Karl Podcasts

  • Veckans bästa och sämsta aktier, försvarsaktier, omvända vinstvarningar, skogs- och båtaktier och Karl och Ludvigs nya köp. Det och mycket annat i dagens redaktionspodd med Ludvig Löngårdh, Karl Lans, Martin Blomgren och Daniel McPhee.

    .....................................................
    Länk till artikeln på Placera.se med lista på aktierna som omtalas:
    https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2023/04/21/bombsakra-aktierna-till-depan.plc.html

    Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar
    www.placera.se/placera/forstasidan.plc.html

    Här hittar du alla våra aktieanalyser
    www.placera.se/placera/aktier.plc.html

    Här finns alla våra fondanalyser
    www.placera.se/placera/fonder.plc.html

    Här hittar du allt om privatekonomi
    www.placera.se/placera/mer_i_planboken.plc.html

    Här finns våra makrokommentarer
    www.placera.se/placera/tema-makr…ommentar.plc.html

    Här hittar du det månatliga strategidokumentet
    www.placera.se/placera/Placerastrategi.plc.html

    Här kan du se redaktionens aktieinnnehav
    www.placera.se/placera/redaktion…ehav.plc.plc.html

    Här kan du lyssna på ljudspåren av våra inlästa artiklar
    @placera-analys

  • I dagens avsnitt diskuterar vi postural träning med Rasmus Svärd, fysioterapeut och specialist inom postural terapi. Postural träning syftar till att korrigera felaktiga kroppshållningar och rörelsemönster, vilka ofta ligger bakom smärtor och nedsatt funktion. Genom att återgå till en naturlig och avslappnad hållning och rörelse, kan kroppens självläkning aktiveras och symtom kan minska.

    Rasmus Svärds arbete och metoder finns tillgängliga på hans hemsida Postural Workout och på hans Instagram-profil Physio Rasmus. För medlemmar i Hälsodetektiverna har vi lagt till en exklusiv film i vårt Bibliotek. I filmen instruerar Rasmus Karl i grundläggande rörelser för postural träning, vilka är utmärkta att utföra före vanlig styrketräning.

    Vårt medlemskap erbjuder även månatliga medlemsmöten, ett aktivt forum för frågor och svar samt hälsoutmaningar några gånger om året. För att ansluta till vårt medlemskap och få tillgång till dessa resurser och aktiviteter, kan du besöka vår hemsida Paleoteket.


    Mer från oss: 

    Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Träningsquiz - Andreas Hurtig #189

    Andreas tycker om siffror. Och Karl tycker om att gissa vilt på frågor. I dagens avsnitt har Andreas skapat ett heltäckande quiz som går igenom mycket bra kunskap. Allt ifrån vad Justin Bieber bänkar till villket land som går flest/minst steg på en dag. Eller hur mycket det dyraste proteinpulvret i världen kostar? Vårt quiz är helt enkelt en blandning mellan högt och lågt där vi självklart också kopplar till viktiga lärdomar om PT-Yrket.

    Samtalsämnen:

    Quizfrågor om bänkpress, kost, lifestyle och allt möjligt. Det är ett quiz - vi kan ju inte berätta frågorna på förhand eller hur?

    Får du blodad tand och vill lära dig mer? Självklart ska du göra det! Vår PT-Utbildning har kursstarter varje månad och du kan läsa mer på https://www.intensivept.se/blogg/2022/2/24/hur-studerar-man-till-att-bli-pt

  • På vilket sätt har Karl den Stores 800-talsimperium påverkat dagens Europa? Och vad lärde sig medeltidsmänniskan efter att hon drabbats av Digerdöden?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Trender 2023 - vad kommer att hända? Andreas Hurtig #187

    Varje år blickar vi framåt för att försöka förutspå vad som kommer att hända. Hittills har det gått sådär så denna gång gör vi det annorlunda. Istället för att göra varsin trendspaning går Karl och Andreas ihop och diskuterar i PT-Podden hur de tror att året kommer utvecklas.

  • Detta är del 2 av en serie där Karl och Tilda diskuterar hur man går från reflektion eller en vision till att faktiskt uppnå mål år 2023 som du också uppnår. Lyssna in för att få insikt om hur man ska hitta den rätta balansen mellan flexibilitet och bestämdhet i sina mål. Hör hur Karl och Tilda ger strategier som kan hjälpa dig att uppnå de mål du satt upp själv för nästa år.

    Njut! Berätta för oss vad du tyckte!

    Läs mer om oss och våran byrå: Movesocial.se

    Följ oss! @movesocialsweden

    Connecta med oss på Linkedin! Tilda Bexell och Karl Feldt

  • I detta nya spännande avsnitt av En dag till delar Tilda och Karl sitt starkaste verktyg och hemlighet som kan hjälpa dig att uppnå dina drömmar under 2023. Med utgångspunkt i en mängd erfarenheter delar Karl och Tilda med lyssnarna kraften i reflektion - inte bara passivt reflektera över nuet, utan aktivt föreställa sig och planera för framtiden. 

    De diskuterar hur reflektion kan hjälpa dig att hålla kursen för att nå dina mål, samt hur det kan ge klarhet när det gäller att fatta beslut. Dessutom diskuterar de också hur regelbunden reflektion kan hjälpa dig att identifiera potentiella hinder innan de uppstår och vara bättre förberedd eller till och med undvika dem helt och hållet. Med berättelser från sina personliga historier illustrerar Karl och Tilda hur reflektion har hjälpt dem att nå sina egna mål och drömmar. 

    De delar med sig av tips om hur man bäst reflekterar för att se till att dina reflektioner blir produktiva och meningsfulla. Med massor av praktiska råd kommer det här avsnittet garanterat att lämna dig som lyssnare driven och motiverad att erövra dina mål år 2023!

    Njut! Låt oss veta vad du tyckte!

    Läs mer om oss och våran byrå: Movesocial.se

    Följ oss! @movesocialsweden

    Connecta med oss på Linkedin! Tilda Bexell och Karl Feldt

  • Vi behöver rekrytera när Jönköping växer och vårt fjärrvärmenät och elnät växer med staden. På skiftet gäller det att förstå processer och att varje panna är en individ. Våra anläggningar har både ny och gammal teknik och gänget på skiftet jobbar med driften dygnet runt. Här får du hugga i med händerna eller övervaka och göra analyser vid dator. Det är fördel om du är teknikintresserad och gillar problemlösning. Men främst är det ett roligt jobb, med goa kollegor, hos en stabil och trygg arbetsgivare, berättar Karl och Milton från skiftet.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det här är mitt hundrade avsnitt av podden, vilket blir ett helt perfekt sätt att avsluta det här podd-året på. Ett riktigt jubileumsavsnitt.

    Så för att göra något lite extra såhär i slutet av 2022 så tänkte jag att det vore perfekt med ett trendspaningsavsnitt där vi blickar framåt. Så jag bjöd in expertpanelen från nyhetsbrevet till att dela de viktigaste trenderna för 2023.

    Några av Sveriges ledande experter levererar sina spaningar

    De delar tre trender och spaningar var så totalt 18 viktiga trender som du måste ha koll på inom digital marknadsföring. Plus ett par extra trender och tips.

    Så här års släpps det många trendspaningar. Jag tycker ofta att många blir ganska svepande och få pratar om vad det faktiskt innebär. Samt hur trenderna kommer att påverka hur vi arbetar med marknadsföring framöver.

    Och våra roller som marknadsförare. Så det gör vi i det här avsnittet.

    Om gästerna
    Ulrika Viberg. SEO-expert med lång erfarenhet inom SEO och grundare av byrån Unikorn.

    Karl Lindberg. Expert på paid search och Google Ads. Grundare av performance-byrån AdRelevance.

    Sara Öhman. Expert, föreläsare och coach inom sociala medier med fokus strategi för det organiska arbetet.

    Fedja Porobic. Growth marketer och experter på paid social. Grundare av growth-byrån Porobic Group.

    David Larsson. Expert på innehållsdistribution och inte minst LinkedIn. Chief strategy officer på byrån Trickle.

    Anton Gezelius. Expert inom analys med bakgrund inom SEO. Head of measurement och partner på byrån Ctrl Digital.

    Om avsnittet
    Jag pratar i avsnittet med var och en i expertpanelen i sex kortare intervjuer där vi tar upp deras tre trendspaningar. Ulrika om SEO, Karl om paid search, Sara om social, Fedja om paid social, David om LinkedIn och Anton om analytics.

    Vi går igenom trenderna och pratar om varför de kommer att vara så viktiga under 2023. Men också vad de kommer innebära i praktiken för hur vi kommer att jobba med digital marknadsföring.

    Du får bland annat höra om:

    Google växlar upp granskningen av cookie-policies
    Vad som händer kring analysverktyg under 2023
    Varför vi kommer att prata mer om IndexNow
    Vad semantiska kluster och entiteter är
    Annonsautomatisering på Google och Meta
    LinkedIn satsar på att bli ett B2B-marketplace
    Varför kreatörerna kommer bli så viktiga

    Plus en massa mer intressanta spaningar och tips…

    Jag delar även mina tankar kring expertpanelens spaningar och mina insikter kring dessa, samt vad jag ser för röd tråd. Och jag passar också på att leverera ett par egna trendspaningar.

    Jag hoppas verkligen att du gillar det här jubileumsavsnittet.

    Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde och mer om trenderna här i poddinlägget. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till de olika trendspaningarna.

    Länkar
    Ulrika Viberg på LinkedIn
    Unikorn (webbsida)

    Karl Lindberg på LinkedIn
    AdRelevance (webbsida)

    Sara Öhman på LinkedIn
    Saraohman.se (webbsida)

    Fedja Porobic på LinkedIn
    Porobic Group (webbsida)

    David Larsson på LinkedIn
    Trickle (webbsida)

    Anton Gezelius på LinkedIn
    Trickle (webbsida)

    IndexNow (webbsida)
    IndexNow: What it is and how it benefits you - Yoast (artikel)

    How Google is building the future of measurement for the industry - Google (artikel)

    About Performance Max campaigns - Google (resurs)

    About Meta Advantage - Meta (resurs)

    Shaping the Future of B2B Together: LinkedIn Ads Product Roadmap (video)

    Hantera spårning server-side och Google Tag Manager Server #89 (poddavsnitt)

    Prophet från Meta (verktyg)

    CasualImpact från Google (verktyg)

    Understanding Incrementality Experiments - Google Skillshop (resurs)

    Tidsstämplar
    [4:06] SEO: Ulrika delar vad hon ser för trender inom SEO för 2023. UXs roll inom SEO utvecklas, semantiska kluster och entiteter är framtiden för SEO samt IndexNow.

    [17:57] Paid search: Karl berättar berättar om de tre trender han ser inom paid search.

  • Utvärdering av årets trender 2022 - Andreas Hurtig #184

    Varje år skriver Karl och Andreas en trendspaning där vi förutspår vad som kommer att bli stort under det kommande året. Då brukar Karl och Andreas vara väldigt glada, självsäkra och motiverade. I slutet på året utvärderar de trenderna och då är historian ofta något helt annat. Här kommer ett underhållande och, vi skulle gärna skriva lärorikt men… Ja ni fattar. Ett underhållande avsnitt helt enkelt. Nu kör vi.

    Samtalsämnen:

    Utvärdering av årets trender 2022

    Tycker du Karl och Andreas har fel? Eller har du några tankar om årets trender? Har du evidens på att hola hoop träning faktiskt slog stort under 2022?Maila oss på [email protected] eller skicka till vår Instagram @intensivept.se

  • Det står jul på schemat. Jul i form av tv-programmet Trolltyg i tomteskogen och historien kring ett av de 80-talsfenomen som stannat kvar hos en stor del av de som tittade på programmet när det sändes på och runt jul. Boken "Tomtar" av Wil Huygen tas upp, några av de som gav sina röster åt tomtarna och trollen när den dubbades och vi berättar också om vad som hände i svenska politiken när programmet inte kunde visas på grund av borttappade rättigheter, och hur det hela slutade. Men framför allt så listar Adam upp de repliker som blivit bevingade och som - för en del - blivit en del av deras språk och vardag. Det märks också att detta är ett tv-fenomen som ligger Adam varmt om hjärtat då avsnittet breddes ut till nästan 30 minuter, vi kan väl kalla det för en lite för tidig julklapp i form av ett längre avsnitt, fullspäckat med nostalgi och glatt snack.

    Uttryck som vi pratar om i det här poddavsnittet:

    Nu ska jag göra mig vacker.Åh så sött. Gulle gulle gull.Vi säger inte om det här till mamma, va? Ok.Var är Fjant? - Här mamma!Nu är det krig i tomteskogen!En hel tomtearmé.Bränn bränn bränn.

    Länkar om saker vi pratat om i avsnittet

    YouTube: Trolltyg i tomteskogenSkriftlig fråga 2007/08:968 av Sigfrid, Karl (m): Filmen Trolltyg i tomteskogenAdlibris: Boken "Tomtar" av Wil HuygenBrända jordens teknik

     

  • Att hantera tiden är en av de svåraste delarna av att vara egenföretagare. Det är svårt att veta hur mycket arbete man ska göra på en dag, hur ens dagliga rutin ska se ut och om det finns några vanor som kan hjälpa till att förbättra vardagen. I dagens avsnitt berättar Karl som arbetat på Movesocial i 6 månader hur det är att jobba själv och vad som fungerar för honom. Vad innebär det att hantera alla aspekter av det dagliga schemat - från morgonrutiner till att bestämma vilka uppgifter som behöver mer uppmärksamhet än andra varje dag, utifrån de prioriteringar som gjorts tidigare, och slutligen få dem utförda utan problem.

  • Folkvandringstiden (år 370-600) är en i grunden en missvisande etikett, eftersom det sällan handlade om stora folkgrupper som rörde sig över Europa och Afrika – utan snarare krigarföljen på några tusen män. Även om det finns exempel på regelrätta folkförflyttningar som när visigoterna flydde undan hunnerna över Donau år 376.


    I den nymixade reprisen av avsnitt 92 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet som är aktuell med boken Folkvandringstid och boken Karl den store som startar i folkvandringstiden.


    Folkvandringstiden är en mytisk tid där senare ideologisk historieskrivning fick många länder att hävda att alla folkvandringar härstammade från deras kärnområden. Under stormaktstiden hävdade historiker att de germanska goternas urhem låg i nuvarande Sverige. Det fanns definitivt starka band mellan folk i nuvarande Sverige och Europa under folkvandringstiden, men de första spåren av goterna har inte hittats i Sverige.


    De flesta barbarer ville fortsätta att vara en del av det romerska imperiet som lokala ståthållare. De vördade den romerska kulturen och på de flesta ställen anammade erövrarna det lokala språket och kulturen. På de brittiska öarna däremot blev erövrarnas språk med tiden fornengelska


    Samtidigt bidrog de germanska folkvandringarna till det Västromerska imperiets fall. Och när det romerska imperiet föll sönder förändrades samhällena i grunden. Från ett imperium med avancerad centraliserad administration och skatteuppbörd till lokala agrarsamhällen styrda av lokala kungar och herremän.


    Andra viktiga konsekvenser av folkvandringstiden var etablerandet av engelskan som språk på de brittiska öarna som senare blev världsspråket nummer ett. Också kristendomens utbredning gynnades av sammanbrottet av den Västromerska administrationen.


    Musik: Heavy Battle Horns av Denis Kotenko, Storyblocks Audio


    Bild. Destruction av Thomas Cole från 1836, Wiki Media, Public Domain.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I vårt mest konventionella avsnitt hittills går vi igenom någonting som är rätt givet och som alla redan vet – att det sög att vara svensk knekt under stormaktstiden.


    Mattis går knädjupt ner i total misär och beskriver skoskav, löss, sjukdomar, svält, förfärliga umbäranden och militär sjukvård under tidigmodern tid (dvs. förfärliga umbäranden uppsminkade till läkekonst). Per försöker upprätthålla en slags ”men å andra sidan”-pepp genom att beskriva att det nog ändå var rätt soft att vara knekt under den smala avgränsningen ”yngre indelningsverket när det var fred”, men bryter till slut ner sig själv när han beskriver krigsfångenskap och obehandlad PTSD.


    Dessutom: marsch över snöklädda berg, dödsstraff för allt, inmundigandet av mjöl, Mattis som imiterar en såg som går in i ben, den siste karolinen, något litet näsfniss ändå, det upprepade konstaterandet att Karl XI var den bättre av de tre Karl som har militärhistorisk relevans, bajsvattensjukdomar och mycket mer!


    Avsnittet börjar: 8:40

    Stötta oss på Patreon!

    Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • När två personer som har varit tillsammans så länge och spelat en så viktig roll i varandras liv sätter det sina spår. I dagens poddavsnitt får du chansen att lära känna oss bättre. Vi pratar om allt möjligt, bland annat om vad som varit största utmaningen i livet, vad som format dom - om vilken superkraft som borde finnas.