Bagarmossen Podcasts
-
Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Indiana Jones i EgyptenSvante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.
Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år
Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.
Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.
Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.
Dokumentären är gjord 2023.
Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot -
Den här veckan hänger vi med Ida på Stockholmspriset, Nöjesguidens årliga prisgala på Södra Teatern i Stockholm. Kan scenestetik bli lyckat om det grundar sig i kaos, och hur nära ligger en slarvigt genomförd gala (om än med glimten i ögat) uttrycksformer som improvisationsteater och roast? Gör dig redo för en lååång kväll, och kom törstig.
Pontus misslyckades med att fixa barnvakt, så han stannar hemma och fångar spännande fenomen på internet istället, och berättar vad han snart ska göra i London.
Kolla för guds skull in Idas nystartade nyhetsbrev 'Steget djupare ned i sörjan' på: https://idatheren.substack.com/
På instagram heter vi www.instagram.com/kulturbarnen
Välkomna!The Smile
Min granne Totoro
Studio Ghibli
Spirited away
The Barbican
The Royal Shakespeare Company
Jim Henson Factory
Funkisarkitektur
Måns Wadensjö - 'ABC-staden'
Bagarmossen C
Eldorado
Nöjesguiden
Stockholmspriset
Kulturrådet
Anna Hallberg
Maria Küchen
Gabriel Galadrius
Prince Rodgers Nelson
Södra Teatern
Const literary (p)review
Klubb Vardagsrummet
Idas Nyhetsbrev ”Steget djupare in i sörjan”
idatheren.substack.com
Margret Atladottir
Amat Levin
Bianca Meyer
Albin Ohlsson
Sarah Silverman
David LaChapelle
Julia Frändfors
Julia Kronlid
Julia Lyskova
Daddy Issues
Torbjörn Skorup
Holken
Två meter dumheter
Teater Konträr
Potato Potato
Sex and the City-Samantha
Ville - ’All in’
Sandra Dahlberg
Fame Factory
Postkodslotteriet
Simon Superti
The Neptunes
AI-konst
Open-AI
Sibille Attar
Björk
-
Det blev ett väldigt raljant avsnitt där vi delar ut kängor till både höger och vänster, samtidigt som krysset borta mot IFK Vänersborg plockas ner och veckans matcher mot Vetlanda BK och IK Sirius snackas upp. Klagomål lämnas i DM eller till [email protected]. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Wiklunds vän från Bagarmossen Pääbo får pris och Jonas vedeldar med countryns prima donna. Vila i frid.
-
År 1997 fick vi följa med Nils från Bagarmossen på en tidsresa till Kalmar år 1397. Sommarlovsprogrammet skulle uppmärksamma 600-års jubileet av Kalmarunionen och var ett samarbete med Kalmar läns museum. Och ordet Salve betyder ju "hej" på latin, så idag säger vi Salve till dagens gäst: Henrik Ståhl som spelade Nils.
-
I valdistriktet Skarpnäck 3 i Bagarmossen valde 19,4 procent Miljöpartiet. Frågor om hållbarhet och ekologi är viktiga, men Ewa Larsson (MP), stadsdelsnämndens ordförande, pekar på närdemokratin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– På så sätt är Bagarmossen lite av ett skyltfönster för vår miljöpartistiska ideologi, säger Ewa Larsson (MP) stolt. Vi värdesätter lokala medborgarinitiativ om allt från miljöstationer, boulebanor till pallkragar för egen odling.
Miljöpartiets politiska vision handlar både om miljöfrågor men också om vikten av närdemokrati, att staten inte ska bestämma över människorna. Längs gångvägen i Bagarmossen ser man rader av pallkragar och komposter som de boende har ställt ut utanför portarna, ibland som resultat av medborgarförslag.
– Så var det några som tog kontakt med oss och sa ”Vi vill ha höns, vi sköter det”.När det gäller Miljöpartiets låga opinionssiffror tror Ewa Larsson att de beror på att man samregerat med en så stort maktparti som socialdemokraterna, och då tvingats gå med på politik som partiets sympatisörer inte gillar. Men nu när man lösgjort sig från samarbetet hoppas hon väljarna ska strömma tillbaka till Miljöpartiet.
Det här är del sju av åtta i Katarina Gunnarssons serie ”På partiernas hemmaplan”. Hon har besökt platserna i landet där de olika riksdagspartierna har sina absolut starkaste fästen. Där träffar hon väljarna och frågar dem om vad de ser som de viktigaste frågorna inför valet och framtiden.
Reporter: Katarina Gunnarsson. -
Vi har kommit fram till avsnitt nummer hundra, och vi spelar in inför publik på Bagarmossens Folkets hus.Albin berättar om både ups and downs med livet som pappa, och Lisette säger att veckan varit piss.Veckans mejl handlar om en narcissistisk kompis som är väldigt taskig, och en annan kompis som ändå umgås med henne.
00:00 - Välkomna!01:40 - Poddlåten som allsång02:30 - Snack om avsnittets upplägg och veckan som varit09:29 - Inför veckans mejl10:38 - Mejl om en narcissistisk vän28:19 - Snabbfrågor39:20 - Bortklippt och pinsamt
Mejla in ditt eget problem, så detaljerat du kan, till [email protected].
Stötta oss gärna på Patreon: http://patreon.com/hjalpmig
(Disclaimer: Varken Lisette eller Albin är utbildade psykologer, livscoacher, problemlösare, läkare, ingenjörer eller livepoddare.)
-
Horgatt Malex håller Universum i sina händer. Hela rymden skakar! Och den enda som kan rädda världsrymden är en 10-årig tjej från Bagarmossen. Vad ska Tyra göra?
Julkalendern Biggest Bang passar för ca 6-13 år och går att lyssna på till januari 2021. -
Tyra har förstås lekt frågesport hemma i Bagarmossen. Men Rymdväktarnas regler är lite annorlunda. Om Tyra svarar fel på en enda fråga då äter de upp henne till lunch. Med ris och jordnötssås
Julkalendern Biggest Bang passar för ca 6-13 år och går att lyssna på till januari 2021. -
Alla i Bagarmossen sover, och det är tur. Tyra, Lukas och Rufsa åker nämligen iväg med farmors gamla skrotbil. Och Lukas har inte ens körkort
Julkalendern Biggest Bang passar för ca 6-13 år och går att lyssna på till januari 2021. -
NEJ, TYRA! DU SÅG INTE FEL!. Så stod det på stjärnhimlen över hela Bagarmossen. Men Tyras föräldrar skakar bara på huvudet och säger det de brukar säga: Det finns alltid en logisk förklaring.
Julkalendern Biggest Bang passar för ca 6-13 år och går att lyssna på till januari 2021. -
… kommer sociala rörelsers rättvisa att kallas för våld. Det här avsnittet är inspelat som ett panelsamtal live efter David Dufresnes film The monopoly of violence, som en del av Södra Sthlm filmfest i Bagarmossen Folkets hus. Dufresnes skildrar den repression och våld som de gula västarna utsatts för i Frankrike.
Som sociala rörelser kan vi sällan utmana det statliga våldets legalitet – det är i stort sett omöjligt fälla polisinsatser för övervåld mot demonstranter. Men det går att utmana deras legitimitet, om när repressionen ses som rimlig att ta till, och på så sätt begränsa våldsmonopolet. The monopoly of violence har samlat alla de mobilfilmer från gatan som skildrar polisens våld, och diskuterar förloppen i filmklippen med de drabbade, aktivister, forskare och poliser. Vad som ses som legitimt våldsutövande är alltid en politisk stridsfråga och mobilfilmer har blivit ett viktigt vapen i skyddet mot polisvåld. Nu håller filmandet av polisvåld på att kriminaliseras i Frankrike.
I diskussionen lyfts de positiva lärdomar som gjorts inom svenska supporterkulturen hur man bemöter polisens så kallade villkorstrappa på läktarna – går den breda formen av motstånd att föra över på politiska demonstrationer? Gäster i panelen är Mai och Daniel. Samtalet hölls till minne av vår vän och kamrat Olle Eriksson (1979-2021) och hans outtröttliga kamp mot statens våld, både i samhället och på läktaren. Stöd Olle Erikssons minnesfond: http://www.olleerikssonsminnesfond.se
Mer info:
Trailer för filmen The monopoly of violence:
https://www.youtube.com/watch?v=ChkRiQeQK8k
Radiosporten dokumentär: Striden om ståplats – villkorstrappans födelse och död
https://sverigesradio.se/avsnitt/striden-om-staplats-villkorstrappans-fodelse-och-dod-fotboll-allsvenskan-radiosporten-dokumentar
Mathias Wåg: Mjukare polistaktik gav hårdare tag (Arbetaren)
https://www.arbetaren.se/2011/06/16/mjukare-polistaktik-gav-hardare-tag/ -
Varför vill man så gärna få med sig andra på det man själv gör? Det kan handla om allt från att en vän som flyttat till Bagarmossen vill att du också flyttar dit, till att någon som klippt lugg plötsligt börjar kampanja för att andra också ska gå till frisören. Och varför vill den som dricker ett glas vin väldigt gärna att alla andra i sällskapet också ska göra det? Fredagsfrågan presenteras i samarbete med Systembolaget. Ladda ner deras app Måttfull och få bättre koll på din konsumtion
Vill du slippa reklamen? Prenumerera på Dumma Människor för 19 kr/månaden (ink moms). https://plus.acast.com/s/dummamanniskor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är andra avsnittet i vår intervjuserie med Peter LeMarc. Detta avsnitt tar avstamp i åren efter genombrottet. Hur följer man upp en succé? Vi pratar om Beatles, föräldraskap, mångkultur, låtskrivande, Little Willie John, och mycket mer. Ni vill inte missa när Peter plockar fram gitarren eller gräver bland kassetterna med alternativa tagningar. Följ med oss i fortsättningen på samtalen från Bagarmossen, juli 2021.
Peter LePod finns på twitter, instagram och facebook. Maila oss på [email protected]
Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October.
Keep the evil spirits away!
-
Avsnittet ni har väntat på. LePod möter LeMarc. Den första delen i en intervjuserie där vi får svar på alla frågor vi ställt oss under resans gång. Inspelat under två stekheta sommardagar, hemma hos Peter LeMarc i Bagarmossen. I det första avsnittet pratar vi med Peter om hans uppväxt i Trollhättan, de många motgångarna han mötte i sin tidiga karriär och det stora genombrottet med den självbetitlade skivan från 1987. Vi diskuterar sanningen bakom sångerna han skrivit, och de avgörande händelserna i hans formativa år som gjort honom till den artist och människa han är idag. Det blir ett samtal med både skratt och allvar, som pendlar mellan musiknörderi och samtal om livet och döden. Dessutom: Rolling Stones och Mona Sahlin.
Peter LePod finns på twitter, instagram och facebook. Maila oss på [email protected]
Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October.
Keep the evil spirits away!
- もっと表示する