Twitch Podcasts

  • Under de senaste två decennierna har spelstreaming gått från att vara en hobbyverksamhet för glada amatörer till att bli en miljardindustri för techjättar. Men framgången för företag som Amazon och Google har på flera vis uppnåtts på bekostnad av många människors psykiska hälsa. Den här dokumentären handlar om det. Om hur streamingen skapat ett eget kulturellt uttryck och vuxit som fenomen. Och om hur Byron ”Reckful” Bernsteins tragiska livsöde lett till en ökad insyn och ett öppnare samtalsklimat om hur människor i denna kultur egentligen mår.

    Hör en av streamingsajten Twitch:s grundare, Marcus ”djWHEAT” Graham, berätta historien om hur spelstreaming erövrade världen med hjälp av passion och porrteknik. Och hör streamern Janne ”Gorgc” Stefanovski dela med sig av de psykiska påfrestningar som streaming kan innebära, hur det känns när 5000 personer säger att man suger och om hans vänskap med idolen Reckful.

    Juntans dokumentärer görs med stöd från patreon. Vill du ha fler dokumentärer? Stöd Juntan på http://www.speljuntan.se/

  • Ledarskap, delaktighet och rörelse på arbetstid. Så sänkte Arbetsförmedlingens kundtjänst i Karlskoga sjuktalen från 13 till 6,6%, på ett år!

    Charlotta Edenvik är chef för Arbetsförmedlingens kundtjänst i Karlskoga. Hon berättar att arbetet började för över tre år sen med en strategisk översyn över hur man kunde jobba med att öka hälsan.

    Det började med ledarskap och delaktighetFörst låg fokus på ledarskap och delaktighet. Den här delen av arbetet handlade om friskfaktorer: alltså istället för att fokusera på det som får oss att må dåligt arbetar man med att stärka det som får oss att må bra. Exempel på friskfaktorer är tydlig ledning, delaktighet och att eget ansvar.

    Frågan "hur vill vi ha det på arbetplatsen?" ställdes och alla fick reflektera kring vad hälsa betydde för dem.

    En satsning på mental hälsaUnder det senaste ett och ett halvt året har man fått extra medel för att få ned sjuktalen och dessa insatser riktade in sig på den mentala hälsan. En sköterska från företagshälsovården kommer varannan vecka för att stötta i frågor av både privat och arbetsrelaterad karaktär.

    Rörelse på arbetstidNär det organisatoriska, sociala och mentala var på plats behövdes också ett fokus på den fysiska hälsan och det tog Charlotta och hennes kollegor tag i. Det resulterade i aktiviteter som är tillgängliga under arbetsdagen och kallas därför "rörelse på arbetstid". Inte omfattande träningsinsatser som kräver ombyte och dusch, alltså, utan enklare sätt att bryta stillasittandet. Det finns möjlighet att delta i mindfulness, enklare pinngympa, röstvård, qi-gong med mera.

    Det har också gjorts en översyn av den fysiska arbetsplatsen i samband med att man ökade antalet medarbetare från cirka 70 till 100 och nu finns det tysta utrymmen och ljuddämpande inslag i kontorsmiljön.

    Resultatet är en välmående och högpresterande arbetsplats.

    Tricket är att göra det vi vet behövs Charlotta Edenvik säger att de flesta av oss vet att hälsa är lönsamt. Kunskapen om hur man gör finns tillgänglig för alla. Det vi behöver minska är gapet mellan vetande och görande. Då kan vi få stora effekter på hälsa och lönsamhet såväl för individen som för företaget och i förlängningen hela samhället.

    Här är Charlottas tips till dig som är chef:

    Fundera på hur du som chef kan inkludera hälsa och hållbarhet i verksamhetens olika delar, t ex:

    Den dagliga verksamheten Kompetensutveckling Möten och planeringsdagar Individuella resultatdialoger Ledarskapet

    Tänk därefter igenom hur du som chef kan arbeta inkluderande med insatser och vad du behöver för att genomföra förändringen. Kanske behöver du egen kompetensutveckling och rätt partners, externt såväl som internt.

    God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel!

    Vår samarbetspartner Twitch tipsar om hur du kan rekrytera med hälsa som hävstång. Win-win för välmående, employer branding och lönsamhet. Läs mer här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi vet att barn är kreativa, men vad händer sen? Hur kan vi öka kreativiteten, när vi behöver den?

    I det här avsnittet pratar Ann-Sofie och Boel om vad kreativitet faktiskt är och hur vi kan bli kreativa igen om vi tappat det sen barndomen. Vi pratar om hur man skapar förutsättningar och vad som är hinder för att uppnå kreativitet och hoppas du får med dig tips och verktyg för just dina kreativitetsbehov!

    Några artiklar vi hänvisar till i avsnittet: What exactly is creativity? från American Psychological Association Sparking creativity in teams från McKinsey "Om organisationer vill ha ett flöde av kreativa idéer måste arbetstagarnas särdrag tillåtas" av Eva Hoff, kreativitetsforskare och lektor i psykologi vid Lunds universitet.

    Vår samarbetspartner Twitch har skrivit ett inlägg om mindfulness som kan ge förutsättningar för kreativitet. De har intervjuat vetenskapsjournalisten Marie Ryd och har delat tips för hur man kan jobba med mindfulness på arbetsplatsen. Läs mer här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Jezper, Magnus och Johan rattar ledigt veckans avsnitt medan Tommie är pappaledig (hurray!) Vi snackar om Microsofts svar på Chromecast, funderar kring Amazons köp av streamingtjänsten Twitch och uppmärksammar att matkedjan COOP nu introducerat iBeacon. Vilken vecka!

    Microsoft sägs jobba på Chromecast-konkurrent
    http://www.theverge.com/2014/8/22/6057977/microsoft-reportedly-working-on-chromecast-competitor

    Amazon köper Twitch
    http://www.theverge.com/2014/8/25/6066509/why-it-makes-sense-for-amazon-to-buy-twitch

    Coop testar iBeacon
    http://array.se/nyheter/coop-testar-ibeacon-och-bjuder-pa-overraskning/

    SVTPlay finns nu i AppleTV
    http://www.svt.se/omsvt/svt-play-lanseras-pa-apple-tv