Ulla Winblad Podcasts
-
Att bli omsjungen kan vara smickrande men också ge upphov till ilska. Särskilt när sångerna framställer en som hora. Bellmans Ulla Winblad är troligen den svenska musikhistoriens mest omsjungna kvinna. Bakom namnet fanns en verklig person, Maria-Christina Källström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maria-Christina Källström skapade själv namnet Ulla Winblad. Ett alterego hon använde när hon var ute i Stockholms nöjesliv under 1700-talet – och där var hon ofta. Hon och Carl-Michael Bellman levde sina liv i samma stad och på samma gator. Han tog namnet Ulla Winblad och förde in det i epistlarna. Till en början gestaltade han henne som en gudinnelik ouppnåelig kvinna. Senare ändrade texterna karaktär och Winblad blev en kvinna som var lika mycket hora som madonna i Bellmans värld.
Etnologen Rebecka Lennartsson som grävt i arkiven från den här tiden har sett en kvinna som inte hukade under fattigdom och det patriarkala klassamhället, utan som vågade sticka ut och utmana normerna. Men hon blev också utmanad själv, av självaste Bellman. Hur mycket var verkligt och hur mycket var dikt i hans epistlar?
Att Ulla Winblads liv blev starkt påverkat av att hennes namn användes av Bellman står klart. Inom henne puttrade en ilska som kunde slå över i fysiskt våld när människor sjöng Bellmans sånger i hennes närhet. Under en period flyttade hon från Stockholm för att komma undan. Men det skulle visa sig att Bellmans sånger var kända över hela landet och förföljde henne vart hon än gick.
En dokumentär från 2022 av Malin Marcko, Iris Media.
-
Carl Michael Bellmans (1740-1795) betydelse för den svenska vistraditionen går inte att överskatta. Född in en välsituerad ämbetsborgarklass gick Bellman från lovande ung ämbetsman till en omtalad visdiktare och underhållare med stöd ända upp från Gustav III.
Nästan lika kända som nationalskalden själv är karaktärerna som befolkade hans Fredmans epistlar och dryckesvisor. Här hittar vi den alkoholiserade urmakaren Jean Fredman, musikern Movitz, korpral Mollberg och den prostituerade Ulla Winblad tillsammans med gestalter hämtade från den bibliska, grekiska, romerska och fornnordiska mytologin.
I den nymixade reprisen av avsnitt 89 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Carina Burman, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och aktuell med boken Bellman. Biografin.
Småstaden Stockholm med omgivningar är fonden där Bellmans visor och liv utspelar sig. Född in i burgen ämbetsborgarskap kom familjens ekonomiska status sjunka långsamt ned i ekonomiskt moras. Det var också Bellmans stora skulder som tvingade honom att säga upp sin tjänst på Riksbanken. Efter Gustav III:s statskupp 1772 skrev Bellman hyllningssången Gustavs skål och med tiden skulle kungen Gustav III stötta Bellman.
Adelskap var aldrig aktuellt eftersom han hade svårt för att veta vad gränserna i de finare salongerna gick. Hela hans vuxna liv präglades också av allvarliga ekonomiska problem.
Bellman uppfann också en fantasiorden där alla medlemmar var svåra alkoholister. Statuterna var formulerade att ingen kunde bli medlem i denna Bacchi Orden, som inte minst två gånger hade legat redlös i rännstenen.
Bellman var populär under sin levnad, men han dog utfattig och sjuk 55 år gammal. Någon gravsten restes inte förrän 1851.
Musik: Ur vägen, ur vägen av CM Bellman, Fredmans sång 27 med Sven Scholander, Public Domain
Bild: Carl Michael Bellman i Sergels ateljé av Carl Larsson, Public Domain
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Synderska, gudinna och rikskändis. Hon är en välkänd karaktär i nationalskalden Carl Michael Bellmans dikter där hon både upphöjs och hånas. Ulla Winblad kom att bli sinnebilden för “den glada horan”. Maja Stina Kiellström, kvinnan bakom alter egot, festade på krogar och “horbaler” i 1700-talets Stockholm, men kämpade också med att distansera sig från Bellmans påhittade karaktär. Hur såg livet i ett ständigt rampljus ut, och vem var hon egentligen – kvinnan bakom den uppdiktade verkligheten?
Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond.
I avsnittet intervjuar radiojournalisten Linda Jensen Kidane etnologen Rebecka Lennartsson, forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm och författaren till boken Ulla Winblad – liv och legend om Maja Stina Kiellströms liv.
Exekutiv producent: Tove Leffler. Producerad av Soundtelling.
För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Maria Christina Kjellström föds i misär och fattigdom, men kom att bli superkänd i 1700-talets Stockholm. Hon är förebilden för den fiktiva personen Ulla Winblad, omtalad och besjungen i Carl Michael Bellmans visor. Sångerna förföljer Maria Christina Kjellström långt efter att hon lämnat sitt gamla liv bakom sig. Ryktena och skvallret gör att hon hamnar i rätten flera gånger. Trots det står hon upp för sig själv och kämpar sig tillbaka till ett värdigt liv.
-
Bellman var 1700-talets stjärna och hade haft hur många följare som helst om han levt idag. Men hans musa Ulla Winblad hade nog gärna sluppit bli taggad i hans inlägg. Historikern Rebecka Lennartsson berättar om 1700-talets mest motvilliga kändis. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Midsommar är förbi, men podden fortsätter i sommarvärmen! Hans och Gillis pratar om olika typer av växter, men vad är det för 3 meter hög växt som Gillis hittade på tomten? Tidningarnas påverkan är stor och även det politiska spelet inom journalism . Vilka regler och förhållningssätt har de olika tidningarna i Sverige?
Var allt verkligen bättre förr? Hans och Gillis pratar om utveckling och påverkan. Vi har fått boktips av lyssnare om en bok av Ulla Winblad. Gillis berättar om hennes liv och alter egon. Var Ulla prostituerad? Den digitala valutan är populär på nätet. Vad är bitcoin? Hur funkar den jämfört med vanliga valutor? Hans rätar ut frågetecken!
Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!
-
Tobias Svanelid låter som en storlom, Kristina Ekero Eriksson utser drottningen bland vikingaböcker och Urban Björstadius hyllar Göteborgs jubileumsbok i vårt sommarboktipsprogram.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi rider med skyter, pratar om bronsålderspenisar och om nazistfruar när vi traditionsenligt tipsar om böcker och brädspel på historiska teman.
Böckerna och spelen som nämns i programmet är:
Valkyria - vikingatidens kvinnor av Jóhanna Katrín FriðriksdóttirNordiska gudasagor av Katarina Harrison LindberghNazisternas fruar av James WyllieLegenderna om förbundsarken av Jan RetsöU137 och ubåtskrisen av Wilhelm AgrellUlla Winblad - liv och legend av Rebecka LennartssonAlla tiders sex av Jonathan LindströmNötkreatur i Sverige av Katharina Leibring och Ingvar Svanberg (red)Fågelröster av Ingvar SvanbergVar vid gott mod. En bok om konstnären fröken Märta Måås-Fjätterström av Annika PerssonGöteborg genom tiderna av Jan Christensen, Perconell, Johannes Daun och Martin Linde (red)Raiders of Scythia av Shem PhillipsWorld of Tanks Miniature Game av Casey Davies, Andrew Haught, Victor Pesch, Chris Townley och Phil Yates