Björn Östbring Podcasts
-
”Nationalstaten. En essä om liberal nationalism” handlar om hur människors strävan efter en språklig och kulturell homogenitet kan skapa en liberal nationalism. Björn Östbring menar att vi måste inse att populister och nationalistiska partier inte enbart kan betraktas som fiender. Deras framgångar kan också ses som ett symtom på att ens eget politiska projekt behöver revideras. Han samtalar med Lotta Gröning.
-
Är liberalism och nationalism omöjliga att förena? Ibland har det verkat så. Kanske har liberaler missförstått hur viktig nationen är som utgångspunkt. Vem eller vad ska annars tillgodose individens rättigheter? Om det inte finns en gemensam kultur – eller ramverk – hur ska människor kunna leva tillsammans?
I en ny bok – Nationalstaten: en essä om liberal nationalism och Sveriges framtid (Fri tanke) – visar statsvetaren Björn Östbring hur nationen på senare år tagits så mycket för given att man glömt hur viktig den är. I stället uppfattas nationalism, och nationen, som ett mörkt arv från ett dunklare tid, något vi bör lämna bakom oss som mer upplysta och moderna människor.
Östbring menar att detta är en återvändsgränd. Han menar att det behövs, vad han kallar, en gemensam samhällskultur för att hålla ihop ett land präglat av mångfald, vilket Sverige är i dag. Man behöver inte ge upp sin etniska identitet, religionstillhörighet eller annan särprägel, men det behövs spelregler alla ställer upp på, ett språk vi kan tala, och en identitet vi delar. Hur troligt är det att vi uppnår detta? Om det och mycket annat handlar dagens podd.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Här kan man följa Björn Östbring på Patreon.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Vad är egentligen nationalism? Är den sund eller skadlig? Hur förhåller den sig till idén om nationalstaten? Och varför är det så svårt att prata om de här frågorna i Sverige?
Gäster: Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna och just återinvald i Riksdagen. Björn Östbring, doktor i statsvetenskap, aktuell med boken ”Nationalstaten” på Fri Tanke förlag. Johan Hakelius, politisk chefredaktör, Fokus.
Programledare: Jon Åsberg
-
Svenska flaggor är tillbaka i svensk politik och det talas om ett uppsving för nationalismen. Vad är det för slags nationalism och hur syns den i svensk politik? Programmet sändes första gången den 5 juni 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi lever i en tid när globalisering, migration och krig utmanar nationsgränserna. De politiska ideologierna ger olika svar på vad som förenar en nation, vem som får vara med och hur nationen ska förhålla sig till andra stater. Kan vi prata om EN nationalism eller ska vi snarare prata om nationalismer? Hur syns den i svensk politik? Och hur står sig idén om världsmedborgaren, som inte gör skillnad på människor efter nationalitet, när rättigheter och resurser ska fördelas?
Nationalismens ideologiska historia och plats i svensk politikNationalismen har varit en ism som många har ryggat för efter historiens många lärdomar om att en aggressiv nationalism kan leda till krig och folkmord. Men faktum är att vi lever i en nationalstat. Vilka ska inkluderas och hur ska nationens VI förhålla sig till övriga världen? Frågor som bland annat den stora migrationen till Sverige och kriget i Ukraina sätter fingret på.
Medverkande: Gina Gustavsson, docent i statskunskap vid Uppsala, Björn Östbring, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet. Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie LiljedahlLästips:
Stat, nation, nationalism - Ernest Gellner
Nationalism and Morality - Per Bauhn
Nations and Nationalism since 1780 - Eric Hobsbawm
National identity - Anthony D. Smith
Nations and Nationalism in a Global Era - Anthony D. Smith
Why Nationalism - Yael Tamir
Nationalism. Five Roads to Modernity - Liah Greenfeld
Banal Nationalism - Michael Billig
Nations and States - Hugh Seton-WatsonPer Bauhn - Universella rättigheter och partikulära skyldigheter, Filosofisk Tidskrift 30:4 (19–32)
Per Bauhn - Nationalism and Universal Rights”. I G. Bexell & D. E. Andersson (red), Universal Ethics: Perspectives and Proposals from Scandinavian Scholars
Gina Gustavsson - Liberal national identity: Thinner than conservative, thicker than civic?
Gina Gustavsson - Can we trust the natives? Exploring the relationship between national identity and trust among immigrants and their descendants in Denmark
Gina Gustavsson - National identity, a blessing or a curse? The divergent links from national attachment, pride, and chauvinism to social and political trust
Björn Östbring - Det nya Sverige behöver liberal nationalism