EU-länderna Podcasts
-
Konjunkturen faller, BNP faller och samtidigt så har vi hög inflation och stigande ränta. Den svenska ekonomin mår inte särskilt bra just nu och det var även en återhållsam ton när vårbudgeten presenterades i veckan. Regeringen känner att de behöver vara återhållsamma på grund av läget Sverige befinner sig i. Kollar man närmare på prognoser så räknar regeringen med att svensk ekonomi krymper med 1 procent i år, tidigare prognos var - 0,7 procent. I februari i år så kom en prognos om att svensk ekonomi går sämst bland EU-länderna. Exakt hur dåligt mår den svenska ekonomin? Varför krymper den? Hur går det med arbetslösheten? Vad har vi att vänta framåt och vad behövs för att få svensk ekonomi att blomstra igen?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Utrikeskrönika 6 februari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bryssel, måndag
Hur säger man ugnsbakad falukorv på engelska? Tänker jag medan jag sitter på en bakgrundsbriefing inför EUs toppmöte.
Varför i herrans namn sitter radiokorren och tänker på falukorv på arbetstid, tänker ni kanske?
Jag kommer till det om en liten stund.
Först får ni lyssna på det här:
Välkommen till Europaparlamentet!
Tack herr ordförande!
Jag delar den höga ambitionsnivån...
…ett fint samarbete…
De senaste veckorna har man kunnat höra ovanligt mycket svenska i EUs institutioner.
Det har så klart att göra med det svenska ordförandeskapet. Det är svenska politiker som leder ministermöten. Och otaliga svenska ministrar har nyligen frågats ut i Europaparlamentets olika utskott om vad Sverige vill uträtta fram till sommaren.
Som vi hörde i klippet har många av dem då pratat svenska. Vilket är helt i sin ordning. Det är därför EU har tusen tolkar.
Det har varit rätt kul att lyssna på. Där i parlamentets utfrågningslokaler har man direkt kunnat avgöra vilka i rummet som är svenskar eller som kan svenska för det är dem sitter utan hörlurar och inte behöver tolkning.
Det kan också bjuda på språkliga överraskningar. Som under utfrågningen med statsminister Ulf Kristersson där en estnisk ledamot, Jaak Madison, helt plötsligt ställde sig i talarstolen och pratade svenska.
Det svenska ordförandeskapet är väldigt viktigt…
Det visade sig att han hade pluggat i en stad i Estland där många pratar svenska och dessutom hade jobbat på en båt som gick mellan Estland och Sverige.
Men det är inte bara från politiker som det hörs mycket svenska just nu här i Bryssel utan också från tjänstemän som håller i bakgrundsbriefingar. Det vill säga träffar där de anonymt berättar vad som är på gång och vad man kan vänta sig inför politiska möten.
Det var på en sådan träff jag satt och tänkte på ugnsbakad falukorv.
Dragningen handlade om EUs kommande toppmöte senare i veckan där migration är en av huvudfrågorna.
Det ligger ju ett stort lagförslag på bordet sedan över två år tillbaka: EUs migrationspakt som innehåller flera olika lagförslag.
Den svenska tjänstemannen som höll i dragningen hade tidigare beskrivit detta just som en ugnsbakad falukorv. Där delarna är uppskurna men där allt sitter ihop i botten.
Jag ville fråga om det fortfarande var så, om allt fortfarande hängde ihop eller om EU-länderna skulle kunna klubba igenom någon enskild del separat.
Men just denna dragning skedde på engelska och jag kom inte på någon lämplig översättning så där på rak arm.
Och även om jag hade kommit på det tror jag inte att någon av mina internationella korrekollegor hade förstått vad jag menat. Vad är det för oven baked falu sausage svensken jiddrar om skulle de nog ha tänkt.
Men tur då att vi svenska journalister just nu har ett övertag gentemot våra kollegor från andra EU-länder. Vi har enklare tillträde till de svenska tjänstemännen som rattar medlemsländernas politiska arbete. Så jag kunde ställa min fråga på svenska efter briefingen.
Och jodå, beskedet var att EUs migrationspakt fortfarande är en ugnsbakad falukorv. Alla de enskilda lagarna hör ihop och det blir ingen rätt om inte alla delar är klara.
Andreas Liljeheden, i Bryssel
[email protected] -
Efter många och långa förhandlingar där Ungern och Polen i olika omgångar stretat emot har EU-länderna antagit ett direktiv om en global minimiskatt som bygger på OECD:s Pelare 2-regler. I det här avsnittet berättar Claes Hammarstedt om diskussionerna, vad som stått på spel och vad de nya reglerna kommer att få för konsekvenser både i Sverige och för det internationella skattesystemet.
-
EU-länderna har snabbförhandlat en förordning med åtgärder för att motverka energikrisen. Bland annat ska företag som producerar fossila bränslen betala ett så kallat solidaritetsbidrag. Fredrik Carlgren är med i Skattefrågan och reder ut de komplicerade detaljerna i krispaketet och hur det är möjligt att en skatt kan kallas bidrag.
-
Efter en lång tids oenighet är nu EU-länderna på väg att komma överens om ett oljeembargo mot Ryssland. Modellen för konkursförvaltares arvoden får kritik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders Jelmin
Medverkande och röster i programmet:
Kristian Åström, ekonomikommentator Ekot
Pär Ivarsson, chef Ekonomiekot
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Fredrik Sidahl på FKG, som företräder fordonsindustrins underleverantörer -
Hur har kriget i Ukraina påverkat debatten i andra EU-länder som heller inte är med i NATO? Och vad är det som egentligen gäller för medlemmar, måste ett land tillåta t.e.x amerikanska Nato-förband på sin mark?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Claes Aronsson, programledare
Medverkande:
Susanne Palme, Sveriges Radios EU-kommentator
Caroline Salzinger, Tysklandskorrespondent
Stephanie Zachrisson, Londonkorrespondent
Hör dessutom Eva Hagström Frisell, Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI
-
Flera europeiska ledare är på väg till Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Hör det senaste om kriget i Ukraina.
För första gången sedan kriget startade ska Tjeckiens premiärminister, Polens premiärminister och vice premiärminister tillsammans med Sloveniens premiärminister resa till Ukraina.
– Avsikten är ju säkert att visa stöd för Ukraina och solidaritet från EU-länderna, säger Ekots EU-kommentator Susanne Palme.– De säger att de ska presentera ett omfattande stödpaket för Ukraina.
Programledare: Olle Wiberg.
Programmet sändes 15 mars 2022. -
Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC riktade i ett uttalande den 30 september kritik mot att flera EU-länder slopar restriktionerna för tidigt, då andelen fullvaccinerade fortfarande är för låg. Det är endast i ett fåtal av EU-länderna som minst 75 procent av hela befolkningen är fullvaccinerad. I genomsnitt ligger andelen fullvaccinerade inom EU på 64,1 procent av hela befolkningen. I Sverige har 66,5 procent av befolkningen fått båda sprutorna. Även ett antal smittskyddsläkare och forskare har kritiserat att Sverige varit för snabba i att slopa restriktioner.
-
Hur förhindrar vi en humanitär kris efter talibanernas maktövertagande? Hur ska EU-länderna agera för att hjälpa människor inne i Afghanistan och de som är på flykt från landet? Hör Ylva Johansson, som ansvarar för inrikes frågor, om utvecklingen i Afghanistan och hantering av migration i det andra avsnittet av EU-kommissionen i Sveriges podd. Samtalet leds av Willy Silberstein.
I avsnittet deltar även Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige. -
De stora protesterna i Belarus är inne på sin andra vecka men EU verkar inte vilja se ett nytt Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historiska scener utspelar sig i Belarus när hundratusentals protesterar mot Aleksander Lukasjenkos auktoritära styre. Samtidigt har EU-länderna svårt att enas om en gemensam hållning mot landet. I veckans avsnitt så sätter vi ljuset på de geopolitiska kriser som kommissionen och ordförandelandet Tyskland brottas med – och frågar oss om Sverige håller på att bli en dvärg.
Medverkande: Björn Fägersten, programchef Utrikespolitiska institutet, Susanne Palme, EU-kommentator och Johanna Melén, Moskvakorrespondent
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Björn Barr
Europapodden
[email protected]