Peter Gropman Podcasts
-
Skolslöjden är het! Ska den finnas på schemat eller inte? Vilken funktion har den? Har kritikerna missförstått allting? Det är frågor som dyker upp titt som tätt och i detta avsnitt av Handgjort tar vi ett helhetsgrepp om skolslöjden. Gäster är designern Bea Szenfeld och Maria Lantz, rektor på Konstfack som bland annat utbildar slöjdlärare. Programledare och producent: Peter Gropman, Iris media.
-
1993 hittar Peter Apelgren några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok om sina resor i Sverige. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.
Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.
– Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.
Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström
Programmet gjordes 2021.
Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]
-
Rapport från Herbertpicknicken som arrangerades 22 maj på Herberts innergård, Slottsskogsgatan 81, Göteborg.
Olof Berghe, Joacim Aldén och Peter Gropman sammanfattar träffen och diskuterar de nya uppgifterna som kom fram när grannen Risto dök upp. Herbert kallades "polisen" av grannarna och "tyckte inte om nåt". -
Michaela Ivarsdotter brinner för kopparslageriet. Hon är en av få som behärskar kopparslageri i Sverige och hon ser till att historierna och kunskapen lever vidare på nätet. Handgjort besöker henne i hennes verkstad i Karlskrona. Förutom att vara fjärde generationens kopparslagmästare har Michaela ett museum och har sktivit böcker om sitt yrke och nu finns även informationen på nätet. Hon fick bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor för att gå en kurs i att skapa en Wikipedia-sida. Reporter Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Fåglar finns är tillfälligt tillbaka! Vi har träffat författarparet John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide som har släppt boken ”Alternativa fakta om fåglar”. John Ajvide Lindqvist är mest känd som den främsta skräckförfattaren i Sverige men vad kan han egentligen om fåglar? Inte så mycket. Men han är bra på att hitta på. Vi utlovar snack om den danska korpen Lille Stig, om koltrastens hemliga sångtexter och trutens förtrutning. Vad är sant i Trumpismens tidevarv? Bilderna i boken är målade av författaren Mia Ajvide, som är gift med John, och som är den fågelintresserade i det Ajvidska hemmet.Fira påsken med detta svängiga, skrattiga och härliga samtal! Programledare: Peter Gropman. Fågelexpert: Peder Edvinsson.
-
Skogstemat fortsätter i Handgjort – den här gången sätter vi fokus på korgtillverkarna som är beroende av materialet i skogen. Under senare tid har korgtillverkarna blivit färre och det är svårt att få tag på människor som kan lära ut den ädla konsten att tillverka en korg. Vi pratar med personerna bakom projektet ”Korgen lyfter”, de vill göra korgtillverkningen het igen. Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Skogen är het! Men skogsbolag och slöjdare har olika syn på hur vi ska utnyttja skogen. Hemsslöjdkonsulenten Joakim Lilja kände att man inte tog vara på skogens resurser ur ett slöjdperspektiv, därför skapade han projektet ”Skogsklok”. Handgjort är i Skövdeskogen där Joakim berättar om projektet och olika trädsorter och vad materialet kan användas till. Dessutom hör vi om Skogsskyrelsens projekt "Ett mer variationsrikt skogsbruk". Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Hur mår du när du slöjdar? De flesta svarar nog ja på den frågan. Men finns det vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer? Ola Ling i Umeå ordnar slöjdkurser med deltagare inom autismspektrat, där översätter man utmaningar i slöjden till utmaningar i livet, som i sin tur skapar välmående. Niclas Flink har tillsammans med Lunds universitet dragit igång en vetenskaplig studie för att söka svaret på om det finns en koppling mellan att slöjda och må bra. Programledare Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Handgjort besöker Svenshögens stationshus som fått liv nytt tack vare föreningen Stationen. Här ryms konst, performance och slöjd under samma tak. Stationen vill genom sina slöjdjuntor erbjuda en plats och ett sammanhang där slöjden får växa. Svenshögen håller sina kurser inomhus eller i stationsparken där tågen passerar mellan Göteborg och Uddevalla. Vi gör även ett nedslag i Malmö där Staden Malmös hemslöjdsförening har en mer ambulerande tillvaro och kan dyka upp lite här och var. Vad har platsen för betydelse när man arrangerar slöjd och hur når man ut? Har den traditionella anslagstavlan spelat ut sin roll? Vi tar även ett snack med Helene Wallin, handläggare på Nämnden för hemslöjdsfrågor. Reporter och programledare: Peter Gropman. Producerat av Iris media på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
-
Herbert åker till Småland för att leta efter Wilhelm Mobergs födelsesten. Året är 1979 och regnet smattrar på taket till Herberts Saab. I en hemmastudio i Roslagen försöker programledare Peter Gropman få kulturarbetare Kalle Lind i Malmö att bli Herbert Lindblad-fan. Ska han lyckas? Finns det överhuvudtaget några kontaktytor mellan Snedtänkt-Kalle och Herbert? Och kommer Herbert hitta Moberg-stenen?
-
Inte allt för sällan hör vi fåglar på Herbert Lindblads kassettband. Vilka arter hör vi? Var Herbert fågelintresserad? Vilka arter missade han? Sveriges första podcast bjuder åter in fågelexperten Peder Edvinsson som har lyssnat efter fågelljud i alla hittills släppta avsnitt. Går fåglar och lägger sig, varför är göken så ”fräck” och vad bråkade fåglarna om? Kanske stör de sig på Herberts amatörradioantenn?Detta avsnitt är ett kombinerat poddavsnitt av poddarna Sveriges första podcast och Fåglar finns. Programledare: Peter Gropman.
-
Vi lyssnar på del 2 av bandet som är märkt ”bil80”. Ur innehållet: Herbert hava icke raka sig, Herbert upplever sommartidsomställningen, Herbert demonstrerar sitt väckarur, Herbert ger hälsotips, Herbert pratar med torpare. Gäst: journalisten och fågelexperten Peder Edvinsson. Programledare: Peter Gropman.
-
Herbert har vilat över jul och nyår, men nu ska han ut och resa igen! Vi lyssnar på den första sidan av kassetten märkt ”bil80” och avsnittets gäst heter Caroline Ylenstrand. Varje fredag kryper hon ner i badet med ett glas bubbel nära till hands och sätter på en inspelning med Herbert. Det är väl det finaste man har hört sedan man konfirmerade sig?! På dagens resa har Herbert har problem med ärtor, hittar sprit i skogen och försöker handla på Ullared. OS i Moskva, te, ärtor, blåbär, inlagda päron, kurrande mage, amatörradiokvinnor och vägundersökningar diskuteras. Programledare: Peter Gropman.
-
Pierre Isacsson förknippades alltid med hit-låten Då går jag ner i min källare. Själv var han trött på den och ville göra comeback. Men han dör på Estonia och sonen Ludvig ärver hans outgivna demos.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I september 1994 vaknar nioåriga Ludvig hemma i Borås av att hans syskon och mamma sitter och tittar på tv. Nyhetsuppläsaren berättar om en färja som har förlist på Östersjön, Ludvigs pappa Pierre Isacsson jobbade som kryssningsvärd på färjan och familjen vet ännu inte om han överlevt.
På 70-talet slår artisten Pierre Isacsson igenom med dunder och brak. Låten ”Då går jag ner i min källare” blir en hit och har idag kultstatus. Men Pierre Isacsson har en ansträngd relation till låten, han vill inte spela den på en turné och i ett klipp då han övar inför ett radioprogram river han skämtsamt sönder skivan med källarlåten och säger:
– Det var Sveriges Radios sista exemplar av den låten.
Pierre Isacsson har tidigare spelat med grupper som Country Four och Family Four och haft en karriär som låtskrivare, bland annat till Ola Håkansson. Under 70-talet släpper han fyra soloskivor men får ständigt dras med sin superhit.
När det står klart för familjen Isacsson att Pierre är en av de omkomna börjar en svår tid. Sonen Ludvig får ärva en stor låda kassetter som innehåller flera demoinspelningar med låtar som Pierre försökte få skivbolag att ge ut före sin död. Låtarna har betydligt mörkare texter än källarlåten. Man hör en person som mår mycket dåligt och som ligger i en långdragen skilsmässa.
I ”I skuggan av källarlåten” får vi lära känna en annan Pierre Isacsson och även sonen Ludvigs process att ge ut pappans demolåtar, nära 30 år senare. Hör unika klipp från Pierre Isacssons privata samling som aldrig tidigare har sänts.
Programmet är gjort 2022 av Peter Gropman på Iris media.
Medverkande:
Ludvig Isacsson, son till Pierre Isacsson och artist/producent.
Per Wiker, författare.
Marie Bergman, artist
Janne Schaffer, artist
Pontus Platin, artist
-
Resan från 1977 går vidare. Herbert trotsar oljeläckaget och åker ut ändå! Men ”på måndan” lämnar Herbert in bilen för oljeläckaget, ska Herbert känna igen motorn? Sen blir det en riktig långtur – ända upp till Ljusdal och där knäcker Herbert en ny kommunslogan! Något som programledar-Peter följer upp med ett litet telefonsamtal till Ljusdals kommunalråd Marit Holmstrand (S). Orter som Orsa, Mora, Malung, Kårböle, Ljusdal, Alfta nämns. Panel: Markus Granseth. Programledare: Peter Gropman.
- もっと表示する