Sandell Podcasts
-
Från Västerortskyrkan, Vällingby med Svante Zettergren och David Berjlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"I detsamma kom lärjungarna. De blev förvånade över att han talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville henne eller varför han talade med henne. Kvinnan lät sin vattenkruka stå och gick bort till staden och sade till folket där: ”Kom så får ni se en man som har sagt mig allt som jag har gjort. Kan han vara Messias?" (ur Joh. 4)
"Vägen till tro kan vara något helt annat än att vända om, att lämna något, det kan vara att vända till, att vända sig till sitt eget innersta och förstå att den jag redan är, med den personlighet jag har, med de talanger och med de tillkortakommanden jag har... kort sagt den jag är kan förstärkas och utvecklas i mötet med Gud då tro blir till. " (Svante Zettergren)
Medverkande:Svante Zetterlund: predikan, gitarr
Texter:
David Berjlund: sång och gitarr
Anders Öberg: kontrabas
Robert Öberg: gitarr, mandolin
Anna Lauenstein: textläsningJesaja 45:22-24
Musik:
Galaterbrevet 2:16-21
Johannes 4:27-42Psalmer och sånger 249 Blott en dag (L Sandell/O Ahnfelt)
Ps o S 11 O Store Gud (C Boberg/svensk melodi)
Svensk gospel (D Berjlund, Ismael)
Circles (A Öberg, R Öberg)
Ps o S 579 Jag kom inte hit för att jag tror (B G Hallqvist/L-Å Lundberg)
Gud för dig är allting klart (E Malmeström/C Strattner)
Då och då (S Zettergren)
Ps o S 90 Blott i det öppna (B G Hallqvist/O Widestrand)
Edge of Silence (A Öberg, R Öberg) -
Den överraskande frågan i ett möte med en främmande man i en vänthall fick komminister Luka Vestergaard att tänka efter länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Predikan, böner och texter finns nu att lyssna på som PODD!
Den äldre, av livet slitne, mannen i sin trasiga träningsoverallsjacka och raka sätt att prata sa en hel del mer som inte var helt lätt att förstå direkt. Senare kom Luka fram till vem det var han hade mött:
Jag mötte en profet en gång.
Det var ett tag sen nu. Jag var på uppdrag mellan orter, hade prästkragen på mig och på järnvägsstationen i Västerås väntade en profet i en trasig träningsoverallsjacka.
Jag fattade inte att han var det först. Mannen hade sin egen livsberättelse. Det visade sig att han hade varit hemlös, på samhällets botten, haft det rätt kämpigt i livet, men funnit vägen, funnit frälsning, som han sa. Det var alltså Gud som hade skickat honom till vänthallen att möta mig.
”Vi kristna jobbar inte med att frälsa människor i samma form” sa han.
”Se på mig! Vem vill ha en sån som mig?”
”Men Jesus vill inte strömlinjeforma oss.”
”Han känner oss och alla våra sidor!”
”Och det är inte bara framsidan som blir frälst.”Predikan är förlossningskonst, säger Luka Vestergaard. Det är allmänmänskligt att vara rädd för förändringar men han menar att det är i det obekväma, utmanande och främmande utveckling startar och det profetiska är inte att väja för det svåra.
Text
” Då skulle det bara vara ett godisregn eller som stenar stapalade på varandra."
I dag hör vi om att kristendomen utmanar världens bekvämlighet, i en predikan i vad som kan kallas reformationens högborg, Mariestads domkyrka. Det var här det började en gång.
Mariestads domkyrka kan ses som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Märkligt nog valde hertig Karl Klara kyrka i Stockholm som förebild. Där den ligger på stadens högsta punkt, har kyrkan fungerat som sjömärke för sjöfarande på Vänern.
Fyra gånger om dagen kan man höra klockspelsmusik från tornet, inspelad av organisten Anders Börjesson.Första Moseboken 45:4-8
Musik
Första Petrusbrevet 4:12-19
Matteusevangeliet 23:37-39 och 24:1-2Sv Ps 235 Som en härlig gudomskälla (A Dulin/F Bloom)
Frälsare , tag min hand (L. Mason/F. Engelke)
Sv Ps 231 Oändlig nåd (Amerikansk/A Frostenson)
Sv Ps 640 O Jerusalem bland städer (J Goss/A Frostenson)
Nu tacka Gud allt folk (A S. Börjesson)
Sv Ps 45 Jesus för världen (F A Ekström/L Sandell)
Salut d’amour (E. Elgar)
Sv Ps 77 Hör hur tempelsången stiger (J Schop/J-O Wallin)
postludium: Ein feste Burg (A. S. Börjesson)
MedverkandeLuka Vestergaard, liturg och predikare
Anders Börjesson, organist och sång
Eva Lindholm, tramporgel och
Pille Luur på fiol
Diakon Solveig Bäckman samt
kyrkvärdarna Petra Hiort af Ornäs
och Håkan Axelsson
läste texter och böner
Psalmkören: Kristina Lans, Gunilla Cedmar, Åke Olsman, Sigrid Ringblom, Anita Öhlander och Eva Clara Lindahl.Producent Neta Norrmo
Tekniker Bengt Pettersson
och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Samuel Ljungblahd och kören Messengers sjunger i gudstjänsten på Tacksägelsedagen, där pastor André Jakobsson predikar. Från Umeå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lyssna på eller ladda ner samtal och predikan separat.
På Tacksägelsedagen är temat lovsång och det blir en gudstjänst med mycket sång och musik. Gospel- och soulsångaren Samuel Ljungblahd berättar vad lovsång betyder för honom. André Jakobsson, pastor och regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan, funderar kring lovsång. Vad händer med den som sjunger lovsång? Är lovsång något inåtvänt, en verklighetsflykt, en jakt efter känslor? Eller handlar den tvärtom att lyfta blicken från sig själv och se den andre?
När jag i lovsången ser in i Guds hjärta, låter mig förundras över vem Gud är, hur Gud är, så tror jag att jag också kommer att se Guds älskande hjärta för den här världen och alla människor som finns här. Lovsången kommer att locka mig närmare Gud - men också närmare människor.
André Jakobsson i gudstjänsten
TexterLukasevangeliet 17:11-19
MusikOur God reigns (I Houghton, BJ Putnam)
Medverkande
Witness (S Ljungblahd)
Jag vill ge dig o Herre min lovsång (C Hultgren)
Ruler of everything (S Ljungblahd)
My strength (A Lindsey, D Munizzi, I Houghton, M Munizzi, M Edwards)
Herren är min starkhet (E Pettersson) / Inför din tron (L Lithell)
Closer (A Schold, E Pears, S Ljungblahd)
Här får jag va (M Sandell)
Greater (S Ljungblahd)André Jakobsson, predikan, samtal, piano och keyboard
Samuel Ljungblahd, sång och samtal
Christina Samuelsson, textläsning
Messengers, sång
Isak Samuelsson, körledning och piano
Simon Persson, orgel
Victor Brännström, gitarr
Tobias Pettersson, bas
Ulf Sundquist, trummorProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Eskil Lövström
Sveriges radio Västerbotten -
Arkitekt, formgivare, 60 år. Född i Jakobstad i Finland, uppvuxen i Skellefteå, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Arkitekten och formgivaren Thomas Sandell tar med lyssnaren ända från tsarens tid och till framtidens boende och arkitektur. Han berättar historien om hur familjen med rötter i Ryssland och Finland kommer till Sverige på 60-talets Skellefteå, där Thomas Sandell växte upp och sedan varit en av de som tydligast satt avtryck i svensk samtida design och arkitektur. Han berättar också historien om några av de designklassiker han skapat under de senaste decennierna.
Arkitektur och byggande återkommer Thomas Sandell också till vid flera tillfällen i programmet, bland annat diskuterar han de ofta eldfängda debatterna kring nya hus:
"Att slentrianmässigt säga NEJ är inte att ta ansvar för vår byggda miljö. Faktiskt, precis tvärt om. Ett samhälle måste utvecklas, annars dör det. Gammalt mår bra av att definieras av något nytt och tvärtom."
Thomas Sandell tror också på en renässans för den svenska småstaden, vars värden de stora städerna försöker skapa i stadsplanering och byggande:
"Jag tror att den svenska småstaden är vinnaren i framtiden. Här finns egentligen redan allt det vi försöker skapa. Närhet, en skön blandning av boendeformer och småskalighet. Kommuner i vårt land som vill locka till sig folk brukar nästan alltid framhäva om hur nära det är till tätorten. ”Bara två timmar till Stockholm” kan det stå i feta versaler på en bild av ett förälskat par som tittar ut över någon somrig vik. Kära småstadsbor, vänd på det här! Skryt istället med att ni bor minst två timmar från Stureplan. Ni bor nämligen på en unik plats. I småstaden."
I programmet berättar Sandell, som lever tillsammans med modeskaparen Anna Holtblad, också om okända sidor som till exempel sitt brinnande intresse för flugfiske.
Mer om Thomas SandellEn av landets mest välkända och framgångsrika arkitekter. Har ritat hus och offentliga byggnader, designat möbler och inredningar. Kända exempel är radhusen Gåshaga brygga på Lidingö, entréhuset till Eriksbergs viltpark och ett trädhotell i Harads.
Inrett Stockholmsbörsen och Moderna muséet och prisbelönats för IKEAS kända stol ”IKEA PS VÅGÖ”.
Varit ordförande i Sveriges Arkitekters Riksförbund.
Hängiven cyklist som gjort Vätternrundan på 7 timmar 43 minuter.Producent: Ann Victorin