Klas Österman Podcasts
-
USA:s tidigare president Donald Trump anklagas för allvarlig ekonomisk brottslighet. Samtidigt går kongressutredningen in i sin slutfas och snart ligger alla bevis på bordet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Chefsåklagaren Letitia James i New York har presenterat en stämningsansökan mot Donald Trumps och delar av hans familj som rör finansiell brottslighet i delstaten.
Trump avfärdar anklagelserna som en del av en påstådd häxjakt mot honom. Hur låter anklagelserna och finns det en risk att han får fängelse för detta?
Parallellt med stämningsansökan i New York fortskrider flera andra utredningar, däribland den som görs i kongressen gällande stormningen sjätte januari 2021. Nu går den direktsända utfrågningarna in i sin slutfas och en slutrapport är att vänta inom kort.
USA:s historiska första damerKarin Henriksson har gett ut en ny bok om USA:s första damer genom historien. Vi diskuterar hur första damens roll utvecklats genom åren och korar historiens främsta första damer.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Karin Henriksson, journalist och författare.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Klas Österman
-
Påståenden om att nazister styr Ukraina och om hemliga laboratorier för biologiska vapen är några av krigets konspirationer. Hör vad desinformation och konspirationer betyder i den ryska propagandan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt en av de mest spridda konspirationsteorierna i Ryssland är det vi nu ser hända i Ukraina ett resultat av att ”väst” gör allt för att hindra Ryssland från att utvecklas och bli en stark nation. Den här tanken har upprepats så många gånger att de som formulerat den börjat tro på den som en självklar sanning.
Påståendet att nazister styr UkrainaRysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger sagt att invasionen av Ukraina är ett sätt att avnazifiera Ukraina. Putins anklagelse om att Ukraina styrs av en nazistisk regering och att president Zelenskyj är nazist är en av många konspirationer som cirkulerar under kriget. Dessutom finns konspirationsteorier om att soldater från Ukraina ska ha korsfäst och bränt ryska soldater. De teorierna hänger delvis samman med falska påståenden om att en ryskspråkig treåring ska ha korsfästs tidigare i Ukraina. Det hävdas också att Ukraina har hemliga laboratorier där biologiska och kemiska vapen tillverkas med stöd från USA. Hör också varför vissa i Ryssland tror att USA inte alls var först på månen, att själva månlandningen var fejk och hur det hänger ihop med den politiska utvecklingen i Ryssland. Vi berättar dessutom om den ryske författaren och debattören Nikolaj Starikov som genom sina böcker sprider rena konspirationer. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar konspirationer, desinformation och lögner och vad de har för funktion i propagandaspelet om kriget.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Kalle Kniivilä, författare och journalist på Sydsvenskan, Per Enerud, Rysslandskännare vid Myndigheten för Psykologiskt Försvar och som också arbetat med EU:s kartläggning av rysk desinformation
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Klas Österman
-
USA står i startgroparna till mellanårsval 2022. Vilka kandidater kommer partierna att satsa på och är Donald Trump fortfarande kungamakare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mellanårsval - detta ska du hålla koll påI november håller USA mellanårsval och en lång rad kongresspolitiker samt guvernörer ska väljas. Inför detta hålls primärval runtom i USA. USApodden guidar dig genom de mest spännande av dessa och vad du ska hålla extra koll på.
Nya tuffa siffror för Joe BidenNya siffror visar att stödet för Biden sviktar inom det egna partiet. Vad betyder detta för hans presidentkampanj 2024? Kan Biden komma att utmanas inifrån sitt eget parti?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Klas Österman
-
Ukraina kallas ibland världens kornbod. Efter Rysslands invasion har stora områden mark blivit obrukbara. Nu varnas för chockhöjda brödpriser och en orkan av hunger i Mellanöstern och Afrika.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det gula fältet i Ukrainas blå-gula flagga symboliserar landets böljande gyllene vetefält. Ukraina och Ryssland producerar tillsammans runt 30 procent av världens vete och cirka hälften av all solrosolja, men kriget försvårar både produktionen och exporten. Länder som Egypten och Somalia är beroende av import av vete och andra jordbruksprodukter från Ukraina.
Priset på bröd och mat stigerVärlden över skjuter priserna på basvaror som bröd och matolja i höjden. FN:s generalsekreterare har beskrivit det som att de fattiga ländernas brödkorg nu bombas i Ukraina och att det kan leda till en akut hungerkris. I till exempel krigshärjade Jemen riskerar ännu fler att drabbas av svält och i Västafrika hotar den värsta livsmedelsbristen på tio år.
Brödbrist kan leda till revolutionI Egypten anses brödet vara så viktigt att bröd kallas för samma arabiska ord som liv- ”aish”. Där ledde höjda brödpriser till kravaller år 1977 och ända sen dess har egyptiska regeringar inte vågat ta bort subventionerna på bröd. Protesterna under den arabiska våren handlade också delvis om om att unga ville ha drägliga levnadsvillkor och mat på bordet. Nu varnas för nya folkliga uppror om maten blir ohållbart dyr. Hör hur Ukrainakrisen kan leda till protester och förvärrad hunger i Mellanöstern och Afrika.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondenter, Shaho Mwany Ekot, Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent
Programledare: Helene Benno
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Klas Österman
-
Ukraina kallas ibland världens kornbod. Efter Rysslands invasion har stora områden mark blivit obrukbara. Nu varnas för chockhöjda brödpriser och en orkan av hunger i Mellanöstern och Afrika. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det gula fältet i Ukrainas blå-gula flagga symboliserar landets böljande gyllene vetefält. Ukraina och Ryssland producerar tillsammans runt 30 procent av världens vete och cirka hälften av all solrosolja, men kriget försvårar både produktionen och exporten. Länder som Egypten och Somalia är beroende av import av vete och andra jordbruksprodukter från Ukraina.Priset på bröd och mat stigerVärlden över skjuter priserna på basvaror som bröd och matolja i höjden. FN:s generalsekreterare har beskrivit det som att de fattiga ländernas brödkorg nu bombas i Ukraina och att det kan leda till en akut hungerkris. I till exempel krigshärjade Jemen riskerar ännu fler att drabbas av svält och i Västafrika hotar den värsta livsmedelsbristen på tio år.Brödbrist kan leda till revolutionI Egypten anses brödet vara så viktigt att bröd kallas för samma arabiska ord som liv- ”aish”. Där ledde höjda brödpriser till kravaller år 1977 och ända sen dess har egyptiska regeringar inte vågat ta bort subventionerna på bröd. Protesterna under den arabiska våren handlade också delvis om om att unga ville ha drägliga levnadsvillkor och mat på bordet. Nu varnas för nya folkliga uppror om maten blir ohållbart dyr. Hör hur Ukrainakrisen kan leda till protester och förvärrad hunger i Mellanöstern och Afrika.Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondenter, Shaho Mwany Ekot, Richard Myrenberg, AfrikakorrespondentProgramledare: Helene BennoIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Klas Österman
-
Rysslands attack mot Ukraina ger Natodebatten kraftigt bränsle både i Sverige och i Finland. Vilket land går med först och när?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vladimir Putins beslut att attackera Ukraina har sänt chockvågor genom Europa och världen. I Sverige och i vårt grannland Finland har kriget blåst liv i diskussionen om Natomedlemskap.
Tidigare motståndare svänger och allt mer framstår det som en fråga om NÄR och inte OM vi gå med i militäralliansen. Så när sker det?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Kerstin Kronvall, frilansjournalist på Yle och tidigare korrespondent i Moskva och Kiev.
Programledare: Henrik Torehammar
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Klas Österman
-
USApodden sommarspecial. Ni ställer frågorna och vi svarar. Spelades in försommaren 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, New York-korrespondent och Billy McCormac, PR-konsult och USA-kännare.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Klas Österman
USApodden
[email protected]