Karolinska Podcasts
-
Varmt välkomna till podden "Styrelsesnack med Malin & Petra". Podden som handlar om styrelsearbete och bolagsstyrning. Vi som kör podden heter Malin Persson och Petra Palmgren Lindwall och arbetar professionellt som styrelsearbetare.
I det här avsnittet har vi bjudit in härliga Michaela Ahlberg som pratar om etik, regelefterlevnad, kultur och att förflytta risk till ansvar. Michaela har arbetat med dessa frågor i bolag såsom Nobel Biocare, Nokia, Volvo Car Group, Telia och Getinge. Michaela har också skrivit boken "The Grey Zone" tillsammans med Anna Romberg.
Michaela berättar om det unga yrket att just arbeta med etik och regelefterlevnad i det svenska näringslivet. Hur kom det sig att hon intresserade sig för dessa frågor och hon ger exempel på kända situationer i Telia, Swedbank och Karolinska. Hon ger oss en inblick i metodologin att arbeta med detta området och hur risk innebär ett ansvar för var och en av oss.
Då det handlar om vad man gör i ett bolag så är det ju bolagets kultur. Vilken kultur man har är helt avgörande för den etiska kompassen och därmed regelefterlevnad. Vi pratar om hur man kan se på korruption där vi i Sverige kanske inte tänker på att det är annat än att med en påse pengar förskansar sig fördelar i en affärssituation.
Ett intressant och ögonöppnande avsnitt som är väl värt att lyssna till för dig som arbetar i bolagsstyrelser.
Trevligt lyssnande önskar Malin & Petra
-
Svenska Läkaresällskapets podcast återlanseras under namnet Global hälsa-podden! Vi inleder med en serie avsnitt inriktade på valet, där vi samtalar med personer med olika roller inom det svenska global hälsa-landskapet för att se hur vi som samhälle kan ta sats för en bättre hälsa för alla.
I vårt första avsnitt i serien välkomnar vi Stefan Swartling Peterson som hjälper oss vilka som är de mest brännande hälsofrågorna för våra samhällen. Stefan är professor i Global Transformations for Health på Karolinska Institutet och har jobbat i över 20 år i östra Afrika med frågor som rör barnhälsa och sjukvårdens utveckling. Innan Stefan kom till Karolinska så verkade han som Global Chief of the Health på UNICEF i New York 2016-20 och han är fortsatt idag verksam som hälsospecialist på UNICEF Sverige.
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Lotta Velin, AT-läkare och doktorand samt Sophie Kebede Löfström, AT-läkare och styrelseledamot i Kandidat- och underläkarföreningen. -
Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini transplanterade konstgjorda luftstrupar på tre patienter som senare dog. Tilltaget som Karolinska institutet hoppades skulle leda till ett Nobelpris blev en villkorlig dom för Macchiarini. Själv har han hela tiden nekat till brott. Hör historien som ledde oss hit.
I slutet 2010 rekryterades kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. 2011 och 2012 transplanterade han syntetiska luftstrupar på tre patienter – som senare dog. Macchiarinis arbete stoppades när det stod klart vad som hänt.
– Man kan säga att det slog ner som en bomb på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Tiden efter det präglades av att nyckelpersoner avgick. Man diskuterade vad som egentligen hade hänt och hur han hade rekryterats, säger Ekots medicinreporter Anna Larsson.
“Karolinska hoppades på Nobelpris”Att ersätta organ utan att en donator behövs kallas regenerativ medicin och enligt Ekots medicinreporter Anna Larsson hade Karolinska institutet höga förhoppningar på kirurgen Paolo Macchiarinis arbete.
– Man vill gärna behålla sitt goda rykte internationellt och kröna det med ett Nobelpris, säger Anna Larsson.
Med ljud från SVT:s Dokument inifrån.
Medverkande: Anna Larsson, medicinreporter på Ekot.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
För den som har livmoder och önskar hormonbehandling är det nödvändigt att kombinera östrogen med någon form av gulkroppshormon. Det finns i kemisk form och kallas då gestagen och alternativet är bioidentiskt progesteron. Det är eftertraktat av många - bioidentiskt progesteron - vad är det som står i vägen för att det ska anses lika säkert som alternativen? Professionen anser att det behövs en studie där man jämför olika gulkroppshormoners effekt på bröst, livmoder, sexualitet och humör, på ett sätt som inte tidigare gjorts. Man vet redan att östrogen inte ökar risken för bröstcancer men det finns en osäkerhet kring hur gestagen, syntetiskt gulkroppshormon, respektive naturligt progesteron påverkar risken för cancer i bröst jämfört med livmodern. Vill du vara med och bidra till vetenskapen så får du nu chansen. Åsa Melin möter Professor Angelica Lindén Hirschberg som är ansvarig för studien på Karolinska som berättar mer. Vi får också veta mer om vem som ska få vård var och av vem med anledning av nya riktlinjer och tillgång på kvalificerad vård i olika delar av landet. Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
– från neobarn till laktationskonsult. Sofie Lindblad kom till neo som nyfödd – och är kvar fortfarande! Flera i familjen har jobbat på neo och Sofie började själv med att tvätta kuvöser på sommarloven redan under skoltiden. Nu jobbar hon som biträdande universitetssjuksköterska på neonatalmottagningen i Danderyd. Sofie brinner för att utveckla amnings- och nutritionsvården på Karolinska. I Neopodden berättar hon om hur det är att jobba på neo i Danderyd och varför hon älskar att jobba med neonatalvård.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Podcast 229 är en inspelning av Benjamin Flam som föreläser om European Resuscitation Councils riktlinjer för vård efter hjärtstopp. Föreläsningen hölls den 8 februari 2022 på ett lunchmöte på Karolinska i Solna.
-
I detta avsnitt får ni möte Henrik Falconer och vi talar om livmoderhalscancer och vaginalcancer. Det är ett avsnitt där vi försöker sprida kunskap om utredning, behandling, uppföljning, SVF och vårdprogram.
Henrik Falconer är sektionschef vid gynekologisk cancer Karolinska och ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för livmoderhals-och vaginalcancer.
Sedan detta avsnitt spelades in har det glädjande hänt ett och annat och det är att;
Socialstyrelsenhar nyligen fattat beslut om Nationellt Högspecialiserad Vård (NHV) för fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer och verksamheten kommer centraliseras till 2 centra i Sverige (Karolinska och Sahlgrenska) Henrik hälsar också att det har hänt ett och annat på SVF-fronten även om det absolut finns förbättringspotential. "När vi startade SVF-projektet för cervixcancer låg vi ungefär på 10% som kunde starta behandling i tid. Vid senaste uppföljning hamnar vi på ca 46% vilket ju är en dramatisk förbättring men det finns fortfarande utrymme för förbättringsåtgärder".Nätverket mot gynekologisk cancer har tidigare anordnat ett webbinarium tillsammans med Henrik Falconer som du finner här
Henrik gästade oss också på Gyncancerdagen och talade om livmoderhalscancer, det föredraget finner du här
Har du gynekologisk cancer finns det en stödgrupp på Facebook där du kan träffa andra drabbade. Vi har också en grupp för dig som är närstående till någon som har eller har haft gynekologisk cancer.
Musik; Paint the Sky by Jeris (c) copyright 2017. Licensed under Creative Commons , http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/55442. Bearbetningar är gjorda.
-
Podcast 223 är en inspelning från ett läkarmöte på Karolinska i Solna, där Anna Sundelin & Ulrika Ljung Faxén föreläste om nyheter inom HLR. Föreläsningen hölls på alla hjärtans dag 22.02.14, i Solna.
-
Johan Wohrne, 47 år är vältränad och mitt i livet. Men han insjuknar i covid-19 och vitala organ ger vika ett efter ett. Chanserna att överleva är minimala och familjen kastas mellan hopp och förtvivlan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johan Wohrne är trebarnsfar och egen företagare. Han är också en av radioproducenten Svante Ekbergs bästa vänner. En solig dag i början mars tar de båda vännerna på sig löparskorna för ett träningspass i skogarna utanför Mariefred. Det är vår i luften och livet leker. Dagen efter känner sig Johan krasslig , orkeslös och får hög feber.
Johan blir snabbt sämre och på Mälarsjukhuset i Eskilstuna konstaterar läkarna att han var sjuk i covid-19.
Där och då börjar en lång, plågsam och oviss kamp mellan liv och död. Johan är multisjuk och ligger nersövd i respirator och med dialys under flera veckor.Svante följer hans kamp med mikrofon och bandspelare. Vänskapen gör också att han kommer nära Johans familj, sambon Josefine, exfrun Linda och tonårsdöttrarna Vendela, Joline och snart treåriga Calle.
I dokumentären berättar familjen om kasten mellan hopp och förtvivlan. Maktlösheten, oron och hur samtidigt vardagens alla sysslor måste fungera. Även läkare och annan sjukhuspersonal berättar om Johans svåra resa. Efter drygt tre veckor i respirator väcks Johan och en lång och mödosam väg tillbaka till livet börjar.
Programmet är gjort av Svante Ekberg 2020.
Medverkande:
Johan Wohrne, Mariefred.
Josefine Westberg, sambo, Mariefred
Linda Clevesjö, exfru, Mariefred
Staffan Westberg, pappa/svärfar/överläkare, Göteborg
Claire Stigare, överläkare, Karolinska, Solna
Ebba Wersäll, sjuksköterska, Karolinska, Solna
Samt barnen: Vendela, Joline och Calle -
Podcast 208 är en inspelning av Magnus Hedberg, som håller en introduktionsföreläsning om traumatologi och om hur man bygger upp ett trauma-team. Inspelningen gjordes på ST-fredagen om trauma som hölls på Karolinska i Solna den 21 oktober 2021.
-
Podcast 206 är en inspelning av Arman Valadkhani, ST-läkare PMI Solna, som sammanfattar The BaSICS (Balanced Solution versus Saline in Intensive Care Study) Randomized Clinical Trial. Inspelningen gjordes på en lokal ST-fredag på Karolinska i Solna den 10 september 2021.
-
Podcast 205 är en inspelning av docent Niklas Björkström, från Centrum för infektionsmedicin (CIM), Huddinge, som föreläser om om vad vi har lärt oss om COVID-19 genom att studera immunologin. Inspelningen gjordes vid Grand rounds, på Karolinska i Solna den 4 oktober 2021.
-
Fredrik Bergman från Centrum För Rättvisa gästar podden för att prata lite mer om organisationen, bakgrunden till varför centrum för rättvisa finns. Vi går också in på komplicerade fall om FRA-lagen, tragiskt fall med den där uppmärksammade läkaren från Karolinska och corona.
-
Dokumentär från 2018. Lotta Rudholm misshandlas till döds i sin lägenhet i Bromma. Gärningsmannen, som hon träffat på nätet ett par månader tidigare, larmar själv polisen. Han säger att allt gått åt helvete.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
I februari 2016 får Lotta och 33-åringen kontakt med varandra genom en grupp om träning på Facebook. Mannen uppvaktar Lotta med rosor och trisslotter och till en början tycker Lottas vän Jeanette att det verkar som att Lotta är lyckligt förälskad.
Men snart ska 33-åringen visa en annan sida. Han har en lång historia av att hota och misshandla sina flickvänner och när han träffar Lotta är han nyligen villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning. Snart ska också Lotta dras in i en kaotisk och våldsam relation, till synes omöjlig att ta sig ur på egen hand.
Fyra månader efter att hon träffat mannen för första gången förs hennes sargade kropp till Karolinska, hennes liv går inte att rädda.
Det brutala mordet väcker avsky hos allmänheten, men ska också resa frågor om myndigheters förmåga att skydda våldsutsatta kvinnor.
Programmet gjordes 2018 av Emma Janke/Produktionsbolaget Ljudbang.
- Se mer