Jämtland Podcasts
-
Nick pratar om flera olika ämnen, från Norrköpings och Jämtlands framgång, till Amanda Zahui, fega coacher och Joel Embiid
-
Anna berättar om Ryan Waller som greps för mordet på sin flickvän Heather Quan, men under förhöret framkom något som gjorde att Ryan gick från förövare till offer. Karin berättar om Ingeborg Westholm som hittades strypt med skärpet på sitt badrock i en vägkorsning i Jämtland 1941.
Biljetter till livepodden i GBG 29/5: https://stauppbolaget.se/mordmotmord/
Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Källor och bilder för dagens avsnitt publiceras i Facebookgruppen Mord Mot Mord Podcast. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne. -
I detta avsnitt pratar jag med en av världens absolut bästa skidåkare på -80 0ch -90 talet, Torgny Mogren.
Torgny berättade inledningsvis om sin uppväxt som bestod av mycket idrott. Han berättar vidare hur han vid 16-års åldern flyttade upp till Jämtland för att studera på skidgymnasiet i Järpen. Efter ett antal år i Järpen och militärtjänst på idrottspluton i Östersund flyttade han till Åsarna som han var trogen under hela sin karriär.
När vi pratade om hans framgångsrika karriär fastnade vi en hel del på VM i Falun 1993. Där vann Torgny guld på 50 km fristil efter ett mer eller mindre fiasko artat VM för Svensk del. Torgny berättar att han lyckades hålla nerverna i styr och inte känns så stor press, det har varit viktigt under hela hans karriär att hela tiden åka för sin egen skull och fokusera på det han kan påverka. Känslan att glida in på stadion som var fullsatt är något Torgny sent kommer glömma. Naturligtvis pratar vi OS i Calgary 1988 där han åkte sista sträckan i stafetten som slutade med guld och alla andra fina framgångar han hade.
Torgny berättar också att han tyckte det var viktigt med balans mellan träning/tävling och livet i sin allmänhet. Han tävlade bland annat i rally och spelade en hel del musik. Han drev också skoaffärer med sin syster som var ett arv från deras mormor.
För en tid sedan drabbades Torgny av hjärtfel som slutade med en operation. Nu är han på bättringsvägen även om det är en bit kvar till 1993 formen.
Förutom sin roll på FM Mattsson är han expert på Radiosporten vilket han blev ganska snart efter avslutad karriär. Det är ett uppdrag Torgny tycker mycket om.
Vintersportpodden tackar Torgny för att han var gäst och delade med sig av sina erfarenheter och kunskap. Jag önskar honom all lycka i alla uppdrag han tar sig för i framtiden och i rehabiliteringen efter sin hjärtoperation.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
När järnvägen byggdes ut i Sverige på 1800-talet skapade det möjligheter för turistandet för fler än adelsmän. Badorter som Mölle i Skåne, som tidigt blev en internationell destination, fick sin järnväg till den närliggande orten Höganäs år 1885. Ännu viktigare för turismen blev den norra stambanan till Dalarna och senare Jämtlandsfjällen och Lappland.
Järnvägen, som kom flera decennier senare till Sverige än övriga Europa, blev en succé direkt. Jonsered någon mil utanför Göteborg blev år 1856 ett av de första utflyktsmålen som de första svenska järnvägsresenärerna besökte. Första månaden efter invigningen av sträckan Göteborg-Jonsered hade 4 000 människor testat att flyga fram i 40 km/h. Jonsered låg naturskönt vid sjön Aspen och det byggdes en restaurang på platsen för förfriskningar och måltider.
Den norra stambanan som började byggas under den senare delen av 1800-talet fick en stor betydelse för turismens utveckling först i Dalarna och senare i Jämtland och Lappland.
Järnvägen gjorde det möjligt för en uppåtsträvande borgarklass att besöka fjällen först i Jämtland och senare i Lappland.
Utomlands startade tågturismen ännu tidigare. När frikyrkopastorn Thomas Cook år 1841 organiserade en utflykt med tåg för 500 personer från Leicester till den närbelägna staden Loughborough blev det starten på ett av världens största resebolag.
Semester för flertalet kom först när den första svenska semesterlagen infördes 1938, som gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. När den vanliga arbetarens fick semester fanns det en stor oro för att hen mest skulle lata sig. Idealet var tidigt friluftsliv och även arbetarrörelsen ville se skötsamma arbetare på semester.
Under 1950-talet blev den amerikanska företeelsen camping allt vanligare i Sverige. Många arbetsplatser och organisationer arrangerade semestrar för sina anställda eller medlemmar. Med tiden fick allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg.
De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Med tiden kom kommersiella företag att ta över semesterarrangerandet framför organisationer. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt. Det närmast maniska flygandet kom med lågprisflygets framväxt på 1990-talet.
I reprisen av det nymixade avsnitt 55 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per J Anderson, journalist och snart aktuell med boken Ta tåget samt docent Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet.
Bild: Svensk tredjeklass vagn av konstnären Oscar Stenvall. Public Domain.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Min mormor Sigrid och min morfar Eric förlorade en son, sin förstfödde. Han dog tjugo år gammal, i tuberkulos på ett sanatorium i Jämtland, 1938.
Om Stig Fredrikson:Stig Fredrikson är journalist och författare, en av Sveriges främsta Rysslandskännare.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Nordegren & Epstein har redaktionsdag och därför sänder vi inte direkt. Istället bjuder vi på höjdpunkter från tidigare program i år. Det blir bland annat om Republiken Jämtland, skäggtrender och finska vinterkriget.
Republiken Jämtland - skämt eller allvar?Republiken Jämtland som bildades 1963 när regissören och skådespelaren Yngve Gamlin lite på skämt utropade sig till republikens första president. Vilket syfte har verksamheten idag? Handlar det om skämt eller allvar? Och hur går det till när man väljer sina presidenter? Vi pratade med Sofie Sillrén från Storsjöyran och Gunnel Olausson som skrivit en bok om republikens historia.Skäggtrender och skägghistoriaÄr Daniel Alling helt fel i tiden när han nu spar ut sitt skägg, när det mer androgyna är på frammarsch? När inföll Peak Beard (intressemässiga skäggtoppen)? Vad är det som gäller för ansiktsbehåring våren 2022? Barberaren Håkan Ström besökte studion och bjöd på lite vägledning och skägghistoria.Vilka likheter finns mellan kriget i Ukraina och det finska vinterkriget?Det som händer i Ukraina har likheter med Sovjetunionens anfall på Finland 1939. Och Ukraina har visat på stark motståndskraft, precis som Finland gjorde. Vi pratade med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om det finska vinterkriget och om hur erfarenheterna därifrån påverkar säkerhetsdebatten. Och så gav Christer Flythström, programledare på Sveriges Radio finska, en bild av hur vinterkriget präglar finländare än idag med ord som fosterlandskärlek och plikt.Programledare: Louise Epstein, Thomas Nordegren och Daniel Alling.Producenter: Olle Björkman, Amanda Rydman och Jennie Sjöström. -
Fredag minsann! I dag blir det en jäddra massa gött. Det blir hantverkare, det blir kockar, det blir konfirmander, det blir mördare.
Har du ett skvaller som fler borde få höra? Maila det till [email protected]
Missa inte vår månatliga systerpodd Cigarrummet. Bli prenumerant på www.underproduktion.se/cigarrummet
7:32 - Vill du klappa katten?
11:23 - Det perfekta bröllopet
17:45 - Kollegor (i dubbel bemärkelse)
22:28 - Revbensspjäll
27:37 - The ancient tribes of northern Sweden
33:44 - Allt för ett fiskespö
39:39 - Marsvinsmördar-Malin
49:00 - Fy katten, vilken man!
56:45 - Godiskampen -
En mycket gammal och detaljerad beskrivning av praktiserat teckenspråk har nyligen upptäckts i ett domprotokoll från 1600-talet. Den skrevs ned när en dövstum man ställdes inför rätta i Jämtland för ett allvarligt brott. Maria Press berättar om det unika fyndet i samtal med Jim Hedlund, bägge från Riksarkivet i Östersund.
Källa: Sunne tingslags domboksprotokoll 1691-1700, Riksarkivet i Östersund. Avskrift finns på Fornskrift.se
Musik: ES_The Break of Dawn – Christoffer Moe Ditlevsen -
I realityserien "Älskar, älskar inte" möter vi Anna och Frank som möttes på en dejtingapp i Gambia och nu flyttat ihop i Annas by vid Sidsjön i Jämtland. Vi pratar med Anna och Frank om hur det var att spela in programmet, att bli igenkända, Franks liv som boxare och hans kärlek till vikingar. Frank kommer från Sierre Leone och det har såklart blivit en stor omställning att flytta till en liten jämtländsk by med ca. 30 invånare, vi pratar med honom om hur han upplever Sverige.
Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Margret Atladottir - I detta avsnitt gästas vi av SSL-profilen Daniel Sonidsson, forwarden som leder IBK Dalens interna skytteliga (med 23 mål i skrivande stund). Daniel är född -97 och har IBK Strömsund som moderklubb. I tonåren spelade han SDF-SM med Jämtland/Härjedalen och flyttade sedan till Umeå för att gå på Riksinnebandygymnasiet. Nu är han inne på sin femte raka SSL-säsong med Dalen.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I P4 Jämtland hör du lokala nyheter, aktualiteter, väderprognoser, sport och kultur.
-
I P4 Jämtland hör du lokala nyheter, aktualiteter, väderprognoser, sport och kultur.
-
I P4 Jämtland hör du lokala nyheter, aktualiteter, väderprognoser, sport och kultur.
-
I P4 Jämtland hör du lokala nyheter, aktualiteter, väderprognoser, sport och kultur.
-
I P4 Jämtland hör du lokala nyheter, aktualiteter, väderprognoser, sport och kultur.
- もっと表示する