Moçambique Podcasts
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I miljonstaden Kiev köade invånarna vid vattenpumparna i veckan, sen infrastrukturen tagit stor skada av Rysslands raketattacker i veckan. Nu har vintern kommit med nya utmaningar. Vår korrespondent Lubna El-Shanti rapporterar direkt från Kiev.
Han skapar ett alternativt Fotbolls-VMFotbolls-VM i Qatar har nu pågått i en vecka. Men kritiken mot mästerskapet har lett till att många svenskar väljer att bojkotta matcherna.
Konsten att välja ledare för ett mittenparti
Men hur länge klarar egentligen fotbollsfansen att hålla borta sig från världens största idrottsturnering?
Fotbollsentusiasten Tryggve Pederby i Uppsala erbjuder ett alternativ för VM-vägrarna: en livestream med gamla VM-matcher.I helgen valdes formellt Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson på en extrastämma i Stockholm. Samtidigt pågår processen med att välja ny partiledare för Centerpartiet. De tre kandidater som valberedningen föreslagit reser just nu runt om i landet för att presentera sig för centerrörelsen.
Liberlerna och Centerpartiet är ju de riksdagspartier som har haft svårast med att bestämma sig för hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Och de har valt olika strategier.
Så vad är det för ledare som krävs i just dessa partier? Och har det blivit svårare att vara partiledare i mitten?Timme 1:
Kiev svårt sargat efter veckans ryska anfall, vår korrespondent är på plats
Kritiken mot Quatar
Fotbollsfans ordnar alternativt VM
Räntehöjningarna: vilka ekonomiska verktyg kan klara krisen?
Krönika av Katarina Barrling
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme 2:
Konsten att välja ledare för ett mittenparti
Satir med Public Service
Höga tonarter utmaning i juletid
Hårdare tag mellan klimataktivister och rättssystemet
Hotellet i Mocambique drabbades av terrorattack - så gick det sen
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Pia Fredén
Producenter Nina Benner och Cecilia Tengmark
Tekniker Joachim Persson
-
Vi är hos Hela Människan Lindesberg och möter volontären Margareta som varit aktiv i verksamheten i över 40 år nu. Som ung reste hon till Moçambique på missionärsresa och kom tillbaka till Sverige igen efter landets självständighet 1975. I detta avsnitt får vi höra flera härliga berättelser från både hennes liv och hennes engagemang i Hela Människan. Ett engagemang som fick sin start redan 1977!
-
I veckans redaktionspodd berättar Brit Stakston om reaktionerna på hennes analyser av Musks köp. Dessutom om FIFA: utspel kring arbetarna i Qatar, Miljökamp i Mocambique och en föraning om ett kommande avslöjande.
-
Nyligen dödades IS högste ledare i en amerikansk räd. Men tre år efter att kalifatet krossades så utför terrorsekten nya attacker i Irak, Syrien och Afrika. Hör varför IS ännu är en farlig maktfaktor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I januari 2022 gick terrorgruppen IS till plötsligt angrepp mot ett fängelse i staden Hassakah i Syrien, med målet att släppa ut IS-anhängare. Det blev en flera dagar lång strid mellan IS och kurdledda styrkor som fick stöd från amerikanskt stridsflyg och amerikanska soldater. Unga pojkar som varit barnsoldater för IS togs som gisslan. Hundratals personer dödades i striderna. Det här var en av de största och mest avancerade attackerna sen IS förlorade sitt sista fäste i Syrien för tre år sen. IS-anhängare världen över jublade. Också i grannlandet Irak har IS dödat polismän, soldater och andra som ses som fiender och förrädare av terrorgruppen.
Ledarna har dödats men IS fortsätter attackeraI februari 2022 gjorde amerikanska specialstyrkor en nattlig räd mot ett hus i Idlib i Syrien och dödade Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – mannen som pekats ut som IS ledare. 2019 dödades terrorgruppens mest kände ledare Abu Bakr al-Baghadi i en liknande operation i samma område. Men trots att de högsta ledarna eliminerats så går det inte att räkna ut IS. Terrorgruppen fortsätter nästan dagligen att angripa mål i till exempel Syrien, Irak och delar av Afrika.
Terrorgruppen IS expanderar i AfrikaAfrika pekas ut som ett av de områden i världen där IS nu utökar sin makt.
IS-anknutna grupper har legat bakom terrordåd och försöker även kontrollera landområden bland annat i Västafrika. Lokala jihadistgrupper har svurit lojalitet till IS. Mali, där det finns svensk militär på plats har stora problem med jihadister, och så långt söderut som Mocambique finns det uppgifter om IS-kontakter. P1:s Mellanösternpodd beskriver IS globala strategi och varför gruppen fortfarande är ett hot.Programledare: Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
Introduktion: Johar Bendjelloul
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Brady Juvier
-
Nyligen dödades IS högste ledare i en amerikansk räd. Men tre år efter att kalifatet krossades så utför terrorsekten nya attacker i Irak, Syrien och Afrika. Hör varför IS ännu är en farlig maktfaktor. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I januari 2022 gick terrorgruppen IS till plötsligt angrepp mot ett fängelse i staden Hassakah i Syrien, med målet att släppa ut IS-anhängare. Det blev en flera dagar lång strid mellan IS och kurdledda styrkor som fick stöd från amerikanskt stridsflyg och amerikanska soldater. Unga pojkar som varit barnsoldater för IS togs som gisslan. Hundratals personer dödades i striderna. Det här var en av de största och mest avancerade attackerna sen IS förlorade sitt sista fäste i Syrien för tre år sen. IS-anhängare världen över jublade. Också i grannlandet Irak har IS dödat polismän, soldater och andra som ses som fiender och förrädare av terrorgruppen.Ledarna har dödats men IS fortsätter attackeraI februari 2022 gjorde amerikanska specialstyrkor en nattlig räd mot ett hus i Idlib i Syrien och dödade Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – mannen som pekats ut som IS ledare. 2019 dödades terrorgruppens mest kände ledare Abu Bakr al-Baghadi i en liknande operation i samma område. Men trots att de högsta ledarna eliminerats så går det inte att räkna ut IS. Terrorgruppen fortsätter nästan dagligen att angripa mål i till exempel Syrien, Irak och delar av Afrika.Terrorgruppen IS expanderar i AfrikaAfrika pekas ut som ett av de områden i världen där IS nu utökar sin makt.IS-anknutna grupper har legat bakom terrordåd och försöker även kontrollera landområden bland annat i Västafrika. Lokala jihadistgrupper har svurit lojalitet till IS. Mali, där det finns svensk militär på plats har stora problem med jihadister, och så långt söderut som Mocambique finns det uppgifter om IS-kontakter. P1:s Mellanösternpodd beskriver IS globala strategi och varför gruppen fortfarande är ett hot.Programledare: Johan Mathias Sommarström, MellanösternkorrespondentIntroduktion: Johar BendjelloulMedverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Richard Myrenberg, AfrikakorrespondentProducent: Katja MagnussonTekniker: Brady Juvier
-
I strävan efter att minska våra utsläpp av växthusgaser har vi slagit oss in på elektrifieringens vägHur funkar det? Förvisso minskar västvärlden sina CO2-utsläpp, men vad händer med etiken? Där vi betalar pengar för omställningen, betalar andra med sina liv. Samtidig är vi nödgade att minska våra utsläpp. Hur skulle omställningen se ut om vi jobbade mer på lokalt plan?
Vi pratar alltså om grön kolonialisering, men också om omvändelse och fasta.
I avsnittet kommer vi in på elektroniksoptippar i Afrika och i klipp-processen inser Annelie att vi talar om olika tippar. Den Maria talar om finns i Ghana och går att lära sig mer om här och den tippen Annelie pratade om är med en blandsoptipp i Mocambique och om livet på den soptippen kan du höra här.
-
Om en art knappt har setts till på över hundra år, är den då utdöd eller bara väldigt svår att hitta? Det försöker biologen Harith Morgadinho Farooq vid Göteborgs universitet ta reda på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arter vi nästan inte vet någonting om är också väldigt svåra att skydda från eventuella hot som kan leda till att de utrotas. Extra svårt blir det förstås om man inte ens vet om ifall arten fortfarande existerar.
Tillsammans med biologistudenter i Moçambique letar därför Harith Morgadinho Farooq, grod- och kräldjursexpert vid Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, efter två ödlearter som ingen har sett sedan slutet av första världskriget.
Nyss hittade de den ena av de två arterna.
Medverkande: Harith Morgadinho Farooq, grod- och kräldjursexpert vid Göteborgs universitet; Ali Puruleia, biologistudent vid universitetet i Lúrio i Moçambique
Reporter: Sara Sällström
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Studiogästen Omid Mahmoudi är grundare av Ensamkommandes förbund och verksamhetsledare för Mötesplats Otto. Efter att ha varit i Sverige ett par år bestämde han sig för att tillsammans med andra ensamkommande ungdomar starta en förening som skulle hjälpa människor i samma situation. Programledarna pratar även med pensionerade barnmorskan Karin Akselsson, som har arbetat som biståndsarbetare i Mocambique.
-
"I Moçambique är det ingen som tycker att du är konstig om du säger att i natt var jag ett träd", säger Mia Couto. Biblioteket om och med Moçambiques litterära superstjärna. Redaktör: Naila Saleem.
"I Moçambique är det ingen som tycker att du är konstig om du berättar att i natt var jag ett träd. Gränsen mellan människa, djur, växter och vatten är diffus", säger författaren Mia Couto.I hans böcker regerar gränslösheten. Där blir de döda plötsligt levande och de levande döda. Svart blir vit. Och offern kan förvandlas till förövare och tvärtom. Mia Couto blandar realism med magi, politisk kritik med hejdlösa fantasier och bjuder läsaren på finurliga uppgörelser med fördomar och förutfattade meningar. Hemma i Moçambique i sydöstra Afrika är han också aktiv i samhällsdebatten och skriver krönikor i pressen.Biblioteket möter Moçambiques litterära superstjärna för ett samtal om gränstrakterna mellan litteratur och verklighet.Redaktör: Naila Saleem.