Alby Podcasts
-
Om pappa säger att jag ser ner på arbetare ligger det något i det säger studenten William. Under 30 år har Mia intervjuat arbetarklassen och undrar hur så tydliga röster har kunnat förbises så länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Att åka hissen upp till sin lägenhet och inte kunna samtala med folk då känner man sig som en minoritet, säger nattsköterskan Ing-Marie till Mia år 1994. Men här där vi bor nu kan man snabbt gå mellan sitt språk och ren svenska och i sandlådan pratar barnen svenska. Det känns skönt och jag känner mig hemma och jag vet att jag blir förstådd här, fortsätter hon.
I tre decennier har Mia skildrat Sverige och svenskarna och nu lägger hon ännu ett pussel med ett urval av sina dokumentärer för att skildra hur värderingar påverkar en samhällsutveckling. För vad är det att vara människa i kungadömet Sverige?
I det här programmet har Mia valt ut program från sin 30-åriga radioproduktion där hon pratar med människor från arbetarklassen:
1994: Nattsköterskan Ing-Marie berättar om varför hon efter många år i förorten Alby till slut kände sig tvungen att flytta därifrån med sina barn.
2003: Italienaren Giorgio kom som ung man till Sverige i en tid då industrierna i Västerås och övriga Sverige skrek efter arbetskraft. Nu på ålderns höst känner han en stolthet över att han arbetat och betalat skatt i hela sitt liv.
1993 - 2023: Ett potpurri av röster med bl a barnmorskan moder Svea alias Svea Nilsson om hur mycket hon ogillar att man skiljer på folk och folk.
2021: Studenten William och pappa Kari om fnurran på tråden dem emellan när William påbörjar sin klassresa från den invandrade finska arbetarklassen till den högutbildade medelklassen i det akademiska Uppsala. Pappa Kari känner enorm stolthet men vill samtidigt inte att William ska glömma bort arbetarklassens värderingar.
Möt Ing-Marie, Giorgio, William & Kari och andra i det femte avsnittet av Mia Blomgrens serie 30 års rapportering från Kungadömet Sverige.
Musiken i programmet är komponerad av Niklas Fernqvist och har titeln Sång för V och illustrationerna är gjorda av Klara Swantesson.
Programmet är gjort 2023. -
Ungdomsromanen "Yani" handlar om tre killkompisar som går i nian i Alby utanför Stockholm. Den är skriven av den 25-åriga Nora Khalil, född och uppvuxen i Alby. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj tog tunnelbanan dit för att besöka Grindtorpsskolan, fritidsgården och fotbollsplanen - platser som inspirerat till den Augustprisnominerade boken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Boken "Yani" är nominerad i klassen "Årets svenska barn- och ungdomsbok 2022" och motiveringen står det: "Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg".
Bokens titel "Yani" är ett uttryck som kommer från arabiskan och betyder "typ" eller "asså".
Det här är en bok som kommer att placera förorten Alby på den litterära kartan för gott, spår vår reporter Nina Asarnoj.
Producent: Mattias Berg
-
Denna vecka avgörs om Sverige ska ta ett historiskt steg in i Nato efter Rysslands invasion av Ukraina. Men Vänsterpartiet tror att vår säkerhet skadas av ett Nato-medlemskap. Hur ser partiets säkerhetspolitiska alternativ till Nato ut?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samma dag som Nooshi Dadgostar intervjuas i Ekots lördagsintervju, den 13 maj, har regering och riksdagspartiernas representanter presenterat den säkerhetspolitiska analysen som ska ligga till grund för beslutet om Sverige ska gå med i Nato.
Nooshi Dadgostar tycker att analysen är för tunn och saknar konsekvensanalyser om risker för Sverige med ett svenskt Nato-medlemskap.
"Vi kommer att riskera en eskalering i vårt närområde och i Östersjön som höjer motsättningarna och konflikterna. De finns risker för kärnvapeneskalering"Men vilka alternativ till Nato ser Nooshi Dadgostar? Och på vilka sätt begränsas Sveriges handlingsutrymme om vi går med i försvarsalliansen?
Om Nooshi Dadgostar:Namn: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet
Ålder: 36 år
Bakgrund: Aktiv inom Ung vänster, kommunpolitiker i Botkyrka och var med och startade proteströrelsen Alby är inte till salu. Invald i riksdagen 2014. Ledde den statliga utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande" 2017. Blev vice partiledare för Vänsterpartiet 2018 och partiledare 2020.Gäst: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet
Kommentar: Mats Eriksson, politik- och försvarsreporter på Ekot
Programledare: Henrik Torehammar
Producent: Katarina von Arndt och Maja Lagercrantz
Tekniker: Hanna Melander -
Douglas Dogge Doggelito Leon växte upp i förorten Alby, Botkyrka. Hans uppväxt präglades av fattigdom, brott och mångkultur där han beskriver det som livets hårda väg. Bilbränder, kriminalitet och våld är en del av förortslivet som samhället tycks ha svikit. Motgångar, utanförskap, segregation och förluster har gett insikter om anpassning, förändring och eget ansvar där det mångkulturella har gett social kompetens och förståelse för hjälpsamhet och kärlek.
Doggelito var med och tog svensk rapp och hiphop från fritidsgården och tunnelbanan till The Latin Kings och framgång inom musiken. Hårt arbete, att våga följa sin dröm, ta tillvara på sin tid och stå emot kritik och fördomar är viktiga egenskaper för att lyckas. Inget kommer gratis och det finns inga genvägar.
Vi pratar om kändisskap, hur det är att vara känd och offentlig person som kan innebära mobbing, näthat, negativa åsikter och kommentarer som ofta bottnar i att andra inte mår bra och är avundsjuka. Doggelito är en positiv själ som inte lägger någon energi på negativ energi då det skulle äta upp honom.
Hans storasyster dog av droger, hans exfru dog av cancer och vänner hamnade snett. Han har själv gjort ungdomssynder men sett verkligheten att kriminalitet och droger endast leder till fängelse eller döden. Idag vill han hjälpa andra bort från det genom att sprida sin erfarenhet och kunskap.
Douglas berättar om kalla krigets dagar, skjutningen av stadsminister Olof Palme och att det finns en saknad av 80-talet och hiphopkulturen men att överdos på rapp också lett till en musikalisk utveckling. Han är halv viking och halv indian med ett stort hjärta.
Trygghet och samma rutiner kan vara bra, men att vara nyfiken, sökande, upptäcka livet och lära sig nytt är något som Dogge anser som viktigt. Vi är i rörelse, ska hjälpa varandra och anpassa oss till förändringar för framtiden och utvecklingen. Tiden är knapp, man ska ta tillvara på livet och varje dag är en välsignelse.
Stort tack för din medverkan Douglas Dogge Doggelito Leon feat. Hunden Milosh som tassar runt i bakgrunden.
Vill du veta mer eller komma i kontakt med Douglas Dogge Doggelito León:
Youtube: Dogge Doggelito - YouTube
Facebook: https://www.facebook.com/search/top?q=dogge%20douglas%20doggelito%20leon
Instagram: https://www.instagram.com/doggelitoofficial/
Spotify: Spotify – Douglas Leon , Spotify – Dogge Doggelito
Vill du veta mer eller komma i kontakt med mig:
https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/
https://www.ettmedvetetsinne.se/
-
I det här poddavsnittet intervjuar jag gongspelare Kari Korkeamaki som hittade gongen i början på 2000-talet i Italien genom sin lärare och vän Massimo Piazza. Kari berättar att han alltid upplevt en stor ödmjukhet inför gongarna och dess healande förmåga och att gongarnas omfång av frekvenser och vibrationer alltid på något sätt verkar landar rätt hos de som lyssnar.
Kari har spelat gong både i Sverige, Italien och på Irland, hans lärare förutom Massimo är Don Conreux, Tom och Alby Soltron och Jens Zyger. Förutom gongspelare är Kari även rekihealer, massör och hypnosterpaeut, han tar även emot klienter för ljudhealing genom att använda sin Monochordbänk.
Tillsammans med Karin Gibson och andra har Kari varit med och skapat en gongfestival och en gongförening i Nora. Förutom det har han ingått i många olika sammanhang där han på olika platser i världen delat med sig av gongarnas läkande toner. Han har bland annat spelat gong på ett flertal pujor och haft långa tretimmars gongbad, gongat i enkla källarlokaler och på 5-stjärniga hotell, på shamanska healingtäffar och Open Floor Workshops.
Tillsammans med hans fru håller han utbildning i Gong och Open Floor i Sverige, på facebooksidan Gong-Bad lägger de ut information om deras event (i och med pandemitider har de just nu inga inplanerade utbildningstillfällen).
Kari har själv varit med om en stor livstransformation genom gongarna och delar under intervjun med sig av spännande berättelser om gongarnas läkande förmåga.
Lyssna på Gongbad i ditt eget vardagsrum med fantastisk ljudkvalitet på https://www.gongbadonline.se/
-
I augusti 1992 drabbas Gotabanken av en rififi-kupp, genomförd utan vapen eller våld. Gärningsmännen får med sig ett rekordbyte. Nu berättar tre av dem om hur kuppen gick till.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Stockholmsförorten Alby:
I tre dygn skär diamantborren genom den femtio centimeter tjocka betongen till Gotabanken. Gärningsmännen borrar sig in i valvet genom taket. Banklarmet löser ut gång på gång, men ingen märker något misstänkt.
– Smyga in och smyga ut, det är ju alla bovars dröm, säger Mirre, en av gärningsmännen.
För polisen blir fallet en gåta: vem kan ha haft kunskap och fräckhet nog att genomföra kuppen? Spåren leder till en 22-årig vaktmästare, till en bilhandlare och tvåbarnspappa samt till en yrkestjuv. Och snart begår gärningsmännen det första misstaget.
Ett program av: Martin Jönsson
Producent: Rosa Fernandez
År: 2018
-
Klockan 03.45 på lördagsmorgonen går larmet vid Gotabanken i Alby. En väktare beordras ut men hittar inget misstänkt. Samtidigt håller en grupp tjuvar andan ovanpå valvet. Av: Kristofer Hansson och Anders Johansson
-
Klockan 03.45 på lördagsmorgonen går larmet vid Gotabanken i Alby. En väktare beordras ut men hittar inget misstänkt. Samtidigt håller en grupp tjuvar andan ovanpå valvet. Av: Kristofer Hansson och Anders Johansson