Nicklas Jansson Podcasts
-
Konstfärdiga kiselalger är ett vårtecken vid morgonens sändningsplats Erstaviken. Och i Östergötlands skogar har den biologiska mångfalden kartlagts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tussilago och bofink är vårtecken som knappast går att missa. Men vad händer i havet under våren? Jo, en fullständig explosion av växtplankton. Dinoflagellater tar sig fram i vattnet med små svansar och kiselalgerna med sina konstverk till skal blommar. Fältreporter Karin Gyllenklev sänder från en strand vid Erstaviken i Stockholm tillsammans med växtplanktonexperterna Helena Höglander och Elinor Andrén. Dessutom letar vi större vårtecken som trådslick och östersjösallat, tillsammans med marinbiologen Ellen Schagerström.
Och så träffar vi biologerna bakom en ny studie som visar hur artmångfalden kan skilja sig åt i olika typer av skogar. Mångfalden mäts i måttenheten vedlevande skalbaggar och en avgörande faktor är hur stor andel döda träd det finns. Rebecca Petersen, Nicklas Jansson och Karl-Olof Bergman resonerar kring hur arternas behov ska kunna uppfyllas - även i brukade skogar.
Elin Gawell fick syn på ett rådjur - och en räv - i trädgården. Rådjuret körde ganska bryskt iväg räven. Vad var det som pågick? Vi ringer en expert för att få svar.
Och så har Sverige fått sin första globala geopark - Platåbergens geopark i Västergötland. Koordinatorn Anna Bergengren berättar vad det innebär.
En inställd vandring är också en vandring. Författaren Mikael Niemi ger sig ut på fantasivandring veckans kråkvinkel.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Markus Åsland och Nicklas Jansson från det underbara bandet STEW gästar veckans avsnitt!
En av Sveriges absolut mest lovande trios släpper ny platta 12 Nov. men först gästar de Rockpodden både här och på Rockpoddens Liveklubb på Gamla Enskede Bryggeri 11 Nov.
Detta avsnitt presenteras i samarbete med www.staccs.com
-
Det är 100 år sedan koloniträdgårdarna började odlas i Sverige, till glädje inte bara för människor utan också för bland annat insekter. Vi ställer oss också frågan om vad det är vi hör, så här i sensommar tid - är det en syrsa eller en vårtbitare? Och så lär vi oss snickra en mulmholk. Programledare: Joacim Lindwall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Koloniträdgården, en älskad oas för många stadsbor, fyller 100 år. Kvinnan bakom hette Anna Lindhagen. Hon reste till England och Tyskland i början på 1900-talet och tog med sig idén hem till Sverige. Då pratade ingen om biologisk mångfald. Idag vet man att till exempelvis insektslivet i ett koloniområde är mycket rikare än i den omgivande staden. Naturmorgons reporter Lena Näslund träffar Katja Jassey, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar och Christian Julius från Långholmens koloniträdgårdar.
Vad en fågelholk är, vet vi ju, men vad är en mulmholk? Hur bygger man en sådan och var ska den hängas upp? Och framför allt, vilka ska flytta in? Svaren levereras av Nicklas Jansson, forskare och skalbaggsexpert från Linköping i Mats Ottossons reportage.
Det är ingen syrsa, det är en vårtbitare! Nu är den tid på året då hörseln prövas som mest, men vad är det egentligen vi hoppas på att få höra? Vi reder ut med Oskar Kindvall som forskar på hopprätvingar
Spindlar i mängder - vad gör de egentligen? Är det parningstider, spindeldagis, eller sitter de helt enkelt och gottar sig i solen? Frågan kom från en lyssnare och Kajsa Mellbrand, spindelexpert svarar.
Och författaren Mikael Niemi funderar över vandraren och betraktaren i oss alla i veckans kråkvinkel.
Programledare: Joacim Lindwall.