Episoder
-
Simon Wakter intervjuar Ronald Hagbert med ett gediget förflutet inom svensk kärnkraftsindustri, bland annat som projektledare för bygget av OKG 3 och senare även som VD OKG AB. Ronald berättar om hur det gick till när bygget av OKG 3 gick på rekordtid (runt 5 år) från första sprängskott i berget till full effekt. Dessutom helt utan subventioner från den svenska staten för investering och anslutning till elnätet. Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet producerades av Kristoffer Albinsson.
-
Simon Wakter agerade ambulerande reporter under konferensen CET 2022 och lyckades få en intervju med ingen mindre än Christopher Deir som är Director Strategy and Acquisitions på Ontario Power Generation (OPG). OPG satsar stort på att bygga och utveckla små modellära reaktorer (SMR) för olika delar av Kanadas energisystem. Den första reaktorn, en BWRX-300 från GE Hitachi skall stå klar så tidigt som 2028. Hör Chris berätta om projekten som OPG driver och varför just OPG och Kanada varit så framgångsrika med att introducera ny reaktorteknik. Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet är producerat av Kristoffer Albinsson.
-
Mangler du episoder?
-
För första gången i podcastens historia så har vi fått med representant från ett energibolag. Anton Steen är chef för Public Affairs på Fortum och ger här en bra bild om var Fortum står i frågan kring drift av befintlig och ny kärnkraft i Norden, samt hur politiken och industrin måste agera för att möjliggöra nödvändiga investeringar för ett stabilt elsystem. Dessutom så får vi en bra förklaring på hur den klassiska "tallriksmodellen" kan appliceras för mer en än sund kost samt en liten inblick i varför "Finland är som Sverige fast för vuxna". Väl mött! Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Water och Anton Steen
-
Den 11 september är det val och kärnkraft har seglat upp som en av valets absolut hetaste frågor. Strålande Tider gör därför en valspecial med fokus på just kärnkraftfrågan. Hur påverkar politiken kärnkraft och vad tycker de olika partierna? Det är frågor som vi reder ut tillsammans med kärnkraftsexperten Carl Berglöf från Energiföretagen. Väl mött! Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Wakter och Carl Berglöf
-
Podcasten har legat i dvala, allt medan debatten om kärnkraft är hetare än på länge. Så det har blivit dags att dra ut styrstavarna och starta upp igen! Dock i en ny tappning där Simon Wakter nu intagit en permanent roll som "partner in crime", så nu är vi alltså två som hörs i varje avsnitt och där vi har som ambition att få till en mix av intervjuer och aktuella diskussioner för att kunna släppa avsnitt med lite mer kontinuitet. Hör mer om det nya upplägget och våra tankar inför den här nya säsongen och vilka ämnen vi planerar att ta upp. Det blir även lite prat om energidebatterna på årets Almedalen. Notera att detta är ett pilotavsnitt i ordets rätta bemärkelse. Avsnittet är inspelat efter en bastu med tillhörande kall dryck, mest för att testa hur det låter när vi spelar in i en ny miljö (min källare istället för en studio) och för att prova dynamiken i samarbetet.
-
Podcasten är tillbaks med ett specialavsnitt och panelsamtal om situationen i Ukraina gällande kärnkraft och den energikris vi nu ser i Europa. Deltar i panelen gör: Simon Wakter (Avsnitt 1), Mattias Lantz (Avsnitt 2), Maja Lundbäck (Avsnitt 5) och Carl Berglöf (Avsnitt 7). I dessa tider då folk är oroliga för det vedervärdiga krig som pågår tillsammans med eventuella konsekvenser från en kärnkraftsolycka så är kunskap om kärnteknik och energiförsörjning kanske viktigare än någonsin. Därför fick podcasten helt enkelt avbryta sin lilla paus och samla ihop expertpanel för att försöka nyansera och göra det vi ser i nyhetsflödet lite mer begripligt. En form av Public Service - Alltså information i allmänhetens tjänst! Dela och sprid!
-
Avsnittet spelades in några timmar före Rysslands invasion av Ukraina. För att tydliggöra detta läste jag in en kort prolog för att förklara att frågorna, meningsutbyten och tonläget inte var så allvarsam som dagens situation kanske kräver. Hoppas att ni har överseende met detta. För att förstå kärnkraftsfrågan och sätta denna i en kontext av politiska beslut så måste man även förstå motståndarens argument. I den svenska debatten så är det några som sticker ut som "kärnkraftsmotståndare", men frågan är om inte miljöpartiets energi- och klimatpoltiska talesperson Lorentz Tovatt är den som sticker ut mest på senare tid... Så hur ser han på framtidens energisystem och vilken roll har kärnkraften där? Är det en motsägelse att vara miljöpartist och vara för kärnkraft? Och hur kan en kompromiss se ut för oss som vill bryta beroendet av fossil energi och skapa ett klimatsmart samhälle? Detta och mycket mer avhandlas i detta elfte avsnittet av Strålande Tider! Precis som i alla andra avsnitt av podcasten så gör jag inte en ansvarsutkrävande intervju där jag likt en "skjutjärnsjournalist" ställer kritiska frågor eller debatterar med motargument. Utan jag försökte så gott det gick att göra precis som i övriga avsnitt, nämligen ställa en fråga om ämnet och sedan låta gästen prata till punkt. Motargumenten finns samlade i avsnitt 1-10 av podcasten och jag uppmuntrar er alla att lyssna på Lorentz och därifrån dra era egna slutsatser om hans argument håller! Lorentz Tovatt skall ha heder och ett stort tack för att han ställde upp på intervjun med en närmst okänd "poddare". Jag ber er alla att hålla en god ton och vara saklig i er kritik mot honom och mig. Väl mött!
-
I detta avsnitt 10 kör vi vidare på den inslagna vägen från avsnitt 9 och sätter klimatfrågan i fokus. Daniel Westlén är reaktorfysikern (teknologie Dr.) som efter en karriär på Vattenfall engagerade sig politiskt och blev tjänsteman på riksdagspartiet Liberalerna, där han nu arbetar med partiets klimat, energi och miljöfrågor. Vad är politikens roll när det gäller kärnkraft och en omställning till en klimatsmart framtid? Och hur kan politiken, och den lösning man väljer avgöra om framtiden blir som ett avsnitt från Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga eller Star Trek? Och när man ändå har en reaktorfysiker som arbetat med strategifrågor inom Vattenfall i studion så måste man ju även passa på att prata lite om hur länge det går att köra de befintliga reaktorerna i Sverige och vilket roll SMR kan spela i framtiden. Detta och hel del till diskuteras i detta jubileumsavsnitt - Väl mött! Podcasten är ett privat initiativ och produceras av Kristoffer Albinsson (Avsnittet är inspelat före Rysslands invasion av Ukraina. Åtgärderna som diskuteras är dock högst relevanta även när det gäller att göra sig oberoende av fossil energi från länder som använder just leveranser av fossil energi för politiska påtryckningar)
-
Podcasten Strålande tider gör entré i valåret 2022! Nu har turen kommit till klimatfrågan med fokus på kärnkraftens roll i att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Gästen är ingen mindre än Staffan Qvist, teknologie doktor i reaktorfysik och som tillsammans med Joshua Goldstein 2019 gav ut boken Klimatnyckeln (A bright future). I dagens avsnitt pratar vi om klimatfrågan och de utmaningar vi står inför med ett fokus på hur kärnkraften som teknik kan användas för att på ett innovativt sätt ersätta fossil energi. Dessutom pratar vi lite slutförvar och Staffan levererar till sist en nyhet som vi nog alla ser fram emot! Väl mött! (Jag ber om ursäkt för ljudkvaliteten på Staffans ljudspår. Det ligger en störning som inte gick att få bort utan att Staffans röst försvann)
-
John Ahlberg, medgrundare till Kärnfull Energi AB och kanske Sveriges flitigaste spridare av kärnkraftens glada budskap gästar Strålande tiders julspecial. Ta chansen att lyssna på två "hårfagra" göteborgare som pratar om lite allt möjligt kopplat till höstens energidebatt. Givetvis blev det även en del snack om Kärnfull och podcasten, där vi båda från varsitt håll blickar fram emot ett intressant 2022! Den här julspecialen är mitt sätt att säga stort tack till alla er lyssnare samt önska er en strålande jul och ett gott nytt år! Vi hörs igen 2022!
-
Det har blivit dags att gå till en av kärnfrågorna när det kommer till folks bild av kärnkraften som energislag, nämligen joniserande strålning ("strålning"). Vad är strålning? Och är rädslan för detta osynliga och luktlösa ting befogad? Vad händer med naturen när människan bidrar till utsläpp av radioaktiva partiklar? Och råder det rent av dubbla måttstockar när riskerna med strålning jämförs med andra risker? Detta och mycket mer diskuteras med Klara Insulander Björk, forskare och doktor i teknisk fysik, som var med och etablerade ett nationellt kompetenscentrum för strålningsvetenskap (SAINT). Och sen blev det, dagen till ära med inspelning i Göteborg, ett par tafatta försök till ordvitsar och lite snack om Putin. Väl mött! Ordlista: Dos mäts i oftast i enheten Sievert, men då denna enhet är väldigt stor för ändamålet så använder man ofta prefix som milli och mikro enligt: 1 Sievert (Sv) = 1000 millisievert (mSv) 1 mSv = 1000 mikrosievert (μSv) Strålning är ett "flöde" och mäts per tidsenhet, alltså mSv per timme (mSv/h), ju högre strålningsnivå och ju längre tid man utsätts, ju högre dos. Klara nämner att vi svenskar helt naturligt får 2-3 mSv per år. Hon nämner även att man inte kan belägga att kroppen har några påtagliga negativa hälsoeffekter för doser upp till åtminstone 100 mSv per år, alltså 0,1 Sv. Kom även ihåg att våra kroppar utsätts för strålning oavbrutet under hela vår livstid.
-
I detta avsnitt 7 gästas podcasten av ingen mindre än Carl Berglöf från Energiföretagen. Ämnet för dagen är politikens pålagor på kärnkraften, där senaste decenniernas behandling varit minst sagt styvmoderlig. Fast innan vi ens kom in på ämnet så fastnade vi lite i dagens högaktuella debatt om elöverföring där vi även reder ut begreppen kopplade till det senaste bråket mellan de nordiska länderna. Sedan tar prästens lilla kråka över ratten för samtalet och kör oss rakt ned i det där diket som politikerna parkerat kärnkraftfrågan i... Men tänk om... Ja, tänk om politikerna kunde lyfta på den våta filt man lagt över kärnkraften, vad skulle hända då? Skulle vi rent av kunna börja prata om kärnenergi istället?
-
I detta sjätte avsnitt spinner vi vidare på inslagen väg från avsnitt 5 som handlade om elsystemet. Nu ligger dock fokus på elmarknaden, idag och i framtiden, med avstamp i grundprincipen om att pris utgår från "tillgång och efterfrågan". Till min hjälp har jag "twitterprofilen" Vincent Gustafsson som är civilingenjör i industriell ekonomi och som arbetar med eldistribution. Med två pratkvarnar i studion så blev det podcastens hittills längsta avsnitt som vi fyllt med utläggningar om elpris, planerbar vs icke planerbar kraft, energilagring, flexmarknader osv. Dessutom frågar vi oss om kärnkraften numera är totalt utkonkurrerad av billigare kraftslag. Väl mött!
-
Novemberkylan har slagit till och elpriserna skjuter i höjden. Strålande tider skiftar då fokus och lägger två avsnitt på att diskutera det system dit kärnkraftens el levereras. I detta första av två avsnitt med tema elsystemet och elmarknad, gästas podden av ingen mindre än statstjänsteman Maja Lundbäck som är expert på just systemsäkerhet och elkraft. Samtalet börjar någonstans norr om Dalälven och fortsätter sedan i alla tänkbara riktningar så att vi gemensamt ska få en bättre förståelse för elsystemet, dess risker och kärnkraftens roll i detta system. Så luta er tillbaka och njut av nästan en hel timme av strukturell ångest! Podcasten Strålande tider är ett privat initiativ och alla som deltar gör det som privatpersoner.
-
José González i en kärnkraftspodd? Ja, ni läste rätt. I detta avsnitt börjar vi med att adressera just den "elefanten i rummet" innan vi ger oss i kast att diskutera alltifrån herpesvirus till effektiv altruism och ekomodernism. José González är inte bara en världsartist, utan även en av få artister som valt att "sticka ut näsan" och ta ställning för pragmatiskt miljötänk där kärnkraften är en naturlig del av lösningen på framtidens globala energi- och klimatproblem. Om detta och mycket mer kan ni höra i detta avsnittet som dessutom avslutas med något som närmast kan beskrivas som en rejält härdsmälta i poddformat... Väl mött!
-
Innan den första intervjun och avsnittet av podcasten strålande tider kunde spelas in krävdes lite övning och se till att tekniken med att spela in ett samtal och överföra det till ett ljudredigeringsprogram fungerade. Till min hjälp för att reda ut detta kom min goda vän Gustaf Treiber till undsättning. I ett närmare två timmar långt samtal fick han agera intervjuobjekt samt intervjuare av mig medan vi provade oss fram till något som till slut lät bra. Detta pilotavsnitt är ett hopklipp av drygt 14 minuter från det samtalet med lite information om oss, syftet med podcasten och hur en eventuell framtid för podcasten kan se ut. Avsnittet tillägnas Gustaf och hans fru som idag den 15/11 blev föräldrar till en liten Erik Allan.
-
I dagens avsnitt försöker vi få en inblick i framtidens och den nya fjärde generationens kärnkraft. För att grotta ned oss i just detta bjöd jag in Fredrik Dehlin från KTH som representant för den nya generationens reaktorfysiker som passande nog även forskar om utvecklingen av den generationens reaktorer. Vi försöker förstå och reda ut begreppen kring just Gen IV och SMR, samt belysa tillämpningen och forskningen som bedrivs inom området, allt detta medan jag halvt desperat letar efter halmstrån för att försöka lösa den där gåtan om ”vem som egentligen är strutsen”. Dessutom tar vi oss an den där frågan om byggtider för nya reaktorer... Det blev ett blytungt samtal!
-
Bygger de åsikter som finns om kärnkraft på en närmast religiös tro, eller finns det faktaunderlag som stödjer en positiv hållning till kärnkraft? Dessa frågor försöker jag reda ut tillsammans med den elaka kärnfysikern och tillika teknologie doktorn Mattias Lantz från analysgruppen. Samtalet tar oss genom allt från livscykelanalyser till Tjernobylolyckan. Dessutom diskuterar vi om kärnkraften är lönsam, eller om den hålls vid liv endast genom något som kan liknas vid... ja, religiös tro. Och så blev det en hel del saker till. Väl mött!
-
I detta premiäravsnitt av podcasten försöker jag och Simon Wakter måla upp en spelplan och ta temperaturen på dagens kärnkraftsdebatt. Vi diskuterar alltifrån tonläget på sociala medier och betydelsen av EUs taxonomi till var kärnkraftsfrågan kommer att hamna i valrörelsen 2022. Dessutom bemöter vi argumentet att det skulle saknas en lösning på avfallsfrågan. Väl mött!