Lina Bertling Tjernberg Podcasts
-
Öresundsbron har dragit ner kraftigt på sin belysning, allt medan fem miljoner lampor glittrar på Jul på Liseberg. Vad spelar belysningen för roll i elspartider?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De dramatiskt höjda elpriserna har fått bland andra olika kommuner att välja delvis och tidvis nedsläckning av gatubelysning. Men Energimyndigheten har förvånats över den strategin, säger analyschefen Gustav Ebenå. Forskarna Vania Ceccato och Lina Bertling Tjernberg på Kungliga tekniska högskolan och doktoranden Katarina Hennig på Lunds universitet ser också generell nedsläckning av offentliga miljöer som ett trubbigt eller rentav fel instrument att använda. I programmet medverkar också Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint, Öresundsbrons anläggningschef Bengt Hergart och Lisebergs marknadschef Mårten Westlund.
Bengt Hergart, anläggningschef Öresundsbron; Mårten Westlund, marknadschef Liseberg, Gustav Ebenå; analyschef Energimyndigheten; Vania Ceccato, professor urbana och regionala studier Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm; Katarina Hennig, doktorand miljöpsykologi Lunds universitet; Lars Ejeklint, klimatcoach Vattenfall; Lina Bertling Tjernberg, professor elkraftnät Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm.
I programmet hörs också nyhetsklipp kring elbesparingar från Studio Ett och lokala SR-kanaler.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Det här avsnittet av Sthlm Talks djupar i höstens mest högaktuella ämne: energikrisen.
Hur ska fastighetsägare ta sig igenom energikrisen och hur väl rustad är Stockholmsregionen de närmaste månaderna? Vad kan fastighetsägare och privatpersoner göra för att sänka sina kostnader och spara el, både för plånbokens och klimatets skull?
Handfasta tips och uppmaningar om samordning och samarbete över gränser när Oskar Öholm, vd för Fastighetsägarna Stockholm samtalar med Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid KTH.
-
Generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe om risken för frånkoppling i vinter, om Svenska kraftnäts ansvar för underdimensionerade stamnät och om det utlovade högkostnadsskyddet som de just nu utreder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vinter kommer Sverige att vara nettoimportör av el fler dagar än vanliga vintrar, från 39 timmar en normal vinter till uppåt 150 timmar i vinter, enligt Svenska kraftnäts beräkningar. Möjligheterna att importera el har samtidigt försämrats, bland annat som en följd av kriget i Ukraina. Och om det inte går att importera el när Sverige lider brist kan Svenska kraftnät komma att koppla ifrån elen ett antal timmar de kallaste dagarna. "I värsta fall kommer vi från våra kontrollrum beordra våra nätägarna att koppla bort någon timma", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Högkostnadsskydd mot dyra elräkningarSvenska kraftnät håller just nu på att utreda hur högkostnadsskyddet mot höga elkostnader ska utformas. Det var S-regeringen som utlovade högkostnadsskyddet i augusti. Enligt regeringen kommer det att finnas 90 miljarder kronor i år och nästa år i så kallade flaskhalsavgifter att betala ut till hushåll och företag. Men enligt Ekonomistyrningsverkets senaste prognos kommer Svenska kraftnät att få in hela 170 miljarder kronor i år och nästa år. Enligt uppdraget från S-regeringen ska Svenska kraftnät vara klara med sitt förslag för hur högkostnadsskyddet ska se ut den 15 november. Ulf Kristersson (M) vill att detaljerna ska vara klara redan den 1 november, men det kan Lotta Medelius-Bredhe inte lova, hon säger att de arbetar efter övergångsregeringens direktiv. "Vi skyndar oss så gott vi kan för att kunna leverera på det här senast den 15 november, och gärna tidigare", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Stamnäten räcker inte tillElpriserna är rekordhöga och prisskillnaderna mellan norr och syd likaså. Svenska kraftnät har fått kritik för att de varit för långsamma på att rusta upp och bygga ut stamnäten för el, eller transmissionsnäten, som ska fördela kraften där den behövs i landet. Det drabbar både hushåll och företag. Den gröna omställningen i norra Sveriges riskerar att försenas eftersom elöverföringen inte byggs ut i samma takt som företagen vill bygga ut sina projekt. Ett av många företag som drabbats är SSAB som planerar att bygga ett nytt elektrostålverk i Luleå inom HYBRIT-projektet för att tillverka fossilfritt stål. SSAB behöver en kraftledning mellan Svartbyn i Boden och anläggningen i Luleå. Men de har fortfarande inte fått tilldelning av Svenska kraftnätet vilket riskerar att försena projektet och därmed omställningen, enligt SSAB. Lotta Medelius-Bredhe säger att antalet företag som sökt om tilldelning de senaste åren i norra Sverige vida överstigit deras förväntningar och att de därför inte hunnit med. "Ingen prognosmakare har visat på den här dramatiska ökningen som vi ser", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Gäst: Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät
Kommentar: Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga tekniska högskolan
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Tobias Carlsson -
Orolig inför vintern och stigande elpriser? Professor Lina Bertling Tjernberg gästar i dagens avsnitt och lär oss om elkraftnät, elförsörjning och energikrisen. Mycket intressant avsnitt med landets mest meriterade & kompetenta gäst för detta ämne. Förra året blev hon även årets kraftkvinna!
Glöm inte prenumerera och följ oss på instagram
-
Dagens gäst är Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH. Vi pratar om vikten att tänka smart, om hur omställningen går för långsamt och använda el på rätt sätt.
-
Kriget i Ukraina har visat hur beroende flera EU-länder är av rysk gas och olja. Samtidigt har EU grönklassat kärnkraften, Frankrike tänker bygga flera nya kärnkraftverk och i Sverige verkar opinionen ha svängt. Hör en av Sveriges ledande experter i Rejlers Play - Lina Bertling Tjernberg professor i elkraftnät på KTH.
-
Rekordhöga elpriser, trånga nät och ett elbehov som bara ökar. Vad kan statliga Vattenfall göra åt saken? Är ny kärnkraft ett alternativ?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Anna Borg, vd på Vattenfall
Kommentar: Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät, KTH
Programledare: Mikael Sjödell
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Ludvig Widman