Göteborgs domkyrka Podcasts
-
Författaren Göran Rosenberg, aktuell med boken om rabbi Ehrenpreis, deltar i en gudstjänst från Göteborgs domkyrka som leds av prästen Maria Bergius.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göran Rosenbergs introduktion, Maria Bergius böner och välsignelse samt textläsningar och förbön finns att lyssna på som PODD i SRplay och där poddar finns!
För hundra år sedan arbetade och drömde rabbi Marcus Ehrenpreis om gemenskap mellan det judiska och det kristna. Om en värld där människor lever i fred med olika livsåskådningar sida vid sida.
Idag har Göran Rosenberg närmat sig sitt judiska arv och ställer frågor över tiden till denne överrabbin i Stockholm åren 1914 till 1948.”Att ur historiens växande sophög rädda minnet av en möjlig framtid är väl vad det judiska går ut på, slår det mig. Att inte göra skillnad på historiens segrare och förlorare.
I synnerhet i en tid när molnen åter mörknar, och historiens segrare än en gång inte har någon annan framtid att erbjuda än den ekonomiskt nödvändiga och teknologiskt ofrånkomliga, och horisonten syns ändlös och tom, och förvildningen åter sprider sig.”Göran Rosenberg är journalist och författare. År 2000 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet och är flerfaldigt prisbelönad.
Text1 Mosebok kapitel 22:1-14
Musik
ur Ehrenpreis essä från 1940 Ordet som livsmakt
Markusevanlgeiet kapitel 12:1-12
ur Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek av Göran Rosenberg
Keter Malkut, Konungakronan, av den judiska medeltidspoeten Ibn GabirolHear My Prayer (Moses Hogan)
Medverkande
Psalm 802 Du, Gud, kan visa nya vägar (John L. Bell/Gerd Román,Eva Åkerberg)
I en trasig värld (judisk folkmelodi/Birgitta Wennerberg-Berggren)
Psalm 895 En ropsång till Gud (Karin Rehnqvist/Habackuk)
Ubi caritas (Ola Gjeilo)
Psalm 911 Trasigt halleluja (Magnus Hördegård/Christine Falkenland)
Ruht Wohl, ur Johannespassionen (J S Bach)Maria Bergius, liturg
Göran Rosenberg, läser och reflekterar kring sin bok om rabbi Ehrenpreis
Elisabet Andersson, förbön
Helen Björesund, textläsning
Mikael Fridén, domkyrkoorganist
Tom Tveita, kontrabas
Petter Ekberg, körledare
Gustavi ungdomskörProducent Neta Norrmo
Tekniker Bengt Pettersson och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
PRÄST, KONSTNÄR, 46 år. Född i Älmhult, bosatt i Lund. Debuterar som Sommarvärd
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
”Jag heter Kent Wisti. Jag är präst, bildkonstnär, författare och satiriker. Mitt sommar handlar om kärleken, döden, brännvin och Jesus.” Så börjar Kent Wisti sitt Sommarprogram.
Han tar oss med till barndomens gator som barnen döpte om efter husens färg. I hans eget hus hördes ingen bibelläsning, ingen bön; men Kent Wisti har alltid haft en tro.
Om tron säger han att vi lever med hjärtat i en rävsax: ”Som om tro skulle vara ett besiktningsprotokoll där vi skall bocka av dogmer vi intellektuellt kan hålla för bokstavligt sanna och med Guds hjälp och en domkraft pressa in i förnuft, när tro snarare är en längtan efter gemenskap, en tillhörighet som kräver mod. Ett hopp om ett tillvänt ansikte och en berättelse om befrielse.”
Kent Wisti berättar om sina rötter i det svensktalande Österbotten och om hur han fick sitt efternamn av den kringvandrande stenläggaren Wisti, som slog sig till ro för att äkta och ta hand om hans då höggravida morfars farmor som lämnats av sin man.
Han pratar om konstskolan i Göteborg, som han kom in på via arbetsprover gjorda med pappas penslar, kolkritor och akvarellfärger. Om hur hans pappa, som var gravstensgravör och bildkonstnär, sedan hjälpte honom att välja ut egna färger och material inför studierna.
Konstnären Wisti pratar om skapande – läs: även Skapelsen - och önskar att vi kunde se på tro och religion som just en konstnärlig disciplin. Så mycket hade varit så mycket lättare att förstå då. ”Om dogmatik förstods som pedagogik, som arbetsmaterial för skapande och kreativitet snarare än som det färdiga verket upphängt på en spik på väggen och med guldram.”
Om Kent WistiÄr stor i sociala medier med sina satiriska och humoristiska bilder, som även publiceras i Dagens Nyheter.
Aktuell med konstutställning i Göteborgs domkyrka och boken Alla fick hångla lite mer på Tage Erlanders tid. I augusti kommer även boken De tillhöriga om tro, konst och att vara människa. Har tidigare gett ut I det här jävla landet. Kritiserar i sina alster den patriarkala maktstrukturen i kyrka och samhälle.
Återkommande i morgonandakter och gudstjänster i P1. Fått utmärkelsen Årets förnyare inom Svenska kyrkan.
Har medverkat i en uppmärksammad ”roastning” av Gud och menar att Jesus var en stor satiriker.
Producent: Agneta Nordin