Fredrik Gröndahl Podcasts
-
Smarta undervattensrobotar kan bli de som hjälper oss att odla i haven, larma vid farliga utsläpp och patrullera våra kuster. Men havet är kanske en ännu tuffare miljö för robotar än rymden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår värld består till 71% av hav, vars djup ännu till stora delar är outforskade. Kommunikation och navigering är stora utmaningar i en miljö med strömmar, mörker och salt, där radio- och mobilkommunikation inte fungerar. Men många har mycket att vinna på smarta autonoma undervattensrobotar, så nu pågår en storsatsning under åtta år på SMaRC, Swedish Martime Robotics Centre. Målet är smarta autonoma robotar för odling till havs, samhällsskydd och miljöövervakning.
Medverkande: Fredrik Gröndahl, platschef Kristinebergs marina forskningsstation; Josefine Severholt, forskningsingenjör KTH; Andreas Lezdins, masterstudent KTH; Ivan Stenius, projektledare SMaRC KTH; Adela Dumitrascu, forskningsingenjör Ocean Infinity och Göteborgs universitet; Nils Bore, forskare på Ocean Infinity.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Fredrik Gröndahl arbetar på institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) på KTH. Han är koordinator för centrumbildningen Blå mat – centrum för framtidens sjömat och stationschef på Kristineberg Center för marin forskning och innovation. Ett av hans fokusområden är alger och algodling och han ser många möjligheter för hur framtidens mat, energi och material kan komma från havet.
Fredriks forskning om alger är ett exempel på en innovativ teknologi som används i alla Framtidslands scenarier, och som skulle kunna vara en nyckelfaktor för klimatomställningen.
Länkar:
Fredrik Gröndahl
SEED
Seafarm
Scary Seafood
Bluefood
www.framtidsland.se