och pratade om garntjocklek, mönster, sticktrender för att vi skulle kunna förmedla några goda råd till fler fårägare som vill göra garn av ullen. Det kan också bli en kostsam historia om man inte tänker på kunden och nästa led.
Johanne Ländin är en stor ullälskare och sticknörd, som har podden Nördic Knitting med Heléne Wallin och en ny digital sticktidning som heter Svenska Garnbladet. Hon tycker att det är roligt och spännande med det ökande intresset för svensk ull.
Det finns mycket att säga i det här ämnet och det finns väldigt många erfarna stickare, men det här är en början till ett samtal om trenden att göra garn från fåren. Förstås finns det många företag och privatpersoner som är erfarna i att producera svenska garner i liten skala. Det är så pass populärt att spinnerierna har kötider för lönspinning och du som fårägare bör vara ute i god tid.
Vi presenterar också Fjällnäsfåret som är en av de svenska allmogeraserna.
Med Malin Ögland och Fia Söderberg.
Musik Per Åberg.
-
Varmt välkommen till avsnitt 26 av Ullpodden.
Vi har återigen träffat Rebecca Josefsson som numera är ingenjör på Wool Power i Östersund och utvecklar möbeltyger av svensk ull tillsammans med VERK. Hon sitter också i styrelsen för Arena svensk ull som ska stärka samverkan i branschen.
Linnea Eklund är ullkonsult och har jobbat som ullsorterare och ullhanterare. Även hon har vi träffat i podden för några år sedan. Denna gång är det inför ett särskilt tillfälle då hon ska delta i VM i ullhantering i Skottland under midsommarhelgen, tillsammans med två fårklippare som tävlar i fårklippning. Hör mer om hur detta går till!
Sveafåret är ett vanligt får i norra Sverige och var viktig i framtagandet av Jämtlandsfåret. En bra modertacka med bra ull och stor kropp gjorde den lämplig att korsa med Merinobaggar. Vi har fått information från förre fårfarmaren Björn Jonsson som avlat på sveafåret under många år.
Välkomna!Malin Ögland och Fia SöderbergRedigering: Fia SöderbergMusik: Per Åberg
-
Hon sätter ned foten. Hon knyter ihop säcken.
Annkristin Hult, välkänd hos många i vårt avlånga land, får ta emot Gullbaggen under Fårfesten i Kil 2-5 mars 2023. Priset ges med motiveringen
"efter åratal i ullens tjänst. Hon har arbetat med ull och andra textila material i hela sitt liv men hennes stora intresse att arbeta just för ullen väcktes för 12 år sen. Sedan dess har hon sett som sin uppgift att stärka hela kedjan från fårägare, via förädling av ullen till slutkonsumenten. Under många år har Annkristin åkt land och rike kring och predikat om ullens fantastiska egenskaper och inspirerat alla som lyssnat. Annkristin ligger också bakom flera skrifter, nätverk och föreningarna i ullbranschen bland annat skriften ”Om Ull”, Baltic Wool Conference och nu senast Arena Svensk Ull. Hennes senaste projektet är att starta ett nytt och modernt spinneri Rodens Ullbruk AB, tillsammans med några vänner. FÅRfesten vill genom att tilldela AnnKristin årets gULLbagge lyfta fram vikten av att skapa starka nätverk och förmedla viktig kunskap om ull." (Fårfest i Kil)
Månadens fårras
Vi presenterar det ostfrisiska mjölkfåret, ett stort och fruktsamt får som ger mycket och fet mjölk, populärt för de som producerar mjölk, ost och faktiskt glass. Oklart exakt hur många som finns i landet men ingen direkt stor ras som har sitt ursprung från öarna utanför Nederländerna.
Nytt Ullpoddengarn
Vi har låtit spinna en ny batch av garnet Hedda & Lingon, ett blandgarn mellan jämtlandsull och gotlandsull från Fias får. Vi erbjuder det rabatterat till våra Patreons för 150 kronor, och för andra 250 kronor/härva.
ProduktionProducent/redigering Fia SöderbergMusik Per ÅbergPoddare Malin Ögland & Fia Söderberg
-
Om Ullpodden avsnitt 24Ny riksorganisation för svensk ull
I september 2022 bildades den nya riksorganisationen Arena Svensk Ull ekonomisk förening. Styrelsen representerar ullens värdekedja får fåret till ullindustri och ordförande är Christian Lundell, VD för Textilakademin. Ullpodden har träffat Christian för att ta reda på mer om vem han är, hans ambitioner och om den nya organisationen.
Månadens fårras SuffolkI Ullpodden presenterar vi Månadens fårras, med statistik, egenskaper och om ullens kvalitet och användningsområden. I det här avsnittet presenterar vi en av de engelska raserna i Sverige, Suffolk.
Boktips inför julOch förstås, fina boktips inför jul, till exempel "Stickat från kust till kust" av Erika Åberg och Svenska finullsföreningens nya bok "Lantrasen Svenskt Finullsfår". Blir du sugen att köpa någon av böckerna, klicka från våra länkar så får Ullpodden provision på köpet.
Länkar om det vi pratar om i avsnittetHandla böcker och andra produkter via våra länkar - Ullförmedlingen (ullformedlingen.se)Onlinekursen Spinn på hängande slända (för nybörjare)Nytt spinneri i Roslagen - RodensGUTI - Gotländsk ull- och texilindustriAxfoundations Swedish Wool InitiativeKontakta Arena Svensk Ull ekonomisk föreningProduktion avsnitt 24Musik Per ÅbergDeltagare Malin Ögland och Fia SöderbergRedigering och produktion Fia Söderberg
-
2021 föddes 36 merinolamm på fem svenska gårdar. Det var importerade embryon som sattes in i svenska modertackor. Av de fem gårdarna finns hela fyra i Västerbotten, och vi har träffat en av dem, Kicki Landström på Forsbacka lamm.
Hon berättar hur importen gått till och mer om merinofåret och merinoullen. Det är inte första gången som import av Merino görs i Sverige. Redan på 1600-talet och senare på 1700-talet importerade ull/får-entreprenör Jonas Alströmer merinofår till Sverige för att förbättra ullkvalitet och fåravelsarbetet och den svenska ullproduktionen. 1726 importerade han ett större antal spanska merinofår. Aveln gick bra och 1766 fanns hela 89 000 merinofår i Sverige, som då var ett stort fårland. Av någon anledning överlevde inte merinoaveln i Sverige. Vi går inte in djupare i poddavsnittet på historien, men den är onekligen intressant. Och nu är vi här igen. Det finns merino i Sverige! Vi är väldigt nyfikna på att se hur det går denna gång.
Vi berättar också förstås vad som hänt sen sist och ja - det händer massor på ullfronten! Ny riksorganisation, nytt spinneri - ja det bubblar av initiativ där ute. Varmt välkommen till ännu ett avsnitt av Ullpodden. Vi som gör podden heter Malin Ögland och Fia Söderberg. Per Åberg gör musiken.
-
Varmt välkommen till ett avsnitt där vi försöker vi ta reda på mer om hållbarhetsaspekter av ull ur EU-perspektiv. Det har varit en del diskussion om ett förslag som kallas PEF - Product Environmental Footprint - och EUs försök att skapa en märkning för hållbara textilier.
Men när man översätter strategier och jämför ett naturmaterial som ull med syntetiska material så gör man enligt Tone Skårdal Tobiasson en felanalys som får allvarliga konsekvenser och gör naturmaterial till miljövärstingar. Det finns brister i sättet att räkna ut hur miljösmart en naturfiber som ull är jämfört med plastbaserade produkter.
Vi som är bekant med ullvärlden har ju länge vurmat för den hållbara klimatsmarta fibern som håller länge, har fantastiska egenskaper och komposteras när dess livslängd är slut. Förslaget om PEF ställer den föreställningen lite på ända, och vi försöker förstå vad problemet är.
Vi presenterar också en fårras som är väldigt ovanlig i Sverige, Kerry Hill, en engelsk lantras.
Beklagar lite att Fias ljud blev lite burkigt. Bättre nästa gång!
PS Gillar du Ullpodden och vill stötta drift och utveckling? Vi behöver ditt och tackar för ditt stöd!
Bli Patreon: www.patreon.com/ullformedlingen
Stötta via Bottler på svenska (30 kr/månad) @ullformedlingen (bottler.community)Eller köp böcker och annat via våra länkar:Handla böcker och andra produkter via våra länkar - Ullförmedlingen (ullformedlingen.se) -
Varmt välkommen till årets sista avsnitt av Ullpodden! Vi samtalar om vad som hänt sedan sist, till exempel om finalen med Uppstickarpriset 2021, om behovet vi ser av ullrelaterad forskning, om händelser vi särskilt uppskattat året som gått och som vanligt i slutet av året ger vi några riktigt fina boktips.
I det här avsnittet pausar vi från intervjuer, och laddar inför fler spännande intervjuer nästa år då vi kommer att fokusera ännu mer på hållbarhet och ull till exempel.
Blir du sugen på att köpa böckerna vi pratar om? Gör det gärna via våra länkar så får vi provision på ditt köp, men du betalar samma pris.
Här hittar du länkarna där du kan handla via oss.
Vill du stötta Ullpoddens drift och framtid? Gör det via Patreon så får du lyssna på Ullpodden före det går ut offentligt:
www.patreon.com/ullformedlingen
-
Vi har träffat Gunilla Granström som driver Väveriet i Bollnäs tillsammans med Lars-Åke Åkerlund. Gunilla berättar om hur det funkar att väva en pläd, om när de köpte beredningsmaskinerna och vad hon ser som utmaningar när det gäller att göra produkter av svensk ull. Vi pratar också om Baltic Wool Conference som gick av stapeln i oktober, om den nya plattformen Baltic Wool Business, om ett utvecklingsarbete för Ullförmedlingen och mycket annat. Vi presenterar Dorsetfåret, som är ett vanligt korsningsfår i lammköttsbesättningar. Det är ursprungligen ett engelskt får och ullen får korsningen Dorset och Svensk finull har uppmärksammats som bra i förädlingssyfte - bland annat är tröjorna som både Filippa K och Röyk Outdoor producerade gjorde av korsningsull från "Findor" och även A New Swedens senaste jacka. Jackan som också är vävd hos Gunilla i Bollnäs. Avslutningsvis träffar vi vår egen Asperökemist Eva-Lena och pratar om vad som händer när man tvättar ullkläder med vanligt tvättmedel och vad alternativet är. Varmt välkommen till avsnitt 20 av Ullpodden!
-
Vi har blandat en liten exklusiv batch av Fias får - gotlandsull och jämtlandsull och låtit spinna det till garn på Stenkyrka ullspinneri. Dessutom har Malin träffat Adele på just Stenkyrka ullspinneri och fått höra hur det kom sig att hon satsade på ännu ett spinneri på Gotland och om planerna i framtiden. Ett lätt slumpartat infall som ledde till att Gotland även fick ett minimill, ett litet spinneri som gör ett halvkamgarns-garn. På Gotland finns tre spinnerier som kompletterar varandra. Vi presenterar det gulligaste fåret som är ganska nytt i Sverige - Walliska svartnosfåret. Och pratar växtfärgning med Eva-Lena, vår alldeles egna Asperökemist. Varmt välkommen till avsnitt 19 av Ullpodden, med Malin Ögland och Fia Söderberg.
PS. Ullpoddengarnet heter Hedda och Lingon (döpt efter några av Fias får) och det blev ett jättefint ljusgrått ganska tunt garn som vi har sålt till våra Patreons för 150 kronor/hektot. Det lilla vi har kvar släpper vi nu för 230 kronor/hekto plus 55 kronor i frakt. Det går också bra att bli Patreon och köpa till det billigare priset. www.patreon.com/ullformedlingen
-
Vi träffar Madelene Linderstam som jobbar på Järbo garn och hon berättar om resan att ta fram ett garn av svensk ull i större volymer.
- Vårt mål var att göra något av berget av ull som slängs och bränns, vi ville inte inkräkta på någon annans ull, säger Madelene.
Det visade sig vara en utmanade uppgift då vi i Sverige saknar en infrastruktur för en svensk produktion i hela kedjan, inklusive insamling.
Eva-Lena är kemist och bor på Asperö. Vi frågar henne om gamla fina ullfiltar och hur farligt det egentligen är att använda filtarna som är behandlade med gammalt malmedel. Molekylerna är feta och gillar att bo i ullen, men hur lätt lossnar de egentligen och sprids vidare till hud och miljö?
- Perspektiv är viktigt, säger Eva-Lena. Vi måste ha perspektiv när vi bedömer risker och hur farligt saker och ting är.
Gestrikefåret känns som ett givet får att prata om när vi pratar Järbo och Gestrikland, en av våra 10 allmogeraser.
Rapport från konferenser, boktips, poddtips och allmänt prat om svensk ull som vi tycker har flyttat fram sina positioner de senaste åren.
Med Malin Ögland och Fia SöderbergProduktion Fia SöderbergMusik Per ÅbergIntervjuer Fia Söderberg och Malin Ögland
Ullpodden drivs av Ullförmedlingen, en arena för svensk ull och startade 2018 tack vare ett projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Möt Lisa Bergstrand, A New Sweden, och Stefan Moberg, vävare och spinnare. I årets sista avsnitt undersöker vi processen kring att ta fram ett tyg av svensk ull med dess utmaningar och möjligheter. Och dessutom i skuggan av Coronaepidemin. Lisa har just lanserat sitt andra plagg av svensk ull som är en jacka av korsningsull. Hon vann nyligen Svensk forms designpris för bästa mode med sitt första plagg - en tröja av jämtlandsull. Stefan har avslutat ett projekt med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor för att ta fram ett svenskt tweedtyg, vilket är ett första steg att utveckla svensk ull till vävda tyger. Han har också kommit långt i igångsättning av en vävstol i gjutjärn av samma sort som man väver Harris Tweed med, Hatty. Vi ger er några boktips inför jul och presenterar månadens fårras Svärdsjöfåret. Nöjsam lyssning och ha en riktigt fin jul, ta hand om er!
-
Varmt välkommen till ett avsnitt i ullskördens tecken. Vi pratar om klippning, sortering och ullskörd och är superinspirerade efter att ha deltagit i projekt Ullkompetens och infotillfället "Ullskörd i praktiken". Linnea Eklund som jobbat i Australien med klassificering och sortering av ull, deltog och gav sina bästa tips för hur hantera ullen vid klippning för en ökad kvalitet på fällen som sedan förädlas. Förutom Linnea träffar vi Hanna Bjärnlid som är projektledare för Ullkompetens, ett projekt i Uppsala län som ska bidra till mer kunskap om ull och företagandet kring ull. Trots ett tråkigt Coronaår finns ändå ljusglimtar i projektet. Vi har kunskapstips att leverera - en jättefin film om ull och en facebookgrupp. Vi pratar också om ett par lyssnarbrev vi fått som diskuterar om det är ok att kalla ett garn för svenskt ullgarn utan att ullen, själva råvaran, är svensk. Och sist men inte minst - vi presenterar ännu ett svenskt får från allmogegruppen: Hälsingefåret.
-
Ullpodden is back! Konstiga tider denna vår som påverkar oss alla på olika sätt. I avsnitt 15 får vi bra tips på fysiska och digitala besöksmål av instagramkontot Textilresan. Vi får också veta mer om Baltic Wool Conferens på Gotland i oktober och en del digitala tips på IWTOs konferens till exempel. Vi pratar om Fårfesten, om varför Fia har de sorters får som hon har och så har vi det fantastiska Åsenfåret som månadens fårras. Varmt välkomna! Hoppas att ni alla mår bra. Ha en riktigt fin sommar. -
Välkomna till avsnitt nummer 14 av Ullpodden, det första avsnittet 2020. Vi träffar Lotta Blom, alias Tant Kofta, som tagit fram ett alldeles eget fantastiskt sockgarn av svensk ull, och Charlotte Jansson från företaget CC Wool, som lanserat sin första produkt av svensk ull för hundar. De har också precis startat upp ett helt nytt företag med fokus på ullinsamling och logistik i större skala.
Vi firar också alldeles speciellt i detta avsnitt att Fia har fått Fårfesten i Kils fina stipendium Guldbaggen, vilket är förstås väldigt kul och en nyhet som sprider mycket glädje. Vi laddar för Fårfesten då Fia ska ta emot priset klockan 11.00 på fredag 28 februari i lokalen Fårum, för er som är på plats. Och vi avslöjar i avsnitt 14 också ett spännande drama som visar att Malin faktiskt har ull i blodet. Det hade vi ingen aning om! Avsnittets fårras är det fantastiska Klövsjöfåret, en av dessa fina allmogeraser med lokala variationer. Till saken hör också att Tant Kofta har klövsjöull i ett av sina nya garner vilket gör det extra intressant.
Välkommen hit och välkommen till årets första avsnitt av Ullpodden.
Vill du få avsnitten först av alla? Då kan du bli Patreon, så får du lyssna innan avsnitten blir offentliga. Läs mer på www.patreon.com/ullformedlingen
-
Temat för årets sista Ullpodden är branschträffen Svensk ull för en hållbar framtid, en träff som ägde rum i Uppsala 11-12 november 2019. Rekordmånga personer deltog från mode-, textil-, ull- och fårbransch i en positiv stämning av att "Nu gör vi, nu händer det". I Ullpodden träffar vi Erik Blomberg från Fjällräven, Frida från Alice Lund textilier AB, moderator Lotta Möller och initiativtagare AnnKristin Hult.
Månadens fårras är Leicesterfåret, ett engelskt köttrasfår som blivit en älskad svensk pälsfårsras. Vi ger er också en massa boktips inför jul, för egen läsning eller för att ge bort. Skönlitteratur, faktaböcker och ett tidskriftstips slinker med.
Med detta önskar vi er en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR och tackar er för att ni följt Ullpodden under året eller för att du nyss upptäckt podden. Vi är överväldigade över responsen och intresset för en ullpodd och tackar alla lyssnare ödmjukt för att ni lyssnat. Och hoppas att vi ses 2020. Det blir ett bra år!
-
Ull är hett! Det är såå inne med ull. Alla vill ha svensk ull. Marknadsplatsen för svensk ull är i full gång på www.ullformedlingen.se. Vi berättar om fördelarna med den nya platsen och ger kunskapstips - ett digitalt och ett boktips.
Men mest handlar avsnittet om projektet Svensk ullinnovation. Projektets vision och målsättning är att återta den storskaliga värdekedjan kring ull till Sverige. Med det hoppas projektledningen ta till vara på den ull som finns i landet, istället för att importera från Nya Zeeland till exempel. Med entreprenören Rebeccas driv, modern teknik samt intresset från potentiella kunder finns goda möjligheter till framgång. Det är Tomorrow textiles och Wargön innovation som leder projektet.
Avsnittet presenterar också Månadens fårras - Värmlandsfåret, en av allmogeraserna, och vi får också höra mer om den så kallade Filippa K-tröjan. Och om ketchupeffekt och att Happy är det nya svarta. God lyssning!
-
I avsnitt 11 har vi besökt Ullforum i Jämtland: Yarns and Barns under deras färgningshelg - Fårum färg. Det gav en massa tankar kring färgning av ull men också en inspiration "en masse" eftersom vi mötte så många spännande människor under helgen, varav några är med i avsnitt 11.
Vi möter en av de nya ägarna, Ingela Fredell, som kan det här med garn och att spinna. Sanna Bodén och Emma Dahlqvist som driver konstprojektet Råw Projects med stöd av konstnärsnämnden, filtmakare och konsthantverkare Siv Anneli Göransson som återvänt till Jämtland efter många år verksam i Uruguay. Ullforums medlemmar som växtfärgade, grillade lamm och många seminariedeltagare under ett seminarium om färg där bland annat Nicole Modigh berättade om sina fältstudier kring färg och ull/textilier i Nepal. Vi har ingen intervju med henne men länkar till rapporten på Facebooksidan för Ullpodden.
Vi berättar också om den nya marknadsplatsen för svensk ull som lanseras nu, där du kan köpa och sälja ull från svenska får. och att den inte kostar att använda. Men du kan stödja drift och utveckling genom att bli Patreon - www.patreon.com/ullformedlingen eller handla via våra länkar till ett gäng annonsörer som vi själva gillar. Om du ändå handlar till exempel hos Odla, Bokus, Adlibris eller Granngården och gör det via våra länkar istället för att googla, så får Ullpodden en viss provision.
Här hittar du annonsörerna
Och sist men absolut inte minst, presenterar vi månadens fårras som är Gutefåret.
-
Vi firar midsommar med ett nytt avsnitt av Ullpodden!
Avsnitt nummer 10 innehåller flera intervjuer:
AnnKristin Hult om en resa till Biella och studenterna Sara och Silje om ett exjobb på fibernivånystartade fårbonden Anna Eriksson som blev med en hel besättning Svensk finullAnna mötte Vilja Höjer som haft får i 46 år och skulle sluta. Ett möte som resulterade i en rivstart på fårbondekarriären med över 40 finullslamm det första året. Månadens fårras är därför Svensk finull, den svenska lantrasen med kort svans och små öron och med den mjuka, glansiga och finfibriga ullen. Arbetet med den digitala marknadsplatsen för svensk ull rullar på och Malin har fått veta hur många kilo ull Filippa K behöver till sin tröjkollektion som kommer i höst. Vi pratar också om evenemangstips nu i höst, allt från ullmarknad till fårklipparkurs på proffsnivå. Och mycket mycket annat. Ha en trevlig midsommar och välkommen att lyssna!
Vill du stödja arbetet med Ullpodden, välkommen till www.patreon.com/ullpodden
- もっと表示する